Hoogste tijd voor de ontvlechting van links en extreemlinks

Door Carel Brendel

René Danen wordt uit GroenLinks getwieterd. Fractievoorzitter Femke Halsema en Kamerlid Tofik Dibi zijn druk bezig om de ‘antiracistische’ beroepsactivist van Nederland Bekent Kleur (NBK) uit de partij te werken, zo werd gisteren ook door de gevestigde media opgepikt. De partij heeft tevens schoon genoeg van oud-lijsttrekker Mohamed Rabbae, die samen met Danen medeverantwoordelijk is voor het onzalige proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Ondertussen maken de in het Centraal Joods Overleg verzamelde organisaties zich op om vanaf volgend jaar de Amsterdamse herdenking van de Kristallnacht in eigen hand te nemen. Daarmee komt hopelijk een einde aan het schandaal, dat het begin van de Jodenvervolging in Duitsland wordt herdacht door lieden, die op andere momenten nauw samenwerken met sympathisanten van Hamas en Hezbollah.

Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI), heeft het ook al helemaal gehad met Danen, zo liet hij zaterdag weten na de mislukte, ten onrechte als ‘pro-Wilders-betoging’ opgeklopte manifestatie in het westelijk havengebeid van Amsterdam. “Na de enorme opkomst vandaag zijn we van de Nederlandse Defensie Liga af. Nu René Danen en zijn clubjes nog”

Naftaniel maakte zijn volgers nog eens attent op een artikel in huis-aan-huiskrant De Echo van CIDI-jongere Ruben Koekoek. Hij was getuige van de ‘extremistische en antisemitische’ Gaza-demonstratie van 3 januari 2009 op het Museumplein. Bij deze gelegenheid trad Danen ‘namens de organisatie’ op tegen Koekoek, toen deze wilde filmen hoe tegendemonstrant Ben Kok werd belaagd door agressieve betogers.

Koekoek over het antisemitisme tijdens de betoging: “René Danen had als organisatie talloze acties kunnen ondernemen om zich te verzetten. Allereerst had hij afbeeldingen van prominente Jodenhaters als Haniyeh, Khamenei en Nasrallah door de ordedienst in beslag kunnen laten nemen. Evenals de vlaggen van Hamas en Hezbollah en de lugubere verwijzingen naar de Holocaust. Tevens had de organisatie de demonstratie kunnen aflasten (sic) toen duidelijk werd dat het geen waardige demonstratie werd tegen de Israëlische aanval op Gaza, maar een orgie van racistische leuzen en steunbetuigingen aan de, volgens Danen, antisemitische organisatie Hamas.”

Met die laatste opmerking doelde Koekoek op een discussieavond, waarop Danen de Palestijnse terreurbeweging Hamas als ‘antisemitisch’ omschreef. Die laatste opmerking maakt het des te merkwaardiger dat Danen de Internationale Socialiste Miriyam Aouragh, spreker op de herdenking van Hamas-oprichter Ahmed Yassin, als activiste duldt in de gelederen van NBK.

Dergelijke ontsporingen werden niet opgemerkt door de politieke leiding van GroenLinks, die zich jaren kritiekloos op sleeptouw heeft laten nemen door extremisten als Danen en Aouragh. In november 2004, publiceerde de initiatiefgroep Stop de Hetze! een nogal eenzijdige oproep. Stop de Hetze! is een frontorganisatie van de Internationale Socialisten, die ook opereerde onder de naam Samen tegen Racisme en vanaf 2007 onder aanvoering van Aouragh nauw samenwerkt met Nederland Bekent Kleur.

De opstellers deden hun oproep in de woelige dagen na de moord op Theo van Gogh, toen er inderdaad sprake was van tientallen gevallen van brandstichting en vandalisme tegen moskeeën en islamitische scholen. De tekst van de oproep was echter zeer eenzijdig opgesteld. Het geweld tegen kerken en niet-islamitische gebouwen werd verzwegen, net als de doodsbedreigingen aan het adres van de politici Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders.

Daarnaast maakten de opstellers een karikatuur van het publieke debat. “Door politici en opiniemakers wordt een klimaat bevorderd waarin de islam als de vijand van de westerse beschaving wordt gezien, waarin achter elke moslim een fundamentalist wordt gezocht.” Dat beeld schetste Stop de Hetze! nadat koningin Beatrix en premier Balkenende hun medeleven met getroffen moslims betuigden en alle politieke partijen (tot en met de eenmansfractie van de tot onderduik gedwongen Wilders) het geweld hadden veroordeeld.

De initiatiefgroep voor de hetzerige oproep bestond onder anderen uit Aouragh namens de Internationale Socialisten, Danen (in dit geval omschreven als ‘oud-raadslid Amsterdam’), Jamal Ftieh (KMAN) en Fenna Ulichki van de Marokkaanse vrouwenvereniging MVVN, tegenwoordige GroenLinks-raadslid in Amsterdam.

De zeer eenzijdige verklaring werd gretig ondertekend, ook vanuit de kring van GroenLinks. Halsema’s naam staat er onder, net als die van haar fractiegenote Naima Azough, publicist Pieter Hilhorst en natuurlijk Mohamed Rabbae. Het is verder een gemengd gezelschap van extremisten en naïvisten. De D66-prominenten Bert Bakker, Lousewies van der Laan en Fatma Koser Kaya. SP’er en Hamas-fan Harry van Bommel, met zijn partijgenoten Karel Glastra van Loon en Anja Meulenbelt. Oud-burgemeester Ed van Tijn (PvdA), toenmalig moskeebestuurder Ahmed Marcouch, journaliste Samira Abbos, de rappers Ali B., Raymzter en Samiro. Verder prof. Annelies Moors (UvA), die in september 2005 nog (samen met Aouragh) ageerde tegen de opening van het academisch jaar door Hirsi Ali. Het manifest was een schoolvoorbeeld van de vervlechting van linkse en extreemlinkse ideeën en netwerken.

Halsema’s steun aan de hetze-oproep van Danen en Aouragh was geen bevlieging. In maart 2005 hield ze haar befaamde 'hysterietoespraak’ voor het congres van GroenLinks. Daar onderschreef zij de door Stop de Hetze! en later door schrijver Geert Mak gecreëerde karikaturen.

Met de herprofilering van GroenLinks als links-liberale partij met aandacht voor de vrijheid van meningsuiting verdween Halsema uit de dampkring van Nederland Bekent Kleur. Oud-voorman Rabbae bleef zich echter bij de Danen-sekte manifesteren zonder dat er openlijke bezwaren kwamen vanuit de partijtop. Protest viel er ook niet te horen toen Rabbae en Danen besloten tot het aanklagen van Wilders, en begin 2009 daarmee succes boekten bij het Amsterdamse gerechtshof.

Erger nog, toen Danen zich als partijlid aanmeldde en solliciteerde naar een plek in het partijbestuur, leidde dat in eerste instantie tot enthousiaste reacties. De kandidatencommissie achtte hem geschikt voor twee functies. De aanbeveling bevatte de volgende zinnen: “René heeft als voormalig coördinator van Keer het Tij en het Sociaal Forum veel ervaring, zowel met het opbouwen en onderhouden van netwerken, als met publiciteit en campagnes. Hij komt open en communicatief over, kan mensen enthousiasmeren, heeft duidelijke ideeën en denkt groot. Zijn netwerk kan veel betekenen voor GroenLinks.”

Een jaar later doet Halsema net alsof Danen in november 2009 geen enkele kans maakte omdat de rest van de partij zo verstandig was. De aanbeveling van de kandidatencommissie wijst op het tegendeel. Die commissie bestaat uit prominente leden van GroenLinks. Voorzitter Ingrid Visseren-Hamakers heeft een brede ervaring binnen GL, was lid van het partijbestuur en heeft ‘ervaring met selectieprocessen’. Dan is er Margreet de Boer, prominent GL-lid in Amsterdam-Westerpark die ook al beschikt over ‘ruime ervaring met werving en selecties’. Margien Bouma uit Groningen heeft ‘werkervaring met selectiegesprekken’. Ook Remco Kaijen uit Geldermalsen kan bogen op ‘brede ervaring binnen de partij‘ en op ‘veel ervaring met bestuurswerk‘. Jesse Klaver, afkomstig uit jongerenorganisatie DWARS, heeft - het wordt eentonig - ‘ervaring met sollicitatie en selectiegesprekken’. Oud-partijbestuurder Lineke Maat heeft ook al ervaring met werving en selectie. Dan moet het hebben gelegen aan Peter Tange, de burgemeester van Wormerland. Nee hoor, ook hij heeft ervaring met selectieprocedures.

Deze ervaren rotten van GroenLinks wezen twee kandidaten af en bereikten dat twee anderen vrijwillig afhaakten. Ze droegen Danen echter zonder voorbehoud voor als partijbestuurder. Dat de voorzitter van Nederland Bekent Kleur het niet redde, ligt dan ook niet aan de waakzame partijtop. Een reactie bleef uit toen Danen weer bezig was met zijn omstreden Kristallnacht-herdenking, ondanks kritische blogs bij De Dagelijkse Standaard en ook op deze website. Pas een week voor het partijcongres kwamen de eerste protesten uit de partij zelf. Het partijraadslid Henk Spaan uit Zwolle leverde kritiek in zijn weblog. Op de valreep schrok partijvoorzitter Henk Nijhof wakker door het protest van Spaan. Met steun van Halsema wist Nijhof te verijdelen dat Danen doordrong tot het partijbestuur en daarmee de regeringskansen van GroenLinks zou verpesten.

Sinds die ingreep is het niet meer goed gekomen tussen Danen en Halsema. De fractieleider reageert niet meer op telefoontjes van de beroepsactivist. Volgens bronnen wil ze niet met hem alleen worden gelaten, zo meldde De Pers onlangs in een reportage over de neergang van NBK.

Met de rampzalige wending van het proces-Wilders is de emmer nu vol. Halsema en Dibi etaleren openlijk hun afkeer van Danen en Rabbae. Dibi vraagt zich af of Danen niet beter een eigen partij kan oprichten. Nog even en de jonge GroenLinkser gaat de straat op met een bord Danen extremist!

Hoogste tijd inderdaad voor de ontvlechting van GroenLinks en extreemlinks. De vraag is wel of alle GL-leden balen van Danen en Rabbae. Heel wat partijleden delen hun activistische wereldbeeld, zo bleek bij de onvrijwillige aftocht van inbreker Wijnand Duyvendak.

Halsema en Dibi vallen te prijzen voor hun nieuwe inzichten. Maar ze hebben ook wat uit te leggen. Waarom hebben ze al die jaren nooit bezwaar gemaakt tegen het knullige optreden van Rabbae? Waarom dragen ze nu pas de boodschap uit dat Danen en Rabbae de partij schade berokkenen?

Voor die uitleg is meer nodig dan een paar tweets. Zo gemakkelijk komt GroenLinks niet van René Danen af.

Geplaatst op 1 november 2010

www.hetverraadvanlinks.nl