Countercurrents - Pagina 2
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 2/3 EersteEerste 123 LaatsteLaatste
  Resultaten 11 tot 20 van de 22

  Onderwerp: Countercurrents

  1. #11
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.491
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011806

   Standaard Re: Countercurrents


   Roger Waters. © ANP / EPA

   Roger Waters in Ziggo Dome: ‘Als je mijn politiek niet kan uitstaan, fuck off naar de bar’

   Roger Waters (79) heeft dinsdagavond tijdens zijn uitverkochte concert in de Ziggo Dome hard uitgehaald naar de fans die niets van zijn politieke statements moeten hebben. ,,Als je een van die ‘ik hou van Pink Floyd, maar ik kan Rogers politiek niet uitstaan’-mensen bent, fuck off naar de bar dan’’, vertelde hij in een vooraf opgenomen mededeling.


   Showredactie 04-04-23, 20:17

   Roger Waters staat dinsdag, donderdag en vrijdag in een uitverkochte Ziggo Dome in het kader van zijn This Is Not A Drill-tour. Het zijn waarschijnlijk de laatste concerten die Waters op Nederlandse bodem gaat geven. Zijn weinig verhullende boodschap voorafgaand aan het concert was te verwachten. Ook bij eerdere concerten deze tour liet Rogers het publiek vast weten dat ze harde politieke uitspraken kunnen verwachten.

   ‘Walgelijke man’


   Waters ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn omstreden uitspraken over de oorlog in Oekraïne en zijn anti-Israëlische houding. Polen en Duitsland hebben zijn concerten om deze reden verboden. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (Cidi) in Nederland vroeg organisator Mojo om de concerten ‘nauwlettend in de gaten te houden’. Het gaat Cidi-directeur Naomi Mestrum te ver om de concerten van Waters te boycotten, al noemt zij de zanger een ‘walgelijke man die werkelijk krankzinnige dingen roept over Joden en Israël. Deze man is de afgelopen jaren volledig doorgeslagen’.

   Mojo heeft niet overwogen de optredens op 4, 6 en 7 april te schrappen. Wel kwamen er de afgelopen weken ‘een paar klachten binnen’.

   Eeuwige tegendraadsheid

   Roger Waters - de schrijver van zo’n beetje iedere hit die Pink Floyd schreef - is op muzikaal vlak een legende. Het meesterbrein achter een van de meest iconische albums die ooit is verschenen. Maar zijn eeuwige tegendraadsheid lijkt zich nu tegen hem te keren. De voorman van Pink Floyd laat zich vaak kritisch uit over het Israëlische beleid in de Palestijnse gebieden. Zo heeft hij gezegd dat Israël een ‘apartheidsstaat’ is die aan ‘etnische zuivering’ doet.

   In Polen verklaarde de burgemeester van Krakau hem zelfs ‘persona non grata’. Waters schreef eind september vorig jaar een open brief aan Olena Zelenska, de Oekraïense first lady, waarin hij geen spaan heel laat van haar echtgenoot. Zo schrijft hij dat ‘extreme nationalisten’ in Oekraïne ‘jouw land een desastreuze oorlog instuurden’.

   Leave Them Kids Alone!

   Bovendien beschuldigt hij Zelensky ervan dat hij zijn verkiezingsbelofte niet nakwam en de spanningen in Oost-Oekraïne oppookte. Elke verwijzing naar Rusland als verantwoordelijke voor de oorlog ontbrak in de brief. Het vlammende betoog leidde tot een golf van verontwaardiging in Polen. Het land vangt meer dan een miljoen Oekraïense vluchtelingen op en is ook op militair vlak één van de grootste Europese bondgenoten van Oekraïne.

   Organisator Live Nation annuleerde daarop twee van Waters’ shows in Polen die voor april dit jaar gepland stonden. De burgemeester van Krakau, Lukasz Wantuch, zei dat Waters ‘maar in Moskou moet gaan spelen’. Krakau verklaarde hem officieel niet langer welkom. Waters reageerde daarop op geheel eigen wijze: ‘Hey! Lukasz Wantuch! ‘Leave Them Kids Alone!’, een zinsnede uit zijn bekende single ‘Another brick in the wall’.

   Letterlijk naar Moskou gaan deed hij niet, maar het scheelde niet veel. Het Kremlin liet hem in februari opdraven in de VN-veiligheidsraad waarin hij suggereerde dat Oekraïne de oorlog zelf uitlokte. In een interview met een Duitse krant voegde hij nog toe dat Oekraïne bestuurd wordt door ‘nazi’s’.

   Kritiek op Israël

   Waters’ échte paradepaardje is zijn bikkelharde kritiek op Israël. Meermaals vergeleek hij het beleid van de staat Israël met dat van nazi-Duitsland en tijdens sommige van zijn concerten laat hij een opblaasvarken over het publiek zweven met een Davidster erop. ,,Maar ook het logo van McDonalds, Shell en een hamer en sikkel staan daarop’’, probeerde Waters zich nog te redden in ‘The Guardian’. De gemeentebesturen van Frankfurt, Hamburg en Keulen voeren momenteel een harde juridische strijd tegen Waters om zijn concerten te verbieden. Elke vorm van antisemitisme ligt bijzonder gevoelig in Duitsland.

   Dat Waters in Frankfurt zou optreden in ‘Festhalle’ maakt het extra pijnlijk. In die zaal werden in 1938 Joden - opgepakt tijdens tijdens Kristalnacht - opgesloten om hen later naar de concentratiekampen te sturen. Waters heeft altijd ontkend dat hij antisemitisch is. Hij zou juist het beleid van Israël tegenover de Palestijnen aan de kaak willen stellen. Waters is aanhanger van de BDS-beweging, een Palestijnse organisatie die pleit voor een boycot van Israël. BDS roept op om geen Israëlische producten te kopen en wil sancties tegen Israël, net zoals die bestaan tegen Rusland.

   Antisemitisch?

   Is Waters nu antisemitisch of niet? ,,BDS wil gelijke rechten voor de Palestijnen’’, zegt Willem Staes, Midden-Oosten-expert. ,,Kritiek op Israël is niet hetzelfde als antisemitisme, op deze manier verliezen we de strijd tegen echte Jodenhaat uit het oog’’, klinkt het. André Gantman, een belangrijke joodse stem in België, is het daar niet mee eens. ,,Israël nazistisch noemen is overduidelijk antisemitisch. Waters probeert zijn rauwe antisemitisme te camoufleren met kritiek op Israël. De BDS-beweging heeft een verbeten focus op Israël’’, klinkt het.


   https://www.ad.nl/show/roger-waters-...-bar~a827f921/


   Goed artikel van de Showredactie!
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  2. #12
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow Countercurrents

   .
   Why is musician Roger Waters being witch-hunted in Germany?

   Peter Schwarz | WSWS 3 juni 2023


   Waarom is er een heksenjacht op muzikant Roger Waters gaande in Duitsland?


   Is dát vrijheid van meningsuiting? Is dat dan misschien democratie?
   De meeste Westerse politici tonen zich vijanden van de mensen in de wereld.

   Most Western politicians show themselves to be enemies of the peoples of the world.

  3. #13
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow WSWS

   .
   Roger Waters faces attacks by Zionists, Labour and Tory politicians as tour hits UK

   Paul Bond | WSWS 4 juni 2023


   Roger Waters krijgt te maken met aanvallen van zionisten, Labour- en Tory-politici nu zijn tournee Engeland bereikt

   Pogingen om Roger Waters, de veelgeprezen 79-jarige musicus en mede-oprichter van Pink Floyd, te censureren, zijn voortgezet bij het Britse deel van zijn afscheidstournee This Is Not A Drill.

   (...)

   Voor de Duitse en Britse heersende klasse zijn Waters’ “misdaden” dat hij herhaaldelijk zijn verzet heeft geuit tegen de door de VS en NAVO geïnitieerde oorlog tegen Rusland in Oekraïne – waarvoor hij is besmeurd als propagandist voor Poetin – en zijn vocale steun aan het Palestijnse volk in het licht van criminele aanvallen op hen door de staat Israël, waarvoor hij wordt aangeklaagd als antisemiet.

   (...)

   Afgezien van de politieke bendevorming van Labour, Tory en zionistische schurken, heeft de lastercampagne tegen Waters weinig invloed. Zijn tournee heeft in plaats daarvan zijn enorme aanhang en brede sympathie en steun voor zijn principiële standpunt getoond.
  4. #14
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Standaard Countercurrents

   .   Check bijvoorbeeld vanaf 56:00 : beelden uit Irak

   57:30 : Free Julian Assange

   Zulke onderdelen van de show zijn waarom ze hem proberen te censuren.
   De meeste Westerse politici tonen zich vijanden van de mensen in de wereld.

   Most Western politicians show themselves to be enemies of the peoples of the world.

  5. #15
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow Countercurrents

   .
   U.S. troops must leave Germany, says German MP from the Left Party

   Countercurrents Collective 2 april 2023

   VS troepen moeten Duitsland verlaten, zegt Duits parlementslid van de Linkse Partij


   “Na 78 jaar is het nu tijd voor VS soldaten om naar huis te gaan. Alle andere bondgenoten hebben Duitsland lang geleden verlaten”, zei Die Linke-parlementslid Sevim Dağdelen toen zij het woord had in het Duitse parlement, de Bondsdag.

   "De VS kernwapens moeten verdwijnen", voegde ze eraan toe tijdens een parlementaire sessie op 31 maart ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het Marshallplan.

   Berlijn moet breken met de bestaande "relatie van extreme ondergeschiktheid" aan de VS en zijn buitenlandse politiek "gekenmerkt door schendingen van het internationaal recht", zei Sevim Dağdelen, het plaatsvervangend hoofd van de fractie van de Linkse Partij in de Bondsdag, vrijdag [31 maart 2023].

   “(…) een relatie die wordt gekenmerkt door oorlog, schendingen van het internationaal recht en steun aan staatsgrepen".

   De Duitse wetgevers hebben al in 2010 een besluit genomen over de terugtrekking van de VS kernwapens van het grondgebied van de natie, maar deze wapens zijn nog steeds aanwezig, zei Dağdelen. "We blijven bij ons standpunt: de VS kernwapens moeten verdwijnen", voegde ze eraan toe.

   Dağdelen merkte op dat "er een tijd was dat de Bondsdag meer moed had", eraan herinnerend dat het Duitse parlement in 2010 met een overweldigende meerderheid stemde om de VS kernwapens terug te trekken. Maar ze betreurde dat die resolutie niet werd uitgevoerd.

   De VS militaire bases gedragen zich "als buitenaardse zones waar de Duitse grondwet niet van toepassing is", zei het parlementslid, dat ook lid is van de commissie Buitenlandse Zaken van het parlement.

   Washington gebruikt zijn bases op Duitse bodem om oorlogen in het buitenland te voeren en "dodelijke drone-aanvallen" uit te voeren, zei Dağdelen, eraan toevoegend dat sommige van deze acties "in strijd zijn met het internationale recht".

   Ze bekritiseerde ook de regelmatige NAVO-bijeenkomsten op de VS Ramstein-basis in Duitsland, waar militaire hulp aan Kiev wordt besproken. Washington organiseert deze conferenties "alsof het bezettingsstatuut nog steeds van kracht is", zei het parlementslid, eraan toevoegend dat Berlijn de VS ook toestond om Duitsland "in de vuurlinie" te plaatsen met de door Duitsland gemaakte Leopard-tankleveringen aan Oekraïne.

   “Nu laat de Duitse federale regering zich rechtstreeks in de vuurlinie duwen door de VS, met voorraden Leopard-gevechtstanks”, vervolgde ze, verwijzend naar de NAVO-oorlog bij volmacht tegen Rusland in Oekraïne.

   “Nu weigert de federale regering een internationale onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen op de Nord Stream-pijpleidingen te steunen”, voegde Dağdelen eraan toe. "Ik zeg, terreuraanslagen onder vrienden kunnen gewoon niet worden getolereerd".

   Ze riep Berlijn op om haar "democratische soevereiniteit" te verdedigen en vroeg: "Waarom weigert de federale regering, zelfs na 20 jaar, de VS aanvalsoorlog in Irak te veroordelen als een schending van het internationaal recht?"

   Ze sprak ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken toe: “Waarom lobbyt u, mevrouw Baerbock, niet voor de vrijlating van Julian Assange, die in de VS 175 jaar gevangenisstraf riskeert omdat hij VS oorlogsmisdaden openbaar heeft gemaakt? Waarom heeft u de dissident Edward Snowden geen asiel aangeboden?”

   Dağdelen bedankte de Verenigde Staten wel voor hun steun in de strijd tegen het naziregime, maar ze merkte op dat “de grootste last in de strijd tegen het Duitse fascisme werd gedragen door de Sovjet-Unie”, die meer dan 26 miljoen mensen verloor in de Tweede Wereldoorlog. , vergeleken met 400.000 Noord-Amerikanen.

   "De VS regering wekt de indruk dat ze geen bondgenoten willen, maar alleen loyale vazallen", zei het parlementslid, wijzend op Amerika's nalatigheid ten opzichte van de belangen en eisen van zijn partners.

   Volgens Dağdelen zijn “steeds minder landen in de wereld bereid dit te accepteren. En dat is goed nieuws”.

   Een echte "vriendschap" zou gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect voor de mensenrechten en het internationale recht, voegde het parlementslid eraan toe.

   Duitsland herbergt verreweg het grootste aantal VS militairen van alle Europese landen. Vanaf 2022 waren er meer dan 35.000 VS troepen op zijn grondgebied gestationeerd. Italië, dat het op een na grootste aantal VS soldaten herbergt, loopt ver achter, aangezien daar tegelijkertijd zo'n 12.000 VS militairen waren gestationeerd.

   In een interview met Geopolitical Economy Report in februari veroordeelde Dağdelen het conflict in Oekraïne als een proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland, waarbij ze betreurde dat EU-lidstaten hebben gehandeld als VS "vazallen" en hun eigen economische belangen hebben opgeofferd ten bate van VS bedrijven.   vanaf 3:26:49

   Luister hier naar Sevim Daǧdelen.

   zie ook

   German leftist lawmaker says US soldiers and nukes must leave her country

   Ben Norton | Geopolitical Economy 31 maart 2023

  6. #16
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow Countercurrents

   .
   Ousted Niger president calls for U.S. intervention in own country

   Countercurrents Collective 5 augustus 2023


   Afgezette president van Niger roept op tot VS interventie in eigen land


   De afgezette Nigerese president Mohamed Bazoum heeft de VS om hulp gevraagd bij het verslaan van de militaire junta die vorige week de macht greep. De Washington Post publiceerde donderdagavond een opiniestuk, naar verluuid geschreven door Mohamed Bazoum, waarin de afgezette president opriep tot VS interventie.

   “Ik schrijf dit als gijzelaar. Niger wordt aangevallen door een militaire junta die onze democratie omver wil werpen”, zei Bazoum.

   De staatsgreep "heeft geen enkele rechtvaardiging" en is een "cynische poging om de opmerkelijke vooruitgang die Niger onder democratie heeft geboekt te ondermijnen", benadrukte hij.

   De afgezette president schreef: “Ik roep de VS regering en de hele internationale gemeenschap op om ons te helpen onze constitutionele orde te herstellen. Vechten voor onze gedeelde waarden, waaronder democratisch pluralisme en respect voor de rechtsstaat, is de enige manier om duurzame vooruitgang te boeken in de strijd tegen armoede en terrorisme.”

   Als belangrijk argument bracht Bazoum naar voren dat eerder dit jaar de VS minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Niger "een model van veerkracht, een model van democratie, een model van samenwerking" noemde.

   Bazoum voerde aan dat zijn regering grote vooruitgang had geboekt op economisch en sociaal gebied, door samen te werken met de VS Indiana National Guard om terroristische dreigingen te verminderen, terwijl USAID zijn focus verlegde van humanitair werk naar "het opbouwen van duurzame energie, het verbeteren van de landbouwproductiviteit en het opleiden van de volgende generatie Nigerese leiders.”

   (…)

   Militaire banden van Niger met Frankrijk zijn verbroken

   (...)

   Uranium, goud, slaven

   Zondag kondigde de nieuwe militaire regering van Niger aan de export van uranium en goud naar Frankrijk op te schorten, tot groot applaus van een deel van de lokale bevolking.

   “We hebben uranium, diamanten, goud, olie, en we leven als slaven? We hebben de Fransen niet nodig om ons veilig te houden”, vertelde een regeringsgezinde demonstrant aan het lokale nieuwsportaal Wazobia Reporters.

   Het door land omgeven Niger is 's werelds zevende grootste producent van uranium, goed voor 4% van de wereldwijde output. Een Frans bedrijf controleert ongeveer tweederde van de productie van het land.

   (...)

   Niger, een geheel door land omgeven land in West-Afrika, is een van de armste landen ter wereld en ontvangt jaarlijks bijna 2 miljard dollar aan ontwikkelingshulp.

   Niger heeft ook een kritieke voorraad natuurlijke hulpbronnen, waaronder uranium, steenkool, goud, ijzererts, aardolie, molybdeen en zout. Het is 's werelds zevende grootste producent van uranium.

   (...)

   Interventie in Niger zou een oorlogsverklaring betekenen, zeggen Burkina Faso en Mali

   De militaire regeringen in buurlanden Mali en Burkina Faso hebben het Westen en andere Afrikaanse landen gewaarschuwd niet in te grijpen in Niger.

   (...)

   Het gezamenlijke communiqué luidde: Een militaire interventie tegen Niger "zou de hele regio kunnen destabiliseren, net als de eenzijdige NAVO-interventie in Libië, die aan de basis lag van de uitbreiding van het terrorisme in de Sahel en West-Afrika."

   (...)

   Franse en VS bases in Niger

   Frankrijk heeft momenteel 1500 troepen en een dronebasis in Niger, terwijl de VS volgens de Financial Times 1100 troepen en twee dronebases heeft.

   (...)

  7. #17
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow Countercurrents

   .


   Nigeria’s Senate refuses to support ECOWAS plan for West-backed military intervention

   Pavan Kulkarni | Peoples Dispatch 5 augustus 2023


   Nigeria's Senaat weigert het ECOWAS-plan voor door het Westen gesteunde militaire interventie te steunen


   Een dag nadat stafchefs van ECOWAS de plannen voor een militaire interventie hadden afgerond, weigerde de Nigeriaanse Senaat het voorstel van president Bola Tinubu om soldaten in te zetten te steunen. Tinubu is de huidige voorzitter van ECOWAS.

   (...)

   Volksbewegingen in West-Afrika en andere delen van het continent hebben zich verzet tegen militaire interventie en hebben opgeroepen tot de terugtrekking van alle buitenlandse bases in Niger en andere landen in de regio.

   In een verklaring op 4 augustus drukte de Arbeiders Democratische Weg-partij in Marokko haar “sterke afwijzing en veroordeling uit van de imperialistische dreigementen, vooral van de Fransen, van directe militaire interventie of via haar marionettenregimes in de regio tegen Niger”, eraan toevoegend dat “een oorlog de hele regio in brand zou kunnen steken, vernietiging, verlies van levens en gruwelijke tragedies achterlatend”. De partij bevestigde verder "het recht van het Nigerese volk op zelfbeschikking, weg van buitenlandse inmenging."

   (...)

   Niger, mensen verzamelen zich voor het parlement

  8. #18
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.491
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011806

   Standaard Re: Countercurrents

   Algerije is ook tegenstander van militair ingrijpen.

   Victoria Nuland heeft vandaag Niger bezocht en met de coupplegers gesproken.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  9. #19
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow Countercurrents

   .
   Torture gets the silence treatment

   James A. Lucas | Countercurrents 26 juli 2003


   The recent revelations of torture by Americans in US operated prisons have appalled Americans and others around the world. Most of the attention has been focused on the individuals who have committed these acts rather than on those who gave the orders. Our leadership says this is a matter of a few bad apples.

   Many people refuse to believe that the orders to use these torture techniques may have come from high within the US government. However, when one examines the history of our government there are many cases that substantiate this explanation. This report shows that for many years the US government has had a pattern of using torture against people in other nations.

   The following list of nations where the US has promoted torture is based primarily on information from three primary sources:

   – the School of Americas Watch (SOA Watch Northeast),
   – Amnesty International (Amnesty International) and
   – two books by William Blum.

   My preference is to not write in any details about this subject because of the horror involved. But to merely to provide a list of nations where torture has occurred will only help to sweep this problem under the rug. I believe it is necessary to give some description of what torture involves. The focus on the current revelations about prisons in other nations operated by the US happened only because pictures were made available to the public. I know of no pictures of the acts of torture referred to below. I can only present a degree of graphic description.

   The use of torture is only one of a number of actions employed by our government that causes resentment among people in other nations. The most prominent other actions are those which involved massacres of thousands of people. Torture by the US is probably more prevalent now than in the past. But unless we do all we can to eliminate it as a tool of our foreign policy we can only expect to be a target of foreign terrorism. Resentment against the US will increase we unite to take more than just cosmetic action to remedy it.

   BOLIVIA

   In La Paz, in the late 1960s the CIA station informed Bolivian Interior Minister Arguedas that it was sending several “advisors” whose presence was required, since Bolivia’s intelligence service was ineffective. A few days later, four Cuban exiles arrived and assumed their “advisory” positions in his ministry which included two houses of interrogation where Bolivians suspected of aiding the guerrillas were brought for questioning. When Arguedas learned of this, and that in some cases the Cuban were resorting to torture, he demanded that the CIA put a stop to the operation. (1)

   BRAZIL

   Dan Mitrione of the US Office of Public Safety (OPS) began his career in Brazil in the 1960s By 1969 OPS had trained over 100,000 policemen for Brazil in police academies. (2)

   Amnesty International, referring to the training at these academies, reported in 1974 that “Tortures range from simple but brutal blows from a truncheon to electric shocks. Often the torture is more refined: the end of a reed is placed in the anus of a naked man hanging suspended downwards on the pau de arara (parrots perch) and a piece of cotton soaked in petrol is lit at the other end of the reed. Pregnant women have been forced to watch their husbands being tortured. Other wives have been hung naked besides their husbands and given electric shocks on the sexual parts of their body, while subjected to the worst kind of obscenities. Children have been tortured before their parents and vice versa. At least one child, the three-month-old baby of Virgilio Gomes da Silva was reported to have died under police torture. The length of sessions depended upon the resistance of the victims and have sometimes continued for days at a time.” (3)

   COLUMBIA

   When Hector Mondragon was in military custody in Colombia in the 1970s he was tortured on the orders of a Colombian officer trained at the School of the Americas. Hector was hung by his hands from a tree in the hot sun for two days. The permanent nerve damage he suffered caused the tremor in his hands. (4)

   EL SALVADOR

   In 1982 The US State Department presented a young Nicaraguan at a press conference in Washington and claimed that he had been trained in Cuba and Ethiopia and then sent to El Salvador by the Nicaraguan government. At the press conference he denied that he had ever been to Cuba or Ethiopia. He further said that he had joined the guerrillas on his own and had made his previous statements under torture by his Salvadoran captors. (5)

   The CIA and the US military played an essential role in the conception and organization of the security agencies from which the death squads were operating in El Salvador in the 1980s. CIA surveillance programs routinely supplied these agencies with information on and the whereabouts of various individuals who wound up as death squad victims. (6)

   In 1984, Amnesty International reported that it had received “regular, often daily reports identifying El Salvador’s regular security and military units as responsible for the torture, disappearance and killing of non-combatant civilians from all sectors of Salvadoran society. … A number of patients have allegedly been removed from their beds or operating theaters and tortured and murdered. …Types of torture reported by those who have survived arrest and interrogation included beatings, sexual abuse, use of chemicals to disorient, mock executions and the burning of the flesh with sulphuric acid.” (7)

   The New York Times published in 1982 an interview with a deserter from the Salvadorian Army who described a class where several methods of torture were demonstrated on teenage prisoners. He stated that eight US military advisers, apparently Green Berets, were present. Watching “will make you feel more like a man”, a Salvadoran officer apprised the recruits, adding that they should not feel pity of anyone; but only “hate for those who are enemies of our country”. (8)

   Officers of the El Salvadoran National Guard were also trained in the US. In August 1986, CBS Television reported that three senior Guard officers who had been linked to right wing death squads, received training at a police academy in Phoenix. (9)

   A former member of the El Salvadoran National Guard, stated in a 1986 Thames Television documentary that “I belonged to a squad of twelve. We devoted ourselves to torture, and to finding people who we were told were guerillas. I was trained in Panama for nine months by the (unintelligible) of the US for anti-guerrilla warfare. Part of the time we were instructed about torture.” (10)

   In interviews with the American press, Joya Martinez stated that advisers to his El Salvadoran death squad unit had used the names Mauricio Torres and Raul Antonio Lazo and that his unit had carried out 74 assassinations of Salvadoran dissidents between April and July of 1989, and that he himself had been personally involved in eight torture murders. He added that his unit had received explosives training from US Advisers. (11)

   In July 1987, a Salvadoran woman named Yanira Corea was kidnapped outside the Los Angeles office of the Committee in Solidarity with the People of El Salvador (CISPES). Two men, speaking with what she described as Salvadoran accents forced her at knife point into a van, interrogated her about her political activities and colleagues, cut her hands with a knife, burnt here fingers with cigarettes, sexually assaulted her with stick, then raped her. (12)

   GERMANY

   The CIA went so far in the 1950s as to torture suspected defectors to the Soviet Union in Munich – using such esoteric methods as applying turpentine to a man’s testicles or sealing someone in a room and playing Indonesian music at deafening levels unto he cracked. (13)

   GREECE

   Torture marked a seven-year Greek nightmare in the 1960s. James Beckett, an American attorney sent to Greece in 1969 by Amnesty International wrote in December 1969 that “a conservative estimate would place at not less than two thousand” the number of people tortured… (14)

   Beckett reported that some torturers had told prisoners that some of their equipment had came as US military aid: a special “thick white double cable” whip was one item; another was the heads crew, known as an “iron wreath”, which was progressively tightened around the head or ears. (15)

   GUATEMALA

   In the period from October 1966 to March 1968 Amnesty International estimated that somewhere between 3000 and 8000 Guatemalans were killed by the police, the military, right wing death squads (often the police or military in civilian, carrying out atrocities too bloody for the government to claim credit for), and assorted groups of civilian anti-community vigilantes. By 1976 the count exceeded 20000, murdered or disappeared without a trace. (16)

   Thomas and Marjorie Melville, American Catholic missionaries in Guatemala from the mid-1950s until the end of 1967, have written that Col. Webber, head of the American military mission in Guatemala, “made no secret of the fact that it was at his instigation that the technique of counter terror had been implemented by the Guatemalan Army in the Zacapa and Izabal areas”. (17) The Green Berets taught their Guatemalan trainees various methods of ‘interrogation’. … One method of torture consisted of putting a hood filled with insecticides over the head of the victim; there was also electric shock – the genital area is most effective. (18)

   In March 1992 Guatemalan guerilla leader, Efrain Bamaca Velasquez, was captured and disappeared. For the next three years, his American wife, attorney Jennifer Harbury, waged an impassioned international campaign – including public fast in Guatemala City and in Washington – to pressure the Guatemalan and American governments for information about her husband’s fate. Both governments insisted that they knew nothing. Finally, in March 1995 Rep. Robert Torricelli of the House Intelligence Committee revealed that Bamaca had been tortured and executed the same year of his capture, and that he, as well as Michael Devine, had been murdered on the orders of Col. Julio Roberto Alpirez, who had been on the CIA payroll for several years. (Alpirez was a graduate of Fort Benning’s School of the Americas).

   The facts surrounding these cases were known early on by the CIA, and by officials of the State Department and National Security Council at least a few months before the disclosure. Torricelli’s announcement prompted several other Americans to come forward with tales of murder, rape or torture of themselves or a relative at the hands of the Guatemalan military. Sister Dianna Ortiz, a nun, related how in 1989, she was kidnapped, burned with cigarettes, raped repeatedly and lowered into a pit full of corpses and rats. A fair skinned man who spoke with an American accent seen to be in charge, she said. (19)

   HAITI

   As a part of an effort in 1986 to strengthen the Haitian military CIA money began flowing to Haiti, which enabled the CIA to set up an antinarcotics service called – appropriately SIN (“national intelligence service”). As one CIA man admitted, SIN used its millions in CIA subsidies mainly to suppress popular movements by means of torture and assassination. Far from combatting drugs, many SIN officers engaged in the drug trade themselves. (20)

   HONDURAS

   An intelligence unit in Honduras known as Battalion 316, used shock and suffocation devices in interrogations in the 1980s. Prisoners often were kept naked and, when no longer useful, killed and buried in unmarked graves. Newly declassified documents and other sources show that the CIA and the US Embassy knew of numerous crimes, including murder and torture, yet continued to support Battalion 316 and collaborate with its leaders. (21)

   At least nineteen of the ranking Honduran officers linked to death squad Battalion 316 are SOA graduates, including battalion founder General Luis Alonso Discua. (22)

   (...)

  10. #20
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.264
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Arrow Countercurrents

   .
   IRAN

   The notorious Iranian secret police, SAVAK, was created under the guidance of the CIA and Israel. According to a former CIA analyst on Iran SAVAK was instructed in torture techniques by the Agency. In 1976 Amnesty reported that Iran had a system of torture beyond belief. (23)

   KOREA

   According to the Veterans for Peace website (www.veternsforpeace.org/korea.htm), under the heading ‘US Atrocities’ it is mentioned that thousands of North Korean and Chinese POWs died due to deliberate shooting and torture by prison guards, starvation and medical experiments. General Crawford Sam’s so-called Bubonic plague ship, Landing Craft No. 1091, was stationed in the Koje Island where the majority of the POWs were kept. The ship is suspected of having used the POWs to work out certain aspects of germ warfare. (24)

   MOROCCO

   At eleven o’clock on the night of January 23 1983, according to Ahmed Rami, General Dlimi was called to the palace in Marrakesh, Morocco where ten security men escorted him to an underground interrogation room. At one a.m. “two American officers” arrived with the king and went into the interrogation room for several hours, Dlimi was tortured and, at five a.m. he was shot. His body was later placed in his car, which was exploded in a suburb. (25)

   PANAMA

   During the occupation of Panama following the invasion of December 1989, some American soldier engaged in torture of soldiers of the Panama Defense Forces. In one case a metal cable was inserted in an open [?] producing intense pain. In another reported case, a PDF soldier was hung up by one arm on which he already had an injury to the elbow, which had been stitched up. (26)

   PORTUGAL

   Writer Christopher Reed recalls that in 1974 Caxias, a prison near Lisbon was opened to the public shortly after the fascist dictatorship was overthrown by a coup. Reed talked to a psychiatrist, a former inmate of the prison, who said that torture techniques such as sleep deprivation devised by the CIA were used by PIDE (International Police for the Defense of the State). This was confirmed by another psychiatrist who treated Caxias victims. A 128 page secret manual produced by the CIA in July 1963 called Kubark Counterintelligence Interrogation was central to the procedure for using sleep deprivation. He said he was told several times that these methods came from the CIA. (27)

   URUGUAY

   In an interview given to Brazilian newspaper in 1970, the former Uruguayan Chief of Police Intelligence, Alejandro Otrero, declared that US advisers, and in particular Dan Mitrione, (also see Brazil) had instituted torture as a more routine measure; to the means of inflicting pain, they had added scientific refinement; and to that a psychology to create despair, such as playing a tape in the next room of women and children screaming and telling the prisoner that it was his family being tortured. (28)

   The Uruguayan Senate, after a five-month study, concluded unanimously that torture in Uruguay had become a “normal, frequent and habitual occurrence”. (29)

   In 1981, a former Uruguayan intelligence officer declared that US manuals were being used to teach techniques of torture in his country’s military. He said that most of the officers who trained him had attended classes run by the US and Panama. Among other niceties, the manuals listed 35 nerve pointed where electrodes could be applied. (30)

   VIETNAM

   When Donald Duncan was a member of the Green Berets in Vietnam he was trained in counter measures to hostile interrogation received by Americans captured by Communists who would torture them. Translations of an alleged Soviet interrogation manual, which described various methods, were handed out to the class. A student asked the teacher, Sergeant Lacey, whether he was suggesting that they use such methods. He replied, “We can’t tell you that, Sergeant Harrison. The mothers of Americans wouldn’t approve.” The class bursts into laughter at the sarcastic cynicism. “Furthermore we will deny that any such thing is taught or intended.” (31)

   Senator Stephen Young of Ohio, in the mid 1960s, was reported to have said that while he was in Vietnam he was told by the CIA that the Agency disguised people as Vietcong to commit atrocities, including murder and rape, so as to discredit the Communists. After the report caused a flurry in Washington, Young said that he had been misquoted, that the CIA was not the source of the story. Congressman Cornelius Gallagher, who had accompanied Young on the trip, suggested that it “may well be that he (Young) spoke to Vietcong disguised as a CIA man.” (32)

   Operation Phoenix was the coordinated effort of the US and South Vietnam to wipe out the Vietcong infrastructure. Under this program, Vietnamese citizens were rounded up and jailed. Often in tiger cages, often tortured, often killed, either in the process of being arrested or subsequently. By Colby’s (former head of the CIA) records during the period between early 1968 and May 1971, 20587 alleged Vietcong cadres met their death as a result of the Phoenix Program. A similar program under a different name, had existed since 1965 and been run by the US alone. (33)

   A former US military-intelligence officer in Vietnam, K. Barton Osborn, testified before a House Committee that suspects caught by Phoenix were interrogated in helicopters and sometimes pushed out. He also spoke of the use of electric shock torture and insertion into the ear of a six-inch dowel, which was tapped through the brain until the victim died. (34)

   ZAIRE

   With the CIA’s help, Patrice Lumumba was captured in December 1960, by the troops of General Joseph Mobutu, who had assumed control of the government. Lumumba was held prisoner for over a month, interrogated, tortured, then finally shot in the head. His body was dissolved in hydrochloric acid. (35)   References

   (1) Washington Post, August 29, 1971 in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 226.

   (2) Agency for International Development (AID Program and Project Data Presentation to the Congress for Fiscal Year 1971, p. 26 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p.171.

   (3) Amnesty International, Report on Allegations of Torture in Brazil (London, 1974) p.40 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 171.

   (4) Columbians Trained to Torture Unionists by Sean Donahue, May 9, 2004, Corporatism and Militarism Project of the Massachusetts Anti-Corporate Clearinghouse. 404 Not Found

   (5) New York Times, 17 March 1982, p.1 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 363.

   (6) Allan Nairn, “Behind the Death Squads, The Progressive magazine (Madison, Wisconsin) May 1984, pp. 1, 20-29 a detailed account of the CIA’s long-standing and close ties to the Death Squads and /or their parent organizations, and to the organizations’ leaders who were on the CIA payroll. New York Times, 22 October 1987, p. 11; 6 December 1987, IV, p.2 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 354.

   (7) Amnesty International Torture in the Eighties (London, 1984), pp 155-6 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 360.

   (8) New York Times, 11 Jan., 1982, p.2 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 359.

   (9) The Guardian (London 7 Aug., 1986 cited in William Blum, Killing Hope p. 360.

   (10) The National Guardsman, identified only as “Manuel”, was interviewed in the television documentary “Torture”, produced and directed by Rex Bloomstein for Thames Television Ltd (Great Britain) in 1986 with the cooperation of Amnesty International. Video copy in author’s possession cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 359.

   (11) Los Angeles Times, 11 July 1987, p.1. cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 361.

   (12) Los Angeles Times, 11 July 1987, p.1. cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 360.

   (13) Thomas Powers, The Man Who Kept the Secrets: Richard Helms and the CIA (New York, 1979) pp. 155, 157 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 116.

   (14) Becket, p. 10 Amnesty International Report 27 January 1968 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 219

   (15) Becket, p. 15 Amnesty International Report 27 January 1968 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 219.

   (16) William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p.232.

   (17) Atrocities and tortures compiled from the sources cited herein: also see A.J. Languet, (New York, 1978) p. 139, 193 for US involvement with the use of the field Telephones for Torture in Brazil cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press Blum, p. 232.

   (18) Thomas and Marjorie Melville, Guatemala-Another Vietnam! (Great Britain, 1971) Published in the United States the same year in a slightly different form as Guatemala: the Politics of Land ownership cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 232.

   (19) Devine and Bamaca Cases New York Times, 23 March 1995, p.1: 24 March, p.3; 30 March, p.1; Los Angeles Times 23 March 1995, p. 7; 24 March , p.4; 31 March, p.4; 2 April, p. M2; Time Magazine, 10 April 1995, p. 43. cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 239.

   (20) Mark Zepezauer, The CIA’s Greatest Hits, Odonian Press, 1994 p. 86.

   (21) Gary Cohn and Ginger Thompson, “Unearthed: Fatal Secrets,” Baltimore Sun, reprint of a series that appeared June 11-18, 1995 in Jack Nelson-Pallmeyer, School of Assassins, p. 46 Orbis Books 2001.

   (22) Jack Nelson-Pallmeyer, School of Assassins, p. 46 Orbis Books 2001.

   (23) Martin Ennals, Secretary-General of Amnesty International, cited in an article by Reza Baraheni in Matchbox (Amnesty Publication in New York) Fall, 1976 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 239.

   (24) Hugh Deane, the Korean War, 1945-1983 (1999 ) cited in “A New Look at the Korean War” by John H. Kim which is included in the Report of the Korea Peace Campaign of Veterans for Peace, Nov. 6, 2003, p. 6.

   (25) Interview in Africa Now (London), March, 1983 , pp. 14-15 cited in William Blum, Killing Hope, Common Courage Press, 1995, p. 279.

   (26) Philip Wheaton, Panama Invaded (New Jersey, 1992), p. 14-15; this is from testimony recorded by the staff of the Central American Human Rights Center of San Jose, Costa Rica, taken in Panama on Jan. 29, 1990 from a Red Cross contact cited in William Blum, Rogue State Common Courage Press, 1995. p. 55.

   (27) Christopher Reed, My Journey to Caxias, How the CIA Taught the Portuguese to Torture May 21, 2004 in Counterpunch Page not found - CounterPunch.org.

   (28) A.J. Langguth , Hidden Terrors (New York, 1978 ) pp. 285-7 and passim. Langguth was formerly with the New York Times and in 1965 served as Saigon Bureau Chief of the newspaper; NewYork Times, 15 August, 1970 cited in William Blum, Killing Hope, Common Courage Press, 1995, p. 201.

   (29) Extracts from the report of the Senate Commission of Inquiry into Torture, a document accompanying the film script in State of Siege (Ballantine Books , New York, 1973) pp. 194-6; also see “Death of a Policeman: Unanswered Questions About a Tragedy” Commonweal (Catholic biweekly magazine, New York), 18 September 1970, p. 457; Langguth, p. 249. cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, 201.

   (30) San Francisco Chronicle, 2 November, 1981 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 204.

   (31) Donald Duncan, The New Legions (London, 1967) pp. 28,31 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 128.

   (32) Chicago Daily News, 20 October 1965; Washington Post, 21 October 1965 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 130.

   (33) Victor Marchetti and John Marks, The CIA and the Cult of Intelligence (New York, 1975) pp.236-7 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 131.

   (34) William Colby, Honorable Men, My Life in the CIA (New York) pp. 273, 275-6 cited in William Blum, Killing Hope Common Courage Press, 1995, p. 131.

   (35) Mark Zepezauer, The CIA’s Greatest Hits, Odonian Press, 1994 p. 16.
   De meeste Westerse politici tonen zich vijanden van de mensen in de wereld.

   Most Western politicians show themselves to be enemies of the peoples of the world.

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •