De groeiende aanwas van westerse toeristen die naar de islamitische staten afreizen voor zon, zee en een relaxte tijd zorgt voor spanningen. Want hoe laat je westerse toeristen door, maar houd je een 'westers' exces als drugs tegen? De oplossing is simpel: je eigen war on drugs organiseren. Die van de Verenigde Staten steekt er inmiddels flets bij af. Het verkeerde medicijn of een leeg zakje weed dat per ongeluk nog in je broekzak zit kan ervoor zorgen dat je vier jaar lang in de Verenigde Arabische Emiraten blijft. Zonder het strand te zien.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben de langste lijst met middelen die verboden zijn om in te voeren. En in de strijd tegen drugs heeft de luchthaven van Dubai nieuwe apparatuur geïnstalleerd die het kleinste spoortje drugs onder een schoen kan detecteren. Elk jaar raken toeristen hierdoor in de problemen. Volgens de groep Fair Trials International is er sinds de aanschaf van de high tech apparatuur sprake van een duidelijke stijging in het aantal arrestaties van toeristen. Niet zo grappig als je bedenkt dat de minimumstraf voor drugsbezit, hoe gering ook, op vier jaar ligt.

Afgelopen januari werd de Nederlandse Ajax-fan Roger Richardson (38) uit Almere op de luchthaven van Dubai opgepakt omdat hij 2 gram hasj in zijn broekzak had zitten. Richardson was de hoeveelheid softdrugs naar eigen zeggen 'straal vergeten' en had de hasj zelfs al twee keer mee gewassen in de wasmachine. Maar ook tegenover schone drugs staat de politie in Dubai weinig begripvol. Gelukkig is Richardson inmiddels weer in Nederland bij zijn familie.

De Britse drum and bass dj Grooverider had minder mazzel. Hij werd afgelopen februari in Dubai veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens het bezit van 2.16 gram weed. De Britse toerist Keith Brown zit een vergelijkbare gevangenisstraf uit voor de 0.003 gram weed (dat is minder dan een korrel suiker en niet eens zichtbaar met het menselijk oog) die aan zijn schoenzool gekleefd zat. De lijst gaat nog een tijdje door.

Verontrustend genoeg zijn het niet alleen verboden of gedoogde substanties die je vrijheid kunnen kosten in Dubai of Abu Dhabi. Medicijnen die in het thuisland zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn, staan in de VAE op een zwarte lijst. De Duitse Endemol-medewerker Cat Le-Huy werd bijvoorbeeld opgepakt wegens het bezit van melatonine tabletten, die geslikt worden tegen jetlags. Typisch, want de tabletten zijn ook in Dubai bij de apotheek te koop. Andere medicijnen die voor gevangenisstraffen hebben gezorgd zijn codeïne, anti-depressiva, hoestmedicijnen, en helemaal bizar: maanzaad.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers dan ook dergelijke producten niet in te voeren. Mocht dit om medische redenen toch noodzakelijk zijn, vraag dan bij de arts of de apotheek die het product heeft voorgeschreven een zogenaamd ‘medisch paspoort’ aan. Laat je medicijnen/dieetproducten daarin vermelden en laat het paspoort bovendien legaliseren door het Staatstoezicht op de Volksgezondheid. Tenslotte adviseert het ministerie dringend om als extra voorzorg tijdig navraag te doen bij de Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten te Den Haag of het medicijn / dieetproduct - ongeacht het door de Nederlandse autoriteiten afgegeven ‘medische paspoort’ en de legalisaties daarvan– NIET onder de drugswetgeving van de Verenigde Arabische Emiraten valt.

Mocht je nog niet gestresst genoeg zijn over je aankomend vertrek naar Dubai of Abu Dhabi, weet dan dat de Verenigde Arabische Emiraten een van die zeldzame plekken op aarde is waar je niet alleen veroordeeld kunt worden op het bezit van verboden substanties. Ook als er restanten van worden aangetroffen in je bloed of urine kun je linea recta naar de gevangenis. Berichten op het internet doen vermoeden dat het daar niet heel gezellig vertoeven is. Laat die maanzaadbagel dus maar gewoon liggen de volgende keer.

Tekst: Laura Groeneveld