Nederland heeft 22 jihadistische groeperingen in Syrie gesteund - Pagina 5
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 5/5 EersteEerste ... 45
  Resultaten 41 tot 44 van de 44

  Onderwerp: Nederland heeft 22 jihadistische groeperingen in Syrie gesteund

  1. #41
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.997
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Nederland heeft 22 jihadistische groeperingen in Syrie gesteund

   Opinie Niet-letale steun

   Minister Blok, stop echt met steun aan gewapende strijdgroepen

   Als het aan minister Stef Blok van buitenlandse zaken ligt, behoudt Nederland zich het recht voor steun te leveren aan gewapende, niet-statelijke groepen in burgeroorlogen. Foute boel, meent SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

   Sadet Karabulut
   1 november 2020, 9:03

   Het kabinet leverde van 2015 tot 2018 voor meer dan 25 miljoen euro naar eigen zeggen ‘niet-letale steun’ aan *gewapende groepen in Syrië. Die bestond onder meer uit honderden voertuigen, waaronder pick-uptrucks waarop wapentuig gemonteerd kon worden – het favoriete militaire voertuig in de Syrische burgeroorlog. Ook ander geleverd *materieel, zoals uniformen, warmte-apparatuur, satelliettelefoons en laptops, werd gebruikt op het strijdtoneel. Dit Nederlandse NLA-programma maakte deel uit van een internationale aanpak. Vanaf 2011, toen de oorlog in Syrië uitbrak, hebben de VS, maar ook een aantal Golfstaten, Turkije en enkele EU-landen voor miljarden euro’s gewapende groepen gesteund, met wapens en ander materieel.

   Het is een publiek geheim dat hierbij ook van alles is geleverd aan Al-Qaida en andere jihadisten, vooral door de Golfstaten en Turkije. In deze poging tot omverwerping van het Assad-regime in Syrië gold kennelijk het aloude motto dat de vijand van onze vijand onze vriend is.

   Oorlogsmisdaden


   De Nederlandse NLA kwam deels ook terecht bij uitermate dubieuze strijdgroepen, zoals Jabhat al-Shamiya en de Sultan Murad Brigade. Beide werden door ngo’s in verband gebracht met mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Even bizar als veelzeggend is dat het Openbaar Ministerie Jabhat al-Shamiya omschrijft als een criminele *organisatie met terroristisch oogmerk.

   Deze, maar ook andere groepen – Nederland steunde er meer dan twintig – maakten zich schuldig aan allerlei misdaden. Zij trokken ook nauw samen op met Al-Qaida en andere jihadistische organisaties, zoals *Ahrar al-Sham, die al vroeg na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog de dienst *uitmaakten op het slagveld en in veroverd gebied.

   Onderzoeksjournalistiek


   De hier opgesomde informatie – volgens verschillende juristen heel stevige aanwijzingen voor schendingen van fundamentele volkenrechtelijke beginselen – hebben wij nadrukkelijk niet tot onze beschikking dankzij het kabinet. Dat heeft de Tweede Kamer en daarmee de bevolking nooit hierover geïnformeerd. We weten dit alles enkel vanwege doortastend onderzoeksjournalistiek werk van deze krant, in samenwerking met ‘Nieuwsuur’. Was dit werk niet verricht, dan was het NLA-programma waarschijnlijk nog altijd goeddeels geheim.

   Het leidt weinig twijfel dat de reden voor deze geheimhouding is dat eerlijke communicatie over het NLA-programma uitvoering ervan simpelweg onmogelijk zou hebben gemaakt. Welke partij zou immers goedkeuring hebben verleend aan een programma ter ondersteuning van oorlogsmisdadigers, mensenrechtenschenders, jihadisten en bondgenoten van Al-Qaida?

   Het is vanwege de genoemde journalistieke inspanningen dat we ook weten dat beloften die herhaaldelijk aan het parlement werden gedaan – bijvoorbeeld dat partijen die steun ontvingen geen mensenrechten mochten schenden en niet mochten samenwerken met jihadisten – niet werden *na*gekomen. Gebroken beloften bleken jarenlang geen enkel bezwaar voor voortzetting van het NLA-programma.

   Twee stevige debatten zijn er eind 2018, begin 2019 reeds gevoerd over de leugens, misleiding en bedrog van het kabinet over de Nederlandse inmenging in de Syrische burgeroorlog, beide resulterend in een *helaas weggestemde motie van wantrouwen tegen minister Blok.

   Muizegaatje


   Met een deze zomer gepubliceerd rapport van twee adviesorganen, dat een gretig door de minister omarmd muizegaatje openlaat voor toekomstige NLA-programma’s, hoopt Blok dit hoofdstuk nu achter zich te kunnen laten.

   Dat dient de Tweede Kamer niet te laten passeren. De ervaring met het NLA-programma en de leugens daarover richting het parlement zouden aanleiding moeten zijn om dergelijke praktijken in de toekomst niet opnieuw te tolereren.

   Daarnaast noopt de soms stevige kritiek op het NLA-programma in Syrië van geleerden met expertise in internationaal recht tot onafhankelijk onderzoek. Dat moet aan het licht brengen in welke mate het volkenrecht in de praktijk is geschonden. Een land als Nederland, dat nota bene in de eigen Grondwet heeft opgenomen dat de regering de ontwikkeling van de internationale rechtsorde bevordert, zou dit tot op de *bodem moeten uitzoeken.


   https://www.trouw.nl/opinie/minister-blok-stop-echt-met-steun-aan-gewapende-strijdgroepen~bad2bbca/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  2. #42
   Eric de Blois
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Berichten
   3.221
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   13

   Standaard Re: Nederland heeft 22 jihadistische groeperingen in Syrie gesteund

   Die (foute) steun aan verzetsbewegingen in Syrië is in 2018 gestopt, zo had Blok in een brief aan de Kamer aangegeven. Het staat ook in het artikel: "tot 2018".
   Behalve de SP was ook de PVV tegen die steun. Alleen wordt dergelijke steun niet uitgesloten in de toekomst bij conflicten in de wereld.

  3. #43
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.997
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Nederland heeft 22 jihadistische groeperingen in Syrie gesteund

   Steun aan Syrische Rebellengroepen

   Rutte probeert onderzoek steun Syrische rebellen tegen te houden

   Premier Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.Beeld ANP

   Premier Rutte heeft persoonlijk geprobeerd een onderzoek naar de Nederlandse steun aan Syrische rebellen tegen te houden.

   Ghassan Dahhan, Milena Holdert en Jorn Jonker27 november 2020, 19:55

   Dat zeggen bronnen binnen drie verschillende coalitiepartijen tegen Nieuwsuur, dat daar vanavond over bericht. De Kamer spreekt al twee jaar over zo’n onderzoek naar het zogeheten NLA-programma. Rutte zou zich in de ministerraad tégen een feitenonderzoek hebben uitgesproken. Ook zou hij verschillende bewindspersonen hebben gevraagd om aan hun fracties te laten weten dat hij niet wil dat het onderzoek er komt.

   Vanmiddag wilde Rutte bij de wekelijkse persconferentie geen verdere details over de kwestie verstrekken.

   Den Haag steunde terreurgroepen


   Twee jaar geleden onthulden Nieuwsuur en Trouw dat het kabinet jarenlang gewapende rebellen in Syrië had gesteund die mensenrechten schonden en samenwerkten met terroristen. Het kabinet voorzag ze onder meer van honderden pick-up trucks, satellietapparatuur en uniformen. De Kamer was al die tijd beloofd dat alleen ‘gematigde’, democratische groeperingen steun zouden ontvangen en dat het om civiele goederen zou gaan.

   De Nederlandse regering leverde officieel voor ruim 25 miljoen euro aan niet-dodelijke hulpgoederen aan de ‘gematigde, gewapende oppositie’ in Syrië. Maar de hulp ging in het geheim ook direct naar ‘terroristen’.Lees hier alles over het zogeheten NLA-programma.

   Na de publicaties stemden alle coalitiepartijen in met de motie-Omtzigt. Die motie vroeg om een onafhankelijk feitenonderzoek naar het programma, en een zogeheten ‘toetsingskader’ te ontwikkelen voor de toekomst. De adviesorganen AIV en de CAVV werden hiervoor aangewezen. Nu, twee jaar later, ligt er wel een toetsingskader, maar tot een feitelijk onderzoek is het nooit gekomen.

   CDA en ChristenUnie willen dat het feitenonderzoek er alsnog komt, en dienden daartoe deze maand opnieuw een motie in. Minister Blok ontraadde het voorstel. Hij zegt dat een onderzoek tot ‘grote problemen’ zal leiden omdat ‘een heel groot deel van de informatie vertrouwelijk is’. Ook zou het ‘spanningen’ teweeg brengen bij ‘bondgenoten’ die bij het steunprogramma betrokken waren, meent Blok. ‘Die zullen ongemakkelijk reageren wanneer zij langs Nederlandse route ook zij bevraagd zullen worden’, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

   Rutte wilde motie laten intrekken


   Voorlopig is de motie aangehouden, maar zal binnenkort in stemming worden gebracht. Het is onduidelijk of de motie om het steunprogramma alsnog te onderzoeken een meerderheid gaat halen. Toen de Kamer twee jaar geleden om een onderzoek vroeg, steunde de VVD dat nog. Maar Rutte heeft naar verluidt nu zelfs de bewindspersonen van de indienende partijen (CDA en ChristenUnie) gevraagd hun fracties te laten weten dat hij wil dat de motie wordt ingetrokken. Dat laatste is niet gebeurd, maar het is de vraag welke gevolgen de druk van Rutte voor de steun in de rest van de Kamer zal hebben.

   Het is niet duidelijk waarom de premier zich zo persoonlijk verzet tegen het onderzoek. Het NLA-programma was een programma waar nog steeds veel vragen over zijn. Nieuwsuur en Trouw onthulden verschillende groeperingen die Nederlandse steun ontvingen, maar het grootste deel van de in totaal 22 gesteunde groepen is nog onbekend. Kamerleden kregen na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring informatie over het programma in te zien maar mochten hier in het openbaar niet over spreken. Onafhankelijk experts hebben tot op heden geen toegang gekregen tot deze informatie.

   De anonieme bronnen van de verschillende coalitiepartijen in dit stuk zijn bij de redactie van Trouw en Nieuwsuur bekend.


   https://www.trouw.nl/politiek/rutte-...uden~b6c37f14/


   Ook hier weer de ''Gluiperd Rutte-Doctrine''.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #44
   Eric de Blois
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Berichten
   3.221
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   13

   Standaard Re: Nederland heeft 22 jihadistische groeperingen in Syrie gesteund

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   Ook hier weer de ''Gluiperd Rutte-Doctrine''.
   Jouw inhoudelijke bijdrage. Op de persoon spelen dat ligt jou wel. Alleen als ze dat bij jou doen ga je enorm uit je dak.

   Over de jihadisten die de Nederlandse regering belazerd hebben om steun los te weken geen kwaad woord. Want ja dat zijn tenslotte moslims.

   Voor jou is dit nieuws koren op je molen met je haat tegen het westen en Nederland in het bijzonder. Zo kun je je oorlogzuchtige broeders uit de wind houden en wijzen naar Nederland als bron van het kwaad.

   Als het aan mij zou liggen gaat er helemaal geen steun naar welke groep dan ook. Doodvallen kunnen ze. Het is om het even wie je steunt. Er is altijd een verliezende partij die Nederland kan beschuldigen. Doodvallen kunnen ze dus met hun eeuwige conflicten. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet. En waarom zou je dan voor een bepaalde partij kiezen? Het is één pot nat.
   .

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •