Nord Stream sabotage - Pagina 4
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 4/4 EersteEerste ... 34
  Resultaten 31 tot 39 van de 39

  Onderwerp: Nord Stream sabotage

  1. #31
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011805

   Standaard Re: Nord Stream sabotage

   LIVE | Duitse media: ‘Zes personen saboteerden gaspijpleidingen Nord Stream, schip gehuurd door Oekraïeners’

   Oorlog Oekraïne Duitse rechercheurs hebben het schip geïdentificeerd dat naar verluidt werd gebruikt bij de sabotage van de gaspijpleidingen 1 en 2 in de Baltische Zee, in september vorig jaar. Dat melden de omroepen ARD, SWR en de krant Die Zeit. Het zou gaan om een jacht dat werd gehuurd door een bedrijf in Polen dat blijkbaar eigendom is van twee Oekraïeners. Volgens de onderzoekers werd de geheime operatie uitgevoerd door een team van zes personen. Het zou gaan om vijf mannen en een vrouw. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog hieronder.


   Caspar Naber, Tom van der Meer 5 mrt. 2023 Laatste update: 21:50

   19:33

   Duitse rechercheurs
   hebben de boot geïdentificeerd die naar verluidt werd gebruikt bij de sabotage van de gaspijpleidingen 1 en 2 in de Baltische Zee, in september vorig jaar. Dat melden de omroepen ARD, SWR en de krant Die Zeit. Het zou gaan om een jacht dat werd gehuurd door een bedrijf in Polen dat blijkbaar eigendom is van twee Oekraïeners.

   Volgens de onderzoekers werd de geheime operatie op zee uitgevoerd door een team van zes personen. Het zou gaan om vijf mannen en een vrouw. De groep bestond uit een kapitein, twee duikers, twee duikassistenten en een arts. Ze zouden de explosieven naar de plaats delict hebben vervoerd en daarna geïnstalleerd op de pijpleidingen. De nationaliteit van de daders is blijkbaar onduidelijk. De aanslagplegers gebruikten professioneel vervalste paspoorten, die onder meer zouden zijn gebruikt om het jacht te huren.

   Het aanslagcommando zou volgens de rechercheurs op 6 september 2022 zijn vertrokken vanuit de havenstad Rostock in het noordoosten van Duitsland. Het materiaal voor de geheime operatie was daarvoor al met een bestelwagen naar de haven vervoerd, luidt het. De speurders wisten het jacht de volgende dag te lokaliseren in de haven van Wieck auf dem Darß en later op het Deense eiland Christiansø ten noordoosten van Bornholm. Het jacht werd vervolgens ongereinigd ingeleverd bij de eigenaars. Op de tafel in de kajuit vonden de rechercheurs sporen van explosieven.

   Een westerse geheime dienst zou in de herfst, niet lang na de sabotage, een Europese partnerdienst hebben getipt dat een Oekraïens commando verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de aanslagen. Daarna zouden er verdere aanwijzingen van inlichtingendiensten zijn gekomen dat een pro-Oekraïense groep achter de sabotage zou kunnen zitten.

   Ook al zijn er aanwijzingen die naar Oekraïne leiden, de rechercheurs hebben tot nu toe niet kunnen achterhalen wie de opdracht gaf voor de sabotage. In internationale veiligheidskringen wordt een ​​operatie 'onder valse vlag' niet uitgesloten. Dit betekent dat er met opzet sporen zouden kunnen zijn achtergelaten die naar Oekraïne wijzen als de boosdoener. De onderzoekers hebben blijkbaar geen bewijs gevonden dat een dergelijk scenario bevestigt.

   De Duitse media spraken voor hun onderzoek naar eigen zeggen met bronnen in verschillende landen.
   Een paar dagen geleden hebben Zweden, Denemarken en Duitsland de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten dat de onderzoeken lopen en dat er nog geen resultaten zijn.

   19:04

   Een 'pro-Oekraïense groep' zou achter de sabotage zitten van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Baltische Zee, in september vorig jaar. Dat meldt de New York Times (NYT) op basis van informatie die door de Amerikaanse inlichtingendienst is ingezien.

   In het artikel, dat zeer voorzichtig blijft, geeft de krant geen details over de informatie noch over de identiteit van deze 'pro-Oekraïense groep'. Volgens Amerikaanse functionarissen zijn er geen aanwijzingen dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski betrokken was bij de sabotage.

   De door Amerikaanse inlichtingendiensten verzamelde informatie suggereert volgens de NYT dat de verantwoordelijken achter de sabotage 'tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin' waren, waarschijnlijk Oekraïense of Russische staatsburgers.

   De krant geeft aan dat deze informatie 'geen harde conclusie' toelaat en 'de mogelijkheid openlaat dat de operatie in het geheim is gelanceerd door een derde partij die banden heeft met de Oekraïense regering of haar veiligheidsdiensten.'

   Volgens presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak heeft Oekraïne 'niets' te maken met de aanvallen op de gaspijpleidingen en beschikt het evenmin over informatie over vermeende pro-Oekraïense sabotagegroepen. ,,De Oekraïense geheime diensten houden zich uitsluitend bezig met de oorlog tegen Rusland en het is onwaarschijnlijk dat operaties op de bodem van de Oostzee de operationele situatie in de oorlog significant zullen beïnvloeden'', zei hij in een reactie tegen de Duitse Bild Zeitung.

   De Duitse bondskanselier Scholz liet dinsdagmiddag weten dat Duitse regering kennis heeft genomen van het artikel van de NYT en dat Duitsland, Denemarken en Zweden de VN-Veiligheidsraad een paar dagen geleden informeerden dat het onderzoek naar de sabotage voortduurt en dat er nog geen resultaten zijn.

   Van Navo-baas Jens Stoltenberg en de Zweedse premier Ulf Kristersson kwam evenmin een concrete reactie op het krantenartikel. 'Het onderzoek loopt', luidde het.

   Volgens de Russische vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties rechtvaardigt het artikel in de NYT 'zoveel te meer' een onafhankelijk onderzoek naar de sabotage. Rusland wil eind deze maand een verzoek voor een internationaal onderzoek indienen bij de VN.


   https://www.ad.nl/buitenland/live-du...ners~adef310a/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes

  2. #32
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.106
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Standaard Nord Stream sabotage

   .
   Who believes the Nord Stream sabotage denial?

   Farooque Chowdhury | Countercurrents 10 februari 2023

   (...)


   Wie gelooft de ontkenning van de sabotage van Nord Stream?

   (...)

   De onthulling van de sabotage van Nord Stream onthult opnieuw de reguliere media. Het rapport dat sabotage onthulde is door de MSM genegeerd, hoewel de MSM onmiddellijk na de explosie de schuld aan Rusland gaven.

   Zal het mogelijk zijn om de feiten te verhullen als er meer onthullingen van de sabotage volgen? Zullen de ontkenningen vertrouwen niet verder uithollen? Krachtige propaganda met medewerking van de MSM zal deze erosie van vertrouwen niet kunnen stoppen.

   Na de onthulling van de sabotage heeft Rusland een internationaal onderzoek naar het incident geëist. Maar er wordt aangenomen dat aan deze eis geen gevolg zal worden gegeven. Na de explosie wees Rusland op betrokkenheid van de VS en het VK bij de explosie. Dat bleef onopgemerkt.

   Met deze wereldorde zal de imperialistische praktijk van marketing van leugens doorgaan totdat deze wordt uitgedaagd. Mensen, vooral volken in door imperialisme verwoeste landen, zullen deze leugens niet geloven, aangezien hun ervaringen hen altijd vraagtekens doen zetten bij uitspraken die imperialisten verkopen.

   De Nord Stream sabotage vertoont een gevaarlijk aspect: een machtige actor kan elk initiatief van elk andere land saboteren als het initiatief wordt beschouwd als schadelijk voor belangen van de machtige actor. Alle landen zullen over dit aspect nadenken, aangezien geen zich veilig voelt wanneer ze proberen weg te komen uit de baan [orbit] van het Imperium. Het is een kenmerk van deze wereldorde.

   De vraag zal echter gesteld worden: is dit de op regels gebaseerde wereldorde? Het is ongetwijfeld een op regels gebaseerde orde, maar de regel is de heerschappij van het Imperium en de orde is de orde van het Imperium.


   Farooque Chowdhury writes from Dhaka, Bangladesh

  3. #33
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011805

   Standaard Re: Nord Stream sabotage

   Seymour Hersh DeWereldMorgen vertaaldesk

   De doofpot van Noord Stream 2

   De Regering-Biden blijft haar verantwoordelijkheid voor het opblazen van de Nord Stream pijpleiding verbergen.

   maandag 27 maart 2023 15:41

   Ondertussen zes weken geleden publiceerde ik al een rapport, gebaseerd op anonieme bronnen. Ik haalde er president Joe Biden in aan als de officiële opdrachtgever voor de mysterieuze vernietiging van Nord Stream 2, afgelopen september. Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding van 11 miljard dollar die de hoeveelheid aardgas die van Rusland naar Duitsland zou worden geleverd kon verdubbelen. Het verhaal dat Biden himself achter de aanslag zat, deed opgang in Duitsland en West-Europa, maar werd in de VS bijna doodgezwegen. Twee weken geleden, na een bezoek van de Duitse kanselier Olaf Scholz aan Washington, probeerden de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten de black-out te vergroten door de New York Times en het Duitse weekblad Die Zeit valse informatie door te spelen die kon weerleggen dat Biden en Amerikaanse agenten verantwoordelijk waren geweest voor de vernietiging van de pijpleidingen.

   Persmedewerkers van het Witte Huis en de CIA (Central Intelligence Agency) hebben consequent ontkend dat Amerika verantwoordelijk was voor de ontploffing van de pijpleidingen. Die pro forma ontkenning volstond ruimschoots voor de persmeute van het Witte Huis. Er is geen enkel bewijs te vinden dat één van de geaccrediteerde journalisten aan de perschef van het Witte Huis gevraagd zou hebben of Biden overwoog de Amerikaanse inlichtingengemeenschap formeel ‘op te dragen’ een diepgaand onderzoek in te stellen en uit te zoeken wie de aanslag in de Oostzee had verricht, … iets wat elke serieuze leider zou doen. Volgens een bron binnen de inlichtingengemeenschap heeft de president dat niet gedaan en zal hij dat ook niet doen. Waarom niet? Omdat hij het antwoord kent.

   Sarah Miller, energie-experte en redactrice bij Energy Intelligence, dat toonaangevende vakbladen uitgeeft, legde mij in een interview uit waarom het verhaal over de pijpleiding groot nieuws was in Duitsland en West-Europa. “De vernietiging van de Nord Stream-pijpleiding in september leidde tot een verdere stijging van de aardgasprijzen die al zes of meer keer zo hoog waren als vóór de crisis,” zei ze. “Nord Stream werd eind september opgeblazen. Een maand later piekte de Duitse gasinvoer en in oktober haalde hij al 10 keer het niveau van voor de crisis. In heel Europa werden de elektriciteitsprijzen opgetrokken en de regeringen gaven naar schatting liefst 800 miljard euro uit om gezinnen en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen. Door de zachte winter in Europa zijn de gasprijzen weer gedaald tot ongeveer een kwart van de piek van oktober, maar ze liggen nog steeds twee tot drie keer hoger dan vóór de crisis en ze zijn meer dan drie keer zo hoog als de huidige tarieven in de VS. Het afgelopen jaar hebben Duitse en andere Europese fabrikanten hun meest energie-intensieve activiteiten, zoals de productie van kunstmest en glas, stilgelegd. Europa haast zich om zonne- en windenergiecapaciteit op te bouwen, maar dat komt misschien niet snel genoeg om grote delen van de Duitse industrie te redden.” (Miller schrijft een blog op Medium.)

   “De vernietiging van de Nord Stream-pijpleiding in september leidde tot een verdere stijging van de aardgasprijzen”

   Begin maart ontving president Biden de Duitse kanselier Olaf Scholz in Washington. Het bezoek omvatte slechts twee openbare evenementen: een korte, pro forma uitwisseling van wederzijdse loftuitingen tussen Biden en Scholz voor het perskorps van het Witte Huis, waarbij geen vragen mochten worden gesteld; en een CNN-interview met Scholz door Fareed Zakaria, die niet inging op de beschuldigingen over de pijpleiding. De Duitse Bondskanselier was naar Washington gevlogen zonder leden van de Duitse pers aan boord; er was geen formeel diner gepland en de twee wereldleiders gaven geen persconferentie zoals gebruikelijk is bij dergelijke belangrijke ontmoetingen. In plaats daarvan werd later gemeld dat Biden en Scholz een ontmoeting hadden van 80 minuten dat grotendeels onder vier ogen verliep. Er zijn sindsdien geen verklaringen of schriftelijke afspraken openbaar gemaakt door beide regeringen, maar mij is verteld door iemand met toegang tot diplomatieke inlichtingen, dat er een discussie was over de onthullingen inzake de pijpleiding. Als gevolg daarvan, werd bepaalde medewerkers van de CIA gevraagd om in samenwerking met de Duitse inlichtingendienst een coverstory voor te bereiden die de Amerikaanse en Duitse pers kon voorzien van een ‘alternatieve’ versie van de vernietiging van Nord Stream 2. In het jargon van de inlichtingendiensten moest het agentschap het systeem ‘pulseren’ om de bewering te ondermijnen dat Biden de vernietiging van de pijpleidingen had bevolen.

   Dit artikel verscheen op de Substackpagina van Seymour Hersh. Vertaling: Jan Reyniers


   https://www.dewereldmorgen.be/artike...oord-stream-2/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #34
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011805

   Standaard Re: Nord Stream sabotage

   Zaterdag 29 april 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl   Deens leger bewijst dat Russisch schip vlak voor explosie bij Nord Stream voer


   Door onze economieredactie

   28 apr 2023 om 09:57Update: 10 uur geleden

   Vier dagen voor de explosies bij de Nord Stream-gasleidingen is een Russisch schip op de foto gezet in de buurt van de pijpleidingen. Het Russische vaartuig heeft een mini-onderzeeër aan boord en is speciaal ontworpen voor operaties onder water.

   Een Deens patrouilleschip heeft op 22 september vorig jaar 26 foto's gemaakt van het Russische schip, de SS-750, ten oosten van het eiland Bornholm. Dat bevestigt het Deense leger aan Information. Vier dagen later waren er verschillende explosies bij de pijpleidingen nabij Bornholm. Denemarken wil de foto's niet delen, omdat ze onderdeel zijn van inlichtingenwerk.

   De mini-onderzeeër is van het type AS-26 Priz en heeft grijpers. Volgens de Zweedse inlichtingenexpert Joakim von Braun is de SS-750 met onderzeeër alleen ontworpen voor onderwateroperaties.

   Er waren al satellietbeelden bekend van het vertrek van schepen op 21 september 2022 om 0.22 uur uit de Russische havenstad Kaliningrad. Eerder werd aangenomen dat de SS-750 en vijf andere schepen pas na de ontploffingen waren doorgevaren naar het gebied van de pijpleidingen.

   Maar de foto's laten zien dat het Russische konvooi vlak vóór de ontploffingen aanwezig was bij Bornholm. "Het is zeer waarschijnlijk dat deze schepen betrokken waren bij de sabotageoperatie", zegt Von Braun.

   Wat is Nord Stream?


   • De Nord Stream 1 en 2 zijn onderzeese pijpleidingen in de Oostzee. Ze brengen Russisch gas van Rusland naar Duitsland en kunnen zo miljoenen Europese huishoudens aan warmte helpen.
   • De nieuwste - Nord Stream 2 - is door de oorlog in Oekraïne nooit in gebruik genomen. Daarnaast sloot Rusland de Nord Stream 1 in september voor onbepaalde tijd.
   • Op het moment van de explosies werd er dus geen aardgas geleverd. Wel zaten er nog restanten gas in de leiding.


   Kremlin wijst naar VS

   Denemarken, Zweden en Duitsland doen onderzoek naar de ontploffingen. De verschillende autoriteiten gaan uit van sabotage, maar het blijft onduidelijk wie er verantwoordelijk voor is.

   Er gaan verschillende theorieën rond over wie er achter de explosies zit. Het Westen verdacht Rusland van het saboteren van de pijpleidingen, maar een Duitse onderzoeksleider zei dat hier geen aanwijzingen voor zijn gevonden. De Zweedse aanklager zei eerder deze maand dat theorieën ook verspreid worden om verwarring te zaaien.

   Het Kremlin heeft betrokkenheid altijd ontkend. Rusland wijst juist met de beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten. Ook dat land ontkent elke betrokkenheid. Anonieme Amerikaanse functionarissen beweren dat het zeer waarschijnlijk is dat een pro-Oekraïense groep achter de actie zit.

   https://www.nu.nl/economie/6261338/d...ream-voer.html   Lachwekkende poging van de Denen om verwarring te creeren.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  5. #35
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.897
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   18

   Standaard Nord Stream sabotage

   .


   #1154 : Hersh : "Amerika blies Nordstream op", Biden & Oekraïne | Nieuws van de Week

   In deze aflevering van Nieuws van de Week gaan Marlies en Ad in gesprek over recente onthullingen rondom de Nordstream

   19 februari 2023


   .

  6. #36
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011805

   Standaard Re: Nord Stream sabotage

   Goede uitzending van de Nieuwe Wereld.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  7. #37
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   25.048
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011805

   Standaard Re: Nord Stream sabotage

   ...

   21:58
   Gelekte documenten: ‘Westen had al maanden reden om Kyiv te verdenken van sabotage Nordstream’

   Drie maanden voordat de Nordstream-gaspijpleidingen werden opgeblazen, hadden Westerse inlichtingendiensten aanwijzingen dat het Oekraïense leger van plan was de onderzeese gaspijplijn te saboteren. Dat meldt The Washington Post op basis van gelekte overheidsdocumenten.

   Volgens de documenten, die onderdeel zijn van de zogenoemde Discord-leaks, kreeg een Europese inlichtingendienst ergens in de lente van 2022 lucht van de plannen en deelde die informatie met de CIA. Volgens een Oekraïense bron zou het Oekraïense leger voorbereidingen treffen om de Nordstream-pijplijn met een klein team duikers op te blazen. De pijpleidingen waren de belangrijkste aanvoerroute van Russisch gas naar West-Europa, totdat ze in september werden opgeblazen.

   Volgens The Washington Post laat het document zien dat het Westen al ruim voordat de pijpleidingen werden opgeblazen reden had om Kyiv te verdenken. Na de aanval beschuldigden veel westerse regeringsleiders Moskou juist van de actie, die bedoeld zou zijn om de paniek in Europa over mogelijke gastekorten te vergroten. Maar inmiddels geeft onder meer het Witte Huis toe dat er geen aanwijzingen zijn dat Moskou de gaspijplijn, waarvan het zelf grootaandeelhouder is, heeft opgeblazen.

   Het onderzoek naar de sabotage-actie loopt nog, maar inmiddels duidt steeds meer informatie op Oekraïense betrokkenheid. Uit een gelekt deel van het onderzoek bleek in maart al dat Duitse inlichtingendiensten aanwijzingen hebben dat een pro-Oekraïens sabotageteam de aanslag zou hebben uitgevoerd.

   Tom Kieft

   ...


   https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...ream~be7a341d/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  8. #38
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   18.106
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745204

   Standaard Nord Stream sabotage

   .
   What’s wrong with the Hersch report on the Nord Stream attacks

   John Helmer | Dances with Bears blog 10 februari 2023


   John Helmer levert kritiek op de onderzoeksjournalistieke rapportage door Seymour Hersh.

   Belangrijkste punt: een jaar voor de sabotage, in 2021, waren Poolse boten en vliegtuigen al actief bij de pijpleiding.


   *

   Opmerking: ik post dit mede en met name om een goede bibliotheek van informatie aan te leggen op NVDD.
   De meeste Westerse politici tonen zich vijanden van de mensen in de wereld.

   Most Western politicians show themselves to be enemies of the peoples of the world.

  9. #39
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.897
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   18

   Standaard

   .
   Nord Stream 2 | Sabotage   Er is veel tegenstrijdige informatie over wie er achter het opblazen van Nord Stream zou zitten. Er wordt door diverse overheden bewust fakenews de wereld in geholpen via de media.

   "If Russia invades, that means tanks or troops crossing the border of Ukraine again, then there will will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it."

   President Biden

   Dat Biden op 7 februari 2022 zo openlijk en zonder gene zegt dat indien Rusland Oekraïne zal binnenvallen, Nord Stream niet meer zal bestaan, zie ik als de meest overtuigende aanwijzing dat de V.S. achter deze sabotage zit. Ze kunnen dat vuile klusje misschien uitbesteed hebben, maar ze zijn wel de opdrachtgever. De V.S. heeft ook een duidelijk motief en Rusland niet. Kort vóór en ná het opblazen van Nord Stream waren er vliegbewegingen van Amerikaanse vliegtuigen boven zee waar Nord stream ligt. Alles wijst in de richting van sabotage in opdracht van of direct door de V.S. Er zijn genoeg Europese schoothondjes die dat vuile klusje hebben kunnen uitvoeren.

   Nu geven de Amerikanen o.a. de Russen de schuld van de sabotage. Waarom zou Poetin na de aankondiging van Biden dan alsnog besluiten Nord Stream op te blazen? Kranzinnig gewoon. Op welk bewijs moeten we wachten als de onderzoekers - schoothondjes van de V.S. - het onderzoek zelf uitvoeren. Al die schoothondjes zijn deel van het conflict en daarmee is al het bewijs ook niet geloofwaardig. Met bewijs is makkelijk te knoeien. Ik vind daarom die quote van Biden uit 2022 nog de meest overtuigende aanwijzing van wie die pijplijn kapot wilde en wie het saboteren daarvan aankondigde.


   Eric P. de Blois
   Puerto Aysén
   Chile   .

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •