Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan. - Pagina 11
  • + Plaats Nieuw Onderwerp
    Pagina 11/14 EersteEerste ... 101112 ... LaatsteLaatste
    Resultaten 101 tot 110 van de 139

    Onderwerp: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

    1. #101
      Very Important Prikker Revisor's Avatar
      Ingeschreven
      Dec 2012
      Berichten
      24.626
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      4011804

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      VS streven naar ‘militaire ring’ langs de oostkust van China

      Militaire bases China vormt in de ogen van de Verenigde Staten de grootste bedreiging voor hun internationale positie. De VS breiden mede daarom hun militaire aanwezigheid in de regio uit.

      Rob Schoof & Merijn de Waal 2 februari 2023 om 16:57

      De Verenigde Staten en Japan voeren een gezamenlijke militaire oefenmissie uit in de Zuid-Chinese Zee, 2018. De missie kan gezien worden als een publieke expositie van de slagkracht van de militaire grootmacht. Foto door de Amerikaanse marine/via EPA

      Met het oog op de toegenomen spanningen rond China en Taiwan gaan de Verenigde Staten hun militaire aanwezigheid in de Filippijnen uitbreiden. De Amerikanen krijgen van Manilla toegang tot vier nieuwe locaties in de Filippijnse archipel. Het noordelijke hoofdeiland Luzon ligt slechts een paar honderd kilometer ten zuiden van Taiwan.

      Met de uitbreiding van de Amerikaanse militaire invloed in het zogenoemde Verre Oosten kan Washington beter reageren bij een eventueel militair conflict tussen China en Taiwan. De overeenkomst met de Filippijnse regering werd donderdag bekendgemaakt. De Amerikaans strijdkrachten mogen gebruik gaan maken van negen locaties in de Filippijnen, onder meer om militair materieel te plaatsen.

      De Verenigde Staten en Guam


      De Verenigde Staten kregen bij de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898 niet alleen Cuba en de Filippijnen in handen, maar ook het kleine Guam. De vrijstaat bestaat voor ongeveer een derde uit militaire bases en is een belangrijk logistiek steunpunt van het Amerikaanse wereldrijk.

      Toen in 2017 de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de clinch lag met president Trump, dreigde hij Guam met een kernbom te treffen.


      Het is dertig jaar geleden dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de eilandengroep zo’n omvang had. Welke locaties de Amerikanen precies zullen gaan gebruiken wordt nog onderzocht.

      Met de uitbreiding van de invloed in de Filippijnen gaat een oude wens van Washington in vervulling; met de toegang tot de nieuwe bases sluiten de Amerikanen een onzichtbare ‘ring’ langs de Chinese oostkust. Ze beschikken al over grote militaire basis in Zuid-Korea en Japan, twee trouwe bondgenoten. Verderop in de Stille Oceaan hebben de Amerikanen nog een grote legerbasis op hun eigen vrijstaat Guam.

      Marcos junior


      De banden tussen de VS en de Filippijnen worden aangehaald nadat de vorige president, Rodrigo Duterte, in mei vorig jaar de verkiezingen verloor van Ferdinand Marcos junior, zoon van de voormalige dictator Marcos. Duterte stond bekend om zijn retoriek tegen de VS, de vroegere kolonisator van de archipel. Marcos jr. wil daarentegen de relaties met Washington verbeteren. „Ik heb altijd gezegd dat er voor de toekomst van de Filippijnen, net als trouwens voor de hele regio, altijd een rol is weggelegd voor de Verenigde Staten”, zei Marcos donderdag in Manilla tegen de bezoekende Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin.

      Op het wereldtoneel zien de VS in China de grootste bedreiging als het gaat om de Amerikaanse positie als supermogendheid

      De gestage uitbreiding van de Amerikaanse invloed langs de westelijke randen van de Stille Oceaan heeft alles te maken met de groeiende zorg in Washington over de veiligheidsrisico’s in de regio, met name vanuit Noord-Korea en China. Op het wereldtoneel zien de VS in China de grootste bedreiging als het gaat om de Amerikaanse positie als supermogendheid.

      De zorg over de Chinese plannen met Taiwan is voor de Amerikanen het heetste hangijzer, maar zeker niet het enige. De Chinese president Xi Jinping zei in oktober tijdens het jaarlijkse congres van de Communistische Partij nog dat China „nooit een mogelijk gebruik van geweld zou afzweren” om Taiwan weer onder Chinees bestuur te krijgen.

      China en de Zuid-Chinese Zee

      China ziet de Zuid-Chinese Zee als een strategisch cruciaal gebied, dat stoutmoedig verdedigd moet worden. Er lopen enkele van de belangrijkste scheepvaartroutes van Azië, er is gas en olie te winnen en vijanden zouden het kunnen gebruiken om China aan te vallen. Beijing laat zijn marine patrouilleren en oefenen in het gebied en moedigt Chinese vissers aan om in de wateren te vissen.

      In strijd met het internationaal recht worden eilandengroepen als de Paracels en Spratleys of het Scarborough- en Whitsum-rif ingelijfd door ze te bebouwen of met zand op te spuiten. De Chinese aanspraken worden betwist door omringende landen als Vietnam, Filippijnen en Taiwan, die de vele honderden eilandjes, zandbanken, rotsen, atollen en riffen vaak óók tot hun eigen grondgebied rekenen.


      Omstreden eilanden


      Ook in en rond de Oost-Chinese Zee kunnen de spanningen tussen landen oplopen. Zo claimt twee eilandengroepen (Takeshima en Senkaku) die ook door respectievelijk Zuid-Korea en China worden opgeëist (en deze archipels Dokdo en Diaoyu noemen).


      Enigszins in de schaduw van China is ook Noord-Korea al lange tijd een stevige uitdaging voor de Amerikanen. Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werkt al jaren aan een eigen nucleair programma, dreigde vorig jaar regelmatig met aanvallen op Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire doelen en testte in 2022 meer raketten dan ooit, waaronder intercontinentale raketten die in staat zouden zijn de Amerikaanse westkust te treffen. Eind december schond Noord-Korea het Zuid-Koreaanse luchtruim met vijf drones; een daarvan wist zelfs hoofdstad Seoul te bereiken. Ook de Japanse eilanden worden geregeld opgeschrikt door overvliegende Noord-Koreaanse raketten.

      Door de toegenomen spanningen in de regio besloot Japan in december tientallen miljarden te gaan investeren in zijn defensie, waarmee het pacifistische land de grootste ommezwaai maakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo wil Tokio onder meer enkele honderden Amerikaanse kruisraketten kopen om een tegenaanval ‘uit zelfverdediging’ uit te kunnen voeren op buitenlandse militaire doelen, waaronder in China en Noord-Korea, die een bedreiging vormen voor Japan.

      Nieuwe ambassade

      Woensdag maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bekend dat de VS na jarenlange afwezigheid opnieuw een ambassade zullen openen op de Solomon Eilanden. Ook dat diplomatieke offensief is gerelateerd aan de strijd om invloed in de Stille Oceaan. De laatste Amerikaanse ambassade in hoofdstad Honiara werd in 1993 gesloten, toen Washington een diplomatieke bezuinigingsronde doorvoerde na de Koude Oorlog. Blinken zei woensdagavond in Washington dat de regio’s in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan „meer dan welk deel van de wereld ook – inclusief de eilanden in de Stille Oceaan – de toekomst van de wereld in de 21ste eeuw zullen bepalen”.



      In maart vorig jaar werd bekend
      dat China een veiligheidsverdrag met de eilandengroep overeen was gekomen dat het mogelijk maakte Chinese militaire bases te openen in de archipel. Niet alleen de VS reageerden daarop met verontwaardiging, ook Australië, dat tweeduizend kilometer ten zuiden van de eilandengroep ligt.

      Eerder deze week werd al bekend dat de Amerikanen hun militaire samenwerking met Zuid-Korea gaan uitbreiden. Bij een bezoek aan Seoul maakte minister van Defensie Austin dinsdag bekend dat de legers van beide landen hun militaire oefeningen gaan intensiveren, en dat de Amerikanen betere wapens en modernere gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea zullen brengen om de veiligheid van het land te verhogen. In Zuid-Korea zijn permanent bijna 30.000 Amerikaanse militairen gelegerd.

      De Solomon Eilanden


      De Solomon Eilanden, een voormalig Brits protectoraat dat in 1978 onafhankelijk werd, zijn ook inzet van Chinees-Amerikaanse rivaliteit. De archipel erkende lang Taiwan als soeverein land en gold als trouwe Amerikaanse bondgenoot in de regio. In 2019 verbrak het onder Chinese druk echter de diplomatieke banden met Taipei en zocht het toenadering tot Beijing. Nadat eind 2021 rellen uitbraken op de archipel, sloot de regering begin 2022 een intentieverklaring met China over samenwerking op het gebied van openbare veiligheid.

      De VS en andere westerse landen vrezen dat China de eilanden zou willen inlijven. Donderdag kondigde Washington aan om weer een ambassade te openen op de Solomon-eilanden. In 1993 hadden de VS die gesloten, toen ze wereldwijd hun diplomatieke netwerk afbouwden na het aflopen van de Koude Oorlog.



      https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/02...china-a4156056
      'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

    2. #102
      Very Important Prikker Revisor's Avatar
      Ingeschreven
      Dec 2012
      Berichten
      24.626
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      4011804

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      Foto: Jernej Furman, Flickr / CC BY-NC 2.0

      Analyse - Buenaventura de Sousa Santos, DeWereldMorgen vertaaldesk

      Oorlog in Oekraïne: blijft Europa slaapwandelen in de richting van zijn eigen vernietiging?

      Heel wat elementen wijzen er op dat dit conflict de voorbode is van een nieuwe, veel grotere oorlog op het Europese continent. De rechterzijde domineert de discussie en bekleedt een bevoorrechte positie in de media. De verdediging van de oorlog wordt gemaakt in naam van de vrede. Dit kan leiden tot een nucleaire Holocaust. Om het tij te keren is een krachtige democratie nodig.


      maandag 13 februari 2023 09:56

      Begin van een veel grotere oorlog?

      Een nieuw-oude geest spookt door Europa: oorlog. Europa is het meest gewelddadige continent ter wereld, kijk maar naar het aantal oorlogsslachtoffers van de voorbije honderd jaar. We hoeven niet zover terug te gaan in de geschiedenis.

      Zonder de vele doden te vergeten die vielen tijdens de godsdienstoorlogen in Europa en in de Europese kolonies, stevent Europa af op een nieuwe oorlog. Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog, het meest gewelddadige conflict tot nu toe met zo’n tachtig miljoen doden, kan de komende oorlog nog dodelijker zijn.

      Alle vorige conflicten begonnen blijkbaar zonder dat daar een robuuste aanleiding voor was en steeds dacht men dat ze maar van korte duur zouden zijn.

      Bij alle vorige conflicten in Europa dacht men dat ze maar van korte duur zouden zijn.

      In het begin kabbelde het leven van het grootste deel van de welgestelde bevolking gewoon verder. Ze gingen winkelen, ze gingen naar theater, ze lazen de krant, ze gingen op vakantie en ze genoten ervan om over politiek te babbelen en op een terrasje te gaan zitten en te roddelen.

      Wanneer er ergens een plaatselijk gewelddadig conflict ontstond, ging men er over het algemeen van uit dat dat ook plaatselijk zou worden opgelost.


      Guernica is een schilderij van Picasso uit 1937. Het toont het bombardement op Guernica (1937) tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waarbij de stad grotendeels werd vernield. Foto: Robert Huffstutter, Flickr / CC BY-NC 2.0

      Zo waren er maar heel weinig mensen, inclusief politici, die dachten dat de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en zijn vijfhonderdduizend doden de voorbode zouden zijn van een veel grotere oorlog – de Tweede Wereldoorlog – ook al waren de omstandigheden daar wel naar.

      Het is legitiem om ons af te vragen of de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet de voorbode is van een nieuwe, veel grotere oorlog.

      Ook al weten we dat de geschiedenis zich niet herhaalt, toch is het legitiem om ons af te vragen of de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet de voorbode is van een nieuwe, veel grotere oorlog.

      De rechtse dominantie


      De tekenen dat er mogelijk een groter gevaar daagt aan de horizon, stapelen zich op. Zowel in de publieke opinie als in het politieke discours dat de overhand heeft, duiken twee tegengestelde symptomen op die duiden op de aanwezigheid van dit gevaar.

      Enerzijds behouden de conservatieve politieke krachten hun greep op het ideologische initiatief en op hun bevoorrechte positie in de media. Zij polariseren en manifesteren zich als vijanden van complexiteit en rustige argumentatie. Zij gebruiken extreem agressieve taal en roepen op tot haat.

      Zij hebben geen last van de dubbele moraal waarmee zij commentaar leveren op conflicten en de daarbij horende dodentol (bij voorbeeld, de manier waarop zij spreken over de doden in Oekraïne en in Palestina), en liggen ook niet wakker van de schijnheiligheid waarmee zij verwijzen naar waarden die zij in de praktijk zelf met de voeten treden (zij benadrukken de corruptie van hun tegenstanders om de corruptie in eigen rangen verborgen te houden).

      In deze aanhoudende stroom van conservatieve meningen lopen rechtse en uiterst rechtse standpunten steeds meer door elkaar, waarbij de grootste dynamiek – die van de getolereerde agressiviteit – van uiterst rechts komt.

      Het opzet is om een beeld neer te zetten van een vijand die geëlimineerd moet worden. Eliminatie door woorden maakt de publieke opinie vatbaar voor eliminatie door daden. Hoewel er in een democratie geen interne vijanden zijn, alleen tegenstanders, wordt de oorlogslogica op een verraderlijke manier omgezet naar vermeende interne vijanden, wier stem eerst het zwijgen moet worden opgelegd.

      Eliminatie door woorden maakt de publieke opinie vatbaar voor eliminatie door daden.

      In parlementen domineren conservatieve krachten het politieke initiatief; terwijl linkse krachten, die zoekende zijn of verloren lopen in ideologische labyrinten of ingewikkelde berekeningen over mogelijke electorale gevolgen, terugvallen op een even verlammend als onbegrijpelijk defensieve houding.

      Net als in de jaren dertig wordt de verdediging van het fascisme gemaakt in naam van de democratie; de verdediging van de oorlog wordt gemaakt in naam van de vrede.

      Krachtige democratie nodig


      Maar deze politiek-ideologische sfeer wordt gesignaleerd door een tegenovergesteld symptoom. De meest oplettende waarnemers of commentatoren zijn zich bewust van het spook dat door Europa waart en zijn het verrassend eens in hun bekommernissen.

      Ik merk dat ik me sinds kort terugvind in analyses van commentatoren die ik altijd heb beschouwd als behorend tot een andere politieke familie dan de mijne. Ik bedoel conservatieve, gematigd rechtse commentatoren.

      Wat we gemeen hebben, is dat we een onderscheid maken tussen thema’s aangaande oorlog en vrede en thema’s aangaande democratie. We kunnen van mening verschillen over het eerste en convergeren over het laatste.

      We zijn het er allemaal over eens dat alleen de versterking van de democratie in Europa kan leiden tot de beheersing van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en, idealiter, tot een vreedzame oplossing. Zonder een krachtige democratie zal Europa blijven slaapwandelen in de richting van een nieuwe oorlog en zijn eigen vernietiging.

      Zonder een krachtige democratie zal Europa blijven slaapwandelen in de richting van een nieuwe oorlog en zijn eigen vernietiging.

      Is er nog tijd om een catastrofe te voorkomen? Ik zou ja willen zeggen, maar ik kan het niet. De signalen zijn zeer zorgwekkend.

      Ten eerste is er de wereldwijde groep van extreemrechts, die gestuurd en gefinancierd wordt door dezelfde belangen die in Davos[1] bijeenkomen om hun zaken te regelen. In de jaren dertig waren zij veel banger voor het communisme dan voor het fascisme.

      Vandaag, zonder de communistische dreiging, zijn zij bang voor de opstand van de verarmde massa’s en stellen zij gewelddadige repressie door politie en leger als enige reactie voorop.

      Hun stem in het parlementair wordt vertolkt door extreemrechts. Interne oorlog en externe oorlog zijn de twee gezichten van hetzelfde monster, en de wapenindustrie heeft evenveel baat bij beide.

      Nucleaire Holocaust?


      Ten tweede lijkt de oorlog in Oekraïne beperkter dan hij in werkelijkheid is. De gesel die momenteel de vlakten teistert waar tachtig jaar geleden zoveel duizenden onschuldigen (voornamelijk joden) stierven, lijkt erg op zelfkastijding.

      Rusland tot aan de Oeral is net zo Europees als Oekraïne, en met deze illegale oorlog vernietigt Rusland niet alleen onschuldige levens, waarvan er zovelen Russisch spreken, maar ook de infrastructuur die het zelf heeft gebouwd toen het nog de Sovjet-Unie was.

      Zij zijn bang voor de opstand van de verarmde massa’s en stellen gewelddadige repressie door politie en leger als enige reactie voorop.

      De geschiedenis en de etnisch-culturele identiteiten van de twee landen zijn meer met elkaar verweven dan met eender welk ander land dat ooit Oekraïne heeft bezet of het nu steunt. Oekraïne en Rusland hebben allebei veel meer democratie nodig, zodat ze een einde kunnen maken aan de oorlog en een vrede kunnen opbouwen die voor beide eervol is.

      Ondertekening van het Verdrag van Versailles (1919). Foto: Thomas Hawk, Flickr / CC BY-NC 2.0

      Europa reikt veel verder dan tot waar de ogen van Brussel reiken. In het hoofdkwartier van de Europese Commissie of van de NAVO overheerst de vredeslogica van het Verdrag van Versailles van 1919, niet die van het Congres van Wenen van 1815.

      De eerste vernederde de verslagen macht (Duitsland) en die vernedering leidde twintig jaar later tot een nieuwe oorlog. De laatste behandelde de verslagen macht (Napoleontisch Frankrijk) met eerbied en garandeerde een eeuw van vrede in Europa.

      De vrede die vandaag wordt voorgesteld, is die van het Verdrag van Versailles. Zij gaat uit van de totale nederlaag van Rusland, net zoals Hitler het zich had voorgesteld toen hij in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel.

      Zelfs in de veronderstelling dat dit gebeurt binnen de context van een conventionele oorlog, is het gemakkelijk te voorspellen dat, als de verliezende macht kernwapens heeft, ze niet zal aarzelen om die te gebruiken. Dan komt er een nucleaire holocaust.

      Het is gemakkelijk te voorspellen dat als de verliezende macht kernwapens heeft, ze niet zal aarzelen om die te gebruiken.

      In hun berekeningen houden neo-conservatieven van de VS al rekening met deze mogelijkheid in de blinde overtuiging dat het zich allemaal duizenden kilometers ver van hun grenzen zal afspelen. De VS eerst … en laatst. Het is heel goed mogelijk dat zij al nadenken over een nieuw Marshallplan, dit keer om het radioactief afval op te slaan dat zich heeft opgehoopt in de ruïnes van Europa.

      Rusland maakt deel uit van Europa


      Zonder Rusland is Europa de helft van zichzelf, economisch en cultureel. De geschiedenis leert dat een rijk in verval altijd probeert om zijn invloedzones mee te slepen om zo het eigen verval te vertragen.

      De grootste illusie die de informatieoorlog het afgelopen jaar aan de Europeanen heeft verkocht, is dat Europa, eenmaal dat het Rusland geamputeerd heeft, zijn integriteit zal kunnen herwinnen met een transplantatie uit de VS. Het moet gezegd: de VS weten hoe zij hun belangen moeten verdedigen!

      Boaventura de Sousa Santos is emeritus hoogleraar sociologie aan de School of Economics, University of Coimbra (Portugal), Distinguished Legal Scholar aan de University of Wisconsin-Madison Law School en Global Legal Scholar aan de University of Warwick. Hij is directeur van het Centrum voor Sociale Studies aan de Universiteit van Coimbra en wetenschappelijk coördinator van het Permanent Observatorium van de Portugese Justitie.

      Dit is de vertaling van Farewell to Europe? The war between Russia and Ukraine is a much wider was.
      Vertaling: Marleen Bosmans


      Note:

      [1] Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst van de kapitalistische elite van de wereld. Die bijeenkomst vindt plaats in Davos, Zwitserland in de maand januari. (nvdr)


      https://www.dewereldmorgen.be/artike...-vernietiging/
      'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

    3. #103
      Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
      Ingeschreven
      Jul 2016
      Locatie
      Chili, Región Aysén
      Berichten
      4.651
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      17

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      .
      Het venijnige discours op 'dewereldmorgen.be' is onafgebroken gericht op alles was volgens dit medium niet links is. De redactie bestaat uit labeltjesplakkers en zwartwitdenkers. Of men het nu leuk vindt of niet, rechts mag ook deelnemen aan de democratie.



      .

    4. #104
      antigodin Olive Yao's Avatar
      Ingeschreven
      Dec 2003
      Berichten
      17.655
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      745203

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      .
      Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Rob Gosseling Bekijk Berichten
      Het venijnige discours op 'dewereldmorgen.be' is onafgebroken gericht op alles was volgens dit medium niet links is. De redactie bestaat uit labeltjesplakkers en zwartwitdenkers. Of men het nu leuk vindt of niet, rechts mag ook deelnemen aan de democratie.
      90% mee eens, jawel! Niet 100%, want dit is een vertaling van een artikel van een auteur die niet zelf van DeWereldMorgen is. Dat moet je niet negeren.

      Deze auteur schrijft:

      "De rechterzijde domineert de discussie".

      Inzake de oorlog in Oekraïne is dat geen goede weergave. De meeste 'linkse' partijen steunen de oorlog ook. In Nederland GroenLinks en zelfs de SP. In Duitsland de Grünen (zie Baerbock, die verkondigt dat "we" in oorlog met Rusland zijn). In het Europees Parlement ook.

      In Duitsland keren Sevim Daǧdelen en Sahra Wagenknecht van Die Linke zich tegen de oorlog, in het EP Clare Daly. Zij behoren tot de zeer weinigen.

      Omgekeerd vind ik dat juist FVD - een rechtse partij - goede speeches tegen de oorlog houdt. Baudet op 9 februari jl. nog in de Vaste commissie voor defensie. Dus zeker mag rechts deelnemen. Dit onderwerp overstijgt rechts/links.

      Klaver van GroenLinks had er in maart vorig jaar nota bene toe opgeroepen dat Baudet vanwege diens meningen uit de Vaste commissie voor defensie gezet moest worden.
      De meeste Westerse politici tonen zich vijanden van de mensen in de wereld.

      Most Western politicians show themselves to be enemies of the peoples of the world.
      Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes

    5. #105
      Very Important Prikker Revisor's Avatar
      Ingeschreven
      Dec 2012
      Berichten
      24.626
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      4011804

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      Oekraïense tanks in het oosten van het land. Foto: Ministerie van Defensie van Oekraïne, Flickr / CC BY-SA 2.0

      Miel Dullaert

      Franse historicus: “De Derde Wereldoorlog is al begonnen”

      Emmanuel Todd is één van de meest bekende Franse historici en antropologen in de wereld. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre bijeen geschreven. Hij voorspelde jaren vooraf de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hij stelt in verband met de oorlog in Oekraïne in een boek dat de Derde Wereldoorlog al begonnen is.


      donderdag 16 februari 2023 17:38



      Emmanuel Todd is in de wereld één van de bekendste historici, antropologen en prospectivisten. In 1976 verscheen The Final Fall waarin hij voorspelde dat de Sovjet-Unie zou imploderen. Het boek kreeg toen weinig bijval. Maar de historicus Marc Ferro beschouwt het achteraf als het meest memorabele succes van kritische analyse en helderziendheid.

      Zo schreef hij ook in 2002 al, op het moment dat de Verenigde Staten van Amerika de enig overgebleven supermacht waren, het essay ‘The decomposition of the American System’ (2002, dit essay werd vertaald in het Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Perzisch, Pools, Zweeds en Turks).

      De dollar

      De Franse krant Le Figaro en Le Soir besteedden aandacht aan het boek ‘La troisième guerre mondiale a commencé’. Dhr. Todd verklaart in een interview dat met de oorlog in Oekraïne de Derde Wereldoorlog is begonnen. Voor hem is het duidelijk dat het conflict, oorspronkelijk een beperkte territoriale oorlog, is geëscaleerd tot een wereldwijde confrontatie tussen enerzijds het Westen en anderzijds het door China gesteunde Rusland. Het is op die manier een wereldoorlog geworden.

      De historicus stelt dat “de controle van de VS over het wereldwijde financiële dollarsysteem wordt bedreigd omdat het verzet van de Russische economie tegen de sancties het systeem van de VS naar de afgrond duwt. Rusland kan nog steeds vertrouwen op de monetaire steun van China.

      “De Verenigde Staten kunnen zich niet terugtrekken uit het conflict, daarom bevinden we ons nu in een eindeloze oorlog.”

      De Verenigde Staten kunnen zich niet terugtrekken uit het conflict, noch stoppen met steun aan Kiev omdat de VS geen exitstrategie hebben en er te veel op het spel staat. Daarom bevinden we ons nu in een eindeloze oorlog, in een confrontatie, waarvan het resultaat de ineenstorting van de één of de ander zou moeten zijn”.

      Europeanen nemen deel aan de oorlog


      Volgens Emmanuel Todd geven Europese politici in het openbaar niet toe dat ze betrokken zijn in de confrontatie omdat ze zogezegd alleen maar wapens leveren. De Europese elite: “We doden Russen, hoewel we proberen niet aanwezig te zijn op de plaats van de dood van mensen om onszelf niet bloot te stellen, om niet te worden blootgesteld aan een vergeldingsaanval”.

      Emmanuel Todd. Foto: Oestani, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

      Volgens de auteur was het zelfs, voordat Rusland zijn speciale militaire operatie lanceerde, voor elke Europeaan duidelijk dat Oekraïne geen “ontluikende democratie was, maar een mislukte staat”. En zonder het pompen van wapens van het Westen zou Oekraïne na een eerste klap zijn ingestort.

      Volgens Todd sluiten de Europeanen de ogen voor de feiten. Het leger in Oekraïne werd na de staatsgreep van 2014[1] opnieuw opgericht en kwam in 2014 in handen van de NAVO.

      “Parijs en Berlijn geloofden niet dat de vijandelijkheden konden en zouden beginnen omdat ze niet wisten dat de Amerikanen, de Britten en de Polen Oekraïne al voldoende bewapend hadden om een uitgebreide oorlog te voeren. Op dit moment is de hoofdas van de NAVO verschoven. Vandaag is die Washington-Londen-Warschau-Kiev”.

      “Op dit moment is de hoofdas van de NAVO verschoven. Vandaag is die Washington-Londen-Warschau-Kiev”.

      Volgens zijn analyse was Oekraïne tegen de tijd dat de vijandelijkheden begonnen feitelijk lid van de NAVO geworden. Ondanks het feit dat Rusland heel duidelijk was dat Moskou dergelijk lidmaatschap niet zou tolereren.
      Voor Emmanuel Todd is het helder: “De Russen voeren een defensieve oorlog om agressie van de NAVO tegen hun land te voorkomen. En we hoeven ons niet te verheugen over hun moeilijkheden. Voor hen is dit een existentiële kwestie van overleven. Hoe moeilijker het is voor de Russen hoe harder ze zullen terugslaan.”

      Voorspelling?




      E. Todd is ook een prospectivist. Hij is voorzichtig. “Ik denk dat de Russen over een jaar of vijf zullen winnen of verliezen. Het lijkt een hele tijd maar het is in feite een normale duur voor een wereldoorlog”.

      Om de levens van burgers en soldaten te redden besloten de Russen Kherson zonder slag of stoot te verlaten. Hetzelfde kan gezegd worden voor de aftocht uit de regio’s Kiev en Charkov.

      Wij in het Westen tellen de vierkante meters die Oekraïne terugnam. De Russen tellen de tijdseenheden die overblijven voor de ineenstorting van de Europese economieën. Europa is voor de Russen het belangrijkste front.

      “Hoe moeilijker het is voor de Russen hoe harder ze zullen terugslaan”

      De Franse historicus merkt op dat hij het volledig eens is met de invloedrijke Patriarch Kirill, hoofd van de Russische orthodoxe kerk. Die laatste waarschuwde eerder dat elke “poging om Rusland te vernietigen door gekken die hun waarden proberen op te leggen, zal leiden tot het einde van de wereld”.

      Het volledig interview met Emmanuel Todd over zijn boek kan je hier lezen.

      Note:

      [1] Op het centraal gelegen Onafhankelijkheidsplein in Kiev, het Maidanplein ontstonden op 21 november 2013 protesten tegen de regering van president Viktor Janoekovytsj naar aanleiding van diens niet-ondertekening van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Deze protesten werden aangestuurd door de VS en Westerse bondgenoten. De protesten werden heel grimmig en leidden uiteindelijk tot het afzetten van Janoekovytsj in februari 2014.


      https://www.dewereldmorgen.be/artike...s-al-begonnen/
      'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

    6. #106
      Very Important Prikker
      Ingeschreven
      Dec 2004
      Berichten
      32.575
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      110983

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
      Emmanuel Todd is één van de meest bekende Franse historici
      Dat is hij om verschillend redenen. Lang niet altijd de juiste. Zijn stellingen waren wel eens heel bizar.

      In 1976 voorspelde hij in zijn 'La chute finale' de val van de Sovjet-Unie, mede op basis van de toenemende kindersterfte.

      Wat hem in Frankrijk breeduit heel kwalijk is genomen, is dat volgens hem de marsen op 11 januari 2015 om solidariteit te tonen met het 'Charlie Hebdo personeel, na die slachtpartij door moslimterroristen, niet een uiting waren van Franse liberale waarden - maar van racistische en reactionaire stromingen in Frankrijk.
      Todd kwam later met het smoesje dat hij gefrustreerd was en daarom te snel had geschreven. Zoiets zou de alom gelauwerde Franse historicus 'Emanuel Le Roy Ladurie', die Todd zijn eerste geschiedenisboek gaf, echt niet overkomen.

      In Frankrijk is Todd inderdaad heel bekend.
      Laatst gewijzigd door knuppeltje; 17-02-23 om 12:13.
      'Wij zitten niet op de Westelijke Jordaanoever vanwege veiligheid of economische belangen. Wij zitten in Hebron, in Nablus, in alle nederzettingen vanwege een rabijnse messianistische ideologie. Wij willen de wereld graag doen geloven dat Israël Tel Aviv is. Dat klopt niet, oh nee. Hebron met z'n fanatieke religieuze kolonisten, is ook Israël, en hun macht groeit.' (Avraham Burg, voormalig voorzitter van het Israëlische parlement.)

    7. #107
      Very Important Prikker Revisor's Avatar
      Ingeschreven
      Dec 2012
      Berichten
      24.626
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      4011804

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      16:32

      De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris sprak tijdens een grote veiligheidsconferentie in het Duitse München ook met de Britse premier Rishi Sunak. Samen veroordelen zij de landen die Rusland politiek en militair ondersteunen bij de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit een verklaring van de Britten.

      Verder noemen ze de oorlog in Oekraïne een ‘wereldoorlog’, ‘zowel gezien de impact op voedsel- en energieveiligheid als gezien de impact op internationaal geaccepteerde normen over soevereiniteit'.

      © AFP — De Britse premier Rishi Sunak (links) en de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zaterdag in München.


      https://www.ad.nl/buitenland/live-vs...aine~af83b900/
      'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

    8. #108
      Very Important Prikker Revisor's Avatar
      Ingeschreven
      Dec 2012
      Berichten
      24.626
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      4011804

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      Op de Marokkaanse televisie worden jongeren bedolven met reclames om het leger in te gaan. Elke kanaal en na elke tv-programma worden ze met gelikte filmpjes verleidt om te tekenen.
      'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

    9. #109
      Hugo mrz's Avatar
      Ingeschreven
      Oct 2002
      Locatie
      Leiden
      Berichten
      11.078
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      48994

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      Ja doei, ik was 12 jaar geleden akkoord met alles kwijt omdat ik hoorde dat "we" "gewonnen" hadden (vrede dus)....

      Jaren later oorlog sorry, maar dat vindt ik dan hypocriet. Ga maar beter je best doen, mensen van toen!!!!

      Ik weiger de enige eerlijke persoontje op aarde te zijn... wtf?

      We zijn idd armer geworden ja.... armer van geest!!!

      En dan gaat Israel nog een raketje afvuren op Syrie terwijl daar al 2 aardbevingskernen schade aanrichtten? Jesus, beyond zielig.

      Clueless.

      Plz. Geef me niet het gevoel dat ik alleen op de wereld ben, want dat was ik 12 jaar geleden al! (...)

    10. #110
      Joker Bart.NL's Avatar
      Ingeschreven
      Jan 2004
      Locatie
      Sneek
      Leeftijd
      54
      Berichten
      3.000
      Post Thanks / Like
      Reputatie Macht
      286228

      Standaard Re: Ik hoop dat ik ongelijk heb: Het lijkt alsof we naar een grote oorlog toe gaan.

      Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
      Op de Marokkaanse televisie worden jongeren bedolven met reclames om het leger in te gaan. Elke kanaal en na elke tv-programma worden ze met gelikte filmpjes verleidt om te tekenen.
      Welk land willen ze gaan aanvallen? Algerije? Zal wel bomvol zitten met nazi's daar.

    + Plaats Nieuw Onderwerp

    Bladwijzers

    Bladwijzers

    Forum Rechten

    • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
    • Je mag geen reacties plaatsen
    • Je mag geen bijlagen toevoegen
    • Je mag jouw berichten niet wijzigen
    •