Moskeebezoek in Duitsland neemt toe


Geplaatst op 23/7 '05 om 21:40u
Door Theo Borgermans (Bron: Reformatorisch Dagblad)


SOEST (RKnieuws.net) - Het moskeebezoek in Duitsland is het afgelopen jaar met meer dan 11 procent toegenomen. Van de ruim 3 miljoen moslims wonen er ongeveer een half miljoen regelmatig het vrijdaggebed bij. Dat is 11,5 procent meer dan in 2003.


Op de feestdagen ging bijna een miljoen moslims naar de moskee, zo berekende het Zentralinstitut Islam-Archiv in het Duitse Soest. Dat is een stijging van 4,25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal bezoekers van het dagelijkse moskeegebed steeg met 11,1 procent tot 200.000. Met name jonge moslims brengen vaker een bezoek aan een van de 2743 moskeeŽn en ontmoetingsruimten in Duitsland. Ongeveer 22 procent van de moslimjeugd bezocht het vrijdaggebed, 2 procent meer dan in 2003.

Volgens directeur M. Salim Abdullah is de toename van het moskeebezoek een gevolg van de angst van veel moslims om buitenstaander in de maatschappij te worden. Ze worden er vaak van verdacht terreuracties te ondersteunen. Voelde in 2003 nog 67 procent van de moslims zich in Duitsland geaccepteerd, vorig jaar was dat volgens het instituut 61 procent. Op de vraag of de grondwet verenigbaar is met de koran antwoordde 41 procent ja. Het jaar ervoor was dat nog 67 procent.

Duitsland telt 3,22 miljoen moslims. Van hen bezitten er meer dan 950.000 een Duits paspoort. Volgens eerdere cijfers zouden er 3,5 miljoen moslims in het land wonen, maar tegenover de protestantse nieuwsdienst Idea gaf Abdullah aan dat sinds het einde van de burgeroorlog in BosniŽ en Kosovo honderdduizenden vluchtelingen naar hun land zijn teruggekeerd.