Hof : Uitstoot moet omlaag - Pagina 17
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 17/18 EersteEerste ... 7161718 LaatsteLaatste
  Resultaten 161 tot 170 van de 171

  Onderwerp: Hof : Uitstoot moet omlaag

  1. #161
   fnuikend mark61's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Locatie
   Deba, Euskadi
   Berichten
   121.414
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   3072961

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   https://www.ninefornews.nl/global-wa...elijk-complot/

   Die website alleen al UFO's en allerlei meuk. Hoe je dat als betrouwbaar kan zien, dan moet er wel iets in je bovenkamer mankeren.

   Een complot dus. Aha. Werkelijk. En wie zou daar belang bij hebben? 99,9% van de wetenschappers op de wereld dus.

   Afijn, meer trumpisme.

   Ik had nooit verwacht dat de wereld in 2018 zo geschift zou zijn.
   viejo pendejo se extravia
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  2. #162
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mark61 Bekijk Berichten

   https://www.ninefornews.nl/global-wa...elijk-complot/

   En wie zou daar belang bij hebben? 99,9% van de wetenschappers op de wereld dus.
   En politici, en dat ook nog eens al decennia lang. Het Klimaatverdrag dateert uit 1992, en daar stond toen al in:

   Preambule
   Bezorgd over het feit dat door menselijke activiteiten de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer aanzienlijk zijn toegenomen, dat deze toeneming het natuurlijke broeikaseffect vergroot, en dat dit gemiddeld zal leiden tot een extra opwarming van het aardoppervlak en de atmosfeer, hetgeen schadelijke invloed kan hebben op natuurlijke ecosystemen en de mens,

   (...)   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mark61 Bekijk Berichten

   Afijn, meer trumpisme.

   Ik had nooit verwacht dat de wereld in 2018 zo geschift zou zijn.
   En dat blijkt ook steeds weer overtroffen te kunnen worden.

   In Nederland kun je teksten tegenkomen als “De energietransitie is het Nederlandse equivalent van Mao's 'Grote Sprong Voorwaarts'”.
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  3. #163
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   .
   Wetenschappers: Globale uitstoot CO2 stijgt voor tweede jaar op rij

   NU.nl 5 december 2018


   De globale uitstoot van CO2 zal dit jaar waarschijnlijk met 2,7 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar. Het is het tweede jaar op rij dat de uitstoot stijgt.

   In 2017 nam de uitstoot met 1,6 procent toe en dit jaar zal de stijging dus nog hoger zijn, blijkt uit het jaarrapport van Global Carbon Project. Dat is een organisatie, bestaande uit 76 wetenschappers uit vijftien verschillende landen, die jaarlijks de globale CO2-uitstoot in kaart brengt.

   In de periode van 2014 tot 2016 zag de groep een daling en daarom hoopte Global Carbon Project dat de globale uitstoot had gepiekt in 2013.

   De organisatie heeft de uitstoot als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen en cementproductie becijferd. Dit bevat het leeuwendeel van de globale CO2-uitstoot en beslaat dit jaar naar verwachting 37,1 miljard ton. De totale uitstoot zal rond de 41,5 miljard ton liggen.

   De wetenschappers benadrukken dat de daling van de uitstoot van belang is om extreme natuurverschijnselen als overstromingen, hittegolven en stijgend water te beperken. Ze kwamen tot de cijfers na een analyse van verschillende gegevens over de eerste negen maanden van dit jaar.

   Volgens hoofdonderzoeker Glen Peters wordt er nog niet genoeg gedaan om de uitstoot te beperken. "De stijging van vorig jaar kon worden gezien als een eenmalig iets, maar nu blijkt dat de uitstoot nog sneller stijgt. Het is glashelder dat de wereld faalt in het volgen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015."

   China, VS en India grootste vervuilers

   Global Carbon Project presenteert de cijfers tijdens de klimaatconferentie in het Poolse Katowice, waar vertegenwoordigers van bijna alle landen bijeen zijn om te kijken hoe de afspraken van het Parijs-akkoord moeten worden bewerkstelligd.

   Destijds spraken landen af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en te streven naar een opwarming van maximaal 1,5 graden. Met de huidige uitstoot wordt een opwarming van 3,5 graden verwacht.

   China, de Verenigde Staten en India zijn de grootste vervuilers. De uitstoot van China neemt dit jaar met 4,7 procent toe. India volgt met 6,3 procent en de VS stoot 2,5 procent meer CO2 uit. Dit komt vooral door de groeiende economieën en het toenemende gebruik van steenkool. De Europese Unie zag de totale uitstoot met 0,7 procent dalen.
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  4. #164
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Exclamation Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   .
   Planbureau: Staat haalt klimaatdoelen niet, uitstoot zelfs toegenomen

   NU.nl vrijdag 25 januari 2019


   De Nederlandse Staat haalt de klimaat- en energiedoelen voor 2020 bij lange na niet. Volgens de Urgenda-rechtszaak moeten de broeikasgassen (vooral CO2) in Nederland volgend jaar met 25 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990, maar dat cijfer blijft steken op 21 procent. De uitstoot is sinds 2017 zelfs toegenomen.

   Dat blijkt uit een kortetermijnraming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor 2020 die vrijdag is gepubliceerd. De gegevens zijn een update van de cijfers uit 2017 die waren opgenomen in de Nationale Energieverkenning (NEV).

   De afspraken vloeien voort uit het in 2013 gesloten energieakkoord. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda dwong de Staat in 2015 via een rechtszaak zich te houden aan de zelfopgelegde CO2-doelen. Het gerechtshof in Den Haag bevestigde die uitspraak nog eens nadat de Staat in hoger beroep ging.

   Het PBL concludeert zelf dat de reductieopgave uit de Urgenda-zaak "niet binnen bereik" is. Het planbureau geeft ook een onzekerheidsmarge mee. De geraamde 21 procent CO2-vermindering valt binnen een bandbreedte van 17 tot 24 procent. In absolute hoeveelheden gaat het om 2 tot 17 megaton boven het afgesproken plafond van 166 megaton.

   Het kabinet zou nu moeten laten weten hoe het de doelen voor 2020 alsnog wil gaan halen.

   Urgenda stapt voorlopig nog niet naar de rechter
   Urgenda-directeur Marjan Minnesma laat aan NU.nl weten dat ze nog niet naar de rechter stapt nu de doelen niet worden gehaald met het huidige beleid. "Ik geef het kabinet nog een kans om te doen wat de rechter zegt."

   Maar dan moet de overheid wel met concrete plannen komen, vindt Minnesma. Er liggen volgens haar genoeg voorstellen voor het oprapen die en veel CO2 reduceren en de burgers weinig tot geen geld kosten.

   Als voorbeelden noemt ze het verlagen van de maximumsnelheid op de wegen, het overstappen van kolen- naar gascentrales en het schrappen van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties waardoor er meer geïnvesteerd kan worden in de verduurzaming van huurwoningen.

   De overheid heeft volgens Minnesma geen excuus om de doelen niet te halen. "Het zou wat zijn als ik even geen belasting wil betalen en dat vervolgens ook niet doe".

   Uitstoot sinds berekeningen in 2017 toegenomen
   De uitstoot van broeikasgassen neemt in 2020 ten opzichte van 2017 naar verwachting zelfs toe met 5 megaton. Voor een groot deel ligt de oorzaak daarvan bij de hogere economische groei. Meer specifiek gaat het om het toegenomen verkeer, de import van onzuinige auto's en dat er minder over de grens wordt getankt.

   De toename wordt ook veroorzaakt doordat het energieverbruik bij huishoudens en de industrie minder hard daalt in 2020 dan verwacht.

   Tegenover al deze forse tegenvallers, is er ook een heel klein lichtpuntje te melden voor het kabinet. Dankzij overheidsbeleid verwacht het PBL tussen 2017 en 2020 een broeikasgasreductie van 0,3 megaton.

   Ook twee andere door de overheid gestelde klimaatdoelen worden niet gehaald. Het percentage opgewekte duurzame energie bedraagt volgend jaar 12,2 procent, dat is minder dan het Europese doel van 14 procent. Tot slot loopt Nederland nog achter met het besparen van energie. Deze twee doelen waren geen onderdeel van de Urgenda-zaak.

   Wiebes maakt later bekend welke maatregelen hij wil nemen
   Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes zal later op de dag bekendmaken wat de plannen zijn om de CO2-reductie van 25 procent toch te halen.

   Urgenda heeft de optie om een boete af te dwingen als de doelen niet worden gehaald, maar Urgenda-directeur Marjan Minnesma liet donderdag al aan NU.nl weten dat liever niet te willen.

   "Ik wil die kaart niet spelen. Ik ga ervan uit dat we in een rechtsstaat leven. Het zou een unicum zijn als de overheid zegt: 'We lappen die uitspraak aan onze laars'", aldus Minnesma donderdag.

   Premier Mark Rutte had bij aanvang van zijn derde kabinet hoge verwachtingen van zijn klimaatbeleid en sprak over "het groenste kabinet ooit". De energietransitie was volgens de premier de grootste opgave sinds de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

   Het energieakkoord uit 2013 heeft in principe niets te maken met het klimaatakkoord. De eventuele extra maatregelen uit de Urgenda-zaak staan dus los van de plannen in het klimaatakkoord, dat in december werd gepresenteerd en waarover het kabinet en de Tweede Kamer nog moeten debatteren.

   Het gaat in beide gevallen wel om CO2-reductie, maar het zijn verschillende akkoorden met verschillende doelen.
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  5. #165
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.254
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ibrah1234 Bekijk Berichten
   We hebben het middeleeuws klimaatoptimum gehad, iets van 300 jaar lang met zeer hete en droge mediterrane zomers. De daaropvolgende 400 jaar de Kleine IJstijd. Is hier door de eeuwen heen niet simpelweg sprake van een klimaatconjunctuur waarbij warme en koude periodes elkaar afwisselen? Op de 4.5 miljard jaar dat de aarde bestaat zijn een paar honderd jaar aan meting nietszeggend.
   De genocide op de indianen van Amerika door de Europeanen heeft de kleine ijstijd veroorzaakt.
   Laatst gewijzigd door Revisor; 02-02-19 om 21:11.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  6. #166
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   .
   Klimaatdoelen worden met CO2-heffing van GroenLinks en PvdA wel gehaald

   NU.nl woensdag 24 april 2019, Edo van der Goot


   Het doel van het kabinet om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten dan in 1990 wordt wel gehaald met de plannen van GroenLinks en PvdA om de uitstoot van broeikasgassen door de industrie extra te belasten, blijkt uit de woensdag gepubliceerde berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

   In het kort

   ● GroenLinks en PvdA werkten eigen variant CO2-heffing uit
   ● Doel is 49 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990
   ● CO2-doelen lijken niet haalbaar met plannen van klimaattafels
   ● Kabinet verwacht voor zomervakantie klimaatakkoord te hebben

   GroenLinks en de PvdA hadden ieder een eigen variant van een CO2-heffing uitgewerkt en die laten doorrekenen, omdat de partijen de plannen van de zogenoemde klimaattafels voor de industrie te vrijblijvend vonden.

   Er is een bonus-boetesysteem uitgewerkt, terwijl de partijen pleiten voor een generieke heffing waarbij de industrie sowieso een vorm van CO2-belasting betaalt.

   Aan de klimaattafels zijn door verschillende partijen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden vele plannen bedacht die moeten leiden tot 49 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Dit is het percentage dat het kabinet zich ten doel heeft gesteld om de opwarming van de aarde af te remmen. Uiteindelijk moeten alle plannen samen tot een klimaatakkoord leiden.

   Maar uit de doorrekening bleek dat die CO2-doelen waarschijnlijk niet worden gehaald. Vooral de industriesector blijft achter. De ruim 14 megaton CO2 die deze sector moet besparen, van de in totaal 49 megaton, wordt niet gehaald.

   Het PBL werkt met bandbreedtes wanneer er wordt gekeken naar CO2-besparing, omdat er veel onzekerheden zijn. In de plannen van GroenLinks en de PvdA, die meerdere varianten lieten doorrekenen, vallen de doelen in bijna alle gevallen binnen die bandbreedtes, maar niet in alle gevallen.

   Opbrengsten worden teruggegeven aan huishoudens

   In het algemene zin kan worden vastgesteld dat met de plannen van GroenLinks en PvdA de CO2-doelen worden gehaald, de kosten voor rekening van de industrie zijn en de opbrengsten worden teruggesluisd via een lagere energierekening voor huishoudens en het stimuleren van duurzame energie voor het bedrijfsleven.

   Het PBL waarschuwt wel dat de extra kosten voor de industrie ertoe kunnen leiden dat bedrijven uit Nederland vertrekken, maar dan logischerwijs nog wel CO2 blijven uitstoten. "Een risico bestaat dat bedrijven op langere termijn hun productie in Nederland zullen verminderen, stoppen of minder laten toenemen dan wanneer er geen heffing zou zijn", schrijft het PBL.

   Rutte belooft plannen PvdA en GroenLinks serieus te bekijken

   Het kabinet moet nog een besluit nemen over welke klimaatmaatregelen uiteindelijk worden gebruikt en in het definitieve klimaatakkoord komen. Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd serieus naar de plannen van de twee oppositiepartijen te kijken.

   Rutte kondigde in maart aan ook te werken aan een CO2-heffing. Maar uit uitgelekte stukken zou blijken dat die heffing een stuk milder is dan de varianten van GroenLinks en PvdA.

   Vanwege de CO2-heffing voor de industrie, in welke vorm dan ook, loopt de afronding van het klimaatakkoord vertraging op, zei Rutte. De premier verwacht wel voor de zomervakantie, die op 5 juli begint, klaar te zijn. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er eind vorig jaar een akkoord zou liggen.

   CO2-heffing loopt op tot 200 euro per ton CO2

   GroenLinks heeft twee varianten laten doorrekenen. In de eerste variant gaat het om een heffing van 25 euro per ton CO2 in 2020, die wordt verdubbeld tot 50 euro per ton CO2 in het jaar daarop. Daarna stijgt de heffing jaarlijks tot 100 euro per ton CO2 in 2030 en uiteindelijk 200 euro per ton CO2 in 2050.

   De opbrengsten gaan vooral naar de verlaging van de energierekening voor huishoudens. Ook wordt een deel gebruikt voor een belastingkorting voor de laagste inkomens en voor compensatie voor de meest vervuilende bedrijven om te voorkomen dat die naar het buitenland vertrekken en daar alsnog CO2 uitstoten.

   In de tweede variant van GroenLinks start de heffing van 25 euro per ton CO2 in 2023 en loopt die dan op tot 100 euro in 2030. Uiteindelijk komt ook deze heffing uit op 200 euro per ton CO2 in 2050.

   De opbrengst gaat in deze variant in de vorm van subsidie naar bedrijven die willen verduurzamen in plaats van naar compensatie. Verder is het uitgavenpatroon gelijk aan de eerste variant. Deze heffing komt boven op de al bestaande Europese CO2-heffing (ETS).

   "Ik denk dat het belangrijk is om te komen tot een breed gedragen uitwerking van de CO2-belasting", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Onze bereidheid om hier aan te werken blijft staan. Ik vraag me wel af of VVD en CDA dat aandurven".

   'Met verstandige heffing worden doelen wel gehaald'

   De CO2-heffing van de PvdA begint op 45 euro per ton CO2 in 2021 en blijft met 2 procent per jaar stijgen. Bedrijven die al een Europese CO2-heffing betalen, krijgen korting. PvdA wil kwetsbare sectoren ontzien door deze bedrijven 20 of 40 procent minder te belasten.

   PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Met een verstandige heffing worden de klimaatdoelen wél gehaald en worden gewone huishoudens ontzien."
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  7. #167
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   .
   Frankrijk gaat 'ecotaks' invoeren op vluchten

   NU.nl dinsdag 9 juli 2019

   Frankrijk gaat een speciale 'eco-belasting' invoeren op vluchten. De belasting zal geleidelijk aan worden ingevoerd en moet vanaf 2020 zo'n 180 miljoen euro gaan opleveren.

   Voor reizigers binnen de Europese Unie (EU) zal een economy class-kaartje 1,50 euro duurder worden, business class wordt 9 euro duurder binnen de EU. Business class-kaartjes naar niet-EU-landen zullen tot 18 euro duurder worden. Transitvluchten worden niet extra belast.

   Op de beurs voelen de Europese luchtvaartbedrijven de maatregel. Air France en Lufthansa staan respectievelijk 4,5 en 2,5 procent in de min na de aankondiging van de maatregel.

   De Franse president Emmanuel Macron wilde vorig jaar al een hogere belasting invoeren op diesel. Die maatregel werd geschrapt na de hevige gelehesjesprotesten.
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  8. #168
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   .
   Duitsland moet van rechter klimaatwet aanscherpen voor volgende generaties

   NU.nl donderdag 29 april 2021

   De Duitse regering krijgt van de hoogste rechtbank in het land tot 31 december 2022 de tijd om de Duitse klimaatwet uit 2019 aan te scherpen. De periode na 2030 is volgens de rechters onvoldoende uitgewerkt. Vooral jonge mensen zouden daar de dupe van zijn. Er is niet bekend welke sanctie staat op het niet halen van de door de rechters gestelde deadline.

   Van de rechtbank moet Duitsland preciezer uitleggen hoe het de klimaatdoelstellingen gaat halen, terwijl het ook rekening houdt met de periode na 2030. De regering lijkt de rechterlijke uitspraak in de eerste reacties te verwelkomen.

   In de Duitse klimaatwet is onder meer vastgelegd dat voor 2030 de uitstoot van broeikasgassen met zeker 55 procent moet zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. Volgens de federale rechtbank in Karlsruhe schendt de wet niet de rechten van toekomstige generaties, maar is wel duidelijk dat deze niet voldoende voorziet in een verdere vermindering van de uitstoot ná 2030.

   Volgens de rechtbank is de klimaatwet daarmee in strijd met artikel 20a van de Duitse grondwet. In dat artikel staat dat "de staat ook voor komende generaties de verantwoordelijkheid heeft het milieu en de dieren door middel van wetgeving en rechtspraak te beschermen".

   Duitsland streeft ernaar in 2050 vrijwel geen broeikasgassen meer uit te stoten. Om dit doel te behalen, moet de uitstoot van broeikasgassen na 2030 met "grote snelheid en urgentie" worden verminderd. De lasten moeten beter worden verspreid, omdat de huidige wet "de hoge last van emissiereductie onherroepelijk uitstelt tot na 2030".

   Volgens de rechtbank zijn vooral jonge mensen nu de dupe van de wet
   Door de tekortkomingen van de wet worden de vrijheden geschonden van de veelal jonge mensen die de zaak voor de rechtbank hebben gebracht, stelt de rechtbank. Dat zijn onder meer milieuorganisatie BUND en de klimaatbeweging Fridays for Future. Zij vinden dat de federale regering niet genoeg doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde te beperken.

   De 22-jarige Sophie Backsen, een van de eisers, laat weten dolblij te zijn met het besluit van de rechtbank. Als dochter van een boerenfamilie op het Duitse Waddeneiland Pellworm vreest ze dat de stijgende zeespiegel het laaggelegen eiland opslokt en haar zonder erfenis achterlaat. "Effectieve klimaatbescherming moet nu worden geïmplementeerd en niet over tien jaar als het te laat is", zegt ze over het klimaatbeleid.

   De uitspraak wordt gezien als een tegenslag voor bondskanselier Angela Merkel. Haar partij de CDU staat in de peilingen voor de verkiezingen in september achter op de Duitse milieupartij de Groenen.
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  9. #169
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.254
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: Hof : Uitstoot moet omlaag

   Studie: Het klimaat is nog te redden, als landen de beloften van het Parijs-akkoord nakomen

   Een Adelie-pinguïn in Oost-Antarctica (januari 2010).Beeld Reuters

   De wereld kan de zeespiegelstijging flink afremmen, door de opwarming te beperken tot anderhalve graad. Die conclusie van een nieuwe studie weerlegt het idee dat de klimaatcrisis vrijwel niet meer te beteugelen is.

   Frank Straver
   5 mei 2021, 17:00

   De wereld hoeft geen klimaatramp te ondergaan als gevolg van zeespiegelstijging door smeltend poolijs. Als landen hun beloften uit het Parijse Klimaatakkoord van 2015 nakomen, stijgt de zeespiegel deze eeuw wel, maar zonder oncontroleerbare risico’s.

   Dat blijkt uit een internationale studie van ruim tachtig klimaatwetenschappers woensdag, in het gezaghebbende vakblad Nature. De studie is urgent: na vijf jaar gebrek aan uitvoering van het Parijs-akkoord neemt onder academici de zorg toe dat de wereld al te laat is om het klimaat nog te redden.

   De studie bestrijdt dat fatalistische sentiment. Ernstige ontwrichting kan beperkt blijven tot de kwetsbaarste (eiland)staten, die zich nu al in toenemende mate schrap moeten zetten tegen kusterosie en overstromingen. “Die gevolgen van zeespiegelstijging zijn helaas niet meer tegen te houden”, zegt klimaatexpert Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht, vanuit Nederland bij het onderzoek betrokken. “Maar voor de rest van de wereld geldt: het is niet uitzichtloos.” De bijdrage van smeltende poolkappen en gletsjers aan het stijgen van de zeespiegel kan worden gehalveerd, mits de wereld het Parijs-akkoord uitvoert.

   Aantreden Biden


   Om dat te bereiken, moeten landen het gebruik van fossiele energie gestaag gaan afbouwen. Kolen, aardgas en olie moeten plaatsmaken voor een energievoorziening die drijft op windmolens, zonnepanelen en andere schone technieken. Zo kan de opwarming van de aarde blijven steken op anderhalve graad. “In dat geval blijft de zeespiegelstijging beperkt tot ongeveer 40 centimeter, vergeleken met het huidige niveau”, legt Van de Wal uit, op basis van het onderzoek dat geleid werd door de Britse universiteit King’s College. “Dat kunnen de meeste landen prima aan.” Ze kunnen dijken bouwen, of meren aanleggen. Feit is dat de wereld nu onvoldoende doet tegen de klimaatcrisis, de temperatuur stijgt volgens de laatste VN-prognoses richting 2050 met drie graden.

   Tegelijk kunnen klimaatmaatregelen, mede dankzij het aantreden van de Amerikaanse president Biden, internationaal een zwieper in de juiste richting krijgen. Dat moet blijken als de wereld samenkomt op een nieuwe VN-klimaattop, mogelijk in november in Glasgow. De wetenschappers grijpen die naderende klimaattop aan om te onderstrepen: effectief ingrijpen kan nog. Die boodschap nuanceert wetenschappelijke signalen dat het smelten van poolijs zodanig in gang is gezet dat er geen noodrem meer bestaat.

   Volgens de internationale studie in Nature, opgesteld met modelberekeningen, kan het verlies van ijs op Groenland wel degelijk 70 procent lager uitvallen wanneer landen adequaat ingrijpen. Het smelten van gletsjers zou met de helft beperkt kunnen worden. Ook Antarctica kan voor een groter deel behouden blijven dan nu gedacht, hoewel de wetenschappers – naast alle gebruikelijke onzekerheidsmarges – daar de grootste twijfels over uiten.

   Geen houden meer aan

   Behalve de studie, die laat zien dat de wereld de schade nog beperken kan, verscheen in Nature woensdag een rapport dat in kaart brengt wat landen te wachten staat als ze níét ingrijpen. In dat geval treedt in het smelten van poolijs een versnelling op, met het passeren van beruchte tipping points als gevolg. Dat wil zeggen dat poolkappen en ijskappen in zo’n vaart ten onder gaan, dan er geen houden meer aan is, aldus de studie die de universiteit van Massachusetts leidde.

   Wanneer er niets terechtkomt van de uitvoering van het Parijs-akkoord dan zullen landen zich schrap moeten zetten tegen een zeespiegelstijging van zelfs 10 meter in het jaar 2300. De Amerikaanse studie ziet vooral het smelten van ijs op Antarctica als grote bedreiging die tot zo’n rampscenario kan leiden. De studie hint erop dat landen alles in hun macht moeten aanwenden, van schone energieproductie tot geo-engineering, om opwarming van de aarde tegen te gaan.


   https://www.trouw.nl/duurzaamheid-na...omen~b7b24d7f/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  10. #170
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.449
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745199

   Standaard Hof : Uitstoot moet omlaag

   .
   Rechtbank: Uitstoot Shell moet omlaag

   Rechtbank 's-Gravenhage woensdag 26 mei 2021, zaaknr. C/09/571932 / HA ZA 19-379, ECLI:NL:RBDHA:2021:5337

   Inhoudsindicatie

   Klimaatzaak tegen Royal Dutch Shell

   Ontvankelijkheid vorderingen. Toepasselijk recht. RDS is verplicht om via het concernbeleid van de Shell-groep te zorgen voor CO2-reductie van de Shell-groep, haar toeleveranciers en afnemers. Dat volgt uit de voor RDS geldende ongeschreven zorgvuldigheidsnorm, die de rechtbank heeft ingevuld aan de hand van de feiten, breed gedragen inzichten en internationaal aanvaarde standaarden. Geen schending van deze verplichting, wel een dreigende schending. Bevel.

   (...)

   5 De beslissing

   De rechtbank:

   (...)

   5.3.beveelt RDS zowel rechtstreeks als via de vennootschappen en rechtspersonen die zij in haar geconsolideerde jaarrekening pleegt op te nemen en waarmee zij tezamen de Shell-groep vormt, het gezamenlijk jaarlijks volume van alle aan de bedrijfsactiviteiten en verkochte energie dragende producten van de Shell-groep verbonden CO2-emissies naar de atmosfeer (Scope 1, 2 en 3) zodanig te beperken of doen beperken dat dit volume aan het eind van het jaar 2030 ten minste zal zijn verminderd met netto 45% in vergelijking met het niveau van het jaar 2019;


   Het vonnis is reeds in het engels vertaald: ECLI:NL:RBDHA:2021:5339
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •