Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet. - Pagina 18
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 18/19 EersteEerste ... 8171819 LaatsteLaatste
  Resultaten 171 tot 180 van de 189

  Onderwerp: Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet.

  1. #171
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.854
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet.
   Afgelopen 50 jaar zijn er ongeveer 20 coups tegen democratisch gekozen regeringen in Zuid-Amerika gepleegd. Allen met organisatie, medeweten en steun van de Amerika (Westerse wereld).
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  2. #172
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.410
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard El tren de Aragua en Chile

   .


   Reportage van Chilevision over de grootste criminele bende uit Venezuela en hoe deze bende in het noorden van Chili zich schuldig maakt aan o.a. martelingen, moorden, ontvoeringen, drugshandel, geweldadige berovingen, prostitutie, mensenhandel ...

   En zijn veel politici en autoriteiten die in het noorden de noodtoestand (estado de exepción) willen uitrioepen en militairen op straat willen. De huidige president Boric wil daar niets van weten.
   Bron : wikipedia

   Tren de Aragua is the largest criminal organization in Venezuela, with over 2,700 members. In addition to its home-state of Aragua, the organization also has a presence in other states in Venezuela, such as: Carabobo, Sucre, Bolívar, Guárico, Trujillo and Miranda. Tren de Aragua is led by Héctor Rusthenford Guerrero Flores, alias “Niño Guerrero"; he is currently incarcerated in Tocorón prison, which functions as the organization's headquarters.

   Tren de Aragua is also the first Venezuelan criminal organization to expand internationally; it has a presence in Colombia, Brazil, Peru, Ecuador, Bolivia and Chile. The organization engages in a variety of criminal activities, such as protection racketeering, drug-trafficking, arms-trafficking, human-trafficking, pimping, kidnappings-for-ransom, illegal mining, chop shops, human smuggling, witness tampering, bribery, and money laundering. Amidst the Tarapacá migrant crisis in northern Chile, Tren de Aragua engaged in trafficking of women across from the Bolivian border to Santiago.

   By October 2021 there were reports Chilean authorities were conducting four different investigations related to the criminal organisation.

   On March 24, 2022 Investigations Police of Chile (PDI) declared to have dismantled the Chilean branch of Tren de Aragua. One of the Tren de Aragua members captured in March 2022 had Interpol arrest warrants for murders in Venezuela and Peru. Six other migrant traffickers of Tren de Aragua were also captured in March 2022 by Chilean police.   .
   Laatst gewijzigd door Rob Gosseling; 07-08-22 om 20:40.

  3. #173
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.410
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard

   .
   In de straten van Venezuela maken bendes handig gebruik van de politieke instabiliteit


   Bewoners van de buurt Cota 905 in Caracas zoeken een veilig heenkomen elders, tijdens de gevechten die daar in juli uitbraken en die tientallen doden kostten. Beeld Reuters

   Terwijl de oppositie en de regering van Venezuela bekvechten over de politieke macht, wordt de echte macht steeds meer door bendes uitgeoefend.   Bron : trouw.nl - 4 september 2021

   Het voelt alsof je leeft in een ‘gevangenis met overal ogen’, vertelt een dorpeling in de Venezolaanse deelstaat Zulia. Persbureau Reuters interviewde de afgelopen tijd vele tientallen mensen over het leven van alledag in het westen van Venezuela.

   Op veel plekken zijn de regels streng. Na zes uur ’s avonds geldt er bijvoorbeeld een strikt straatverbod, iedereen die het dorp in- of uitgaat wordt geregistreerd, het dragen van wapens door particulieren is verboden, kinderen in de middelbareschoolleeftijd worden gedwongen van school geplukt om op cocaplantages te werken, of in de mijnen waar goud of coltan gedolven wordt.

   Rebellenleger

   Voordelen zijn er ook: de misdaad op straat is flink afgenomen, en de beloning voor het werk in de mijnbouw of drugshandel is goed, wat in het economisch volledig ingestorte Venezuela meegenomen is.

   De overheid die al die regels uitvaardigt en handhaaft, is niet de overheid die in hoofdstad Caracas zetelt, en waar president Nicolás Maduro de baas van is. Het is de ELN, een rebellenleger uit buurland Colombia, dat het westen van Venezuela al langer als uitvalsbasis gebruikt.

   Lange tijd werd dat min of meer gedoogd door Maduro en zijn voorganger Hugo Chávez. Ze zagen ideologische geestverwanten in de ELN, die ooit begon als linkse guerrillabeweging. Maar volgens veel waarnemers verwordt de ELN steeds meer tot een criminele bende met economische belangen, sinds kort ook in de drugshandel, die zulke belangen desnoods met geweld beschermt.

   Machtsvacuüm

   De afgelopen jaren kwam de ELN steeds vaker tevoorschijn uit het bos, en vestigde zich in bevolkingscentra. Ze springen daarmee in het machtsvacuüm dat is ontstaan nu de staat in Venezuela is ingestort onder de last van grof mismanagement, internationale sancties, dalende olieprijzen en een diepe economische en politieke crisis.

   Ver weg, in Mexico, onderhandelen vertegenwoordigers van de regering en de oppositie dit weekend weer over een uitweg uit die politieke crisis. Heel erg van harte gaat dat niet.

   De oppositie gelooft niet dat er onder het bewind van Maduro eerlijke verkiezingen mogelijk zijn. Maar andere opties hebben ze ook niet: de poging, begin 2019, om parlementsvoorzitter Juan Guaidó als alternatieve president naar voren te schuiven, is definitief mislukt: Maduro bleef gewoon in zijn presidentieel paleis zitten, en het leger bleef achter hem staan.

   Voor Maduro zijn de onderhandelingen evengoed een noodzaak: hij hoopt dat hij zo weer genoeg krediet opbouwt bij de internationale gemeenschap om opnieuw toegang te krijgen tot allerlei buitenlandse tegoeden. Die werden bevroren, toen veel landen verandering roken en Guaidó als wettige president erkenden.

   Gezag van bendes

   En dus werd, voorafgaand aan de gesprekken van dit weekend, alvast een akkoord bekendgemaakt. De oppositie heeft besloten, onder enig protest, toch weer mee te doen aan de regionale verkiezingen, die voor november op de agenda staan.

   Nog los van of ze eerlijk verlopen, en wat de precieze uitslag wordt: de echte machtsstrijd voert Maduro op dit moment niet met de oppositie, maar met de bendes. Want die krijgen niet alleen bij de grens met Venezuela steeds meer macht, ook in hoofdstad Caracas manifesteren ze zich steeds nadrukkelijker als concurrentie van de overheid.

   Helemaal nieuw is dat overigens niet. De georganiseerde misdaad heeft al langer veel invloed in het land. Dat bleek wel toen Maduro zich in 2014 genoodzaakt voelde om een soort wapenstilstand te sluiten. Daarbij werden sommige gebieden als zonas de paz, ‘vredeszones’ aangemerkt. Een eufemisme: de Venezolaanse overheid accepteerde het gezag van bendes in bepaalde gebieden, en beloofde de politie er weg te houden. In ruil beloofden de bendes dat ze het geweld op straat binnen de perken zouden houden.

   Militaire actie

   Maar dat lukt niet overal meer: één van die vredeszones, de wijk Cota 905 in Caracas, met een paar honderdduizend inwoners, ontplofte deze zomer. De wijk, slechts een paar kilometer van het presidentieel paleis, staat onder controle van de beruchte bendeleider ‘El Koki’. Die voelde zich in juli sterk genoeg om zijn territorium uit te breiden.

   Bij een gewapende confrontatie met de veiligheidsdiensten vielen 33 doden. In augustus sloeg het leger terug met een grote militaire actie tegen de bende van El Koki. Gefluisterd wordt dat hij zijn wijk nu ontvlucht is. Maar deze veldslag mag dan voorbij zijn, de oorlog tegen het bendegeweld heeft Maduro nog lang niet gewonnen.

   Vergeleken met die harde strijd is het gesteggel met de oppositie een eitje. In reactie op het akkoord met de oppositie kondigde Maduro aan dat hij straks in november voor de televisie gaat zitten en een schaaltje popcorn erbij pakt, om te aanschouwen hoe zijn uitdager Juan Guaidó weer gewoon naar de stembus gaat.   .

  4. #174
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.410
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard

   .
   Zevenstappenplan

   Handboek voor een dictator: zo werd democratisch Venezuela een autoritaire staat


   Aanhangers van Nicolás Maduro met een portret van zijn voorganger, Hugo Chávez. Beeld AFP

   Dinsdag wordt in Venezuela het nieuwe parlement beëdigd. Daarmee komt de laatste institutie onder controle van de regerende Socialistische Partij PSUV en is de dictatuur in Venezuela zo goed als voltooid. Hoe gaat dat in z'n werk, zo'n transformatie van democratie naar dictatuur? Een handboek.   Bron : trouw.nl - 4 januari 2021

   Tot dinsdag was de Nationale Assemblee de laatste institutie die in Venezuela nog niet onder controle stond van de PSUV. De rechterlijke macht, de nationale Kiesraad, de strijdkrachten en vrijwel de gehele media waren al gelijkgeschakeld, waarmee Venezuela is verworden tot een autoritaire staat. Met pakweg 15 procent steun onder de bevolking zit een kleine groep leiders steviger in het zadel dan ooit.

   De transformatie begon 22 jaar geleden met de verkiezing van de linkse populist Hugo Chávez, en is na diens dood in 2013 voortgezet onder leiding van Nicolás Maduro. De 58-jarige leider heeft de wording van een partijdictatuur naar Cubaans model – maar veel gewelddadiger – de laatste jaren versneld, maar de basis ervoor werd gelegd door Chávez, opdat zijn tegenstanders zoals hij zelf zei “nooit meer aan de macht zullen komen”. Volmaakt is het proces nog niet. Er bestaan nog oppositiepartijen, er is nog vrijheid van beweging en er zijn – digitaal – nog kritische media.

   Dat uitgerekend Venezuela dit proces doorloopt is ironisch. Het land was, nadat in 1958 zijn laatste dictator Marcos Pérez Jiménez vertrok, decennialang juist hét Latijns-Amerikaanse toonbeeld van democratie. Terwijl de rest van de regio synoniem werd voor dictaturen en staatsgrepen, bleef Venezuela verschoond van junta’s en repressie. Nu vrijwel alle dictaturen in democratieën zijn veranderd, bewandelt Venezuela de omgekeerde weg.

   Maar hoe doe je zoiets eigenlijk, van een democratie een dictatuur maken? De transformatie van Venezuela laat zich lezen als een handleiding.

   1. Grijp de macht

   Alles begint uiteraard met aan de macht komen. De snelste maar ook riskantste optie is een staatsgreep. Hugo Chávez kon daarvan meepraten toen zijn putsch april 1992 mislukte en hij voor jaren de gevangenis in ging. Omslachtiger maar eleganter is meedoen aan de verkiezingen. Na zijn vrijlating werkte Chávez jaren aan zijn campagne. Hij had een uitstekende neus voor de zwakke plek van de Venezolaanse democratie: de enorme armoede die werd genegeerd door de corrupte politici. Hij presenteerde zich als buitenstaander; een luchtmachtofficier die het opnam voor het door de corrupte politici vergeten volk. Hij beloofde hun een ‘revolutie’: hij zou alles anders gaan doen.

   Geholpen door zijn charisma maakte hij heftige emoties los bij de arme massa’s en werd hij eind 1998 met een enorme meerderheid tot president gekozen. In het parlement veegde hij de traditionele partijen in één keer van de kaart. Hij liet een nieuwe – overigens democratische – grondwet schrijven en kreeg bij herhaling parlementaire toestemming om gedurende lange periodes per decreet te regeren. Wat Chávez niet lukte was in 2007 een referendum winnen over de mogelijkheid om zichzelf oneindig opnieuw verkiesbaar te stellen – ergo voor altijd aan de macht te kunnen blijven –, iets wat hij een jaar later alsnog regelde via het parlement en de Hoge Raad.

   2. Zuiver de strijdkrachten

   Wie de wapens heeft, heeft de macht; het is dus essentieel om de strijdkrachten te politiseren en trouw te houden met behulp van geld en privileges. Het Venezolaanse leger stond bekend als professioneel en a-politiek. Chávez, zelf militair, gaf hun voor het eerst stemrecht, maar eiste in ruil daarvoor trouw aan zijn ‘Bolivariaanse revolutie’. Na een mislukte staatsgreep tegen hem in 2002 pakte hij het rigoureuzer aan. Het aantal generaals werd uitgebreid van 100 tot 2000, waarmee de kans op muiterij kleiner werd, en de top werd herhaaldelijk opnieuw gescreend en vervangen.

   De huidige president van Venezuela, Nicolás Maduro, politiseerde de militairen verder. Een gevreesde geheime dienst speurt – met hulp van naar schatting 2500 Cubaanse experts – naar kritiek of potentiële rebellie op straffe van marteling en het lastigvallen van familieleden. Om de militairen loyaal te houden ontvangen zij goede salarissen en de controle over smokkelroutes van drugs, goud, geld, brandstof, voedsel en emigranten, waaraan kapitalen worden verdiend.

   3. Politiseer de rechters

   Maak zo snel mogelijk een einde aan onafhankelijke rechtspraak. “Heel vaak lukt het [de oppositie] beslissingen van de revolutie te neutraliseren via een rechter, of via de Hoge Raad!”, stelde Chávez verontwaardigd vast en noemde het ‘verraad aan het volk’. In 2004 vulde hij de tot dan toe onafhankelijke Hoge Raad met politieke bondgenoten die op hun beurt de leden van de Nationale Kiesraad kozen, om verkiezingsuitslagen veilig te stellen. De laatste verkiezingen werden geboycot door de oppositie omdat de Kiesraad elke kans om te winnen had geblokkeerd.

   Rechters oordelen nooit meer in het nadeel van de regering. Wie het toch aandurft heeft een probleem, zoals rechter Maria Lourdes Afiuni, die het in haar hoofd haalde om een uitspraak te doen die Chávez niet zinde en vervolgens zelf voor jaren de cel in ging. Recenter is Maduro’s klopjacht op hoofdaanklager Luisa Ortega, die in 2017 plotseling kritiek ging uiten op de regering en het land moest ontvluchten om niet te worden opgepakt.

   4. Neutraliseer het parlement

   Maak van het parlement een applausmachine. In Venezuela was dit aanvankelijk geen issue want Chávez won steeds met gemak de meerderheid. Maar de veel minder charismatische Maduro deed dat trucje niet na. Al bij zijn eerste parlementsverkiezing, in 2015, veroverde de oppositie het parlement terug. Meteen werden de andere instituties in stelling gebracht. De Hoge Raad verklaarde – vanwege vermeende fraude – het parlement illegaal en nam alle wetgevende taken over. Dit was het moment waarop massale protesten uitbraken voor behoud van de democratie. De rechters draaiden hun besluit terug, maar alle toekomstige beslissingen van het parlement bleven onwettig. Vervolgens zette Maduro een schaduwparlement op in de vorm van een Grondwetgevende Vergadering – volledig gevuld met partijgenoten – die alle taken, faciliteiten en budgetten van het parlement overnam. Nu het parlement weer in handen is van de PSUV, is de Grondwetgevende Vergadering opgeheven.

   5. Schakel de oppositie uit

   Maak georganiseerde oppositie machteloos door ze financieel te treffen, ze te verdelen of door haar leiders te neutraliseren. Chávez begon met het beknotten van budgetten aan door de oppositie bestuurde deelstaten en gemeenten. Toen de oppositie in 2009 de hoofdstad Caracas heroverde, verzon hij de functie van ‘districtsburgemeester’ en benoemde een partijgenoot die de beschikking kreeg over budgetten, kantoor en personeel van de gekozen burgemeester.

   President Maduro ontneemt populaire oppositieleiders en parlementsleden de immuniteit, en laat hen vervolgens oppakken en zonder proces voor jaren gevangenzetten, beschuldigd van corruptie, wapenbezit of samenzwering. De belangrijkste leiders, onder wie Leopoldo López, zijn naar het buitenland gevlucht. Alleen de bekende Juan Guaidó die zichzelf vorig jaar met brede internationale steun uitriep tot interim-president, wordt met rust gelaten, uit angst voor de internationale reactie. In aanloop naar de meest recente verkiezingen ontbond de Hoge Raad de besturen van de belangrijkste oppositiepartijen en verving die door regeringsgetrouwen, die vervolgens straffeloos campagne mochten voeren met de logo’s, symbolen, kleuren en vlaggen en nu ‘namens de oppositie’ in het parlement zitten.

   6. Schakel de media gelijk

   Sluit kritische media, te beginnen bij de invloedrijke televisiezenders. Doe dat discreet; politie-invallen zijn echt uit de tijd. Denk liever aan verlammende rechtszaken, onbetaalbare boetes, het intrekken van vergunningen of het intimideren van journalisten. Chávez sloot honderden onafhankelijke televisie- en radiozenders zonder de wet te overtreden. Emblematisch was de sluiting van de historische tv-zender RCTV door het niet vernieuwen van de zendvergunning die in 2007 afliep.

   De invloedrijke anti-regeringszender Globovisión werd verzwakt door rechtszaken en hoge boetes en in 2013 vrijwel failliet opgekocht door een regeringsvriendelijke ondernemer. Venezuela’s laatste oppositiespreekbuis, dagblad El Nacional, sloot eind 2018 omdat het – dankzij doelgerichte sabotage van de regering – niet meer aan papier en inkt kon komen. In 2018 liet Maduro een ‘anti-haatwet’ aannemen om journalisten te vervolgen. Kritische journalistiek is, afgezien van een enkele kritische column in een van de overgebleven dagbladen, vrijwel helemaal verplaatst naar sociale media zoals Facebook en Twitter.

   7. Intimideer je burgers

   Laat je vijanden zien dat je weet wie ze zijn en dat tegenstand duur wordt betaald, desnoods met geweld. Chávez diskwalificeerde vanaf dag één iedereen met kritiek als lid van de oude corrupte elite of agent van de CIA. De intimidatie bereikte de individuele Venezolanen toen in 2004 een lijst van miljoenen burgers die hadden getekend voor een impeachment van Chávez, letterlijk op straat belandde: de lijst was op CD te koop. Velen van hen verloren hun baan en sociale voorzieningen.

   Maduro verfijnde het controlenetwerk. Informanten in de volkswijken weten precies wie op de oppositie stemt of tegen de regering demonstreert. Wie loyaal is krijgt cadeautjes – in ruil voor een stem: “Wie niet stemt, die zal niet eten”. Ten behoeve van de politieke controle houdt de partij een monopolie op de hulp aan de armen. Internationale hulp wordt tegengehouden, lokale humanitaire organisaties worden geïntimideerd, hun leiders opgepakt.

   Protest wordt hard neergeslagen. Bij massaprotesten in 2017 werden zeker 120 demonstranten gedood, anderen zijn gemarteld. Berucht zijn de paramilitaire colectivos die gewapend en op motoren tegenstanders terroriseren. In september publiceerde de VN een lijvig rapport vol gruwelijke details over marteling en schendingen van de mensenrechten.

   Sinds 2016 zijn 18.000 burgers standrechtelijk geëxecuteerd, vooral in volkswijken. In 2020 doodde de politie meer burgers dan de misdaad. Het Internationaal Strafhof stelde onlangs vast dat er voldoende grond is voor een rechtszaak tegen Venezuela. De recentste verkiezingen zijn door vrijwel niemand erkend, net zo min als de applausmachine die vandaag wordt beëdigd, het voorlopig sluitstuk van 22 jaar afbraak van de democratie.
   .

  5. #175
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.854
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet.

   John Bolton zegt dat de regering van Trump gelijk had om te proberen het Maduro-regime in Venezuela omver te werpen

   'Het enige waar ik spijt van heb, is dat het ons niet is gelukt, hoewel we in de buurt kwamen'


   Johanna Chisholm zaterdag 07 mei 2022 08:14

   Trump gebruikte de term 'brandertelefoons' meerdere keren, zegt John Bolton

   John Bolton , die begin 2019 als nationale veiligheidsadviseur van de voormalige president Donald Trump diende tijdens het hoogtepunt van de presidentiële crisis in Venezuela , zei dat de president voor één termijn “gelijk had om te proberen het Maduro-regime omver te werpen”.

   De opmerkingen van de voormalige nationale veiligheidsadviseur werden donderdag gemaakt terwijl hij een publiek van jonge conservatieven toesprak tijdens een evenement dat werd georganiseerd door de Vandenberg Coalition in samenwerking met het American Enterprise Institute , een rechtse denktank in Washington, DC waar Bolton diende als een voormalige senior fellow, meldde Politico voor het eerst.

   “[Trump] had gelijk toen hij probeerde het Maduro-regime omver te werpen”, zei Bolton naar verluidt, volgens Alex Ward van Politico . “Daar heb ik absoluut geen spijt van. Het enige waar ik spijt van heb, is dat we er niet in zijn geslaagd, hoewel we er dichtbij kwamen.”

   Bolton voegde er ook aan toe dat hij dacht dat regimewisseling in Noord-Korea "iets gemakkelijker" zou zijn geweest dan het Latijns-Amerikaanse land, omdat Zuid-Korea, een sterke militaire bondgenoot van de VS, een regering zou kunnen installeren die het schiereiland zou kunnen besturen.

   Gedurende zijn ambtstermijn als president stond Trump vaak op gespannen voet met zijn agressieve nationale veiligheidsadviseur als het ging om buitenlandse moerassen, vooral als het ging om de situatie van president Nicolas Maduro en de crisis in Venezuela begin 2019.


   https://www.independent.co.uk/news/w...-b2072370.html

   Volledig vertaald met google.translate
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  6. #176
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.854
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet.

   ...

   De VS zouden sinds de Tweede Wereldoorlog in meer dan 70 landen een 'regimeverandering' hebben doorgevoerd . In de afgelopen jaren is het direct of indirect betrokken geweest bij oorlogen in Afghanistan , Irak , Libië , Syrië , Jemen en Oekraïne. Bolton zelf heeft opgeschept over zijn betrokkenheid bij inspanningen tot 2019 om de regering van Nicolas Maduro in Venezuela te verdrijven, in een poging Juan Guaido, de eigen voorkeurskandidaat van president Washington , te installeren .
   ...

   https://www-jonathan--cook-net.trans..._x_tr_pto=wapp
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  7. #177
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.410
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard

   .


   De nieuwe Chileense grondwet

   Volksraadpleging nieuwe grondwet


   Artikel 1

   1. Chili is een sociale en democratische rechtsstaat. Het is multinationaal
   intercultureel, regionaal en ecologisch.

   2. Het is opgericht als een solidaire republiek. Haar democratie is inclusief en pariteit. Het erkent als intrinsieke en onvervreemdbare waarden de waardigheid, vrijheid, de inhoudelijke gelijkheid van mensen en hun onlosmakelijke relatie met de natuur.

   3. De bescherming en garantie van individuele en collectieve mensenrechten vormen het fundament van de staat en leiden al zijn activiteiten. Het is de plicht van Staat genereert de nodige voorwaarden en levert de goederen en diensten om het gelijke genot van rechten en de integratie van mensen te waarborgen in het politieke, economische, sociale en culturele leven voor hun volledige ontwikkeling.

   (Vertaling Google translate)   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor
   Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet.

   @Revisor :

   Staat "hét Westen" achter de Chileense grondwet van 1980 - 2010 (neoliberalisme) of staat ze achter de (concept) nieuwe grondwet van 2022 die het gevolg is van de grote (geweldadige) sociale protesten van 2019 - 2020 ? Deze vraag in de context van de topictitel.

   De nieuwe revolutionaire socialistische regering Gabriel Boric staat vierkant achter de nieuwe grondwet. Wat gaan de VS en de EU hiermee doen. Steunen of juist niet?

   Loopt de in 2021 democratisch gekozen president het risico van een staatsgreep georkestreerd door het westen? Immers de lijn van president Boric is radicaal anders. Tegen het kapitalisme en uiterst links.

   Is er westerse interventie te verwachten tijdens het plebisciet (volksraadpleging) over de nieuwe grondwet op 4 september 2022 ?

   Wat ga ik stemmen op 4 september 'apruebo' of 'rechazo' ?
   Gabriel Boric   .
   Laatst gewijzigd door Rob Gosseling; 11-08-22 om 05:03.

  8. #178
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.854
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Oorzaak coups: In Zuid-Amerika worden presidenten die ingaan tegen westerse beleid afgezet.

   Steeds meer Zuid-Amerikaanse landen lukt het om het juk van de VS af te werpen. De VS flipt daarvan.


   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  9. #179
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.410
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard

   .
   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   Steeds meer Zuid-Amerikaanse landen lukt het om het juk van de VS af te werpen. De VS flipt daarvan.
   .

  10. #180
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.410
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard

   .
   Deze tweet maakt duidelijk welke lijn Gabriel Boric gaat volgen :

   .

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •