Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen - Pagina 13
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 13/14 EersteEerste ... 3121314 LaatsteLaatste
  Resultaten 121 tot 130 van de 138

  Onderwerp: Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

  1. #121
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.643
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes

  2. #122
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   onderwerpen: complex van oorzaken en gevolgen; hoofdrol van oekraïnse neo-nazi’s; NED

   Bedankt Revisor,

   The Ukraine reader aangevuld met

   Jean-Marie Chauvier – Ukraine : le fascisme new look réhabilité par Iouchtchenko

   vertaald als
   Oekraïne: het fascisme in een nieuw jasje door Joesjtsjenko in ere hersteld

   Jean-Marie Chauvier – Oekraïens nationalisme: van de OUN in 1929 tot Euromaidan in 2014

   Vyacheslav Lykhachov – Far-right extremism as a threat to Ukrainian democracy

   Vyacheslav Lykhachov – Euromaidan SOS: honest answers to the most common questions about AZOV in the West

   Branco Marcetic – The CIA may be breeding nazi terror in Ukraine

   Ted Snider – Partnering with neo-nazis in Ukraine: an inconvenient history


   De hoofdrol van oekraïnse extremistische nationalisten / neo-nazi’s in het complex van oorzaken en gevolgen is duidelijk.
   De oekraïnse neo-nazi’s worden witgewassen door westerse politici en mainstream media.

   Laten we nu de hoofdrol van het 'National Endowment for Democracy' (NED) bezien. NED is een VS organisatie voor staatsgrepen.

   De amerikaanskapitalistische corporatiestaat – i. e. de machthebbers van de VS – denkt te bepalen welke staatsvormen en regeringen mogen bestaan en welke niet. Al meer dan 100 jaar mengt de VS zich in binnenlandse aangelegenheden van andere landen.
   VS inmenging leidt steevast tot dood en vernietiging. Zo in Oekraïne.

  3. #123
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   onderwerp: National Endowment for Democracy

   Kristin Christman – Paradigm for peace applied to Russia, Ukraine and the US: Proposal for a peaceful Pathway forward
   Countercurrents 13 - 30 may 2022

   Dit lange essay, nu 40 bladzijden, wordt in delen op de website Countercurrents gezet. Het vijfde deel gaat over NED. Dit eindigt met

   “In the next part of this essay, we’ll talk a bit about the backgrounds of the social and business circles supporting NED, and we’ll carefully scrutinize the assumptions and leaps of logic within statements made by NED leaders with regard to Russia.”

   Dat volgende deel wacht ik nog even af. Dan post ik ze bij elkaar.

   Hier alvast een andere publicatie over NED

   Max Blumenthal and Thomas Hedges – Inside America’s meddling machine: NED, the US-funded org interfering in elections around the globe.

   The Grayzone 20 aug. 2018

   Dit stuk begint weinig interessant (vind ik), wordt allengs interessanter.

   (...) these opening words in a May 7, 2022 report by the Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China: “The United States has long used democracy as a tool and a weapon to undermine democracy in the name of democracy, to incite division and confrontation, and to meddle in other countries’ international* affairs, causing catastrophic consequences.” NED “has subverted lawful governments and cultivated pro-US puppet forces around the world under the pretext of promoting democracy. Its disgraceful record has aroused strong discontent in the international community.”

   (...) deze openingswoorden in een verslag van 7 mei 2022 van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China: “De Verenigde Staten hebben de democratie lange tijd gebruikt als een instrument en een wapen om democratie in naam van democratie te ondermijnen, om verdeeldheid te zaaien en tot confrontatie aan te zetten, en om zich te bemoeien met de internationale* aangelegenheden van andere landen, met catastrofale gevolgen.” NED “heeft wettige regeringen ondermijnd en pro-Amerikaanse marionettenmachten over de hele wereld gecultiveerd onder het mom van het bevorderen van democratie. Zijn schandelijke staat van dienst heeft geleid tot grote onvrede in de internationale gemeenschap.”

   Geciteerd door Kirstin Christman.
   * correctie: internal / interne


   Dat verslag van 7 mei 2022 is:   Fact Sheet on the National Endowment for Democracy

  4. #124
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.643
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen


   Paul Wolfowitz. Foto: Defense.gov

   Jeffrey D. Sachs, Other News, DeWereldMorgen vertaaldesk

   Oekraïne is de nieuwste neoconservatieve ramp

   De oorlog in Oekraïne is het hoogtepunt van een 30 jaar durend project van de Amerikaanse neoconservatieve beweging. De regering-Biden zit vol met dezelfde neocons die voorstander waren van de Amerikaanse oorlogen in Servië (1999), Afghanistan (2001), Irak (2003), Syrië (2011), Libië (2011), en die tot het uiterste zijn gegaan om de Russische invasie in Oekraïne uit te lokken. De staat van dienst van de neocon is er een van regelrechte rampen. Toch heeft Biden ervoor gekozen zijn team te bemannen met net deze neocons. Als gevolg daarvan stuurt Biden Oekraïne, de VS en de Europese Unie richting het zoveelste geopolitieke debacle. Als Europa enig inzicht heeft, zal het zich losmaken van deze Amerikaanse debacles inzake buitenlands beleid.


   woensdag 6 juli 2022 11:20

   De neoconbeweging ontstond in de jaren zeventig rond een groep publieke intellectuelen, die beïnvloed werden door de politicoloog Leo Strauss van de Universiteit van Chicago en de classicus Donald Kagan van de Universiteit van Yale.

   Tot de neocon leiders behoorden Norman Podhoretz (schrijver en conservatief politiek commentator), Irving Kristol (Amerikaans publicist), Paul Wolfowitz (minister van Defensie onder George W. Bush en één van de architecten van de Irak oorlog), Robert Kagan (zoon van Donald), Frederick Kagan (zoon van Donald), Victoria Nuland (echtgenote van Robert), Elliott Cohen (politicoloog), Elliott Abrams (politicus en advocaat, actief bij Reagan, Bush en Trump), en Kimberley Allen Kagan (echtgenote van Frederick).

   De belangrijkste boodschap van de neocons is dat de VS in elke regio ter wereld de overhand moeten hebben op militair gebied, en het hoofd moeten bieden aan opkomende regionale machten die op een dag de mondiale of regionale dominantie van de VS zouden kunnen betwisten, in de eerste plaats Rusland en China.

   De militaire macht van de VS moet daarom vooraf worden verdeeld over honderden militaire bases over de hele wereld en de VS moeten voorbereid zijn om, indien nodig, bepaalde oorlogen te leiden. De VS moeten de Verenigde Naties enkel gebruiken als dat nuttig is om hun doelen te bereiken.

   De belangrijkste boodschap van de neocons is dat de VS in elke regio ter wereld de overhand moeten hebben op militair gebied.

   Deze benadering werd voor het eerst uiteengezet door Paul Wolfowitz in zijn ontwerp Defense Policy Guidance (DPG), geschreven voor het ministerie van Defensie in 2002.

   Het ontwerp riep op tot uitbreiding van het door de VS geleide veiligheidsnetwerk naar Centraal- en Oost-Europa, ondanks de expliciete belofte van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher in 1990 dat de Duitse eenwording niet zou worden gevolgd door een uitbreiding van de NAVO naar het oosten.

   Wolfowitz pleitte ook voor Amerikaanse oorlogen naar keuze, waarbij hij het recht van Amerika verdedigde om onafhankelijk, zelfs alleen, op te treden als reactie op crises die de VS zorgen baren. Volgens generaal Wesley Clark verduidelijkte Wolfowitz hem al in mei 1991 dat de VS een leidende rol zou opnemen in regimewisselingen in Irak, Syrië en andere voormalige Sovjet-bondgenoten.

   De neocons waren voorstander van uitbreiding van de NAVO met Oekraïne, zelfs voordat dit in 2008 onder George W. Bush, Jr. officieel VS-beleid werd. Zij beschouwden het Oekraïense NAVO-lidmaatschap als de sleutel tot de regionale en wereldwijde dominantie van de VS. Robert Kagan beschreef de neocon argumenten voor NAVO uitbreiding in april 2006:

   “De Russen en Chinezen zien niets natuurlijks in [de “kleurenrevoluties” van de voormalige Sovjet-Unie], alleen door het Westen gesteunde staatsgrepen, ontworpen om de Westerse invloed in strategisch vitale delen van de wereld te vergroten. Hebben zij het zo mis? Zou de succesvolle liberalisering van Oekraïne, aangespoord en gesteund door de Westerse democratieën, niet de aanloop kunnen zijn naar de opname van dat land in de NAVO en de Europese Unie – kortom, de uitbreiding van de Westerse liberale hegemonie?” (Robert Kagan)

   Kagan erkent de trieste implicaties van de uitbreiding van de NAVO. Hij citeert een deskundige die zei: “Het Kremlin maakt zich in alle ernst op voor de ‘slag om Oekraïne’.” De neocons zochten deze strijd. Na de val van de Sovjet-Unie hadden zowel de VS als Rusland moeten streven naar een neutraal Oekraïne, als een veilige buffer.

   In plaats daarvan wilden de neocons de “hegemonie” van de VS, terwijl de Russen de strijd deels uit verdediging en deels ook uit eigen imperiale pretenties aangingen. Het doet denken aan de Krimoorlog (1853-6), toen Groot-Brittannië en Frankrijk in de Zwarte Zee probeerden Rusland te verzwakken na Russische druk op het Ottomaanse rijk.

   Kagan schreef het artikel als burger terwijl zijn vrouw Victoria Nuland Amerikaans ambassadeur bij de NAVO was onder George W. Bush, Jr. Nuland is de neocon pion bij uitstek. Nuland was niet alleen Bush’ ambassadeur bij de NAVO, maar ook Barack Obama’s assistent-staatssecretaris voor Europese en Euraziatische Zaken van 2013 tot 17.

   Aldus was ze deel van de operatie waarbij de pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovits, werd omvergeworpen. Nu dient ze als Biden’s onderminister van Buitenlandse Zaken en stuurt ze zo het Amerikaans beleid ten aanzien van de oorlog in Oekraïne.

   De visie van de neocons is gebaseerd op de volgende onjuiste premisse, namelijk dat de militaire, financiële, technologische en economische superioriteit van de VS haar in staat stelt de voorwaarden te dicteren in alle regio’s ter wereld. Het is een standpunt dat zowel opmerkelijke hoogmoed als een opvallende minachting voor bewijzen illustreert.

   Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de VS in zowat elk regionaal conflict waaraan zij hebben deelgenomen, gedwarsboomd of verslagen. Maar in de “strijd om Oekraïne” waren de neocons bereid een militaire confrontatie met Rusland uit te lokken door de NAVO uit te breiden ondanks de hevige bezwaren van Rusland. Dit vanuit de vurige overtuiging dat de financiële sancties van de VS en het wapentuig van de NAVO de ondergang van Rusland zullen betekenen.

   In de “strijd om Oekraïne” waren de neocons bereid een militaire confrontatie met Rusland uit te lokken door de NAVO uit te breiden ondanks de hevige bezwaren van Rusland.

   Het Institute for the Study of War (ISW), een neocon denktank onder leiding van Kimberley Allen Kagan (en gesteund door een aantal grote afnemers van defensie-contracten zoals General Dynamics en Raytheon), blijft een Oekraïense overwinning beloven.

   Over de Russische opmars gaf de ISW een typisch commentaar: “Ongeacht welke partij de stad [Severodonetsk] in handen heeft, zal het Russische offensief op operationeel en strategisch niveau waarschijnlijk zijn afgesloten, wat Oekraïne de kans geeft om zijn tegenoffensieven op operationeel niveau te hervatten om de Russische troepen terug te dringen.

   De feiten ter plaatse doen echter anders vermoeden. De economische sancties van het Westen hebben weinig negatieve gevolgen gehad voor Rusland, terwijl hun “boemerangeffect” op de rest van de wereld groot is.

   Bovendien wordt het vermogen van de VS om Oekraïne van munitie en wapentuig te voorzien, ernstig belemmerd door de beperkte Amerikaanse productiecapaciteit en de gebrekkige bevoorradingsketens. De industriële capaciteit van Rusland is natuurlijk veel groter dan die van Oekraïne. Het BBP van Rusland was ruwweg 10X dat van Oekraïne vóór de oorlog, en Oekraïne is in de oorlog een groot deel van zijn industriële capaciteit verloren.

   De meest waarschijnlijke uitkomst van de huidige gevechten is dat Rusland een groot deel van Oekraïne zal veroveren, waardoor Oekraïne misschien geheel of bijna volledig door land zal zijn omsloten. In Europa en de VS zal de frustratie toenemen over de militaire verliezen en de stagflatoire (situatie van lage economische groei en hoge werkloosheid) gevolgen van de oorlog en de sancties.

   De domino-effecten kunnen verwoestend zijn, als een rechtse demagoog in de VS aan de macht komt (of in het geval van Trump terugkeert naar de macht) en belooft de Amerikaanse vergane militaire glorie te herstellen door gevaarlijke escalatie.

   De echte oplossing bestaat erin een einde te maken aan de neoconfantasieën van de afgelopen 30 jaar en Oekraïne en Rusland terug aan de onderhandelingstafel te brengen.

   In plaats van deze ramp te riskeren, bestaat de echte oplossing erin een einde te maken aan de neoconfantasieën van de afgelopen 30 jaar en Oekraïne en Rusland terug aan de onderhandelingstafel te brengen.

   De NAVO moet er zich daarbij toe verbinden haar oostwaartse uitbreiding naar Oekraïne en Georgië te beëindigen in ruil voor een levensvatbare vrede die de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne eerbiedigt en beschermt.

   Jeffrey Sachs is Professor aan de Columbia University, directeur van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling aan de Columbia University en voorzitter van het VN-netwerk voor oplossingen voor duurzame ontwikkeling. Hij is adviseur geweest van drie VN-secretarissen-generaal en is momenteel SDG-pleitbezorger van VN-secretaris-generaal António Guterres.

   Deze tekst verscheen op Other News. Vertaling Ann Dejaeghere.


   https://www.dewereldmorgen.be/artike...rvatieve-ramp/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes

  5. #125
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   Paradigm for peace applied to Russia, Ukraine and the US

   Kristin Christman


   Kristin Christman past haar geopolitieke conflictmodel – voorkomen, beheersen, oplossen – toe op de strijd in en om Oekraïne en van de VS tegen Rusland.

   Voor lezers die niet engels lezen, hier de titels van de delen in het nederlands.

   De titels zeggen veel.


   deel 4 Mentale factoren bij VS beleidsmakers en mediamakers die geweld doen escaleren

   4A Een inleiding tot de gemoedstoestand van degenen die eeuwig het buitenlands beleid van de VS leiden

   Valse vooringenomenheid #1 “We kunnen andere mensen begrijpen en beoordelen zonder ze te ontmoeten, zonder een coöperatieve dialoog aan te gaan en zonder hun kant van het verhaal te horen.”

   4B Een competitieve, dreigingsoriëntatie jegens internationale betrekkingen: psychologische patronen beschreven door Lakoff, Spranger en Allport

   Valse vooringenomenheid #2 “Het leven is competitie; het doel is om tegenstanders te verslaan en aan de top te blijven.”

   4C Wie is er echt tegen autoritarisme? Zwart-witdenken zorgt ervoor dat VS experts leugens geloven

   Valse vooringenomenheid #3 “De VS vechten tegen autoritarisme.”

   4D Wie is er echt tegen corruptie? Zwart-witdenken zorgt ervoor dat VS experts leugens geloven

   Valse vooringenomenheid #4 "De VS vechten tegen corruptie."

   4E Psychologische patronen van VS beleidsmakers belemmeren het creëren van echte democratie

   Valse vooringenomenheid #5 “De VS vertegenwoordigen democratie en de vrije wereld, terwijl het Rusland van Poetin de democratie probeert te vernietigen.”

   4F Het gebrek aan empathie en het gebrek aan waarheidsgetrouwheid van VS experts zorgen ervoor dat ze de motieven van Poetin voor militaire actie in Oekraïne verdraaien

   Valse vooringenomenheid #6 “Poetin geeft niet om het leven of de soevereiniteit van de Oekraïners.”

   4G Zwart-wit denken en behoeftes aan nobele doeleinden brengen de dominotheorie weer tot leven

   Valse vooringenomenheid #7 “Poetin gebruikt Oekraïne als proeftuin voor zijn oorlog tegen de democratie.”

   4H Voor autoritaire VS beleidsmakers zijn degenen die de voorkeur geven aan internationaal recht boven de door de VS geleide unipolaire wereld gevaarlijk, ondemocratisch en agressief

   Valse vooringenomenheid #8 “De unipolaire wereld vertegenwoordigt democratie en de vrije wereld, terwijl Poetins afkeuring van de unipolaire wereld zijn afkeer van democratie en vrijheid onthult.”

   4I Amerikaanse "experts" beweren ten onrechte dat een "welvarend, democratisch Oekraïne" wordt gesteund door de VS en wordt tegengewerkt door Poetin

   Valse vooringenomenheid #9 “Poetin voelt zich bedreigd door een ‘welvarend, democratisch Oekraïne’.”

   4K Amerikaanse "experts" tonen vaardigheden in creatieve fictie, maar ze falen in geschiedenis, onderzoek, begrijpend lezen en waarheid

   Valse vooringenomenheid # 11 “Poetin is een misleide man die op zoek is naar een rijk en wiens interesse in geschiedenis zijn onwetendheid, achterlijke opvattingen en krankzinnig verlangen naar een mythologisch verleden onthult.”

   4L Zonder inhoud of bewijs veroordeelt oppervlakkige Amerikaanse journalistiek de vermeende doelen van Poetin

   Valse vooringenomenheid #12 “Poetin betreurt de val van de Sovjet-Unie omdat hij een griezel is die van macht, status, goelags en rijken houdt.”


   wordt vervolgd

  6. #126
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   Amerikaanse wapens, Europese smekelingen blokkeren vrede in Oekraïne

   Richard Sakwa, Aaron Maté (interview)

   The Grayzone 25 april 2022

   Informatie over Richard Sakwa en de video van het interview staan op maroc in The Grayzone post #2.

   In het interview komt o. a. ter sprake:

   • VS geopolitiek belang bij de oorlog, eerstens Rusland verzwakken.

   • Aannemelijk is dat de VS sinds 2014 niet wilde dat de binnenlandse oorlog in oost Oekraïne eindigde.

   • De mensen in oost Oekraïne waren niet separatisten, ze wilden autonomie.

   • In 2019 is Zelensky met een agenda voor vrede met 73% van de stemmen gekozen.
   Volgens Sakwa meende Zelensky het. Maar hij kon niet tegen de extremistische nationalisten en neo-nazi’s of fascisten op.

   Daarbij had Zelenksy geen rugdekking van de VS. (!, o. y.)
   En ook niet van de EU. (!)

   “Al die traditionele gesprekspartners hebben zichzelf gediskwalificeerd. Duitsland, natuurlijk, en Scholz in het bijzonder, was altijd de exponent van 'Ostpolitiek' en betrokkenheid bij Moskou. Dat is onder meer verdwenen vanwege de aard van de coalitieregering in Berlijn vandaag. Frankrijk, (...) Misschien zal Macron meer initiatief kunnen nemen, maar uiteindelijk wordt zelfs hij, denk ik, beperkt door de Europese Unie. En als je het je herinnert, natuurlijk probeerden Angela Merkel en Macron een ontmoeting tot stand te brengen in juni 2021 waar de Europese Unie had kunnen optreden als de eerlijke makelaar. Maar de Polen en de Letten en de Baltische republieken hebben hun veto uitgesproken, (...).
   En natuurlijk zeiden de Europese Commissie en Ursula von der Leyen en Josep Borrell [Fontelles], de eurocommissaris van buitenlandse zaken, die laatste zei: "Dit zal op het slagveld worden beslist". Met andere woorden, een strijd tot het einde.”
   google translate


   • In februari 2022 had Rusland militaire aanleiding om het inititatief te nemen.

   [vgl posts #105, #106, #107 in Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen]

   • Toch had Zelensky de oorlog kunnen voorkomen, als hij duidelijk verklaard had dat Oekraïne niet NAVO lid zou worden.

   • Zelenksy heeft nu in het geheel geen goed verhaal. [vermoedelijk omdat hij een poppenkastpop van de VS is, o. y.]

   • In Oekraïne is de politieke oppositie uitgeschakeld. Dat zijn alle partijen die voor onderhandelingen met Rusland waren.

   • Oekraïnse propaganda over oorlogsmisdaden bij Buchra, een ziekenhuis:
   Het is niet bewezen dat russische strijdkrachten daar oorlogsmisdaden begaan hebben.
   Oekrainse extremisten kunnen zuiveringen uitgevoerd hebben.

   • Het Westen heeft wapens in Libye gepompt; die worden nu gebruikt bij oorlogen in de Sahel.
   Het Westen pompt al 8 jaar wapens in Oekraïne; waar komen al die wapens terecht?

   • De EU heeft geen eigen strategische visie en/of laat zijn handelen daar niet door leiden. De EU heeft het vuur alleen opgestookt en is een ondergeschikte van de VS. U. von der Leyen is rampzalig. De EU verzwakt zich geopolitiek enorm.

   • De publieke opinie heeft zich er tot dusver nog niet tegen gekeerd.

   • Grote economische schade in de EU. Dat is collaleral damage bij het VS geopolitieke belang van Rusland verzwakken. De EU laat dat gebeuren.

   • Rusland houdt economisch stand.

   • Savka pleit voor een nieuwe europese veiligheidspolitiek:

   “(…) je zou het een Gorbatsjoviaanse visie van het gemeenschappelijke europese huis kunnen noemen, maar het gaat dieper dan dat. Het is een gaullistisch idee van Europa – dat natuurlijk niet goed valt in de VS – van een soort pan-Europees ideaal. En natuurlijk was het niet alleen [Charles] de Gaulle, het was ook François Mitterrand. En ik heb dit altijd gezegd, dat dit de juiste weg is.”
   google translate


   Savka noemt hier David Mitrany’s theorie van functionalisme in internationale relaties.

   Dit laatste onderdeel sluit aan bij kolonel Jacques Bauds observatie dat de VS Duitsland en Rusland wil verdelen. Zie post #73 in Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen.

   Het sluit ook aan bij observaties van Jeffrey Sachs en Wolfgang Streeck dat Europa zich beter los kan maken van VS buitenlandse politiek.
   Jeffrey Sachs: zie Oekraïne is de nieuwste neoconservatieve ramp hierboven.
   Wolfgang Streeck: zie het artikel en het interview in The Ukraine reader.

   Je kunt je afvragen waarom de VS lid is van OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa - waar Rusland lid van is.

  7. #127
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   The 'snipers' massacre' on the Maidan in Ukraine

   Ivan Katchanovksi | School of Political Studies, Universiteit van Ottawa 5 sept. 2015

   Het bloedbad van bijna 50 Maidan-demonstranten op 20 februari 2014 was een keerpunt in de Oekraïense politiek en een keerpunt in het conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. Deze massamoord op de demonstranten en de massale schietpartij van de politie die eraan voorafging, leidde tot de omverwerping van de pro-Russische regering van Viktor Janoekovitsj en was de start van een burgeroorlog in Donbas in Oost-Oekraïne, Russische militaire interventie op de Krim en Donbas , en een internationaal conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne.

   Dit academisch onderzoek concludeert dat het bloedbad een false flag-operatie was, die rationeel was gepland en uitgevoerd met als doel de omverwerping van de regering en het grijpen van de macht. Het vond verschillende bewijzen van de betrokkenheid van een alliantie van extreemrechtse organisaties, met name de Rechtse Sector en Svoboda, en oligarchische partijen, zoals Vaderland. Verborgen schutters en spotters bevonden zich in ten minste 20 door Maidan gecontroleerde gebouwen of gebieden. De verschillende bewijzen dat de demonstranten vanaf deze locaties zijn gedood, omvatten ongeveer 70 getuigenissen, voornamelijk door Maidan-demonstranten, verschillende video's van "sluipschutters" die vanuit deze gebouwen op demonstranten richten, vergelijkingen van posities van de specifieke demonstranten op het moment waarop ze gedood worden en hun wonden en aanwijzingen van de ingeslagen kogels. De studie onthulde verschillende video's en foto's van gewapende Maidan "sluipschutters" en spotters in veel van deze gebouwen.
   google translate


   The far right, the Euromaidan, and the Maidan massacre in Ukraine

   Ivan Katchanovksi | 15 december 2019

   Deze studie onderzoekt de rol van extreemrechts in de Euromaidan in Oekraïne, voornamelijk bij het Maidan-bloedbad en andere belangrijke gewelddadigheden. De betrokkenheid van extreemrechtse organisaties bij deze cruciale gebeurtenissen in de Oekraïense en wereldpolitiek is gepolitiseerd en gepolariseerd in Oekraïne, het Westen en Rusland.
   (...)
   De Rechtse Sector en Svoboda speelden een cruciale rol bij de gewelddadige omverwerping van de Janoekovitsj-regering, in het bijzonder bij de slachting van de demonstranten en de politie in Maidan.
   google translate

  8. #128
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   Anatomie van een staatsgreep: hoe een CIA-voorgevel een basis legde voor de oorlog in Oekraïne

   Kit Klarenberg, Kit’s Newsletter 1 juli 2022 | ook op National Review on line | vertaling google translate + aanpassingen | afbeeldingen en clips toegevoegd


   Kit Klarenberg


   Voor de hand liggende voorbeelden van geheime acties van de Central Intelligence Agency in het buitenland zijn tegenwoordig moeilijk te identificeren, afgezien van incidentele erkende calamiteiten, zoals de langlopende poging van $ 1 miljard om de regering van Syrië omver te werpen, via financiering, training en bewapening van barbaarse jihadistische groepen.

   Voor een deel komt dit voort uit het feit dat veel van de traditionele verantwoordelijkheden en activiteiten van de CIA worden uitbesteed aan "openlijke" organisaties, met name het National Endowment for Democracy (NED).

   De toenmalige CIA-directeur William Casey stond aan de basis van de oprichting van NED in november 1983. Hij probeerde een openbaar mechanisme op te zetten om oppositiegroepen, activistische bewegingen en mediakanalen in het buitenland te ondersteunen die zich zouden bezighouden met propaganda en politiek activisme om 'vijandelijke' regimes te ontwrichten, destabiliseren en uiteindelijk te verdrijven. Verhulling met een menselijk gezicht, om een frase te bedenken.

   In een artikel in de Washington Post uit 1991, waarin hij opschepte over zijn bekwaamheid in het omverwerpen van het communisme in Oost-Europa, erkende de hoge NED-functionaris Allen Weinstein: "Veel van wat we vandaag doen werd 25 jaar geleden heimelijk gedaan door de CIA", waarmee hij de verraderlijke ware aard van het Endowment onderstreepte.

   Het begint

   Snel vooruit naar september 2013 en Carl Gershman, NED-chef vanaf de lancering tot de zomer van 2021, schreef een opiniestuk voor The Washington Post, waarin hij schetste hoe zijn organisatie hard aan het werk was om landen in het nabije buitenland van Rusland – de constellatie van voormalige Sovjetrepublieken en de staten van het Warschaupact – te ontwringen aan de baan van Moskou.

   Onderweg beschreef hij Oekraïne als "de grootste prijs" in de regio, en suggereerde hij dat de toetreding van Kiev tot Europa "de ondergang" van de Russische president Vladimir Poetin zou "versnellen". Zes maanden later werd de gekozen president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, afgezet in een gewelddadige staatsgreep.

   Onderzoeklegende Robert Parry schreef eerder die maand in Consortium News hoe NED het voorfgaande jaar 65 projecten in Oekraïne had gefinancierd voor een totaalbedrag van meer dan $ 20 miljoen. Dit kwam neer op wat de overleden journalist noemde “een politieke schaduwstructuur van media en activistische groepen die konden worden ingezet om onrust aan te wakkeren wanneer de Oekraïense regering niet handelde zoals gewenst”.

   De centrale rol van NED bij het afzetten van Janoekovitsj kan als onbetwistbaar beschouwd worden, een kwestie die ondubbelzinnig is vastgelegd – maar niet alleen erkent de mainstream pers dit nooit, westerse journalisten verwerpen het idee agressief en vallen de weinigen aan die het durven om de gevestigde orthodoxie van onschuld van de VS ter discussie te stellen.

   Als om te helpen bij dit bedrog, heeft NED in de jaren sinds de staatsgreep veel berichten van haar website verwijderd, wat haar rol in de omverwerping van Janoekovitsj ruimschoots onderstreept.

   Bijvoorbeeld, op 3 februari 2014, minder dan drie weken voordat de politie zich terugtrok uit Kiev, de stad effectief overhandigde aan gewapende demonstranten en Janoekovitsj ertoe bracht het land te ontvluchten, organiseerde NED een evenement, ‘De lessen die Oekraïne heeft geleerd: van de Oranje Revolutie tot de Euromaidan’.


   Het evenement werd geleid door de Oekraïense journalist Sergii Leshchenko, die op dat moment een door de NED gesponsorde Reagan-Fascell Democracy Fellowship in Washington DC afrondde.

   Naast hem zat Nadia Diuk, de toenmalige senior adviseur van NED voor Europa en Eurazië, en afgestudeerd aan St. Antony's College Oxford, een gerenommeerd rekruteringscentrum voor de Britse inlichtingendienst, opgericht door voormalige spionnen. Vlak voor haar dood in januari 2019 ontving ze de Orde van Prinses Olga, een van de hoogste onderscheidingen van Kiev, een bijzonder tastbaar voorbeeld van de intieme, duurzame banden tussen NED en de Oekraïense regering.

   Hoewel de online vermelding van het evenement vandaag de dag nog steeds bestaat, zijn gekoppelde ondersteunende documenten – inclusief Powerpoint-dia's die de toespraak van Leshchenko vergezelden en een samenvatting van 'hoogtepunten van het evenement' – verwijderd.

   Wat de aanleiding voor de zuivering was, is niet duidelijk, hoewel het heel goed zou kunnen zijn dat Leshchenko's toespraak een duidelijke blauwdruk bood om te garanderen dat de mislukking van de Oranje Revolutie van 2004 – een andere door NED georkestreerde putsch – niet werd herhaald. Het land bleef de gevangene van westerse financiële , politieke en ideologische belangen na Maidan. Het was een stappenplan dat NED vervolgens tot op de letter nauwkeurig volgde.

   In de loop van zijn toespraak benadrukte Leshchenko specifiek het belang van het financieren van non-gouvernementele organisaties, het exploiteren van internet en sociale media als "alternatieve [bronnen] van informatie", en het gevaar van "niet-hervormde staatstelevisie".

   Zo was het dat op 19 maart [2014] vertegenwoordigers van de extreemrechtse Svoboda-partij – die in verband wordt gebracht met een slachting onder valse vlag van demonstranten op 20 februari, een gebeurtenis die de val van Janoekovitsj’ regering tot een voldongen feit maakte – het kantoor binnenvielen van Oleksandr Panteleymonov, hoofd van de Oekraïense staatsomroep, en hem op het hoofd sloegen totdat hij een ontslagbrief tekende.   Dat schokkende incident, dat als beweegreden had dat het TV-station een Kremlin-ceremonie uitzond waarop Vladimir Poetin een wetsvoorstel ondertekende dat de Krim als onderdeel van Rusland formaliseerde, was een van de vele livestreams van demonstranten die on line wijd en zijd bekeken werden.

   Hoewel de Oekraïense chef van de staats-tv bruut uit het raam werd gesmeten diende veel van deze livestream-output om het buitenlands publiek een zeer romantisch verhaal te presenteren over de demonstraties en hun deelnemers, die weinig of geen verband hielden met de realiteit.

  9. #129
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   De revolutie zal op de televisie worden uitgezonden

   ‘The Revolution will be televised’

   In NED's academische driemaandelijkse publicatie Journal of Democracy besprak Leshchenko in juli van dat jaar in detail de rol van de media in het succes van de Maidan-coup, waarbij hij in het bijzonder de aandacht vestigde op de fundamentele rol van "on line journalist" Mustafa Nayyem.

   Hij zwengelde de protesten in november [2014] aan en riep honderden van zijn Facebook-volgers op om te protesteren op het Onafhankelijkheidsplein van Kiev, nu het Maidan-plein, nadat Janoekovitsj de Oekraïens-Europese associatieovereenkomst had geschrapt ten gunste van een aangenamere deal met Moskou.

   Nayyem was geen gewone 'on line journalist'. Hij had op dat moment samen met Leshchenko vele jaren bij Ukrainska Pravda gewerkt, een oppositiemedia-outlet gefinancierd door NED, en ook USAID, een ander CIA-front, dat eveneens een sleutelrol speelde in de Maidan-coup.

   Dit kan verklaren waarom hij in oktober 2012 een van de zes Oekraïners was die naar Washington DC werden gehaald door Meridian International, een aan het ministerie van Buitenlandse Zaken verbonden organisatie die toekomstige overzeese leiders identificeert en klaarstoomt, om de presidentsverkiezingen van dat jaar te 'observeren en te ervaren'.

   Gefinancierd door de Amerikaanse ambassade in Kiev, kregen ze gedurende 10 dagen "een dieper inzicht in het Amerikaanse verkiezingsproces", ontmoetten ze kandidaten en verkiezingsfunctionarissen en bezochten ze stemfaciliteiten. Ze werden ook uitgenodigd om "de vooruitgang van Oekraïne op weg naar een eerlijker en transparanter verkiezingsproces" te bespreken met "even nieuwsgierige" vertegenwoordigers van Amerikaanse overheidsinstanties.

   Wie het sextet ontmoette is niet vermeld, hoewel op promotiefoto's Nayyem te zien is die een persoonlijke top met John McCain op zijn smartphone filmt. De video werd op zijn persoonlijke YouTube-kanaal geplaatst. Daarin vraagt Nayyem de bekende oorlogshavik naar zijn mening over Oekraïne, waarop die antwoordt: "Ik maak me zorgen over de invloed van Rusland".

   Dit is opvallend, want McCain vloog in december 2013 naar Kiev om een toespraak te houden voor Maidan-demonstranten, geflankeerd door de bekende neonazi Oleh Tyahnybok. De toenmalige ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, nu staatssecretaris voor Politieke Zaken, was ook aanwezig en deelde beruchte motiverende koekjes uit aan de aanwezigen.
   McCain met rechts de fascist Tyahnybok

   Op 4 februari 2014, een dag na Leshchenko's NED-presentatie, werd een onderschepte opname van een telefoongesprek tussen Nuland – nu staatssecretaris voor Politieke Zaken – en de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, gelekt, waarin het paar besprak hoe Washington de “verloskundige” van Janoekovitsj' afzetting was, en verschillende aangewezen personen noemde om de regering na de staatsgreep te leiden.

   Of Nayyems invloedrijke contacten in de VS op enigerlei wijze zijn beslissing motiveerden om de Maidan-demonstraties in november 2013 te ontsteken, is niet zeker. De cruciale rol die hij speelde bij het promoten van de protesten in de buitenwereld is veel duidelijker, want hij was een belangrijke oprichter van de digitale omroep Hromadske TV.

   In zijn artikel in Journal of Democracy legt Leshchenko vast hoe Hromadske nog niet eens officieel was gelanceerd toen het Maidan-demonstraties live begon te streamen, letterlijk vanaf de seconde dat ze op aanwijzing van Nayyem uitbraken.

   Terwijl Leshchenko bedeesd verklaart dat Hromadske "het grootste deel van zijn bescheiden financiering van internationale organisaties en de donaties van Oekraïense burgers" ontving, ontving het in werkelijkheid honderdduizenden dollars aan financiering uit verschillende dubieuze bronnen, waaronder de Amerikaanse ambassade in Oekraïne, het inlichtingenfront USAID, de International Renaissance Foundation van George Soros, de Amerikaanse oligarch Pierre Omidyar en – natuurlijk – NED.

   Het publiek van Hromadske TV breidde zich daarna snel uit, zowel binnen als buiten Oekraïne, en de output werd gretig gerecycled door talloze reguliere nieuwskanalen, wat betekent dat westerse kijkers één enkel, partijdig perspectief op de onrust kregen – en een zeer misleidend perspectief.

   Op basis van de berichtgeving van Hromadske TV zou het buitenlandse toeschouwers volledig vergeven zijn als ze concludeerden dat de protesten volledig werden aangewakkerd door zorgen over mensenrechten en democratie, en overweldigend – zo niet universeel – populair waren.

   In een representatief essay van februari 2014 waarin het aantoonbare feit dat het zowel onder de Maidan-demonstranten als onder hun leiders wemelde van neonazi's, werd afgedaan als Russische propaganda, verklaarde de academicus en Journal of Democracy-medewerker Andreas Umland stoutmoedig dat "de beweging als geheel ... de hele Oekraïense bevolking, jong en oud, weerspiegelt.”

   Niets was minder waar. Een buitengewoon onthullend Washington Post opiniestuk van de Noord-Amerikaanse academici Keith Darden en Lucan Way dat diezelfde maand werd gepubliceerd, bracht dat verhaal tot ontploffing, dat sindsdien is blijven bestaan en is geïntensiveerd.

   Het paar legde forensisch bloot hoe minder dan 20 procent van de demonstranten aangaf te worden gedreven door "schendingen van de democratie of de dreiging van een dictatuur", slechts 40-45 procent van de Oekraïners voorstander was van integratie in Europa, Janoekovitsj "de populairste politieke figuur in het land” bleef, en geen enkele peiling die tot nu toe is gehouden, ooit een meerderheid voor de opstand aangegeven had.

   Sterker nog, "vrij grote meerderheden zijn tegen de overname van regionale regeringen door de oppositie", en de bevolking bleef bitter verdeeld over de toekomst van Oekraïne, schreven Darden en Way. Een dergelijke vijandigheid kwam voort uit “anti-Russische retoriek en de iconografie van het West-Oekraïense nationalisme”, wijdverbreid onder de demonstranten en “niet goed ontvangen onder de Oekraïense meerderheid”.

   De helft van de Oekraïense bevolking, die in regio's woonde die zich al meer dan twee eeuwen "sterk met Rusland hadden vereenzelvigd", "werd bijna geheel vervreemd door anti-Russische retoriek en symbolen".

   “Anti-Russische vormen van Oekraïens nationalisme, uitgedrukt op de Maidan, zijn zeker niet representatief voor het algemene beeld van de Oekraïners. De electorale steun voor deze opvattingen en voor de politieke partijen die ze aanhangen, is altijd beperkt geweest", concludeerden Darden en Way.

   Hun aanwezigheid en invloed in de protestbeweging overtreffen hun rol in de Oekraïense politiek ver en hun steun reikt geografisch nauwelijks verder dan een paar westelijke provincies.

  10. #130
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   17.046
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745202

   Standaard Oekraïne, geopolitiek en het moorddadige Westen

   .
   ‘Pro-Oekraïense agenda’

   Ondanks – of misschien dankzij – zo'n scheve berichtgeving groeide Hromadske TV daarna alleen maar van kracht tot kracht. De populariteit steeg zo, schrijft Leshchenko, dat zelfs de Oekraïense staatszender "een deal sloot" om de programma’s van Hromadske TV uit te zenden, "waardoor deze kleine webcasting-onderneming vanuit ‘een garage’ een miljoenenpubliek kreeg". Zo werden Oekraïners – en de wereld – goed onderricht in het valse verhaal dat Janoekovitsj via de wil van het volk werd omvergeworpen.

   Hromadske TV's potentieel om percepties te beïnvloeden ging blijkbaar ook niet verloren aan andere westerse regeringen. In 2015 stelde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken aanzienlijke fondsen ter beschikking om initiatieven met "radio-uitzendingen" te ontwikkelen in de regio's met een Russische meerderheid van Donetsk en Loehansk, voor een project dat "Donbas calling" wordt genoemd. Het jaar daarop schonk Londen meer bedragen aan de zender, zodat die kon dienen als een lokale 'informatieverstrekker' voor een 'publiek van maximaal een miljoen mensen'.

   In 2017 ontving Hromadske TV opnieuw honderdduizenden ponden om nog verder uit te breiden naar de afgescheiden regio's. Groot-Brittannië steunde onder meer de installatie van "16 FM-zenders in door Oekraïne gecontroleerde gebieden langs de contactlijn en de 'grijze zone' in het oosten", wat betekent dat het station maximaal twee miljoen burgers zou kunnen bereiken die er mogelijk separatistische opvattingen op na zouden houden.

   De publieke profielen van Leshchenko en Nayyem stegen tegelijkertijd ook exponentieel. Bij de Oekraïnse verkiezingen van oktober 2014 werden beide in het parlement gekozen als onderdeel van het blok van Petro Poroshenko. De eerste werd lid van zijn anticorruptiecomité, de tweede [vormde] zijn partijoverschrijdende groep voor Europese integratie, wat leidde tot glanzende profielen in de westerse media. Al die tijd hield NED hun voortgang nauwlettend in de gaten en kondigde NED het paar aan als emblemen van het nieuwe, bevrijde Oekraïne dat bloeide in de nasleep van Maidan.

   Desalniettemin werd Leshchenko's persoonlijke toewijding aan democratie nogal ondermijnd in augustus 2016, toen hij en Artem Sytnyk, hoofd van het Nationale Anti-Corruptie Bureau van Kiev, documenten aan de Amerikaanse media lekten – ook wel het “zwarte grootboek” genoemd – waarin betalingen werden geïdentificeerd aan de toenmalige campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, van de Partij van de Regio's van Janoekovitsj.

   Leshchenko sprak zijn "hoop" uit dat de onthulling de electorale kansen van Trump zou schaden en "de laatste nagel aan het deksel van de doodskist van Manafort" zou zijn, aangezien "een presidentschap van Trump de pro-Oekraïense agenda in het Amerikaanse buitenlands beleid zou veranderen". Hij was een van de vele prominente politici in Kiev die “in een ongekende mate betrokken waren bij het verzwakken van de Trump-trein”, zoals de Atlantische Raad, de propagandatak van de NAVO, destijds toegaf.
   Manafort nam gevoegelijk ontslag en de RussiaGate-samenspanning brak uit – een samenzwering die er eraan bijdroeg dat de "pro-Oekraïense agenda in het Amerikaanse buitenlands beleid" geen jota in gevaar kwam.

   Trumps ambtstermijn werd gekenmerkt door een steeds escalerende vijandigheid tussen Washington en Moskou, waarbij de inwoner van het Oval Office gevaarlijk ver ging – wat zijn voorganger consequent had nagelaten – met het bewapenen en stimuleren van de meest reactionaire en gewelddadige elementen van de Oekraïense strijdkrachten, waaronder het berucht neo-nazi Azov-bataljon, en met het verscheuren wapenbeheersingsverdragen uit de Koude Oorlog, tot grote ergernis van Moskou.

   In december 2018 oordeelde een Oekraïense rechtbank dat Leshchenko’s en Sytnyk's vrijgave van het "zwarte grootboek" onwettig was, wat neerkwam op "inmenging in de verkiezingsprocessen van de VS" die “de belangen van Oekraïne als staat schaadde”.

   In mei van het volgende jaar werd een corruptieonderzoek gelanceerd nadat Leshchenko een appartement van $ 300.000 in het centrum van Kiev had gekocht, een bedrag dat zijn ogenschijnlijke middelen ver te boven ging. Twee maanden later werd hij uit het parlement gestemd, waarbij een kandidaat van Zelensky's Dienaar van het Volk-partij zijn zetel in een aardverschuiving innam. Zijn vriend en medewerker Nayyem koos er eenvoudig voor om zich niet verkiesbaar te stellen, om een regeringspost na te streven die 'verbonden is met de Donbas'.

   Ondanks dat hij niet langer deel uitmaakt van de wetgevende macht, heeft Leshchenko nog steeds beduidende invloed op de Oekraïense regering en adviseert hij Zelensky tot op de dag van vandaag over "Russische desinformatie".

   Welke directe invloed NED nog steeds op hem – en in het verlengde op de president van Oekraïne – uitoefent, is niet zeker. Wel is het zo dat Leshchenko slechts enkele dagen voordat de Russische invasie begon, in een interview met The Guardian, verwees naar de Minsk-akkoorden als “giftig” – terwijl Zelensky uitvoering ervan op zijn verkiezingsprogramma had staan – wat suggereert dat de leider zijn land zou "verraden" door zich te houden aan de verplichtingen ervan, waaronder het verlenen van autonomie aan Donetsk en Loehansk.

   Dit weerspiegelt het standpunt van NED: op 14 februari van dit jaar publiceerde het Journal of Democracy een artikel waarin werd verklaar dat de akkoorden "een slecht idee voor het Westen en een ernstige bedreiging voor de Oekraïense democratie en stabiliteit" waren, niet in de laatste plaats omdat ze "het stilzwijgend aanvaarden Ruslands valse verhalen over het Donbas-conflict” zouden betekenen – namelijk dat het conflict “werd veroorzaakt door de door het Westen georkestreerde ‘coup’ in 2014”. Met andere woorden, een objectieve analyse van wat er werkelijk is gebeurd en waarom, waarbij NED volledig centraal staat.

   Toch hoefde de organisatie niet alleen op Leshchenko te vertrouwen om de Minsk-akkoorden stervende te houden. Het uitgebreide netwerk van agenten in het land en de duistere alliantie van Washington met extreemrechts in Oekraïne waren meer dan voldoende om ervoor te zorgen dat de overweldigend populaire missie van Zelensky om de betrekkingen met Rusland te herstellen, nooit zou worden vervuld.

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •