.
(…) Het is de waarheid, niet propaganda, die effectieve oplossingen, vrede, gerechtigheid en democratie bevordert.

(...)

Op basis van zijn adviseurs zou ik veronderstellen dat ASS in de eerste plaats een militaire benadering heeft om de democratie veilig te stellen, een verkeerd idee dat democratie, vrede en gerechtigheid worden gewaarborgd door militaire controle over de wereld door de VS uit te breiden. Met hun gekooide gedachtewereld van leger, marteling, CIA-trucs en NED-propaganda, zijn ze waarschijnlijk niet gewend om zelfs maar na te denken over andere, effectievere benaderingen om vrede te creëren, benaderingen waarvoor het soort informatie gezocht door marteling niet eens nodig is, benaderingen waarbij het niet nodig is om je favoriete persoon in het buitenland aan de macht te krijgen of eenzijdig nieuws te verspreiden. Zoals we in een later essay zullen bespreken, is niet alleen de hegemonie van de VS in tegenspraak met democratie, maar militante, vijandige en bedrieglijke middelen om democratie, vrede en gerechtigheid te verspreiden, zijn allemaal in tegenspraak met de geest van democratie, vrede en gerechtigheid. Een slecht proces kan geen goed resultaat opleveren.

ASD heeft een specifieke anti-Poetin-missie. De website van ASD onthult duidelijk zijn missie als het uit de macht zetten en ondergang van Poetin, van wie ze beweren dat hij een autoritair persoon is en een bedreiging vormt voor democratie. Althans, dat stond een paar maanden geleden in maart 2022 op de website. Maar toen ik het in mei weer controleerde, was de verklaring van de missie veranderd. Hoewel het nog steeds spreekt over de noodzaak om buitenlandse actoren die de democratie proberen te ondermijnen “to defend against, deter, and raise the costs”, wordt Poetin niet langer specifiek genoemd.

Op welke grond beweert ASD dat Poetin van plan is westerse democratie te vernietigen, dat wil zeggen, wat in het Westen democratie wordt genoemd? (...)

Hebben andere buitenlandse naties zich bemoeid met verkiezingen in de VS, bijvoorbeeld door campagnebijdragen aan te bieden aan bepaalde politici of politieke partijen of door de door de Amerikanen geleide groepen te steunen die bepaalde facties uit andere landen vertegenwoordigen? Hoe verhoudt bijvoorbeeld alles wat Rusland heeft gedaan zich tot de invloed van de American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC)? Volgens Noam Chomsky overweldigen de interventies van Israël bij verkiezingen in de VS alles wat Rusland ooit heeft gedaan [15]. Zo ja, hebben ASD en NED geprotesteerd tegen dergelijke inmenging? (...)

(...)

Beleids- en mediamakers van de VS veroordelen Poetin graag omdat hij al meer dan twintig jaar aan de macht is, alsof dit het ultieme bewijs is van zijn verzet tegen democratie. Maar eerlijk gezegd hadden wij net zo goed al zeventig jaar of langer dezelfde president van de VS aan de macht kunnen hebben: wat maakt het uit of het Truman, Eisenhower, Johnson, Kennedy, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush sr., Clinton, Bush jr., Obama, Trump of Biden was? Ze hielden allemaal van fossiele brandstofbedrijven. Ze ondersteunden allemaal oorlogs- en wapentransporten. Ze stelden allemaal idioot de spierkracht van de VS in het buitenland gelijk aan het brengen van vrijheid. Ze hadden vaak dezelfde mensen in hun regeringen, zeker dezelfde soort mensen – de advocaten, bankiers en zakenmensen uit die bevoorrechte sociale en zakelijke kringen die zichzelf het recht geven om Amerika te besturen. Ze dachten allemaal in egocentrische, egoïstische, competitieve, vijandige termen over de buitenlandse politiek van de VS, maar gehuld in gezwollen taal van 'vrijheid' en 'democratie'.

Het is al zeventig jaar dezelfde ideologie aan de macht en waarschijnlijk nog tientallen jaren. Kiezers hebben nooit de kans gehad om nee te zeggen tegen de fossiele brandstofindustrie, de nucleaire industrie en de wapenindustrie. We hebben nooit de kans gehad om nee te zeggen – of om te stemmen op een kandidaat van een van de twee dominante partijen die nee zou zeggen – tegen oorlog, wapenleveringen en de nieuwe drone-oorlogen. En wij zouden kippenvel moeten krijgen van de schoonheid van verkiezingen in de VS als indicator van democratie? We zouden moeten denken dat dit op de een of andere manier superieur is aan Poetin's 20-jarige greep op de macht? Rusland verspilde tenminste geen tijd en miljoenen of miljarden dollars aan oppervlakkige, zinloze campagnes en miljoenen dollars aan inaugurele ballen van de hoogheden om de vier jaar. [‘ballen’ in de zin van dansfeesten, o.y.]

(…) [H]oe leggen ASD-leden rekenschap af van de ernstige inmenging van de regering van de VS in buitenlandse verkiezingen en regeringen in meerdere landen wereldwijd sinds ten minste het begin van de 20e eeuw, inmenging die heeft geresulteerd in dood en slachting, slachting van leiders, zoals Patrice Lumumba, en slachting van burgers, zoals in Guatemala en Chili? Geloven ASD-leden dat de Amerikaanse regering het recht heeft zich te mengen in interne verkiezingen, politiek en beleid van andere landen? Zo ja, wie heeft deze beslissing genomen? Dezelfde sociale en zakelijke kringen die besloten hebben dat ze meer macht over andere Amerikanen kunnen krijgen door de ellendige kandidatenlijst te bepalen waaruit we moeten kiezen in verkiezingstijd?

(...)

(…) Het is van cruciaal belang dat we de rol erkennen die zwart-witdenken speelt bij het misleiden van beleidsmakers van de VS en het Amerikaanse publiek door ze te laten geloven dat de buitenlandse politiek van de VS, zelfs het meest hebzuchtige, harteloze, wrede en moorddadige beleid, automatisch heilzaam, democratisch en terecht is, simpelweg omdat het wordt gemaakt en uitgevoerd door Amerikanen.
Notes

[1] Gordon Allport, The Nature of Prejudice (New York: Addison-Wesley Publishing Company, Inc., 1979), 395-408.

[2] Damon Wilson, Testimony given to the US Senate Armed Services Committee, Hearing on the Implementation of the National Defense Strategy, Jan. 29, 2019, https://www.armed-services.senate.gov.

[3] Derek Mitchell, National Democratic Institute, Mar. 1, 2022, https://ndi.org.

[4] Democracy Now, Interview with Steve Cohen, “A New Cold War? Ukraine Violence Escalates, Leaked Tape Suggests US Was Plotting Coup,” Feb. 20, 2014, Democracy Now! | Democracy Now!.

[5] Amnesty International, “Statement on Alexei Navaly’s Status As Prisoner of Conscience,” May 7, 2021, https://www.amnesty.org.

[6] Amnesty International, “Russian Federation 2021,” https://www.amnesty.org.

[7] Yale World Fellows Program, https://worldfellows.yale.edu.

[8] M. K. Bhadrakumar, “The Strange Case of Alexei Navalny,” Russia Beyond, https://www.rbth.com.

[9] Andre Damon, “The US Government and the Russian Election,” World Socialist Web Site, Dec. 27, 2017, https://www.wsws.org.

Alec Luhn, “Despite His Politicized Trial, Aleksei Navalny Is Still a Divisive Figure in Russia,” The Nation, July 22, 2013, https://www.thenation.com.

[10] Neta Crawford and Catherine Lutz, “Human Cost of Post-9/11 Wars: Direct War Deaths in Major United States War Zones,” Nukewatch Quarterly, Winter 2019-2020. Originally published in “Costs of War,” Watson Institute for International and Public Affairs, Brown Univ., posted Nov. 13, 2019, https://watson.brown.edu.

[11] German Marshall Fund of the United States, https://www.gmfus.org.

[12] Project for the New American Century (PNAC), “Rebuilding America’s Defenses: Strategy, Forces and Resources for a New Century.” Donald Kagan and Gary Schmitt, Project Co-Chairmen; Thomas Donnelly, Principal Author. Washington, DC, 2000), vii.

[13] Jeremy Herb, M. J. Lee, Alex Marquardt, and Zachary Cohen, “Democratic Concerns over Morell and Torture Scramble Biden’s CIA Decision,” CNN, Dec. 3, 2020, https://www.cnn.com.

Ken Dilanian, “Senate Staff Disputes Ex-CIA Official’s Defense of Torture,” Military Times, Jun. 2, 2015, https://www.militarytimes.com.

[14] Jessie Hellman, “Former CIA Chief: Russia’s Hacking ‘Political Equivalent of 9/11,’” Dec. 12, 2016, https://thehill.com.

[15] Andrew Buncombe, “Israel Intervention in US-Election ‘Vastly Overwhelms’ Anything Russia Has Done, Claims Noam Chomsky,” July 30, 2018, https://www.independent.co.uk.

[16] Damon, “The US Government and the Russian Election”.