Extinction Rebellion - Pagina 3
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 3/3 EersteEerste ... 23
  Resultaten 21 tot 24 van de 24

  Onderwerp: Extinction Rebellion

  1. #21
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   26.349
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011808

   Standaard Re: Extinction Rebellion

   Oorlog Israël-Gaza

   Waarom bemoeit Extinction Rebellion zich met Gaza? ‘Ook dit gaat over leefbaarheid en rechtvaardigheid’

   Aciegroep Justice Now van Extinction Rebellion demonstreert voor het Internationaal Strafhof in solidariteit met Palestina.

   Een klimaatgroep die het plots opneemt voor de Palestijnen. Dat imago kleeft opeens aan Extinction Rebellion (XR). Het ligt genuanceerder. XR heeft altijd al een brede agenda en bovendien is de beweging intern verdeeld over Israël.

   Frank Straver 26 oktober 2023, 15:30

   Boze brieven komen binnen bij Extinction Rebellion (XR). Donateurs trekken hun geld terug. De organisatie van een groen christelijk evenement kreeg het verzoek om XR-activist Rozemarijn van ’t Einde als ‘antisemiet’ geen podium te bieden. Sommige Joodse XR-leden vragen zich af in hoeverre zij nog thuishoren in de beweging.

   Hommeles in de tent, kortom. Na de bezettingen van de A12 tegen fossiele subsidies houdt opeens de Israël-oorlog de gemoederen bezig in en om XR. Lokale deelgroepen waaronder ‘Justice now’, waarvan leden ook de A12 blokkeerden, projecteerden de Palestijnse vlag op diverse gebouwen, als steunbetuiging.

   Tijdens een actie bij het Internationaal Strafhof in Den Haag riepen deze XR-aanhangers op tot berechting van de Israëlische president Netanyahu, wegens zijn ‘oorlogsmisdaden’. Critici zeggen: Extinction Rebellion gooit zijn klimaatimago te grabbel. Waarom zou een klimaatgroep zich met Israël bemoeien?

   Een beweging met tal van thema’s


   Dat is helemaal zo gek niet, zegt Martijn Dekker. Hij is zelf lid van XR en als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam is hij al twintig jaar bezig met het conflict in het Midden-Oosten. “Extinction Rebellion is altijd al een beweging met tal van thema’s geweest”, zegt Dekker.

   Tijdens de zwartepieten-discussie een paar jaar geleden bezette XR de zaal van de gemeenteraad in Emmen, net als een replica van een VOC-schip. De groep steunde de ‘Black lives matter’-beweging. XR voerde ook actie voor de rechten van vrouwen en van de queer-beweging. “In brede politieke discussies waren we als XR altijd al actief.” Binnen XR noemen ze dat een ‘intersectionale’ aanpak, waarin solidariteit een hoofddoel is.

   Wel was de rode draad altijd: klimaatrechtvaardigheid. Acties voor gendergelijkheid en tegen racisme pasten daarbij, stelt Dekker. “Vrouwen en minderheden worden eerder geraakt, in het geval van maatschappelijke ontwrichting door de klimaatcrisis.”

   ‘Zijdelings speelt klimaat een rol’


   Ook de Palestijnse zaak staat volgens Dekker niet geheel los van milieu en klimaat. “Als er één regio gevoelig is voor klimaatverandering is dat het Midden-Oosten wel. De Jordaan droogt op, terwijl Israël de watertoevoer aan de Palestijnen afknijpt.” Dekker beweert ook dat Israël afvalstromen dumpt in Palestijns gebied. Hij vindt dat XR beter moet gaan uitleggen hoe het klimaatvraagstuk een zijdelingse rol speelt in de oorlog.

   Het brede publiek ziet de pro-Palestina-actie puur als een politieke stellingname. Binnen de landelijke beweging van Extintion Rebellion is dat trouwens niet anders. “Er zijn mensen binnen XR die deze acties niet steunen”, zegt de prominente XR-activist Chris Julien. “Het grootste deel overigens wel”, is zijn inschatting.

   Dat is meer dan natte vingerwerk. Er is binnen XR-werkgroepen over gediscussieerd of de beweging, ook in landelijke (pers)kanalen, de Palestijnse zaak wil steunen. De beweging, die geen leiders of bestuurders heeft, peilde dat op basis van socratische gesprekken. Gezamenlijk werd daarin besproken of een actie voldoet aan de grondbeginselen van de beweging, zoals geweldloosheid en rechtvaardigheid.

   Jarenlange ‘bezetting en onderdrukking’


   Ondanks de openingsaanval van Hamas op Israël was de uitkomst dat steun aan Palestina opportuun is, wegens de jarenlange ‘bezetting en onderdrukking’. Tekenend voor de gevoeligheid is dat diverse XR-leden er geen woord over kwijt willen, kritisch noch steunend.

   Marthe Mens van deelgroep Scientist Rebellion bijvoorbeeld, zegt dat er ‘heel veel discussie’ was over dit ‘gevoelige onderwerp’. Verder niets.

   Bij Joodse XR-leden ligt het extra gevoelig, zegt Julien. Volgens Dekker, betrokken bij het intern XR-beraad, leken sommige activisten van Joodse komaf te betwijfelden of XR hun club nog is, terwijl anderen de uitingen steunen.

   XR-activist Rozemarijn van ’t Einde, tevens verbonden aan Christian Climate Action, merkt ook hoeveel polarisering gaande is. Zij vindt het goed dat XR de Palestijnen steunt en spreekt zich daarover uit. “Ik dacht lang: waar twee vechten hebben twee schuld. Maar tijdens een bezoek van zes weken in de Westelijke Jordaanoever zag ik dat Israël als kolonist optreedt en mensen onderdrukt.”

   Als groep die rechtvaardigheid, inclusie, en menselijkheid predikt, mag XR volgens Van ’t Einde ‘onrecht veroordelen’. “Waar ik bij XR naar streef is een leefbare wereld voor iedereen. Daarom trek ik mij het lot van de Palestijnse bevolking aan.”


   https://www.trouw.nl/duurzaamheid-ec...heid~bead94cf/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  2. #22
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.597
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745206

   Standaard Extinction Rebellion
   Grootste klimaatmars ooit in Nederland: 'Wereld moet veranderen'

  3. #23
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.597
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745206

   Standaard Extinction Rebellion

   .
   De jongeren staan op voor het klimaat!

   De Wereld Morgen 28 november 2023

   Deze vrijdag 1 december zullen in heel België tienduizenden jongeren in scholen, universiteiten en jeugdcentra ‘opstaan’ voor klimaatrechtvaardigheid. Kom kennis maken met de jongeren die zich inzetten voor het klimaat.


   De tijd om wakker te worden is voorbij, we moeten nu opstaan!

   De klimaatcrisis is elke dag meer voelbaar, en jongeren maken zich zorgen. Ze beseffen dat zij veel meer dan de vorige generaties geconfronteerd zullen worden met de gevolgen.

   Als we niet snel handelen, zullen de gevolgen voor mens en planeet heftig en onomkeerbaar zijn. We kunnen de ergste gevolgen nog inperken, maar dan moeten we nu in actie schieten, want elke tiende van een graad telt.

   Na het succes van de vorige jaren wordt de symbolische actie #StandUpForClimate in 2023 herhaald. De jongeren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zetten zich vandaag in voor het klimaat tijdens een gezamenlijke en gelijktijdige actie. Ze richten zich naar de hele bevolking en moedigen iedereen aan om mee te stappen in de Klimaatmars op 3 december.

   Kom, ontmoet en luister naar de jeugd. Zij zijn onze hoop in deze woelige tijden.


   PRAKTISCHE INFORMATIE

   Wanneer? 1 december 2023 (timing af te toetsen met de deelnemers)

   Waar? Overal in België. Toets met ons af, dan brengen we jullie in contact met de meest actieve scholen.

   Wat? Sensibilisatie in scholen, jeugdhuizen, etc. in het hele land. Iedereen wordt uitgenodigd om foto’s/video’s te posten op sociale media met de hashtag #StandUpForClimate! Flashmobs, songs of gekke bekken, je kan vanalles verwachten want ze mogen zich uitleven rond een groene cirkel, het symbool van de actie.

   Meer details?

   https://klimaatcoalitie.be/nl/stand-...-climate-2023/

   https://www.facebook.com/events/839312200979017

  4. #24
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.597
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745206

   Standaard Extinction Rebellion

   .
   36 410 VI Nr. 72

   Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

   MOTIE VAN HET LID EERDMANS

   Voorgesteld 8 februari 2024

   De Kamer,

   gehoord de beraadslaging,

   constaterende dat Extinction Rebellion door het continu bezetten van de A12, het illegaal betreden van verboden terrein op Eindhoven Airport, het bekladden van het Havenbedrijf Rotterdam en het dreigen met kantoorsluitingen van Rabobank-filialen meermaals heeft bewezen dat het een onwettige, maatschappij ontwrichtende en vandalistische organisatie is;

   constaterende dat politieagenten vanwege schaarste door wegblokkades van Extinction Rebellion ander belangrijk werk moeten laten liggen en soms geen noodhulp kunnen verlenen;

   overwegende dat Extinction Rebellion een anbistatus heeft, waardoor zij profiteren van allerlei belastingvoordelen;

   verzoekt de regering de anbistatus van Extinction Rebellion in te trekken,

   en gaat over tot de orde van de dag.

   Eerdmans   De meeste Westerse politici tonen zich vijanden van de mensen in de wereld.

   Most Western politicians show themselves to be enemies of the peoples of the world.

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •