Plannen voor prestigieus stadion Casablanca in de ijskast geplaatst-plannen-voor-prestigieus-stadium-casablanca-de-ijskast-geplaatst-jpg


De plannen voor een prestigieus stadion in de Marokkaanse stad Casablanca is voorlopig in de ijskast geplaatst. Het was de bedoeling dat de bouw van het stadion september dit jaar van start zou gaan en dat het stadion volgend jaar bruikbaar zou moeten zijn. Het stadion van Casablanca zou met een oppervlak van 100 hectare en 90.000 zitplaatsen het grootste stadion van Afrika worden.


Vanwege de aanhoudende problemen met de Marokkaanse economie heeft de Marokkaanse overheid er echter voor gekozen om de bouw van dit stadion te herzien. Eén van de redenen zijn de kosten om het project te realiseren. Er is een bedrag van 2,1 miljard dirham begroot maar het uiteindelijke kostenplaatje ligt waarschijnlijk vele malen hoger.


Een andere reden is het feit dat de Marokkaanse overheid kijkt naar de optie om in plaats van een groot stadion in Casablanca meerdere kleine, lokale sportcentra aan te leggen. Uit onderzoek blijkt dat voor slechts 1 miljard 400 kleine sportcentra aangelegd kunnen worden. Een dergelijk project zou wellicht van grotere betekenis voor het land kunnen zijn dan een prestigieus megaproject.


Voorlopig zal er echter nog geen beslissing worden gemaakt. De Marokkaanse staatskas is zo goed as leeg en al het geld dat nu de staatskas binnenvloeit, heeft al een bestemming.

Foto: SkyScraper City