‘diversiteitsbewustzijn’
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 1/3 12 ... LaatsteLaatste
  Resultaten 1 tot 10 van de 28

  Onderwerp: ‘diversiteitsbewustzijn’

  1. #1
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chile
   Berichten
   2.221
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   0

   Standaard ‘diversiteitsbewustzijn’

   Wilt u die gezichtssluier even weghalen, ik kan u niet verstaan

   Bron : Trouw - 24 mei 2019   IN DE SCHADUW VAN DE MINARET | Schoon genoeg heeft hij ervan. De Engelse huisarts Keith Wolverson wacht de uitspraak van het tuchtcollege niet af. Hoe die ook zal uitvallen, positief of negatief, hij zal de medische sector verlaten, deelde hij de media mee, verbijsterd.

   Op zijn tweeënvijftigste wil hij zich alsnog in een ander vak bekwamen. Hij heeft geen fatale medische blunders begaan of grensoverschrijdend gedrag vertoond jegens vrouwelijke collega’s, verpleegkundigen of patiënten. Ook geen graai in een kassa of een oorlogsverleden. Wel bijna een kwarteeuw inzet voor de volksgezondheid. Een smetteloos blazoen. En toen was er plots die scheve schaats. Wat of wie bezielde hem? Satan?

   Zijn vergrijp: aan de moeder van een ziek meisje vroeg hij om haar gezichtssluier weg te halen, omdat hij haar niet verstond. Vorige week, bijna een jaar later, kwam hem die euveldaad te staan op een botsing met het tuchtcollege, dat een klacht over zijn ‘racistische en discriminerende’ optreden ontvankelijk verklaarde. Terwijl hij, zegt hij, gewoon die vrouw beter wilde begrijpen zodat hij haar dochter kon helpen.

   Dit Kafka-verhaal begon in juni vorig jaar. Wolverson had dienst in een inlooppraktijk van het koninklijke universitaire ziekenhuis in Stoke-on-Trent in midden-Engeland. De moeder beschreef de keelklachten van haar elfjarige dochter. Het dundoek voor haar mond verminkte haar woorden hinderlijk. Vandaar Wolversons ‘krenkende’ verzoek.

   Wachtkamer

   Meestal, zegt hij, ontbloten vrouwelijke patiënten met een nikab uit zichzelf hun gezicht, en anders wel op verzoek, zonder morren. Volgens hem deed ook deze moeder niet moeilijk. In tegenstelling tot haar man, die een half uur later het ziekenhuis betrad en plaatsnam in de wachtkamer. Hij keek de dokter gemelijk aan, telkens wanneer hij een nieuwe patiënt kwam halen. Later gaf hij Wolverson aan bij de Nationale Gezondheidsdienst, die het tuchtcollege alarmeerde.

   Die vond de klacht een onderzoek waard en meldde dat vorige week aan Wolverson. De valbijl staat klaar, een veroordeling kan hem zijn registratie als arts kosten. Hij vreest al brodeloos te zijn zolang het onderzoek duurt. Want hij heeft geen eigen praktijk en valt in voor collega’s. En niemand roept graag de hulp in van iemand die het aan de stok heeft met het tuchtcollege.

   Volgens de klacht stelde hij de vrouw op ruwe wijze een ultimatum: of de sluier weg of einde gesprek. Ook keek hij lelijk. Ze zou hebben uitgelegd dat ze de sluier niet af kon doen vanwege haar geloof.

   Er bestaat al een gedragscode voor dokters die een gezichtssluier dragen. Die zijn kennelijk in Engeland zo talrijk dat regels nodig waren.

   De reacties lopen uiteen. Wolverson krijgt steun via een handtekeningenactie die, ten tijde van dit schrijven, de 50.000 ondertekenaars is gepasseerd. Medestanders klagen dat er al zo weinig doktoren zijn en dat het alleen daarom al crimineel zou zijn om een arts om zo’n dwaze reden uit te schakelen.

   De bond van Britse artsen wil ‘duidelijke richtlijnen’. Er bestaat al wel een gedragscode voor dokters die een gezichtssluier dragen. Die zijn kennelijk in Engeland zo talrijk dat regels nodig waren. Een gesluierde arts moet het gelaat ontbloten als de patiënt dat wil. Het tuchtcollege heeft dat ooit zo bepaald zonder erbij te vertellen wat er moet gebeuren in het omgekeerde geval, als de arts aan de patiënt vraagt de sluier af te doen.

   ‘Het proces’, zo heet een toepasselijke roman van Kafka waaraan ik moet denken. De islamitische stichting Ramadhan Foundation eist geen beroepsverbod. Wel zou, vindt een woordvoerder, Wolverson er goed aan doen een cursus ‘diversiteitsbewustzijn’ te volgen. Wolverson’s repliek: “Dit land heeft straks geen dokters meer”.

   .
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes Gepost via m.maroc.nl   

  2. #2
   Very Important Prikker
   Ingeschreven
   Nov 2004
   Berichten
   11.202
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   776491

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   De moeder reageerde positief op de vraag (zoals ervaren door de arts) en de vader die er niet (!) bij was voelde zich in z'n kuif gepikt.

   Cursus 'diversiteitsbewustzijn'? Voor de arts ? Eerder aandacht voor papa.
   Kan hij zich leren inleven hoe dat gaat in een behandelkamer. De ene patiënt na de andere en als arts wil je GEEN fout maken. Dus je moet je snel omschakelen en snel focussen. Geen twijfel over communicatie is een must .

   Voorstel : Waarom gaat Ramadham Foundation geen brug-functie vervullen ? Ze zijn zich immers bewust van diversiteit...

  3. #3
   Very Important Prikker Ibrah1234's Avatar
   Ingeschreven
   Mar 2013
   Berichten
   5.725
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   737764

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Het vreemde is dat ik in de keren dat ik Marokko heb bezocht vrijwel nooit vrouwen verkleed als zwarte brievenbussen heb gezien.

   Het representeert ook een volstrekt achterlijke cultuur. Solliciteren hoef je niet aan te beginnen. Bij voorbaat kansloos. De rest van je leven kun je elke maand bij de belastingbetaler aankloppen om in je levensonderhoud te voorzien. Totaal geen eergevoel.

   Denk eerder dat het bekeerlinge betreft.

  4. #4
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   15.751
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745195

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   .
   Er bestaat al wel een gedragscode voor dokters die een gezichtssluier dragen. Die zijn kennelijk in Engeland zo talrijk dat regels nodig waren. Een gesluierde arts moet het gelaat ontbloten als de patiënt dat wil.
   Goed zo!
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 2 Likes, 0 Dislikes

  5. #5
   Could B Prikker Warda2017's Avatar
   Ingeschreven
   Jun 2017
   Berichten
   96
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   5

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Laten we naar de uitspraken rondom de gebeurtenis kijken (alle suggestieve woorden, zijn hier weggelaten):

   Wolverson:
   Aan de moeder van een ziek meisje vroeg hij om haar gezichtssluier weg te halen, omdat hij haar niet verstond. Hij wilde die vrouw gewoon beter wilde begrijpen zodat hij haar dochter kon helpen. Het dundoek voor haar mond verminkte haar woorden hinderlijk. Vandaar Wolversons verzoek.

   Ik heb zo vaak met niqabi's gesproken en nog nooit gemerkt dat ik ze niet kon verstaan. Ik doe dit af als onzin. Wolverson geeft aan dat vrouwelijke patiënten meestal uit zichzelf wel hun niqab afdoen, en anders wel op verzoek. Zou Wolverson geen enkele vrouw met een niqab verstaan, terwijl ik ze allemaal versta? Lijkt me niet logisch, of hij heeft een gehoorapparaat nodig. Hij verstaat ze prima, lets be honest, er is een andere reden waarom hij dit steeds verzoekt.

   Tegenpartij:
   Hij stelde de vrouw een ultimatum: of de sluier weg of einde gesprek. Ze zou hebben uitgelegd dat ze de sluier niet af kon doen vanwege haar geloof.

   Hoe is het mogelijk dat een arts een behandeling weigert, op grond van iemands geloofsovertuiging? Daar gaat iets gruwelijks mis. Ik vind dat je als arts iedereen moet behandelen, ongeacht achtergrond.

   Ik vind net als deze Mohammed Shafiq van de Ramadhan Foundation ook niet dat deze man uit zijn functie moet worden gezet, maar het zou wel fijn zijn als de arts in kwestie, iedereen behandeld op gelijke voet. Zo hoort het toch?
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  6. #6
   Very Important Prikker Samir75017's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2011
   Locatie
   Paris
   Berichten
   3.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   10199461

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Warda2017 Bekijk Berichten

   Ik heb zo vaak met niqabi's gesproken en nog nooit gemerkt dat ik ze niet kon verstaan. Ik doe dit af als onzin.
   That’s exactly what first came to my mind. You sometimes see niqabi women on the street chatting with each other without any problem. This woman and the doctor were in a confined space.

   He’s been caught out and is now playing the victim card. Typical.

   Doctors are bound by the Hippocratic Oath and it seems like this one is not far from breaching it. A reminder would do him no harm.
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes

  7. #7
   Very Important Prikker Samir75017's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2011
   Locatie
   Paris
   Berichten
   3.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   10199461

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Ibrah1234 Bekijk Berichten
   Het vreemde is dat ik in de keren dat ik Marokko heb bezocht vrijwel nooit vrouwen verkleed als zwarte brievenbussen heb gezien.

   .
   If you had travelled a bit more, you’d know that British Muslims are not originally from Morocco, but predominantly from Pakistan.

  8. #8
   Sportfreakje Karin.N's Avatar
   Ingeschreven
   Jun 2004
   Locatie
   Sportland
   Berichten
   5.761
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   2473537

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Warda2017 Bekijk Berichten
   Laten we naar de uitspraken rondom de gebeurtenis kijken (alle suggestieve woorden, zijn hier weggelaten):

   Wolverson:
   Aan de moeder van een ziek meisje vroeg hij om haar gezichtssluier weg te halen, omdat hij haar niet verstond. Hij wilde die vrouw gewoon beter wilde begrijpen zodat hij haar dochter kon helpen. Het dundoek voor haar mond verminkte haar woorden hinderlijk. Vandaar Wolversons verzoek.

   Ik heb zo vaak met niqabi's gesproken en nog nooit gemerkt dat ik ze niet kon verstaan. Ik doe dit af als onzin. Wolverson geeft aan dat vrouwelijke patiënten meestal uit zichzelf wel hun niqab afdoen, en anders wel op verzoek. Zou Wolverson geen enkele vrouw met een niqab verstaan, terwijl ik ze allemaal versta? Lijkt me niet logisch, of hij heeft een gehoorapparaat nodig. Hij verstaat ze prima, lets be honest, er is een andere reden waarom hij dit steeds verzoekt.

   Tegenpartij:
   Hij stelde de vrouw een ultimatum: of de sluier weg of einde gesprek. Ze zou hebben uitgelegd dat ze de sluier niet af kon doen vanwege haar geloof.

   Hoe is het mogelijk dat een arts een behandeling weigert, op grond van iemands geloofsovertuiging? Daar gaat iets gruwelijks mis. Ik vind dat je als arts iedereen moet behandelen, ongeacht achtergrond.

   Ik vind net als deze Mohammed Shafiq van de Ramadhan Foundation ook niet dat deze man uit zijn functie moet worden gezet, maar het zou wel fijn zijn als de arts in kwestie, iedereen behandeld op gelijke voet. Zo hoort het toch?
   Het maakt in deze zaak niet uit hoe vaak jij gesproken hebt met andere vrouwen met niqaab. Dat doet niet ter zake.

   Het gaat om deze ene moslima en deze arts. De arts stelt dat hij haar niet kon verstaan. Dat kan zo geweest zijn, het kan ook niet zo geweest zijn. Wij allemaal weten dat niet, wij waren er niet bij dus wij speculeren alleen maar.

   De vrouw kan gebrekkig Engels spreken, of zij kan zich goed verstaanbaar maken of zij beheerst de Engelse taal goed, Wij weten het niet. De vrouw kan in paniek geweest zijn, of juist rustig haar verhaal hebben gedaan, wij weten het niet.

   Het vreemde vind ik dat het kennelijk om 2 mannen gaat en de vrouw in kwestie het lijdend voorwerp schijnt te zijn? Ik weet het niet, maar de arts voert verweer, de echtgenoot heeft zo te lezen de aangifte gedaan. Waar is de betreffende vrouw en wat is haar verhaal? En dan bedoel ik niet het verhaal van de arts of van de echtgenoot, maar gewoon van de vrouw zelf!

   We hebben het verweer van de arts en de aanklacht van de echtgenoot. Die spreken elkaar tegen, dus wie spreekt de waarheid? Of misschien is het niet allemaal zo zwart - wit?
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  9. #9
   Could B Prikker Warda2017's Avatar
   Ingeschreven
   Jun 2017
   Berichten
   96
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   5

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Karin.N Bekijk Berichten
   Het maakt in deze zaak niet uit hoe vaak jij gesproken hebt met andere vrouwen met niqaab. Dat doet niet ter zake.

   Het gaat om deze ene moslima en deze arts. De arts stelt dat hij haar niet kon verstaan. Dat kan zo geweest zijn, het kan ook niet zo geweest zijn. Wij allemaal weten dat niet, wij waren er niet bij dus wij speculeren alleen maar.
   Meestal, zegt hij, ontbloten vrouwelijke patiënten met een nikab uit zichzelf hun gezicht, en anders wel op verzoek, zonder morren.

   Het gaat niet om deze ene moslima. Waarom vraagt hij dat van moslimvrouwen? Kon hij ze allemaal niet verstaan?

   En ja, het is nonsens om te stellen dat je een vrouw door haar niqab niet kunt verstaan en dat is wel waar de arts zich op beroept. Ik heb het nog nooit meegemaakt, en zoals Samir zegt, zelfs op straat praten niqabi's met elkaar en kunnen ze elkaar verstaan, laat staan in een dichte spreekkamer. Dat zijn de feiten, met of zonder mijn waarnemingen.

   Het punt is niet of de man of vrouw aangifte heeft gedaan, dit leidt weer tot de zoveelste ruis. Als arts hoor je iedereen te behandelen, ongeacht afkomst of levensbeschouwing. "Als je je gezicht niet laat zien is het einde gesprek", is waar het om gaat.
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  10. #10
   Very Important Prikker Ibrah1234's Avatar
   Ingeschreven
   Mar 2013
   Berichten
   5.725
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   737764

   Standaard Re: ‘diversiteitsbewustzijn’

   Het heeft wel zo zijn voordelen een dergelijke vrouw. Ze spenderen in elk geval geen godsvermogen meer aan kappers, kleding en make-up

   Drie van die zwarte lakens hebben ze voldoende aan

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •