Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken - Pagina 3
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 3/3 EersteEerste ... 23
  Resultaten 21 tot 26 van de 26

  Onderwerp: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

  1. #21
   Very Important Prikker
   Ingeschreven
   Nov 2004
   Berichten
   11.661
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   776493

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Oiseau Bekijk Berichten
   wat dacht je van shell en haar verdienmodel in kutlanden?
   terug in de tijd heeft VOC mentaliteit met haar praktijken veel rijkdom gebracht terwijl in de uitgebuite plekken alleen maar misere..

   oh ja! misschien denk jij dat de armen gauw in opstand komen en alles kapot maken en melkaar gaan uitmoorden.. helaas gebeurt het zelden en door hun eigen ellende laten zich juist uitbuiten …

   Eke , kijk hier in mooi NL hoe de flexers worden uitgebuit en uitzendkrachten uit Polen .. ( je wordt uitgebuit en niemand die voor je opkomt … zelfs in coronatijd (juist) .. want geen inspectie en onderdrukte ( zwaar onderbetaald ) krachten durven ook niet in opstand te komen want dan alles kwijt ( meestaal hebben ze nog familie die ver weg moet eten)

   Alleen virussen die nog krachtiger dan deze slappe corona kunnen de uitbuiters een kopje kleiner maken.
   Waarschijnlijk moet ik beter formuleren want dat bedoel ik niet.

   Umar Khalid merkt op dat de multinationals de haat-politiek (verdeel- en- heers) van de regering steunen !

   Ik begrijp wel dat multinationals achter regeringen van hun vestigingslanden staan zolang ze maar niet te sterk veranderen, maar als deze regeringen zover gaan dat de bevolking elkaar wil villen en er opstanden komen, kunnen die multinationals ook niet goed boeren.
   Ik zou verwachten dat die multinationals op de rem gaan trappen en een gegeven moment zelfs gaan verhuizen.
   Dus ik snap die opmerking van Khalid niet helemaal.

  2. #22
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.740
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011797

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Amnesty International stopt in India vanwege ‘heksenjacht’ door regering

   Amnesty International heeft dinsdag alle activiteiten in India gestaakt nadat de autoriteiten de banktegoeden van de organisatie hadden bevroren. Het lijkt een nieuwe fase in de kneveling van kritische ngo’s door de hindoenationalistische regering van premier Narendra Modi.

   Ben van Raaij
   29 september 2020, 13:51

   Het hoofdkantoor van Amnesty International India in Bangalore. Beeld AP

   Volgens de regering overtreedt de mensenrechtenorganisatie de regels over buitenlandse financiering van niet-gouvernementele organisaties. Amnesty zegt dat de legitieme fondsenwerving als een vorm van witwassen wordt afgeschilderd vanwege de kritiek van de organisatie op hoe de regering omgaat met kritische geluiden.

   Amnesty zegt al twee jaar te worden lastiggevallen door de autoriteiten op grond van valse aantijgingen over financiële malversaties. Mede hierdoor heeft de organisatie mensen moeten ontslaan.

   ‘Dit is de laatste stap in de onophoudelijke heksenjacht van de Indiase regering tegen mensenrechtenorganisaties over ongegronde en verzonnen aantijgingen’, zei Amnesty dinsdag in een verklaring. Volgens veel ngo’s probeert de regering buitenlandse organisaties verdacht te maken.

   Militaire aanpak


   Amnesty publiceerde de afgelopen tijd twee rapporten waarin de regering-Modi wordt beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen: een rapport over de harde militaire aanpak van de volksopstand in de in meerderheid islamitische deelstaat Jammu en Kashmir, en een rapport over hoe de politie protesten tegen een nieuwe burgerschapswet neersloeg. Daarbij kwamen begin dit jaar zeker vijftig mensen om, vooral moslims.

   De directeur van Amnesty India, Avinash Kumar, ziet een direct verband tussen de bevriezing van de banktegoeden en de twee genoemde Amnesty-rapporten. ‘Voor een beweging die niets meer doet dan haar stem verheffen tegen onrecht, komt deze laatste aanval neer op het bevriezen van tegenspraak.’

   Secretaris-generaal Julie Verhaar van Amnesty International kwalificeert de financiële strafmaatregel als een ‘beschamende daad’. ‘Het is een treurige dag wanneer een land met de statuur van India, een opkomende wereldmacht en een lid van de VN-Mensenrechtenraad, (…) zo bruut probeert om mensen tot zwijgen te brengen die streven naar verantwoording en rechtvaardigheid.’

   Intoleranter


   De regering-Modi legt met haar hindoenationalistische agenda mensenrechtenactivisten, intellectuelen, studenten, filmmakers en journalisten steeds meer het zwijgen op. Het politieke en maatschappelijke klimaat in het land wordt intoleranter. Minderheden voelen zich steeds meer bedreigd, met name de 170 miljoen Indiase moslims. Volgens critici ondermijnt Modi’s beleid het seculiere fundament van de Indiase democratie.

   Oppositiepoliticus Shashi Tharoor noemt Amnesty’s vertrek een klap voor de mondiale status van India als een democratie waar vrijheid van organisatie en meningsuiting hoog in het vaandel staan. ‘Acties als deze ondermijnen onze reputatie als democratie en tasten onze soft power aan’, twitterde hij.   https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...ring~be57bd5e/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  3. #23
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.740
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011797

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   India is druk bezig met het ontmenselijken van moslims

   Mensenrechten Dat in India de regerende partij een hindoe-nationalistische agenda heeft, is bekend. Maar het gecoördineerde haatzaaien neemt sterk toe, vrezen

   Ritumbra Manuvie en Marcel Brus.

   ndiase betogers in New Delhi demonstreren tegen de burgerschapswetten van de regering-Modi, 10 februari 2020. Foto EPA / STR

   Amnesty International (AI) zag zich eind september gedwongen de kantoren in India te sluiten. De mensenrechtenorganisatie en haar medewerkers werd het werken daar onmogelijk gemaakt. Het is tekenend voor het afglijden van India als rechtsstaat en dit proces gaat veel sneller en dieper dan de meesten van ons beseffen. De Nederlandse regering toonde zich in 2019, in antwoord op Kamervragen over religieuze vervolging in India, weliswaar bezorgd over de mensenrechten in India, maar stelde vertrouwen te houden in de rechtsstatelijke instituten zoals de Indiase Grondwet en de rol van het Hooggerechtshof. Het is te hopen dat minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) inmiddels een scherpere blik heeft ontwikkeld op wat er gaande is in India.

   Dat de regerende BJP onder leiding van Narendra Modi een hindoe-nationalistische agenda heeft, is bekend. De wijze waarop deze agenda in de afgelopen jaren met grote stappen tot een uitholling van de rechtsstaat India heeft geleid, is echter minder bekend, bij gebrek aan aandacht voor de samenhang tussen recente gebeurtenissen.

   Hindoe-nationalisme


   In de afgelopen jaren zijn de etnische en religieuze neutraliteit van de staat verschoven naar een accent op hindoe-nationalisme waardoor minderheden ernstig in hun positie worden bedreigd. Dit hindoe-nationalisme is onder andere zichtbaar in de nieuwe wetgeving over het burgerschap van India (de zogenoemde Citizens Amendment Act). In het recent geïnitieerde verificatieproces van burgerregistratie in het National Register of Citizens dat met name voor moslims discriminatoir zal uitpakken. En in de intrekking van artikel 370 van de Grondwet, wat een speciale autonome status verleende aan de staat Jammu en Kashmir. Het werd gevolgd door drastische vrijheidsbeperkingen van de overwegend uit moslims bestaande bevolking in deze regio, en het voorzag in de omstreden bouw van een hindoetempel in Ayodhya op de plaats waar eeuwenlang een moskee stond. In februari leidden protesten tegen deze ontwikkelingen in Delhi tot tenminste 53 doden en 500 gewonden. Honderden personen, onder wie juristen, studenten en journalisten, zijn na deze rellen aangeklaagd, ondervraagd of gearresteerd, in lijn met de draconische Indiase antit-terrorismewet (UAPA).

   Geen actie is evenwel ondernomen tegen BJP-politici die extremistische hindoes hebben aangezet tot het gebruik van geweld in de rellen in februari. Ook de rol van de politie in het niet optreden tegen de rellen en het mogelijk assisteren van de extremisten werd niet onderzocht.

   De juridische middelen van de rechtsstaat, zoals de UAPA en de wijziging van de Grondwet, worden gebruikt om protesten tegen het beleid van de regering-Modi en het hindoe-nationalisme de kop in te drukken en om de ideologische hindoeïstische doeleinden te dienen. Juist ook omdat India op dit moment zitting heeft in de VN-Mensenrechtenraad, zouden deze ontwikkelingen reden genoeg kunnen zijn voor minister Blok om meer te doen dan op diplomatiek niveau zijn zorgen uit te spreken over de mensenrechtensituatie.

   ‘Coronajihad’


   Echter, de situatie is gevaarlijker dan hierboven geschetst. Niet alleen staat India’s rechtsstatelijkheid op het spel. Wat de situatie anders maakt is de massale haattaal op sociale media met als enig doel om minderheden te ontmenselijken. Geweld van schijnbaar ongeorganiseerde bendes tegen islamitische slagers die beschuldigd werden van het slachten van voor hindoes heilige koeien, is een voorbeeld dat de Nederlandse pers heeft bereikt. BJP-leider Raghuraj Singh bedreigde mensen die slogans aanhieven tegen Narendra Modi en Yogi Adityanath, de Eerste Minister van Uttar Pradesh, met: „Jullie zullen levend begraven worden.” Een ander voorbeeld is de poging om moslims het voeren van een ‘coronajihad’ aan te wrijven, een vermeende samenzwering om het coronavirus te verspreiden. Deze beschuldiging is onder andere ondersteund door Anantkumar Hegde, een BJP-lid van het Indiase parlement.

   Het aanzetten tot haat en geweld tegen bevolkingsgroepen is in strijd met internationale verdragen waaraan ook India gebonden is. Staten zijn verplicht om hier actie tegen te ondernemen en te voorkomen dat rechten van minderheden worden geschonden. In het overwegend hindoeïstische India zijn minderheden een gemakkelijk doelwit. Met de extremistische ideologie van hindoe-nationalisme die wordt gepropageerd door leidende politici, kan een giftige mix van haat en geweld zich snel verspreiden. Dit is het gevaar dat op de loer ligt en waar Nederland, liefst samen met Europese partners, veel assertiever stelling tegen moet nemen, door India rechtstreeks en via de Verenigde Naties aan te spreken. Dit moet gepaard gaan met alle mogelijke juridische en politieke middelen en met actieve steun voor organisaties die zich bezighouden met het documenteren van het haatzaaien en het aanzetten tot geweld.


   https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/21...slims-a4016807
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #24
   Eric de Blois
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Berichten
   3.121
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   13

   Standaard

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken
   Wel een heel ongepaste titel die jij bedacht hebt boven het artikel uit de Groene. De geweldadige invasie op het Indiase subcontinent een "bevrijding" noemen.

   Bron : Wikipedia - Muslim conquests in the Indian subcontinent

   Impact on India, Islam and Muslims in India

   "The Islamic conquest of India is probably the bloodiest story in history. It is a discouraging tale, for its evident moral is that civilization is a precious good, whose delicate complex of order and freedom, culture and peace, can at any moment be overthrown by barbarians invading from without or multiplying within."


   Bron : Wikipedia - Persecution of Hindus

   Medieval persecution by Muslim rulers

   Muslim conquest of the Indian subcontinent began during the early 8th century AD. According to a 1900 translation of Persian text Chachnamah by Mirza Kalichbeg Fredunbeg, the Umayyad governor of Iraq Hajjaj responded to a plea by men and women attacked and imprisoned by pirates off the coast of Debal (Karachi). Hajjaj mobilised an expedition of 6,000 cavalry under Muhammad bin-Qasim in 712 CE. Reports of the campaign narrated in the Chach Nama mention temple demolitions, mass executions of resisting Sindhi forces and the enslavement of their dependants. The raids attacked the kingdoms ruled by Hindu and Buddhist kings, wealth plundered, tribute (kharaj) settled and hostages taken. Numerous Hindu Jats were captured as prisoners of war by the Muslim army and moved to Iraq and elsewhere as slaves.

   Parts of India have historically been subject to Muslim rule from the period of Muhammad bin Qasim till the fall of the Mughal Empire. After the conquest of Sindh, Qasim chose the Hanafi school of Islamic law which stated that, when under Muslim rule, people of Indic religions such as Hindus, Buddhists, and Jains are to be regarded as dhimmis (from the Arab term) as well as "People of the Book" and are required to pay jizya for religious freedom.

   Historian K. S. Lal in his book Theory and Practice of Muslim State in India claims that between the years 1000 AD and 1500 AD, the population of the Indian subcontinent decreased from 200 to 170 million. In Growth of Muslim Population in Medieval India meanwhile he claimed that it fell from 200 million to 120 million by establishment of the Mughal empire because of killings, deportations, dissemination, wars, and famines. He stated that his estimates were tentative and did not claim any finality. These population estimates, however, have been questioned by Simon Digby and Irfan Habib. Will Durant called the Muslim conquest of India "probably the bloodiest story in history", but this is not accepted by some contemporary historians.

   The destruction of temples and educational institutions, the killings of learned monks and the scattering of students, led to a widespread decline in Hindu education. With the fall of Hindu kings, science research and philosophy faced some setbacks due to a lack of funding, royal support, and an open environment. Despite unfavourable treatment under the Muslim rule, Brahmanical education continued and was also patronised by rulers like Akbar and others. Bukka Raya I, one of the founders of Vijaynagar Empire, had taken steps to rehabilitate Hindu religious and cultural institutions which suffered a serious setback under Muslim rule. Buddhists centres of learning decayed, leading to the rise to prominence of Brahmanical institutions. Idols in numerous temples were unarmed, temples were desecrated. Most of the great temples in North India were destroyed and no great temples were built under Muslim rulers except the Vrindavan temples under Akbar which lack ornamentation as imagery was generally prohibited. The architecture of Hindu temples underwent change under the Muslim rulers and incorporated Islamic influences.

   [...]


   .

  5. #25
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.740
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011797

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Reportage Hindoe-nationalisme


   Het museum in aanbouw in RakhigarhiBeeld Abhimanyu Kumar


   Dit dorp in India worstelt met een oud debat over DNA en Ariërs

   DNA uit een dorpje in Noord-India staat centraal in één van de meest politiek gevoelige mysteries in de Indiase geschiedenis: wie waren de Ariërs, die aan de basis stonden van de millennia-oude hindoecultuur?

   Aletta André en met medewerking van Abhimanyu Kumar 21 oktober 2020, 11:22

   “Soms stuit je op wat aardewerk”, zegt Charan Singh Malik, terwijl hij aan zijn irrigatiesysteem sleutelt. Hij wijst op een stapel scherven. “Af en toe zijn het complete vazen en kommen.” Maliks veld staat vol hoge, groene katoenplanten. Het witte pluis begint hier en daar net uit de bolletjes te komen. Niets wijst erop dat onder deze grond een millennia-oude geschiedenis verborgen ligt.

   Toch is dit dorp, Rakhigarhi in de Noord-Indiase deelstaat Haryana, de grootste en belangrijkste nederzetting van de Harappabeschaving. Hier is bij opgravingen tussen 2011 en 2016 voor het eerst DNA uit die beschaving gevonden dat onderzocht kon worden. De vrouw van wie het 4500-jaar-oude DNA afkomstig was, lag hier begraven. Vlak onder het katoenveld waar Malik aan het werk is.

   Zo vreedzaam als het katoenveld erbij ligt, zo strijdlustig gaat het eraan toe in de Indiase media, politiek en wetenschappelijke wereld. Een rapport van een internationaal onderzoeksteam naar het DNA, dat in 2019 verscheen in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Cell (eigendom van Elsevier), leidt tot volledig haaks op elkaar staande conclusies. En hiermee is het decennia-oude debat over de Ariërs weer losgebarsten.
   In de 19de eeuw ontwikkelden indologen als Max Müller de ‘Arische invasietheorie’: een superieur ras zou inheemse barbaren met gemak hebben overmeesterd en vervolgens de antieke hindoecultuur hebben gesticht. Vooral hindoes van hoge kaste, die van dit superieure ras zouden afstammen, steunden deze theorie aanvankelijk. Maar inmiddels wordt deze theorie als racistisch en achterhaald gezien. De inheemse Harappabeschaving, die begin 20ste eeuw werd ontdekt, was immers allesbehalve barbaars.

   Migratietheorie


   Wel is er langzamerhand steeds meer archeologisch, taalkundig en DNA-technisch bewijs voor een genuanceerde versie, die de Arische migratietheorie wordt genoemd. Een nomadisch veehoudersvolk uit de Euraziatische steppe, dat zichzelf Arisch noemde, trok waarschijnlijk vanaf 2000 voor Christus naar het huidige Noord-India, waar de Harappabeschaving inmiddels in verval was. Het lijkt erop dat dit paardrijdende volk de macht geleidelijk aan naar zich toe trok. Daarbij zijn elementen uit de Harappacultuur bewaard gebleven, in een mengvorm met aspecten die de Ariërs hoogstwaarschijnlijk importeerden – met name Indo-Europese talen en Vedische tradities. Deze tradities staan aan de basis van het brahmanisme, of hindoeïsme beoefend door de hoge priesterkaste.

   Een bloeiende beschaving


   De Harappabeschaving bloeide van 2600 tot 1900 voor Christus in het huidige noord-India en Pakistan. Uit opgravingen blijkt een zeer planmatige stedenbouw, met wijken opgedeeld naar beroep en ruime bakstenen huizen met meerdere verdiepingen en eigen badkamers. Een rioleringssysteem en watertoevoer onderscheidt de Harappabeschaving van het Oude Egypte en Mesopotamië, beschavingen uit ongeveer dezelfde periode. Met Mesopotamië werd uitgebreid handelgedreven. Wat ook bijzonder is, is een uniform meetsysteem over het hele verspreidingsgebied. Veel is echter nog onbekend, mede doordat het Harappa schrift nog niet ontcijferd is.

   De Harappabeschaving is genoemd naar Harappa, de eerste stad die in de 19de eeuw in hedendaags Pakistan werd ontdekt. Pas tijdens opgravingen na 1920 in Mohenjo-Daro, ook in hedendaags Pakistan, realiseerden archeologen zich dat het om een tot dan toe onbekende stedelijke beschaving ging. Het wordt ook wel de Indusbeschaving genoemd, naar de rivier waarlangs deze nederzettingen lagen, maar inmiddels is bekend dat het spreidingsgebied veel groter was. Waarschijnlijk deed een langdurige droogte de beschaving de das om.

   Maar voor veel hedendaagse hindoe-nationalisten is ook deze theorie onacceptabel. Dit zou immers betekenen dat essentiële wortels van de hindoecultuur en de voorvaders van de meest dominante kastegroepen hun oorsprong buiten India hadden. Liever geloven zij in de zogenoemde Out of India-theorie, dat de Ariërs en Indo-Europese talen hun oorsprong in India hebben en zich vanuit daar tot in Europa hebben verspreid.

   Na publicatie van het Cell-rapport werd in hindoe-nationalistische kringen euforisch gereageerd: het duizenden jaren oude DNA bewees dat de Harappanen inheems waren. Dit zou korte metten maken met de theorie dat de Indiase taal en cultuur sterk is beïnvloed door een volk dat van buiten India kwam.

   Maar wie het Cell-rapport leest, kan concluderen dat de onderzoekers in het DNA juist bewijs zien voor Arische migratie, inclusief de import van Indo-Europese talen (zie bovenste kader).


   Toch was ook in de populaire Indiase media te lezen dat Arische migratie met dit onderzoek is weerlegd. Dit komt vooral doordat Vasant Shinde, de archeoloog die de opgravingen in Rakhigarhi leidde en hoofdauteur is van het Cell-rapport, de bevindingen op deze wijze heeft gepresenteerd in persconferenties en interviews. Hij zegt te geloven dat de Harappanen cultureel Vedisch waren, en dat de Vedische taal en cultuur net als de Harappanen inheems was.

   “We weten niet welke taal de Harappanen spraken”, zegt Shinde over de telefoon. “Maar ik geloof dat zij een vroege vorm van het Indo-Europese Sanskriet hebben ontwikkeld, en deze taal via hun geavanceerde handelsnetwerken naar het westen hebben verspreid.”

   Dit staat haaks op de conclusies in het rapport waar Shindes naam boven staat. “Mijn co-auteurs hebben bepaalde vooronderstellingen”, vindt hij. “Er was wel beweging van andere volken richting India, maar geen migratie. Je kunt spreken van invloed, maar niet zoveel dat de lokale cultuur werd vervangen.”

   De archeoloog geeft toe dat zijn overtuiging geen wetenschappelijke basis heeft. “Dit is mijn persoonlijke hypothese, en die is niet gebaseerd op enig bewijs.”

   Hindoe-nationalisten


   Shindes hypothese vindt gretig aftrek bij hindoe-nationalisten, ook binnen de regeringspartij BJP van premier Narendra Modi. “Rakhigarhi herschrijft de geschiedenis”, verklaarde de Indiase minister van cultuur en toerisme, Prahlad Singh Patel, tijdens een bezoek aan het dorp in februari van dit jaar.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  6. #26
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.740
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011797

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   DNA-onderzoek

   In oktober 2019 verscheen in het academische blad Cell het rapport ‘Een eeuwenoud Harappaans genoom mist afkomst van Steppe veehouders of Iraanse boeren’, op basis van onderzoek naar het DNA van een vrouw die 4500 jaar geleden stierf en lag begraven in Rakhigarhi. Onder de 27 coauteurs van archeoloog Vasant Shinde zit de notabele geneticus David Reich van Harvard University.

   De voornaamste conclusie is dat de Harappaanse vrouw inheems Indiaas DNA had, vermengd met een beetje DNA van Iraanse jagers-verzamelaars. Uit het ontbreken van DNA van Iraanse boeren blijkt dat landbouw en veehouderij zich in Zuid-Azië onafhankelijk van externe invloed heeft ontwikkeld.

   Het ontbreken van Steppe-DNA, echter, betekent volgens het rapport niet dat er nooit migratie vanuit de Euraziatische steppe naar India heeft plaatsgevonden. Eerder DNA-onderzoek onder de hedendaagse Indiase bevolking heeft namelijk uitgewezen dat de meeste mensen tegenwoordig tot 20% Steppe-DNA hebben. Volgens het rapport is dit percentage aanzienlijk genoeg om te concluderen dat er een migratiestroom naar Zuid-Azië vanuit het noordwesten heeft plaatsgevonden - enkele eeuwen nádat de Harappaanse vrouw in Rakhigarhi overleed. Ook staat in het rapport dat de Indo-Europese talen waarschijnlijk met migratiegolven tussen ongeveer 2000 en 1500 voor Christus via centraal-Azië naar India kwamen.

   De coalitie van premier Modi kondigde die maand een verhoogd budget voor zijn ministerie aan, onder meer voor het ontwikkelen van een museum in het dorp. Naast een museum met opgegraven objecten, waar de regionale overheid al enkele jaren aan bouwt, moet er nu met medewerking van Shinde een openluchtmuseum met een deels blootgelegde oude stad komen.

   Ook deze plannen zijn onderwerp van strijd – in dit geval niet tussen wetenschappers, maar tussen de dorpsbewoners.

   Hoewel de eerste opgravingen hier al in de jaren zestig werden uitgevoerd door de Archeological Survey of Indian (ASI), een overheidsinstantie uit Brits koloniale tijd, is tot nu toe pas zo’n 5 procent van het totale terrein opgegraven. De rest is eigendom van dorpelingen - boerenvelden die jaar in jaar uit worden omgeploegd en huizen die de inwoners niet van plan zijn te verlaten.

   Dharampal Lohra bij de muur uit Harappaanse tijd in Rakhigarhi.Beeld Abhimanyu Kumar

   Een verroest bord van de ASI vertelt dat er negen plekken voor archeologische opgravingen zijn. Achter het bord ligt nummer 1: een kale, stoffige heuvel. Alleen bij nummer 4 valt wat te zien: een hoge muur uit de Harappaanse tijd. “De dorpelingen hebben de muur deels afgebroken om deze weg aan te leggen”, vertelt Dharampal Lohra, een voormalig dorpsraadslid in Rakhigarhi die vreemdelingen graag rondleidt.

   In zijn tijd als raadslid, tien jaar eerder, pleitte de 68-jarige boer bij de regering voor een museum. Hij wist dat de eeuwenoude bodemschatten anders verloren zouden gaan, en zag toerisme als inkomstenbron voor het dorp ook wel zitten. Nu valt er voor toeristen weinig te zien.

   Tot 2014 was er nog een informeel museum in het dorp, bij Wazir Chand Saroae (60) thuis. “Als kind vond ik al vazen en andere objecten in het dorp”, vertelt hij. “Vooral in het regenseizoen, dan kwamen ze gewoon tevoorschijn uit de modder.”

   Alles wat Saroae vond, stelde hij tentoon in een metalen kast met glazen deuren, en trok daarmee bezoekers uit de hele wereld. Hij laat een gastenboek met notities zien van wetenschappers en studenten van de Verenigde Staten tot Japan. Zo deed hij, de zoon van een ijzersmid die op zijn zestiende stopte met school, heel wat kennis op over archeologie en geschiedenis. Moeiteloos praat hij over de recente ontwikkelingen op het gebied van DNA. Maar zijn museum doneerde hij na een mislukte, maar angstaanjagende overval in 2014 aan de regionale overheid.

   Bedreigd erfgoed


   Ondertussen werd Rakhigarhi in 2012 door de ngo Global Heritage Fund uitgeroepen tot een van de tien meest bedreigde erfgoedplekken in Azië. Pogingen van de lokale overheid om het hele terrein onder controle te krijgen, om het te kunnen beschermen en verder te onderzoeken, stuiten op rechtszaken van inwoners die bang zijn hun huis en levensonderhoud te verliezen.

   Een zo’n rechtszaak resulteerde inmiddels in de verplichting om eerst alternatieve huizen te bouwen voor alle bewoners. Aan die huizen, zo’n 200 in totaal, wordt nu aan de rand van het dorp de laatste hand gelegd.

   Ram Kesh op de binnenplaats van zijn huis in Rakhigarhi, India, dat bovenop overblijfselen uit de antieke Harappabeschaving ligt.Beeld Abhimanyu Kumar

   Maar boer Ram Kesh piekert er niet over te verhuizen. “Heb je gezien hoe klein die nieuwe huizen zijn?”, vraagt hij. “Twee kamertjes en geen enkele plek voor de koe. Hier heb ik veel meer ruimte, en kijk:”, zegt hij wijzend op een metalen deur op zijn binnenplaats, “we hebben ook in een toilet geïnvesteerd.”

   Nu de centrale overheid grootse plannen voor het dorp en een bijbehorend budget heeft, vrezen Kesh en zijn buren dat ze gedwongen worden plaats te maken.

   De plannen stemmen Saroae, de hobby-archeoloog van Rakhigarhi, triest. “Toerisme zal goed zijn voor het dorp”, zegt hij. Maar hij gelooft niet dat dit het voornaamste doel van de regering is. “Ze maken haast, want ze willen Rakhigarhi gebruiken voor het vormen van hun hindoe-natie.”   https://www.trouw.nl/buitenland/dit-...iers~b5ad3bea/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •