Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria - Pagina 6
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 6/6 EersteEerste ... 56
  Resultaten 51 tot 59 van de 59

  Onderwerp: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

  1. #51
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chile
   Berichten
   2.470
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   6

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door The_Grand_Wazoo Bekijk Berichten


   Alles de schuld van een quantum fladdering ... hm, kweenie of dat stand houdt voor de rechter, maar het valt te proberen.
   ... ja zo had ik het nog niet bekeken. Mmm.

   Goed weer serieus : Omissies in het verhaal aan de kant van de beschuldigende partij - Amnesty - lijken mij ook niet sterk tegenover de rechter. Jarenlange sabotage aan installaties van shell vormen een belangrijk element dat in een eerlijk proces hoort te worden meegewogen.

  2. #52
   Zijlijner The_Grand_Wazoo's Avatar
   Ingeschreven
   Oct 2007
   Locatie
   Bijlmer
   Berichten
   6.915
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   556376

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Rob Gosseling Bekijk Berichten
   ... ja zo had ik het nog niet bekeken. Mmm.

   Goed weer serieus : Omissies in het verhaal aan de kant van de beschuldigende partij - Amnesty - lijken mij ook niet sterk tegenover de rechter. Jarenlange sabotage aan installaties van shell vormen een belangrijk element dat in een eerlijk proces hoort te worden meegewogen.
   Dat ben ik me je eens: een element wat meegewogen mag worden.

   Net als heel veel andere elementen.

  3. #53
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   20.136
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011792

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   De omstreden Israëlische miljardair Dan Gertler. © GETTY

   Nederlandse ex-belastingambtenaar betrokken bij grootschalige omkopingszaak in Congo

   Een voormalige Nederlandse belastingambtenaar speelt een cruciale rol bij een bedrijf dat door de Amerikaanse justitie wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige omkoping in Congo.

   Door: Tom Kreling 6 februari 2018, 02:00

   Het gaat om een bedrijf van de omstreden Israëlische miljardair Dan Gertler, een van de grootste grondstoffenhandelaren in Congo. Voormalig belastingambtenaar Rob Drieduite zit al jaren in de directie van de Fleurette Group, het bedrijf dat wordt verdacht van omkoping. Ook heeft hij de afgelopen jaren de administratie gevoerd van diverse Nederlandse brievenbusfirma's van Gertler.

   In 2010 begon hij met zijn werk voor het bedrijf van Dan Gertler. De diamanthandelaar Gertler wordt al jaren in verband gebracht met omkoping in Congo. Zijn carrière in het Afrikaanse land begon toen hij in 2000 een schimmige overeenkomst sloot met toenmalig president Kabila. Gertler betaalde 20 miljoen dollar in contanten in ruil voor het monopolie op de handel en export van Congolese diamanten, waarvan de jaarlijkse opbrengst geschat werd op 600 miljoen dollar. Kabila kocht met het geld wapens die hij nodig had in zijn strijd tegen rebellen.

   Amerikaanse sanctielijst

   Drieduite geeft belastingadviezen en helpt bij het opzetten van structuren om te profiteren van fiscale mogelijkheden in Nederland

   Vanwege zijn activiteiten in Congo werden Gertler en een aantal van zijn bedrijven recent op een Amerikaanse sanctielijst gezet, waaronder een Nederlands brievenbusfirma. Daardoor mogen Amerikanen geen zaken meer met hem en deze bedrijven doen en mag Gertler de Verenigde Staten niet meer in.

   De 52-jarige Drieduite werkte in de jaren negentig bij de Belastingdienst en op het ministerie van Financiën. Bij de Belastingdienst zat hij in het team Grote Ondernemingen in Rotterdam, dat verantwoordelijk was voor zogeheten rulings: individuele afspraken van de fiscus met ondernemingen. Daarna werkte hij bij Arthur Andersen en KPMG Meijburg, tot hij in 2003 een eigen advieskantoor begon in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop. Hij geeft belastingadviezen en helpt bij het opzetten van structuren om te profiteren van fiscale mogelijkheden in Nederland.

   Strafrechtelijk onderzoek

   Dat er ook een strafrechtelijk onderzoek naar Gertler en zijn bedrijven loopt, blijkt uit een recent vonnis van een Zwitserse rechter, dat The Guardian afgelopen weekend onthulde. De Zwitserse rechter moest oordelen of bankgegevens van bedrijven van Gertler moesten worden vrijgegeven aan de Amerikaanse justitie.

   In het vonnis staat dat het onderzoek van de Amerikanen zich richt op omkoping van 'hooggeplaatste ambtenaren' in Congo met geld, dure reizen en andere luxeproducten. Het vonnis is geanonimiseerd, maar een woordvoerder van de Zwitserse justitie bevestigt dat het rechtshulpverzoek van de Amerikanen betrekking had op Gertler en zijn bedrijven.

   Een woordvoerder van de Fleurette Group wil geen commentaar geven op het strafrechtelijk onderzoek. Ook Rob Drieduite wil geen commentaar geven op zijn rol bij de Fleurette Group. Op zijn werkadres in Nieuwkoop staan nu nog vier brievenbusfirma's van Gertler ingeschreven.   De onderkoning van Congo en zijn Nederlandse vazal


   De Israëlische zakenman Dan Gertler is alom omstreden: via listig politiek spel berooft hij Congo van zijn diamanten en grondstoffen. Zijn onderneming is miljarden waard en de directeur zetelt in... Nieuwkoop.   https://www.volkskrant.nl/buitenland...ongo~a4567019/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #54
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   20.136
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011792

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   Essay Corruptie bij Heineken

   Hoe het wangedrag van een multinational als Heineken bijdraagt aan het beroerde ondernemingsklimaat in Nigeria   Beeld Neil Webb

   Hun inmiddels bekroonde onthulling over corruptie bij Heineken in Nigeria kreeg amper aandacht. Terwijl dat wangedrag toch stabiliteit en groei bedreigt, schrijft Femke van Zeijl, een van de betrokken journalisten.

   Femke van Zeijl26 april 2019, 17:20

   ‘Ons corruptiebeleid is zero tolerance’, verklaarde de Nederlandse CEO van Nigerian Breweries in september 2014. Ik interviewde de baas van deze Heinekendochter in Nigeria, ’s lands grootste bierproducent, op het hoofdkantoor in Lagos. De directeur betoogde dat zijn bedrijf zo groot was dat het zich kon veroorloven de spelregels te bepalen: ‘Vandaar ons respectabele imago’. Tweeënhalf jaar later werd diezelfde topman in de hoofdstad Abuja verhoord in verband met een corruptiezaak waarvan politiebronnen stelden dat het hem zeven jaar in een Nigeriaanse gevangenis had kunnen opleveren als Heineken geen miljoenenschikking had getroffen, en werd hij geruisloos weggepromoveerd naar een voorheen niet bestaande positie op een ander continent.
   advertentie

   De zaak zou in de doofpot zijn verdwenen als onderzoeksjournalist Olivier van Beemen en ik er niet waren ingedoken. Het kostte ons bijna een jaar om de corruptie in de hoogste regionen van Nigerian Breweries bloot te leggen. In Nederland en Nigeria speurden we naar bewijs en getuigenissen. Daarbij werden we van meerdere kanten gewaarschuwd voor de risico’s van het opnemen tegen zo’n economische reus, en ook veel bronnen wilden alleen anoniem meewerken uit angst voor de macht van de multinational. De corruptie, zo zeiden werknemers, beperkte zich niet tot deze casus: meerdere topmanagers, zowel Nederlanders als Nigerianen, hielden er bij Nigerian Breweries omstreden handeltjes op na. Uit ons verhaal rijst het beeld op van een door en door corrupt bedrijf: ‘Een bewaker rekent 100 naira (25 eurocent) aan de poort om je binnen te laten, op een iets hoger niveau betaal je 1.000 naira en je bent al gauw een paar miljoen naira kwijt om de financieel controleur zo ver te krijgen dat je wordt uitbetaald. Zo werkt dat hier.’

   De reactie in Nederland op onze onthullingen in maart vorig jaar was vooral desinteresse. ‘What’s new?’, luidde het eerste commentaar van een abonnee op ons stuk op de onderzoeksjournalistieke website Follow the Money. Een ander veronderstelde dat omkopen in Afrika een moeilijk verhaal blijft, want een lokaal gebruik. Geen enkel medium nam het nieuws over. Corruptie in Afrika, leek de consensus, ís geen nieuws. Dat is immers eerder regel dan uitzondering.

   Een andere onthulling door Olivier van Beemen over Heineken in Afrika kreeg in diezelfde periode juist wel veel aandacht. Hij beschreef hoe de multinational promotiemeisjes inzette om de verkoop te stimuleren. Vaak worden zij lastiggevallen onder werktijd, moeten ze naar bed met leidinggevenden en prostitueren ze zich aan klanten. Nederland sprak schande van de uitbuiting van promotiemeisjes, onder andere het Algemeen Dagblad, Het Financieele Dagblad, Trouw en De Telegraaf berichtten erover en het Radio 1 Journaal opende er zijn bulletin mee. De Tweede Kamer nam naar aanleiding van deze zaak vrijwel unaniem een motie aan die dit soort praktijken veroordeelt en pleitte voor terugvordering van subsidiegeld van bedrijven die zich er structureel aan bezondigen. De ASN Bank gooide Heineken uit zijn duurzame aandelenfonds.

   De verontwaardiging was volkomen terecht, maar ik kan u verzekeren dat menige Nigeriaanse vrouw de schouders heeft opgehaald bij dit verhaal en heeft gedacht ‘What’s new?’. Voor mijn seksegenotes hier is seksuele uitbuiting eerder regel dan uitzondering. Een vriendin bij een bank kan naar promotie fluiten omdat ze niet met de baas in bed duikt, studentes zien hun academische carrière gefnuikt als ze de avances van een docent ontwijken en belangrijke politieke posten bereik je als vrouw zelden als je niet de maîtresse bent van een hoge baas. De Nigeriaanse samenleving is door en door seksistisch, maar dat is geen reden om het wangedrag op dit gebied van een Nederlands bedrijf in Nigeria te vergoelijken. Waarom lijkt dat dan wel zo te zijn als het draait om corruptie?

   Ten eerste denk ik dat weinig Nederlanders beseffen hoe zwaar een bedrijf als Heineken weegt in de Nigeriaanse economische orde. De Nigerian Breweries topman had gelijk toen hij stelde dat zijn onderneming zo groot was dat het de regels kon bepalen. Juist daarom is het zo verontrustend dat het bedrijf niet koos voor de weg van integriteit.

   De Heinekendochter is het op twee na grootste producerende bedrijf in het West-Afrikaanse land, de directe werkgever van zo’n drieduizend mensen en indirect naar eigen zeggen van zo’n 200 duizend. De multinational kan een enorm verschil maken in het land, ten goede en ten kwade. Dat geldt voor Heineken net zo goed als voor andere multinationals zoals Shell, Unilever, Akzo Nobel of FrieslandCampina. In die zin kun je ons onderzoek niet alleen lezen als de beschrijving van een specifiek gevalletje bedrijfsfraude, maar evenzeer als een parabel over de rol van multinationals in het buitenland.

   Corruptie in zo’n bedrijf gaat niet om een druppel in een oceaan, maar ís de halve oceaan en daarvan is de gemiddelde Nigeriaan zich zeer bewust. Het geeft voer voor de discussie die ik hier in Lagos vaker voer, over onze individuele verantwoordelijkheid voor de alomtegenwoordige corruptie. In Nigeria’s economische hoofdstad is corruptie gespreksonderwerp nummer een, vergelijkbaar met het weer in Nederland. Laatst zat ik bij een vriend in de auto die het ene moment vloekte en tierde op de miljoenen stelende politici, om een minuut later routineus een politieagent af te kopen bij een verkeerscontrole. Dat die steekpenning van omgerekend vijftig eurocent onderdeel was van hetzelfde probleem als de kleptocraten in de politiek kon ik hem lastig uitleggen. De chauffeur die net de miezerige 200 naira aan de diender had gegeven, vond dat in geen vergelijking staan met de astronomische bedragen gemoeid met de machtsverstrengeling en omkoperij op het allerhoogste niveau. Met dat argument pleitte hij zichzelf dan ook vrij.

   In dit verband zorgen multinationals helemaal voor een kwalijk trickledowneffect: als een rijke buitenlandse onderneming het al niet nauw neemt met de regels – diezelfde buitenlanders die altijd komen zeuren over good governance – hoe kan dan van eenvoudige onderdanen worden verwacht dat zij het beter doen?

   Zo draagt het wangedrag van onze multinational bij aan het beroerde ondernemingsklimaat in Nigeria, precies het klimaat dat Nederland met zijn ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van geen hulp, maar handel wil stimuleren. Dat is de tweede reden dat corruptie bij een Nederlands bedrijf in Afrika er wél toe doet. We hebben inmiddels immers een minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking die zegt zich in te zetten ‘voor onze handel in het buitenland én voor meer stabiliteit en groei in ontwikkelingslanden’. Als er echter één ding die stabiliteit en groei bedreigt, dan is dat wel een systeem doordrenkt van fraude.

   Op de landenranglijst van de Wereldbank van 2018 over het gemak van zakendoen staat Nigeria op nummer 146 van de 190. Die belabberde positie heeft de grootste economie van Afrika te danken aan de grootschalige corruptie. Wie hier een bedrijf opent, wordt daar op de meest onverwachte momenten mee geconfronteerd: als je aan het bouwen slaat, komen ambtenaren van de gemeente je chanteren met zelfbedachte gemeenteheffingen; hou je een openingsfeestje, dan komt de politie haar hand ophouden; lopen de zaken goed, dan komen agbero boys, de officieuze heersers van de straat, hun deel opeisen. Corruptie ligt ook ten grondslag aan veel van de overige factoren die het ondernemen lastig maken, zoals de ontoereikende stroomvoorziening.

   Een Nederlands bedrijf dat zich in den vreemde misdraagt, rijdt dus ook de Nederlandse politieke agenda in de wielen. In het geval van Heineken is dat een agenda waarvan de multinational nota bene financieel profiteert in de vorm van subsidies voor landbouwprojecten in Afrika, onder andere in Nigeria. Om het aandeel van lokaal geproduceerde grondstoffen in het eindproduct te verhogen tot 60 procent in 2020 – een doel waarvan Heineken in het laatste jaarrapport moest toegeven dat het bij lange na niet gehaald zal worden – ontving het bedrijf miljoenen euro’s van onder andere Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Verantwoording afleggen over de bedrijfsethiek in de regio is wel de minste tegenprestatie die je van de onderneming mag verwachten in ruil voor dat belastinggeld.

   Maar het belangrijkste argument waarom het er wel degelijk toe doet als een Nederlands bedrijf als Heineken zich in Afrika misdraagt, komt van Heineken zelf. De multinational is namelijk degene die met name in dat continent de nadruk legt op, en goede sier maakt met maatschappelijk verantwoord ondernemen: van HIV-remmers voor Afrikaanse werknemers tot de Heineken Africa Foundation voor gezondheidsprojecten. Onder het motto ‘Brewing a Better World’ beschrijft het brouwbedrijf hoe het wil groeien met de samenlevingen waarin het opereert. Daarbij streeft het bedrijf ernaar ‘bij te dragen tot het sociale en economische welzijn van gemeenschappen’.

   Het zijn klinkende voornemens waarover de pr-machine van de multinational zich immer welwillend laat interviewen, en met nieuwe duurzaamheidsprojecten wentelt de brouwer zich volop in de media-aandacht. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan echter niet blijven bij wat public-relationsprojecten: als je dezelfde principes niet betrekt op het functioneren van het gehele bedrijf, is het niets meer dan window dressing.

   Kortom, wie zulke mooie woorden spreekt over zijn maatschappelijke functie, dient daarover als bedrijf op de lange termijn verantwoording af te leggen. Alleen zo kan een onderneming volhouden dat zij daadwerkelijk belang hecht aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in de landen waarin zij opereert.

   In 2018 deden onze onthullingen over corruptie bij de brouwer in Nigeria weinig stof opwaaien. Deze week ontving ons onderzoek de publieksprijs bij de belangrijke journalistieke vakprijs De Tegel met een overmacht aan stemmen. Het geeft het verhaal een tweede kans een groot publiek te bereiken. Misschien dat de bevindingen nu de aandacht krijgen die ze verdienen. Niet als een potje ‘multinationaltje pesten’, zoals een collega-journalist ons onderzoek afschreef, maar omdat we juist onze machtige multinationals moeten stimuleren ook in het buitenland volgens de regels te spelen.

   Femke van Zeijl is freelancejournalist met als standplaats Lagos, Nigeria. Ze werkt voor Nederlandse en internationale media, van geschreven pers tot radio en televisie. Momenteel schrijft ze haar vierde boek, De doe-het-zelfmaatschappij, een non-fictierelaas over leven in Lagos, een samenleving waarin de burger zelf voor alles opdraait.


   https://www.volkskrant.nl/columns-op...eria~b05fd41f/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 2 Likes, 0 Dislikes

  5. #55
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   15.751
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745195

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten

   (...) de vertrokken medewerkers werden vervangen door goedkopere dagloners, wat erop wijst dat ze niet overbodig waren geworden. Heineken zegt dat dat nodig was om flexibeler te zijn en kosten te besparen.
   Loonkosten besparen in Congo ... ja, dat heeft Heineken ongetwijfeld "nodig".
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  6. #56
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   15.751
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745195

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   .
   “Prestatie-eisen” in investeringsverdragen

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   (...)
   Om het aandeel van lokaal geproduceerde grondstoffen in het eindproduct te verhogen tot 60% in 2020 – een doel waarvan Heineken in het laatste jaarrapport moest toegeven dat het bij lange na niet gehaald zal worden – (...)
   In handels- en investeringsverdragen heet zoiets een “prestatie-eis”. Een land komt met een buitenlandse investeerder overeen dat die mag investeren, maar dan wel een prestatie moet leveren, zoals hier 60% lokaal geproduceerde grondstoffen. Dit is gunstig voor de economie van het gastland.

   Vaak willen kapitalisten liever investeren zonder prestatie-eisen. Zij lobbyen bij hun thuislanden voor investeringsverdragen zonder of met lage prestatie-eisen. Heineken heeft zo te lezen ook niet veel zin om eraan te voldoen.

   De EU en Canada hebben ceta tot stand gebracht, en de Europese Commissie ziet ceta als een soort standaard voor toekomstige handels- en investeringsverdragen.

   Laten we daarom eens kijken wat ceta zegt over prestatie-eisen bij investeringen. Daarvoor moeten we in hoofdstuk 8 zijn.


   Article 8.5 Performance requirements

   lid 1 A Party shall not impose, or enforce the following requirements, or enforce a commitment or undertaking, in connection with the establishment, acquisition, expansion, conduct, operation, and management of any investments in its territory to:
   (...)
   (b) achieve a given level or percentage of domestic content;
   (...)

   lid 2 A Party shall not condition the receipt or continued receipt of an advantage, in connection with the establishment, acquisition, expansion, management, conduct or operation of any investments in its territory, on compliance with any of the following requirements:
   (a) to achieve a given level or percentage of domestic content;
   (b) to purchase, use or accord a preference to a good produced in its territory, or to purchase a good from a producer in its territory;
   (…)


   Artikel 8.5 Prestatie-eisen

   lid 1 Een partij bij de overeenkomst onthoudt zich ervan de volgende eisen te stellen of te handhaven, of een desbetreffende verbintenis of toezegging te doen naleven, in verband met de vestiging, de verwerving, de uitbreiding, de uitvoering, de exploitatie of het beheer van investeringen op haar grondgebied:
   (...)
   b. een bepaalde hoeveelheid of een bepaald percentage goederen of diensten betreft interne goederen of diensten;
   (...)

   lid 2 Een partij bij de overeenkomst stelt het genot of het voortgezette genot van voordeel in verband met de vestiging, de verwerving, de uitbreiding, de uitvoering, de exploitatie of het beheer van investeringen op haar grondgebied niet afhankelijk van de voorwaarde dat een van de volgende eisen wordt vervuld:
   a. een bepaalde hoeveelheid of een bepaald percentage goederen of diensten betreft interne goederen of diensten;
   b. er worden op haar grondgebied geproduceerde goederen gekocht of gebruikt of die goederen krijgen de voorkeur, of er worden goederen bij producenten op haar grondgebied gekocht;
   (…)   Dit artikel is een opsomming van prestatie-eisen die niet mogen.

   Aan de text kan ik niet goed zien of een prestatie-eis zoals die voor Heineken – 60% lokaal geproduceerde grondstoffen – volgens dit artikel niet mag.

   Toen ik de engelse text las dacht ik dat dit onder het verbod van lid 1 °b valt: achieve a given percentage of domestic content; maar de nederlandse vertaling maakt dat niet duidelijk.

   In ieder geval is het slecht voor ontwikkelingseconomieën als pseudo-hiv's prestatie-eisen verbieden. Het is au fond een vorm van laisser faire. Dit is een van de redenen waarom zij hiv's de laatste jaren vaak opzeggen en soms geen 'epa's' – economic partnership agreements – met de EU willen aangaan.
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  7. #57
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   20.136
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011792

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   Here’s how multinational corporations steal the vast majority of Ghana’s natural wealth every year


   Illustration by Anastasya Eliseeva courtesy of New Frame

   written by Celina della Croce / Independent Media Institute May 17, 2019

   Every year, the vast majority of Ghana’s natural wealth is stolen. The country is among the largest exporters of gold in the world, yet—according to a study by the Bank…

   Every year, the vast majority of Ghana’s natural wealth is stolen. The country is among the largest exporters of gold in the world, yet—according to a study by the Bank of Ghana—less than 1.7 percent of global returns from its gold make their way back to the Ghanaian government. This means that the remaining 98.3 percent is managed by outside entities—mainly multinational corporations, who keep the lion’s share of the profits. In other words, of the US$5.2 billion of gold produced from 1990 to 2002, the government received only US$87.3 million in corporate income taxes and royalty payments.

   The dominant discourse propagated by institutions like the International Monetary Fund (IMF) that control the levers of global finance blames the bad governance of local officials for the consequences of this plunder, citing corruption scandals as the main reason for a lack of resources. However, the discourse around bad governance—the idea that corrupt local officials are to blame for endemic poverty, low health indicators, education, and other measures of national well-being—focuses on what happens with the 1.7 percent of the returns that Ghana receives. Sarah Bracking points out that “the company would argue that the market value of output is not synonymous with their surplus, or profits, as working capital, wages, depreciation of machines and so forth must be paid from this. However, the figures do act as a good illustration of the low returns to the sovereign owners of sub-soil resources, as a proportion of their final market value, which, in Africa, can be estimated as typically in the region of between three and five percent, but which in this case is lower (about 1.7 per cent).” Holding officials accountable for their use of public funds should be a given, but what about the remaining 98.3 percent of the returns generated by Ghana’s gold exports?

   Individuals are blamed, fingers angrily pointed at corrupt governments, while the nations they govern are robbed blind by transnational corporations. It is these corporations, working with institutions like the IMF and the World Bank, that define the terms of this conversation. These international lenders bury borrowing countries with steep interest rates and terms that grant lending institutions the power to determine and approve national policies.

   National leaders of countries that fall into the debt trap are forced to forfeit the right to create their own policies for access to loans. These leaders are then blamed for the consequences of policies and terms crafted by lending institutions (a key form of neocolonialism). They are also blamed for the vestiges of hundreds of years of colonialism that came before.

   In some cases, it is true that national leaders are involved in corruption scandals. In others, corruption scandals are fabricated, relying on a deeply embedded narrative and lack of faith in national leadership in the Global South, despite a lack of evidence (seen recently in Brazil with the imprisonment of leading presidential candidate Lula da Silva).

   Even in cases where the corruption of local governments does exist, the amount of money pilfered pales in comparison to the wealth extracted by transnational corporations. In other words, robber barons are blaming petty thieves for the consequences of their large-scale robbery schemes. According to the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), multinational corporations’ offshore tax hubs result in an estimated US$100 billion in annual tax revenue losses for developing countries. Vijay Prashad of Tricontinental: Institute for Social Research calls this phenomenon “tax strikes,” or the idea that “those who hold capital, who are the masters of property, have been—essentially—on strike against regimes of taxation. They use their vast wealth to either hide their money or change tax laws to offer them increasing protections.” Rather than using this money for the social good—to invest in public services, infrastructure, health, or education—they use it to increase their own wealth, often by “inflat[ing] the stock market and various asset bubbles.”

   Comparatively, during a 2013 keynote address, World Bank President Jim Yong Kim cited that corruption in the form of bribery and theft by government officials costs developing countries between US$20 billion and US$40 billion each year. In other words, by a rough calculation, the amount that corrupt government officials cost developing countries is anywhere from 40 to 80 percent less than half of the amount that these nations lose in offshore tax havens.

   The real power, then, remains in the hands of multinational corporations, which not only make off with vast sums of wealth belonging to the “darker nations,” but also continue to exercise control over nations in the Global South, where they use access to finance as a lever to impose policies that benefit themselves at the expense of the people who live there.

   When local leaders are deemed too much of a threat to multinational corporations’ interests, they are quickly deposed through coups, as we saw in Haiti (2004) and Honduras (2009), or destabilization campaigns, as we see in Venezuela today. Kwame Nkrumah, a leader in Ghana’s independence struggle and the country’s first president, referred to this process as neocolonialism. “The essence of neo-colonialism is that the State which is subject to it is, in theory, independent and has all the outward trappings of international sovereignty. In reality its economic system and thus its political policy is directed from outside,” Nkrumah wrote in his book Neo-Colonialism, the Last Stage of Imperialism. Through organizations like the IMF and World Bank, former colonialists would strive for “the general objective … to achieve colonialism in fact while preaching independence.”
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  8. #58
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   20.136
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011792

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria

   Weduwen moeten omkoping Shell bewijzen

   01 mei 2019 in BINNENLAND

   DEN HAAG - Vier Nigeriaanse weduwen die oliemaatschappij Shell beschuldigen van medeverantwoordelijkheid bij mensenrechtenschendingen in de Nigerdelta, moeten met bewijs komen dat Shell in de jaren negentig getuigen heeft omgekocht. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag in een tussenvonnis in de zaak die vier weduwen van geëxecuteerde Nigerianen tegen Shell hebben aangespannen.


   Oliewinning in de Nigerdelta. Ⓒ Reuters

   De zogeheten Ogoni Negen werden in 1995 opgehangen na wat wereldwijd werd veroordeeld als een schijnproces. Zij waren veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van vier traditionele leiders van het Ogoni-volk. Volgens de weduwen werkte Shell nauw samen met het toenmalige regime in Nigeria. De maatschappij zou bij herhaling hebben aangedrongen op maatregelen tegen het Ogoni-volk, dat protesteerde tegen de oliewinning in de Nigerdelta en hebben aangeboden om acht getuigen om te kopen.

   De rechtbank sprak van gebeurtenissen met een „schokkend en tragisch karakter.” Shell moet de weduwen inzage geven in documenten die betrekking hebben op het tribunaal dat hun echtgenoten in 1995 veroordeelde. Ze mogen die documenten echter uitsluitend gebruiken in deze zaak.

   Stille diplomatie

   Shell koos volgens de rechtbank rond het tribunaal voor stille diplomatie. Daarbij heeft de maatschappij gepleit voor een eerlijk proces en na het vonnis op humanitaire gronden een clementieverzoek gedaan. Volgens de rechtbank was het bedrijf niet verplicht om zich ook publiekelijk over de zaak uit te laten, zoals de weduwen stelden.


   https://www.telegraaf.nl/nieuws/3520...shell-bewijzen
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  9. #59
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   20.136
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011792

   Standaard Re: Kafirdemocratie en vrije markt: Shell volledig geinfiltreerd in regering van Nigeria


   Esther Kiobel (links) en Victoria Bera hebben de zaak met twee andere weduwen aangespannen. © ANP

   Getuigen: Shell betaalde ons in proces tegen geëxecuteerde Nigerianen

   Drie Nigeriaanse mannen beschuldigen de Brits-Nederlands energiereus Shell van betrokkenheid bij de executie van negen landgenoten in 1995. Onder ede verklaarden zij vandaag voor de rechter in Den Haag dat zij door Shell zijn betaald om valse verklaringen af te leggen in het proces dat leidde tot de ophanging van de Ogoni Negen.


   Sander van Mersbergen 08-10-19, 20:44 Laatste update: 09-10-19, 10:04

   De negen geëxecuteerde Nigerianen, die in Ken Saro-Wiwa hun belangrijkste vertegenwoordiger hadden, werden verantwoordelijk gehouden voor de dood van vier leiders van het Ogonivolk. Internationaal wordt het proces tegen de negen in de jaren 90 al betiteld als een schijnproces. Met het horen van getuigen willen vier Nigeriaanse weduwen aantonen dat Shell hier een actieve, kwalijke rol bij speelde.

   Eerder werd in de Verenigde Staten al een poging gedaan om de energiegigant voor de rechter te slepen, maar de rechter daar achtte zich niet bevoegd tot een oordeel. De Haagse rechter voelt zich wel gerechtigd een oordeel te vellen, bleek uit een tussenvonnis in mei.

   Saro-Wiwa, bij leven een bekende romanschrijver en zakenman in het Afrikaanse land, ageerde met zijn medestrijders van de MOSOP tegen de effecten van de oliewinning in Ogoniland, in het zuiden van Nigeria. Daar stonden grote financiële belangen op het spel. Jaarlijks kwam er voor miljarden aan olie uit de grond. Door de protesten lag de oliewinning echter stil. ,,Shell en het Nigeriaanse regime hadden er allebei belang bij als die protesten zouden stoppen’’, zei een woordvoerder van Amnesty International eerder tegen deze nieuwssite.

   Dáárom, stellen critici, werd de dood van de vier Ogoni-leiders in mei 1994 in de schoenen geschoven van Saro-Wiwa en de zijnen. Dat zou zijn gebeurd middels valse verklaringen. Drie getuigen vertelden gisteren hoe die verklaringen tot stand kwamen. Twee deden dat onder strikte voorwaarden. Iedereen die gisteren in de Haagse rechtszaal aanwezig was, kreeg een geheimhoudingsplicht opgelegd. Hun namen, en de namen die zij noemden, mogen niet verspreid worden. De Nigerianen zijn doodsbang dat ze repercussies ondervinden als hun rol in het proces uitlekt.

   Gedwongen

   De derde getuige is de 54-jarige Naayone Nkpah. Hij vertelt dat hij in 1994 eerst een algemene verklaring aflegde over de onlusten waarbij de vier leiders van de Ogoni om het leven kwamen. Daarna werd hij echter gedwongen om die verklaring aan te passen: hij moest Saro-Wiwa en consorten beschuldigen van betrokkenheid. ,,In die tijd liep je gevaar als je niet deed wat je moest doen, dus heb ik getekend’’, zei hij gisteren tegen de rechter. ,,Ik was bang. Maar het was niet de waarheid.’’

   In ruil kreeg hij een bedrag van 30.000 Nigeriaanse naira en een baan bij de lokale overheid. Ook kreeg hij een training, om te leren hoe hij tijdens het proces tegen Saro-Wiwa en zijn medeverdachten moest getuigen. Later kreeg hij nog meer geldbedragen, de ene keer groter dan de andere. De bedragen werden uitbetaald door vertegenwoordigers van de lokale overheid, maar het geld zou afkomstig zijn van Shell. ,,De MOSOP moet worden tegengehouden, zij zorgen dat Shell niet aan het werk kan, werd mij verteld.’’

   Op twee momenten was ook een vertegenwoordiger van het Brits-Nederlandse bedrijf aanwezig bij de financiële transacties, stelt Nkpah. Een keer zou een advocaat van de firma zelfs een koffer met geld hebben meegebracht. De namen van de twee Shell-mensen kon hij zich een kwarteeuw na de gebeurtenissen niet meer herinneren.

   Ook de andere twee getuigen kwamen niet met namen van Shell-werknemers op de proppen. Wel zeggen ze beiden zeker te weten dat het geld afkomstig was van de oliereus. ,,Dat werd ons verteld door de mensen die ons betaalden’’, zei een van hen. De zestiger zegt ook met twee mensen van Shell te hebben gesproken. Dat leidde hij onder meer af uit een Shell-sticker op hun autoruit.

   Woensdag komt in Den Haag nog een getuige aan het woord. Advocaat Ledum Mitee vertelt welke rol de gemanipuleerde getuigenissen speelden in het proces tegen de Ogoni Negen. Shell herhaalde vandaag in een statement dat er volgens het bedrijf ‘geen gronden’ zijn voor de aantijgingen.   https://www.ad.nl/buitenland/getuige...anen~a155db9e/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •