r'dam begint het dan eindelijk te snappen - Pagina 18
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 18/18 EersteEerste ... 81718
  Resultaten 171 tot 179 van de 179

  Onderwerp: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

  1. #171
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.458
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten

   Steden zijn de afgelopen decennia mooi opgeknapt, maar voor steeds meer burgers onbetaalbaar geworden. Foto Walter Herfst

   Dit is een foto van mijn wijk. In een straal van 75 meter vanaf het punt dat deze foto is gemaakt heb ik op drie verschillende plekken gewoond.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  2. #172
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.458
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   Rotterdam is dood voor mij. Kankerstad. Is voor mij gewoon een experimenteertuin voor racisten waar ze hun plannen op moslims mogen uitproberen met een smerige hondse carriere slijmMarokkaan aan het hoofd.

   Toen de teringzooi in de stad was investeerden ze in de buitenwijken om hun autochtone Rotterdammers van goede huisvesting te voorzien. De allochtonen mochten in de rotte shitwoningen zitten. Nu ze alles opgeknapt hebben willen ze autochtonen weer terug en proberen ze de allochtonen en arme autochtonen weer naar de rotte huizen aan de rand van de stad te verjagen.

   Rotterdam is een stad waar ze knielen voor rijkelui en schijten op het gewone werkvolk. Rotterdam is helemaal niet sociaal maar keihard neo-liberaal.
   VN-rapporteurs kritisch over ‘wegjagen’ van armlastige huurders uit wijk in Rotterdam

   In een brief aan het kabinet hebben vijf rapporteurs van de Verenigde Naties (VN) zich zeer kritisch uitgelaten over de woningbouwplannen in de Rotterdamse Tweebosbuurt. De rapporteurs stellen zelfs dat de sloop van sociale huurwoningen een schending van internationale mensenrechten kan betekenen.

   Dylan van Bekkum
   18 juni 2021, 16:57

   Buurtbewoners protesteren voor het behoud van de Tweebosbuurt in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

   De 535 sociale huurwoningen die de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid vormen, worden op dit moment tegen de vlakte gewerkt door de noodlijdende woningcorporatie Vestia. Doel is om de buurt ‘diverser’ te maken. In de praktijk betekent dat: er worden minder (374) maar grotere woningen teruggebouwd, waarvan maar 137 in de sociale sector vallen. Het merendeel van de woningen wordt onbetaalbaar voor de oude bewoners, die zich dan ook lang tevergeefs tegen de sloop verzet hebben.

   Nu krijgen ze steun uit onverwachte hoek. Het Rotterdamse woningbeleid is vijf rapporteurs van de VN ter ore gekomen, en zij zijn in de pen geklommen. De rapporteurs op het gebied van huisvesting, ontwikkeling, armoede, rechten van minderheden en migranten schreven in april, bij de start van de sloop, een waarschuwingsbrief aan het kabinet. Die brief is via het AD Rotterdams Dagblad vrijdag naar buiten gekomen.

   De kritiek van de VN-rapporteurs is niet mals. De speciale rapporteurs maken zich zorgen over de Rotterdammers die door de sloop op straat komen te staan en mogelijk dakloos worden. Vestia zou het bouwproject overhaast uitvoeren terwijl het tekort aan sociale huurwoningen in de stad alleen maar groeit. De bewoners van de Tweebosbuurt zijn volgens de rapporteurs de buurt uitgejaagd zonder dat zij op een fatsoenlijke manier aan een nieuwe woning geholpen zijn. Ook suggereren de VN-rapporteurs dat het project van Vestia niet is ingegeven door het streven naar betere huisvesting, maar zuiver door financieel gewin.

   De gemeente en Vestia herkennen zich niet in de brief van de VN-rapporteurs.Beeld Arie Kievit

   Daarmee schenden Vestia en de gemeente Rotterdam mogelijk het internationale recht op behoorlijke huisvesting. Bovendien heeft het sloop- en herbouwproject ‘discriminatoire eigenschappen’, schrijven de rapporteurs. In de Tweebosbuurt wonen veel Nederlanders met een migratie-achtergrond. Door de sloop worden zij disproportioneel hard getroffen. Daarbij zijn hun huurrechten geschonden: de bewoners van de buurt kregen de sloop als een voldongen feit gepresenteerd door de woningcorporatie, terwijl de gemeenteraad zich er toen nog over moest uitspreken.

   Het bouwen van duurdere woningen in achtergestelde buurten is een tactiek die de gemeente Rotterdam ook in andere buurten toepast. De gemeente en Vestia stellen in een reactie zich niet te herkennen in de brief, omdat die gebaseerd zou zijn op ‘onvolledige informatie en feitelijke onjuistheden’. De Rotterdamse wethouder Bas Kurvers stelt in het AD Rotterdams Dagblad dat de VN alleen vragen stelt maar ‘geen onderzoek heeft gedaan’.
   Bewoners van de Tweebosbuurt eisen een diepgravend onderzoek van de gemeente. Vier partijen in de Rotterdamse gemeenteraad (SP, Partij voor de Dieren, Nida en 50Plus) hebben een raadsdebat aangevraagd over de brief van de VN-rapporteurs.


   https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...rdam~bba59891/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  3. #173
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.458
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   Column Stevo Akkerman

   Hier moesten andere mensen komen. Rijkere mensen

   21 juni 2021

   Eerst was de sloop van de Tweebosbuurt de schande van Rotterdam-Zuid, vervolgens symbool van de falende ‘Woonvisie’ van de hele stad, toen stortte de nationale televisie zich op dit drama, en nu blijken ook de Verenigde Naties de kleine vierhoek in de Afrikaanderwijk te hebben ontdekt. “De VN hebben zware kritiek op het Rotterdamse woonbeleid en de sloop van de Tweebosbuurt in het bijzonder”, meldde het Algemeen Dagblad zaterdag. “In een brief aan de gemeente schrijven vijf speciale VN-rapporteurs dat die sloop ‘mogelijk in strijd is met de mensenrechten’.”

   Ik zal niet ontkennen dat ik meteen de verleiding voelde om de bemoeienis van de VN met een Nederlandse wijk van 535 woningen te ridiculiseren: moest de Veiligheidsraad niet in spoedzitting bijeenkomen? Maar bij nader inzien leek het me beter de fiets te pakken, ik moest toch even op Zuid zijn. En natuurlijk, de Tweebosbuurt oogde verloren en verlaten. De meeste huizen waren al niet meer bewoond, hier en daar waaide nog een versleten gordijn. Ook waar ‘Wij blijven’-posters hingen, waren de ramen gebarricadeerd met metalen schotten. Om de hoek stond een oranje bulldozer.

   Het was droevig, maar was het in strijd met de mensenrechten? Elke wijk die tegen de vlakte gaat, is een sterfgeval, maar niet elk sterfgeval is een moord. Had de Tweebosbuurt niet gewoon zijn tijd gehad? Nee, en daarom kon dit zo’n symbolische plek worden, en daarom reageerden uiteindelijk zelfs VN-rapporteurs op noodkreten van bewoners – want zo was de internationale kritiek tot stand gekomen.

   ‘Geen bouwkundige reden voor sloop’

   De huizen in de Tweebosbuurt hadden gewoon gerenoveerd kunnen worden. “Er is geen bouwkundige reden voor sloop”, liet een opzichter van woningcorporatie Vestia zich ontvallen in de BNNVara-documentaire Opstandelingen, die begin deze maand werd uitgezonden. Hier moesten niet zozeer andere huizen komen, als wel andere mensen. Rijkere mensen. Na de sloop zal de buurt minder woningen tellen en die zullen duurder zijn. Het aandeel sociale huur daalt van 95 naar 45 procent. Niet omdat er minder armen zijn – dat zou nog eens beleid betekenen! – maar omdat ze verplaatst zijn, verdund, uitgesmeerd. Ontworteld ook, in veel gevallen. Deze buurt vormde voor veel bewoners een onvervangbaar sociaal weefsel.

   Ik fietste langs de Hilledijk, de mooiste straat van de Tweebosbuurt. In de tijd dat ik een buurtje verderop woonde, kwam ik hier bijna dagelijks. Nu stopte ik bij nummer 185, waar zich bijna het hele leven van de 81-jarige Grarda Pelger heeft afgespeeld. Ze was de mascotte van het verzet tegen de sloop, maar dit voorjaar gaf ze het op. “Het heeft geen zin meer, van de gemeente win je het niet”, zei ze tegen het AD. “Misschien heeft het wel nooit zin gehad.” Ik zag de verhuisdozen achter haar vensters staan.

   De gevel van haar pand, die gedeeld wordt met huisnummer 183, zal behouden blijven. Het gaat om een gezichtsbepalend element dat stamt uit 1913 en van cultuurhistorische waarde is. Mensen zijn ook van waarde, maar dat ligt soms wat ingewikkeld.   https://www.trouw.nl/opinie/hier-moe...nsen~bc766ba5/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #174
   Enduring Endurance mrz's Avatar
   Ingeschreven
   Oct 2002
   Locatie
   Leiden
   Berichten
   10.350
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   48990

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   Haha. Geloof het of niet maar ik heb rijke buren die zich als aso plebs tokkie gedragen.

   Sorry, moest er ff uit.
   Weet je? Je kunt ook gewoon aardig zijn....!!!
   http://www.soundcloud.com/hugo32

  5. #175
   Very Important Prikker
   Ingeschreven
   Nov 2004
   Berichten
   11.869
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   776493

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   *
   *
   *
   "Sinds begin jaren tachtig, onder de kabinetten Lubbers, waait er een neo-liberale wind door de Nederlandse politiek. In die tijd vatte het idee post dat de markt veel efficiënter in staat is om dingen te regelen en mensen te bedienen dan de logge en bureaucratische overheid. Allerlei overheidsdiensten werden afgestoten, verzelfstandigd en in een aantal gevallen geprivatiseerd."
   bron :https://www.vpro.nl/argos/speel~POMS...en-argos~.html


   Hier begint het mis te gaan. Ook Vestia komt aan de beurt om haar beleid te liberaliseren en gaat beleggen. In derivaten.Ze moet toch aan geld komen nu de overheid zich terugtrekt. ERG TRICKY. Wat achterwege blijft is een sterke controle van de overheid.

   En ja, er IS een enorm wanbeleid ontstaan. Het gaat om gigantisch veel geld dat verdwijnt. ====> Daar wordt nu nog de rekening voor betaald ! Heel triest.

   Voor de liberale jongens en meisjes een reden om door te gaan met HUN beleid. "Kijk, woningcoöperaties kunnen geen goed beleid voeren! Hoppa, verkopen die handel, de grond in die wijken in Rotterdam is goud waard". Dan kunnen er weer nieuwe huizen komen en komt er geld vrij voor onderhoud van de andere huizen.

   Zullen er ook buitenlandse projektontwikkelaars /beleggers meedoen ? * * * Het gaat om grond die bedoeld is voor de Nederlandse bevolking, die hier w o o n t. Om huizen die voor de bevolking bereikbaar moeten blijven. Betaalbaar ook.
   Laatst gewijzigd door Eke; 22-06-21 om 10:00.

  6. #176
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.458
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   Alles voor een exclusieve skyline

   Woonbeleid Rotterdam dreigt een stad vol penthouses te worden. De overheid moet juist investeren in sterke volkshuisvesting, stelt Cody Hochstenbach.

   Cody Hochstenbach is stadsgeograaf aan de UvA. Begin 2022 verschijnt zijn boek over de wooncrisis bij uitgever Das Mag.

   Sloopwerkzaamheden in de Rotterdamse Tweebosbuurt, eerder deze week. Foto Robin Utrecht / EPA

   „Er wordt een stukje uit mijn hart gesneden.” Edwin moest maandagochtend in de stromende regen toekijken hoe werd begonnen met de sloop van zijn Tweebosbuurt. Edwin is geboren en getogen in deze buurt in Rotterdam-Zuid, heeft er zijn hele leven gewoond, en ziet haar nu tegen de vlakte gaan.

   Jarenlang hebben buurtbewoners zich verzet tegen de sloop van hun buurt. En vorige week nog publiceerden vijf rapporteurs van de Verenigde Naties een waarschuwingsbrief. Sloop van de buurt zou mogelijk in strijd zijn met de mensenrechten, staat daarin. Maar wethouder Bas Kurvers (Wonen, VVD) en woningcorporatie Vestia (van de miljardenstrop door derivatenspeculatie) legden de brief naast zich neer.

   In totaal 524 goedkope sociale huurwoningen worden gesloopt. Daar komen slechts 381 nieuwe woningen voor in de plaats. In een tijd van oplopende woningnood, woekerprijzen en steeds langere wachtlijsten kiest de gemeente Rotterdam actief voor minder woningen. Bovendien gaat het vooral om duurdere marktwoningen; er komen slechts 137 sociale huurhuizen terug.

   Niet de bouwkundige staat van de woningen, maar de bewonerssamenstelling is aanleiding voor de sloop. Veel bewoners willen in de buurt blijven wonen, ondanks jarenlange verwaarlozing en desinvestering van bovenaf. De gemeente en woningcorporatie Vestia echter, willen een ander soort mensen in de buurt zien wonen - en daarom slopen ze de wijk.

   ‘Verkeerde lijstjes’


   De Tweebosbuurt is geen incident, maar staat symbool voor de stedelijke woonpolitiek in heel Nederland, en in het bijzonder die van Rotterdam. Deze stad wil zo graag meedoen met de internationale, grote jongens en een rijke stad worden.

   „Rotterdam voert de verkeerde lijstjes aan”, zei toenmalig burgemeester Ivo Opstelten (VVD) al in 2000. „De stad heeft de goedkoopste woningvoorraad, de hoogste werkloosheid, de slechtst opgeleide beroepsbevolking en het laagste gemiddelde inkomen van de grote steden.”

   De oplossing luidde: minder betaalbare woningen, meer dure. Duizenden sociale woningen werden daarop gesloopt of verkocht aan beleggers of de hoogste bieder. Tussen 2002 en 2020 verdwenen er dertigduizend sociale huurhuizen in de havenstad. De zogenoemde Rotterdamwet maakt hele wijken in de stad tot verboden gebied voor nieuwkomers met een laag inkomen. Tegelijkertijd stegen de Rotterdamse huizenprijzen de afgelopen vijf jaar met meer dan vijftig procent, waardoor de markt ook onbetaalbaar wordt.

   Het Rotterdamse gemeentebestuur droomt van een aangeharkte stad

   Daar blijft het echter niet bij. De bonte gemeentecoalitie (VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP) wil dat er tot 2030 nog eens twaalfduizend betaalbare woningen worden gesloopt. Al deze partijen vinden minder betaalbare woningen, meer woonarmoede en wat mensenrechtenschending een goed idee of op z’n minst geen dealbreaker. Leefbaar Rotterdam, inmiddels weliswaar oppositiepartij, is als architect van dit beleid ook medeplichtig.

   Het Rotterdamse woonbeleid is niet gericht op de behoeften van de huidige bewoners, maar op een bestuurlijke toekomstdroom van een aangeharkte stad vol goedverdienende, witte en consumerende penthousebewoners. Niet betaalbaar wonen, maar een exclusieve skyline staat centraal.

   Beleidsmatige uitholling


   De Rotterdamse slooppolitiek staat niet op zichzelf. Al ruim dertig jaar richt het landelijke woonbeleid zich op het stimuleren en bejubelen van individueel woningbezit, en het marginaliseren van de ooit zo geprezen Nederlandse sociale volkshuisvesting. De sector mocht wel wat kleiner en soberder en moest alleen nog beschikbaar zijn voor lage inkomens, vond staatssecretaris Enneüs Heerma (CDA) al in 1989.

   Sindsdien wordt de volkshuisvesting beleidsmatig gemarginaliseerd. Corporaties werden verzelfstandigd en overheidssubsidies stopgezet. Strenge inkomensgrenzen beperkten de toegang tot de sector. Huurden in de jaren tachtig nog veel middeninkomens een sociale woning, inmiddels is zo’n woning het domein van de allerarmsten.

   Deze beleidsmatige uitholling is onder tien jaar Rutte in een stroomversnelling geraakt. Woonminister Stef Blok (VVD) voerde de verhuurderheffing in, een extra belasting van zo’n 1,7 miljard euro per jaar voor woningcorporaties. De nieuwbouw van sociale huurhuizen is gehalveerd, en in tien jaar tijd hebben corporaties in heel Nederland bijna 200 duizend woningen verkocht.

   Sloop je de sociale huursector, dan groeit de woonarmoede. De afgelopen tien jaar is de dakloosheid in Nederland verdubbeld. Het percentage huurders dat moeite heeft de huur te betalen, iedere maand opnieuw, is sinds 2002 verdrievoudigd.

   Maar het is vooral ook een gevoelsmatige marginalisering. Beleidsmakers en politici gaan er haast automatisch vanuit dat buurten met veel sociale huurhuizen, lage inkomens en migranten een probleem vormen. Dat het hier in werkelijkheid kan gaan om prettige én betaalbare wijken die we moeten koesteren, vergeten zij maar al te vaak. Het ontgaat hun dat ook sociale huurders hun huis en buurt tot een thuis maken, en dat je dat niet zomaar mag slopen. Het zou niet in hen opkomen zulk beleid los te laten op de dure koopwijken waar de geprivilegieerde bovenlaag woont.

   De VN waarschuwden dat het Rotterdamse woonbeleid in strijd is met de mensenrechten. Een overheid die deze mensenrechten wél serieus neemt, verplicht zichzelf het recht op huisvesting voor iedereen te garanderen. Dat is meer dan alleen een dak boven je hoofd – dat is het recht op een betaalbare, passende, veilige en zekere woonplek.

   Om het recht op huisvesting te verwezenlijken moet de overheid weer investeren in een sterke volkshuisvesting die beschikbaar en aantrekkelijk is voor een brede doelgroep. Het ondoordacht slopen van een hele wijk, ondanks protest en een gierende wooncrisis, staat hier haaks op. Het is beschamend dat de VN ons dat moet komen vertellen.


   https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/25...yline-a4048792
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  7. #177
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.458
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   reportage

   Hun Rotterdamse buurt gaat op de schop. ‘Hier worden geen woningen gesloopt, maar een gemeenschap’

   Actievoerder Wim Leewis bekijkt de sloop bij zijn woning in de Rotterdamse Tweebosbuurt.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

   Ze wonen hun hele leven in de Rotterdamse Tweebosbuurt en nu moeten ze weg voor ‘sociale stijgers’? Terwijl de corporatie Vestia al met de sloop is begonnen, blijven ze zich verzetten. Daarbij vinden ze de Verenigde Naties aan hun zijde.

   Haro Kraak 28 juni 2021, 18:54

   Gerard Bijlsma is 83 jaar geleden in de Tweebosbuurt geboren en hij wil hier minstens 110 worden – vooral om de woningcorporatie dwars te zitten. De Rotterdammer wijst even naar het spandoek op de eerste verdieping van de Martinus Steijnstraat: ‘Vestia ratten’. Ze willen hem weghebben, zegt hij, de hele buurt slopen om er ‘duurdere mensen’ voor in de plaats te krijgen, maar hij gaat niet, ze zullen hem weg moeten tillen.

   Hij draagt een gele veiligheidsjas en somt met een sprankeling in zijn ogen de belangrijkste feiten uit zijn leven op. Eerst de ambachtsschool, daarna werkte hij als plaatbankwerker, metselaar, loodgieter, tv-monteur en tuinman. Sinds 1989 beheert hij als vrijwilliger de botanische tuin bij het Afrikaanderplein. Voor zijn diensten kreeg hij de Erasmusspeld, opgespeld door burgemeester Aboutaleb zelf, en werd hij genomineerd voor Rotterdammer van het jaar.

   En nu is hij niet goed genoeg om hier te wonen. Dat is toch bezopen?
   Zo stelt iedereen hier dezelfde vraag. Edwin Dobber (51): 28 jaar in de haven gewerkt. Hamza Oulad Abdelah (33): koerier en chauffeur voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mustapha Eaisaouiyen (46): bankier en visboer geweest, nu vrijwilliger en hockeycoach. Zij willen weten: zijn wij niet goed genoeg?

   ‘We moeten wijken voor de rijken’, zegt Edwin Dobber (‘van het vissen, zeg maar’). Van zijn 51 jaar op aarde woont hij er precies 51 in de buurt. Na een half leven in de haven is hij afgekeurd en zit hij in de WW. Hij draagt zeven dagen per week een Feyenoord-shirt, op deze woensdag het babyblauwe shirt van Kappa uit het seizoen 2001-2002. Hij is degene die het spandoek ‘Vestia ratten’ ophing naast zijn raam. De wijkbeheerder vraagt hem weleens het doek weg te halen, maar nee, mooi niet.

   Vredelievend

   Dobber, Eaisaouiyen, Oulad Abdelah en Bijlsma staan bij de plantenbak op de kruising met de De la Reystraat even wat frustraties te uiten. Het liefst zouden ze de meneren van de gemeente en Vestia een paar tikken verkopen, maar Mustapha Eaisaouiyen lacht en zegt: ho, ho, onze strijd is vredelievend. Samen met Wim Leewis leidt hij de opstand. Eaisaouiyen is fulltimeactievoerder in de bijstand, hij wil er zijn baan van maken, want niemand is zo goed met formulieren en procedures als hij noodgedwongen is geworden.

   Op een zwarte Tomos komt Ronald de Winter – verwassen spijkerjasje, warrig helmhaar – aangereden om poolshoogte te nemen. Hij woonde op nummer 31, waar nu een hek voor staat, en is al weg uit de buurt, verhuisd naar Bloemhof. De sloop, zegt hij, is onomkeerbaar.

   Na een jarenlange strijd, gevoerd met vele demonstraties, bezwaarschriften, petities en rechtszaken, is de sloop van de Tweebosbuurt een week geleden begonnen. De timing had niet wranger kunnen zijn; een paar dagen eerder publiceerde vijf rapporteurs van de Verenigde Naties een brief. De sloop van de buurt zou mensenrechten schenden, specifiek het recht op huisvesting en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Sterker, volgens de rapporteurs jaagt het gehele Rotterdamse woonbeleid kwetsbare mensen de stad uit.

   De wethouder, Bas Kurvers van de VVD, noemde de brief op vrijdag ‘het begin van een dialoog’. Op maandag ving de sloop aan. Drie gigantische oranje sloopgraafmachines van het Koreaanse merk Doosan reden de Tweebosstraat in en begonnen happen te nemen uit het gebouw. De buurt wordt zo langzaam opgegeten terwijl de laatste mensen die zich verzetten er nog wonen. Heel veel vertrouwen in een dialoog hebben zij niet meer. Zij weten: de instanties willen dit koste wat het kost doordrukken.

   Actievoerders Wim Leewis en Mustapha Eaisaouiyen in gesprek met een wijkbewoner die gaat verhuizen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

   Bijna elk argument van Vestia en de gemeente veegden Eaisaouiyen en Leewis van tafel. De huizen van matige kwaliteit? Nee hoor, kijk maar naar dit bouwkundig rapport. De gemiddelde Cito-scores van de school in de buurt te laag? Juist bovengemiddeld, vergeleken met de rest van de stad. De leefbaarheid slecht? Ze leven hier harmonieus samen, toonde een onderzoeksbureau.

   Leefbaarometer


   Wat wél slecht is, is de Leefbaarometer, het instrument waarvan een van de bepalende factoren voor een buurt het aantal personen is met een niet-westerse afkomst – in negatieve zin.
   Op de journalistieke website De Correspondent concludeerde Arjen van Veelen: dus de leefbaarheid in je straat daalt ‘als burgemeester Aboutaleb zich er vestigt’.

   Het ging uiteindelijk om drie argumenten, concludeerden Eaisaouiyen en Leewis: de wijk is te arm, te allochtoon en te verloederd. Dat doet zo veel pijn, zegt Eaisaouiyen. Zijn vader werd in 1975 liefdevol opgevangen door de wijk, net als vele anderen. Veertig jaar mengen en smelten later is de redenering: te veel hoofddoekjes. Eaisaouiyen: ‘Vestia geeft letterlijk als een van de redenen van de herstructurering op: ‘
   Negatieve associaties bij de wijk: allochtonen.’ Maar van wie zijn die associaties dan?’

   Bovendien, zegt Eaisaouiyen: de enige reden dat sommige huizen niet in topconditie zijn, is dat er geen onderhoud aan werd gepleegd, ook niet als je tien keer opbelde. Dan meldde Gerard Bijlsma dat zijn cv-ketel niet werkte en zei Vestia: ‘Je woning staat op de nominatie voor de sloop, we gaan er niets meer aan doen.’ Trouwens, er was een tussenwoning voor hem beschikbaar – die over vijf jaar óók gesloopt zou worden. Of hij alvast wilde verkassen.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  8. #178
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   22.458
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011799

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   Een buurt voor ‘sociale stijgers’

   Er wordt hier al jaren een sterfhuisbeleid gevoerd, daar twijfelt niemand in de Tweebosbuurt aan. Mustapha Eaisaouiyen kan er nog boos om worden: buurtgenoten die de taal nauwelijks machtig waren, werden onder druk gezet om te tekenen voor de opheffing van hun huurcontract. Als je nu niet gaat, zei Vestia, is er straks misschien geen huis voor je. Later konden ze niet terugkrabbelen. De huizen die sindsdien leegstaan, worden met stalen platen afgesloten, tegen krakers. Ja, zo gaat de buurt er vanzelf verloederd uitzien.

   Edwin Dobber. ‘Dan ga je toch in Hoek van Holland wonen’, zei meneer Straver, directeur van Vestia, ‘recht in het gezicht’ tegen hem.

   Er moet ruimte komen voor ‘sociale stijgers’, die anders Rotterdam verlaten omdat ze hier geen ‘wooncarrière’ kunnen maken. Het plan is om 588 sociale woningen te slopen. In de plaats daarvoor komen 381 nieuwe woningen: 137 sociale huur, 101 vrijesector en 143 koop. Zo’n vierhonderd huishoudens die het niet breed hebben, moeten dus verkassen naar sociale huur elders. ‘Dan ga je toch in Hoek van Holland wonen’, zei meneer Straver, directeur van Vestia, ‘recht in het gezicht’ van Edwin Dobber. Die terugzei: ‘Douw je schoonmoeder er maar in.’

   Sociale cohesie – het woord rolt telkens uit de mond van Edwin Dobber. Kijk, zegt hij, het is voor de mensen die niet geworteld zijn op een plek, zoals de hoogopgeleide werknemers van de gemeente en de woningcorporatie, niet voor te stellen dat er anderen zijn die wél gebonden zijn aan hun buurtje, die hun hele leven op dezelfde plek wonen en er nooit meer weg willen, zoals Edwin Dobber en Gerard Bijlsma. De buurt is hun identiteit, hun vangnet.

   Er worden geen woningen gesloopt, zeggen ze hier, maar een gemeenschap.

   27 miljoen euro


   Wim Leewis – Crocs, grijze baard – woont aan de binnentuin van het blok dat al wordt opgeslokt en afgebroken. Vanuit zijn zitkamerraam kijkt hij naar de machines die onverstoorbaar blijven happen. Op de plek van de binnentuin komen nu parkeerplekken – een regel bij nieuwbouw van eengezinswoningen. En zo gaat een plek waar barbecues en buurtfeesten werden gehouden ten onder voor laadpalen en straatstenen. Om toch nog wat groen te hebben, gaat een aanpalend blok huizen uit de jaren tachtig naar de grond.

   In 1974 kwam Wim Leewis hier samen met zijn vrouw An en begonnen ze een gezondheidscentrum, op verzoek van de gemeente. Nu zijn ze gepensioneerd. Het liefst zouden ze met hun caravan rondreizen op hun oude dag, maar de goede zaak gaat voor. Maandag, bij de start van de sloop, had Leewis een blauwe helm opgezet, een knipoog naar de VN die aan zijn zijde staan.

   De bomen aan de Hilledijk moeten ook wijken voor de nieuwbouw.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

   Tot zijn verbazing kreeg hij onlangs te horen dat zijn woning één van de elf is die toch niet gesloopt maar gerenoveerd worden. Waarom is onduidelijk – het besluit toont volgens Leewis weer aan hoe het hele plan met willekeur is omgeven. Het roept ook de vraag op waarom Vestia de rest zo graag wil slopen, afgezien van de reden: voor de yuppen die de boel moeten opwaarderen.

   Robert Straver, directeur van Vestia, legde dat laatst helder uit in het BNNVara-programma Opstandelingen. ‘Er kwam vrij onverwacht – ik zal het maar even plat zeggen– een flinke zak geld vanuit het Rijk.’ Maar daar zaten wel ‘uitvoeringstermijnen’ bij. Kortom: ze moesten haast maken met de sloop, anders kregen ze de beloofde 27 miljoen euro niet.

   ‘Ik brak toen ik dat op tv zag’, zegt Hamza Oulad Abdelah op straat, terwijl hij zijn dochtertje naar school brengt. ‘Eindelijk hoorden we wat we al die tijd al dachten.’

   Arbeidersstad?


   Die 27 miljoen euro is een druppel op de gloeiende plaat van de miljardenschuld die Vestia heeft sinds de derivatenaffaire in 2011. Begin dit jaar vroeg Vestia aan andere corporaties om opnieuw bij te springen door ruim 1 miljard aan rente en betalingen over te nemen, om zo de rentelast te verlagen met 28 miljoen euro per jaar gedurende veertig jaar. Anders zouden ze hun volkshuisvestelijke taken nog verder verslonzen.

   ‘Als ik had geflikt wat Vestia heeft geflikt, was ik tien jaar de bajes in gegaan’, zegt Edwin Dobber. Hij draait een shagje en weet wel wie de schuldigen zijn in deze kwestie.

   Het zijn de woningcorporaties die speculeren met hun geld en liever makkelijke, rijke mensen in hun huizen hebben dan betaalbare woningen aanbieden aan de gewone lieden. Het zijn de beleggers die inmiddels 45 procent van de verkochte huizen opslokken in Rotterdam. Het zijn de wethouders en gemeenteraadsleden die vinden dat er te veel arbeiders wonen in een arbeidersstad.

   ‘Wie moet straks de koffie maken?’, vraagt Edwin Dobber. ‘Wie gaat de pakketjes bezorgen? Wie mag de huizen en de kantoren schoonmaken? Als iedereen in de stad hoogopgeleid is.’


   https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...chap~b3043984/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  9. #179
   cactus cripticus HaasHaas's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2006
   Locatie
   leefstad
   Berichten
   63.853
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   2349538

   Standaard Re: r'dam begint het dan eindelijk te snappen

   grappig dat deze topic nog bestaat ja. sarcastisch begonnen. en de achterlijke snobs van a'dam en ander soortgelijke frutsels nemen steeds meer beslag van r'damse oerwijken. rotterdam wordt onrotterdamst door vadsige politieke partijen zoals 'leefbaar' r'dam en dat soort gedrochten.  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •