Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken - Pagina 3
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 3/3 EersteEerste ... 23
  Resultaten 21 tot 28 van de 28

  Onderwerp: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

  1. #21
   Very Important Prikker
   Ingeschreven
   Nov 2004
   Berichten
   11.736
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   776493

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Oiseau Bekijk Berichten
   wat dacht je van shell en haar verdienmodel in kutlanden?
   terug in de tijd heeft VOC mentaliteit met haar praktijken veel rijkdom gebracht terwijl in de uitgebuite plekken alleen maar misere..

   oh ja! misschien denk jij dat de armen gauw in opstand komen en alles kapot maken en melkaar gaan uitmoorden.. helaas gebeurt het zelden en door hun eigen ellende laten zich juist uitbuiten …

   Eke , kijk hier in mooi NL hoe de flexers worden uitgebuit en uitzendkrachten uit Polen .. ( je wordt uitgebuit en niemand die voor je opkomt … zelfs in coronatijd (juist) .. want geen inspectie en onderdrukte ( zwaar onderbetaald ) krachten durven ook niet in opstand te komen want dan alles kwijt ( meestaal hebben ze nog familie die ver weg moet eten)

   Alleen virussen die nog krachtiger dan deze slappe corona kunnen de uitbuiters een kopje kleiner maken.
   Waarschijnlijk moet ik beter formuleren want dat bedoel ik niet.

   Umar Khalid merkt op dat de multinationals de haat-politiek (verdeel- en- heers) van de regering steunen !

   Ik begrijp wel dat multinationals achter regeringen van hun vestigingslanden staan zolang ze maar niet te sterk veranderen, maar als deze regeringen zover gaan dat de bevolking elkaar wil villen en er opstanden komen, kunnen die multinationals ook niet goed boeren.
   Ik zou verwachten dat die multinationals op de rem gaan trappen en een gegeven moment zelfs gaan verhuizen.
   Dus ik snap die opmerking van Khalid niet helemaal.

  2. #22
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.996
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Amnesty International stopt in India vanwege ‘heksenjacht’ door regering

   Amnesty International heeft dinsdag alle activiteiten in India gestaakt nadat de autoriteiten de banktegoeden van de organisatie hadden bevroren. Het lijkt een nieuwe fase in de kneveling van kritische ngo’s door de hindoenationalistische regering van premier Narendra Modi.

   Ben van Raaij
   29 september 2020, 13:51

   Het hoofdkantoor van Amnesty International India in Bangalore. Beeld AP

   Volgens de regering overtreedt de mensenrechtenorganisatie de regels over buitenlandse financiering van niet-gouvernementele organisaties. Amnesty zegt dat de legitieme fondsenwerving als een vorm van witwassen wordt afgeschilderd vanwege de kritiek van de organisatie op hoe de regering omgaat met kritische geluiden.

   Amnesty zegt al twee jaar te worden lastiggevallen door de autoriteiten op grond van valse aantijgingen over financiële malversaties. Mede hierdoor heeft de organisatie mensen moeten ontslaan.

   ‘Dit is de laatste stap in de onophoudelijke heksenjacht van de Indiase regering tegen mensenrechtenorganisaties over ongegronde en verzonnen aantijgingen’, zei Amnesty dinsdag in een verklaring. Volgens veel ngo’s probeert de regering buitenlandse organisaties verdacht te maken.

   Militaire aanpak


   Amnesty publiceerde de afgelopen tijd twee rapporten waarin de regering-Modi wordt beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen: een rapport over de harde militaire aanpak van de volksopstand in de in meerderheid islamitische deelstaat Jammu en Kashmir, en een rapport over hoe de politie protesten tegen een nieuwe burgerschapswet neersloeg. Daarbij kwamen begin dit jaar zeker vijftig mensen om, vooral moslims.

   De directeur van Amnesty India, Avinash Kumar, ziet een direct verband tussen de bevriezing van de banktegoeden en de twee genoemde Amnesty-rapporten. ‘Voor een beweging die niets meer doet dan haar stem verheffen tegen onrecht, komt deze laatste aanval neer op het bevriezen van tegenspraak.’

   Secretaris-generaal Julie Verhaar van Amnesty International kwalificeert de financiële strafmaatregel als een ‘beschamende daad’. ‘Het is een treurige dag wanneer een land met de statuur van India, een opkomende wereldmacht en een lid van de VN-Mensenrechtenraad, (…) zo bruut probeert om mensen tot zwijgen te brengen die streven naar verantwoording en rechtvaardigheid.’

   Intoleranter


   De regering-Modi legt met haar hindoenationalistische agenda mensenrechtenactivisten, intellectuelen, studenten, filmmakers en journalisten steeds meer het zwijgen op. Het politieke en maatschappelijke klimaat in het land wordt intoleranter. Minderheden voelen zich steeds meer bedreigd, met name de 170 miljoen Indiase moslims. Volgens critici ondermijnt Modi’s beleid het seculiere fundament van de Indiase democratie.

   Oppositiepoliticus Shashi Tharoor noemt Amnesty’s vertrek een klap voor de mondiale status van India als een democratie waar vrijheid van organisatie en meningsuiting hoog in het vaandel staan. ‘Acties als deze ondermijnen onze reputatie als democratie en tasten onze soft power aan’, twitterde hij.   https://www.volkskrant.nl/nieuws-ach...ring~be57bd5e/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  3. #23
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.996
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   India is druk bezig met het ontmenselijken van moslims

   Mensenrechten Dat in India de regerende partij een hindoe-nationalistische agenda heeft, is bekend. Maar het gecoördineerde haatzaaien neemt sterk toe, vrezen

   Ritumbra Manuvie en Marcel Brus.

   ndiase betogers in New Delhi demonstreren tegen de burgerschapswetten van de regering-Modi, 10 februari 2020. Foto EPA / STR

   Amnesty International (AI) zag zich eind september gedwongen de kantoren in India te sluiten. De mensenrechtenorganisatie en haar medewerkers werd het werken daar onmogelijk gemaakt. Het is tekenend voor het afglijden van India als rechtsstaat en dit proces gaat veel sneller en dieper dan de meesten van ons beseffen. De Nederlandse regering toonde zich in 2019, in antwoord op Kamervragen over religieuze vervolging in India, weliswaar bezorgd over de mensenrechten in India, maar stelde vertrouwen te houden in de rechtsstatelijke instituten zoals de Indiase Grondwet en de rol van het Hooggerechtshof. Het is te hopen dat minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) inmiddels een scherpere blik heeft ontwikkeld op wat er gaande is in India.

   Dat de regerende BJP onder leiding van Narendra Modi een hindoe-nationalistische agenda heeft, is bekend. De wijze waarop deze agenda in de afgelopen jaren met grote stappen tot een uitholling van de rechtsstaat India heeft geleid, is echter minder bekend, bij gebrek aan aandacht voor de samenhang tussen recente gebeurtenissen.

   Hindoe-nationalisme


   In de afgelopen jaren zijn de etnische en religieuze neutraliteit van de staat verschoven naar een accent op hindoe-nationalisme waardoor minderheden ernstig in hun positie worden bedreigd. Dit hindoe-nationalisme is onder andere zichtbaar in de nieuwe wetgeving over het burgerschap van India (de zogenoemde Citizens Amendment Act). In het recent geïnitieerde verificatieproces van burgerregistratie in het National Register of Citizens dat met name voor moslims discriminatoir zal uitpakken. En in de intrekking van artikel 370 van de Grondwet, wat een speciale autonome status verleende aan de staat Jammu en Kashmir. Het werd gevolgd door drastische vrijheidsbeperkingen van de overwegend uit moslims bestaande bevolking in deze regio, en het voorzag in de omstreden bouw van een hindoetempel in Ayodhya op de plaats waar eeuwenlang een moskee stond. In februari leidden protesten tegen deze ontwikkelingen in Delhi tot tenminste 53 doden en 500 gewonden. Honderden personen, onder wie juristen, studenten en journalisten, zijn na deze rellen aangeklaagd, ondervraagd of gearresteerd, in lijn met de draconische Indiase antit-terrorismewet (UAPA).

   Geen actie is evenwel ondernomen tegen BJP-politici die extremistische hindoes hebben aangezet tot het gebruik van geweld in de rellen in februari. Ook de rol van de politie in het niet optreden tegen de rellen en het mogelijk assisteren van de extremisten werd niet onderzocht.

   De juridische middelen van de rechtsstaat, zoals de UAPA en de wijziging van de Grondwet, worden gebruikt om protesten tegen het beleid van de regering-Modi en het hindoe-nationalisme de kop in te drukken en om de ideologische hindoeïstische doeleinden te dienen. Juist ook omdat India op dit moment zitting heeft in de VN-Mensenrechtenraad, zouden deze ontwikkelingen reden genoeg kunnen zijn voor minister Blok om meer te doen dan op diplomatiek niveau zijn zorgen uit te spreken over de mensenrechtensituatie.

   ‘Coronajihad’


   Echter, de situatie is gevaarlijker dan hierboven geschetst. Niet alleen staat India’s rechtsstatelijkheid op het spel. Wat de situatie anders maakt is de massale haattaal op sociale media met als enig doel om minderheden te ontmenselijken. Geweld van schijnbaar ongeorganiseerde bendes tegen islamitische slagers die beschuldigd werden van het slachten van voor hindoes heilige koeien, is een voorbeeld dat de Nederlandse pers heeft bereikt. BJP-leider Raghuraj Singh bedreigde mensen die slogans aanhieven tegen Narendra Modi en Yogi Adityanath, de Eerste Minister van Uttar Pradesh, met: „Jullie zullen levend begraven worden.” Een ander voorbeeld is de poging om moslims het voeren van een ‘coronajihad’ aan te wrijven, een vermeende samenzwering om het coronavirus te verspreiden. Deze beschuldiging is onder andere ondersteund door Anantkumar Hegde, een BJP-lid van het Indiase parlement.

   Het aanzetten tot haat en geweld tegen bevolkingsgroepen is in strijd met internationale verdragen waaraan ook India gebonden is. Staten zijn verplicht om hier actie tegen te ondernemen en te voorkomen dat rechten van minderheden worden geschonden. In het overwegend hindoeïstische India zijn minderheden een gemakkelijk doelwit. Met de extremistische ideologie van hindoe-nationalisme die wordt gepropageerd door leidende politici, kan een giftige mix van haat en geweld zich snel verspreiden. Dit is het gevaar dat op de loer ligt en waar Nederland, liefst samen met Europese partners, veel assertiever stelling tegen moet nemen, door India rechtstreeks en via de Verenigde Naties aan te spreken. Dit moet gepaard gaan met alle mogelijke juridische en politieke middelen en met actieve steun voor organisaties die zich bezighouden met het documenteren van het haatzaaien en het aanzetten tot geweld.


   https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/21...slims-a4016807
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #24
   Eric de Blois
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Berichten
   3.221
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   13

   Standaard

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken
   Wel een heel ongepaste titel die jij bedacht hebt boven het artikel uit de Groene. De geweldadige invasie op het Indiase subcontinent een "bevrijding" noemen.

   Bron : Wikipedia - Muslim conquests in the Indian subcontinent

   Impact on India, Islam and Muslims in India

   "The Islamic conquest of India is probably the bloodiest story in history. It is a discouraging tale, for its evident moral is that civilization is a precious good, whose delicate complex of order and freedom, culture and peace, can at any moment be overthrown by barbarians invading from without or multiplying within."


   Bron : Wikipedia - Persecution of Hindus

   Medieval persecution by Muslim rulers

   Muslim conquest of the Indian subcontinent began during the early 8th century AD. According to a 1900 translation of Persian text Chachnamah by Mirza Kalichbeg Fredunbeg, the Umayyad governor of Iraq Hajjaj responded to a plea by men and women attacked and imprisoned by pirates off the coast of Debal (Karachi). Hajjaj mobilised an expedition of 6,000 cavalry under Muhammad bin-Qasim in 712 CE. Reports of the campaign narrated in the Chach Nama mention temple demolitions, mass executions of resisting Sindhi forces and the enslavement of their dependants. The raids attacked the kingdoms ruled by Hindu and Buddhist kings, wealth plundered, tribute (kharaj) settled and hostages taken. Numerous Hindu Jats were captured as prisoners of war by the Muslim army and moved to Iraq and elsewhere as slaves.

   Parts of India have historically been subject to Muslim rule from the period of Muhammad bin Qasim till the fall of the Mughal Empire. After the conquest of Sindh, Qasim chose the Hanafi school of Islamic law which stated that, when under Muslim rule, people of Indic religions such as Hindus, Buddhists, and Jains are to be regarded as dhimmis (from the Arab term) as well as "People of the Book" and are required to pay jizya for religious freedom.

   Historian K. S. Lal in his book Theory and Practice of Muslim State in India claims that between the years 1000 AD and 1500 AD, the population of the Indian subcontinent decreased from 200 to 170 million. In Growth of Muslim Population in Medieval India meanwhile he claimed that it fell from 200 million to 120 million by establishment of the Mughal empire because of killings, deportations, dissemination, wars, and famines. He stated that his estimates were tentative and did not claim any finality. These population estimates, however, have been questioned by Simon Digby and Irfan Habib. Will Durant called the Muslim conquest of India "probably the bloodiest story in history", but this is not accepted by some contemporary historians.

   The destruction of temples and educational institutions, the killings of learned monks and the scattering of students, led to a widespread decline in Hindu education. With the fall of Hindu kings, science research and philosophy faced some setbacks due to a lack of funding, royal support, and an open environment. Despite unfavourable treatment under the Muslim rule, Brahmanical education continued and was also patronised by rulers like Akbar and others. Bukka Raya I, one of the founders of Vijaynagar Empire, had taken steps to rehabilitate Hindu religious and cultural institutions which suffered a serious setback under Muslim rule. Buddhists centres of learning decayed, leading to the rise to prominence of Brahmanical institutions. Idols in numerous temples were unarmed, temples were desecrated. Most of the great temples in North India were destroyed and no great temples were built under Muslim rulers except the Vrindavan temples under Akbar which lack ornamentation as imagery was generally prohibited. The architecture of Hindu temples underwent change under the Muslim rulers and incorporated Islamic influences.

   [...]


   .

  5. #25
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.996
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Reportage Hindoe-nationalisme


   Het museum in aanbouw in RakhigarhiBeeld Abhimanyu Kumar


   Dit dorp in India worstelt met een oud debat over DNA en Ariërs

   DNA uit een dorpje in Noord-India staat centraal in één van de meest politiek gevoelige mysteries in de Indiase geschiedenis: wie waren de Ariërs, die aan de basis stonden van de millennia-oude hindoecultuur?

   Aletta André en met medewerking van Abhimanyu Kumar 21 oktober 2020, 11:22

   “Soms stuit je op wat aardewerk”, zegt Charan Singh Malik, terwijl hij aan zijn irrigatiesysteem sleutelt. Hij wijst op een stapel scherven. “Af en toe zijn het complete vazen en kommen.” Maliks veld staat vol hoge, groene katoenplanten. Het witte pluis begint hier en daar net uit de bolletjes te komen. Niets wijst erop dat onder deze grond een millennia-oude geschiedenis verborgen ligt.

   Toch is dit dorp, Rakhigarhi in de Noord-Indiase deelstaat Haryana, de grootste en belangrijkste nederzetting van de Harappabeschaving. Hier is bij opgravingen tussen 2011 en 2016 voor het eerst DNA uit die beschaving gevonden dat onderzocht kon worden. De vrouw van wie het 4500-jaar-oude DNA afkomstig was, lag hier begraven. Vlak onder het katoenveld waar Malik aan het werk is.

   Zo vreedzaam als het katoenveld erbij ligt, zo strijdlustig gaat het eraan toe in de Indiase media, politiek en wetenschappelijke wereld. Een rapport van een internationaal onderzoeksteam naar het DNA, dat in 2019 verscheen in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Cell (eigendom van Elsevier), leidt tot volledig haaks op elkaar staande conclusies. En hiermee is het decennia-oude debat over de Ariërs weer losgebarsten.
   In de 19de eeuw ontwikkelden indologen als Max Müller de ‘Arische invasietheorie’: een superieur ras zou inheemse barbaren met gemak hebben overmeesterd en vervolgens de antieke hindoecultuur hebben gesticht. Vooral hindoes van hoge kaste, die van dit superieure ras zouden afstammen, steunden deze theorie aanvankelijk. Maar inmiddels wordt deze theorie als racistisch en achterhaald gezien. De inheemse Harappabeschaving, die begin 20ste eeuw werd ontdekt, was immers allesbehalve barbaars.

   Migratietheorie


   Wel is er langzamerhand steeds meer archeologisch, taalkundig en DNA-technisch bewijs voor een genuanceerde versie, die de Arische migratietheorie wordt genoemd. Een nomadisch veehoudersvolk uit de Euraziatische steppe, dat zichzelf Arisch noemde, trok waarschijnlijk vanaf 2000 voor Christus naar het huidige Noord-India, waar de Harappabeschaving inmiddels in verval was. Het lijkt erop dat dit paardrijdende volk de macht geleidelijk aan naar zich toe trok. Daarbij zijn elementen uit de Harappacultuur bewaard gebleven, in een mengvorm met aspecten die de Ariërs hoogstwaarschijnlijk importeerden – met name Indo-Europese talen en Vedische tradities. Deze tradities staan aan de basis van het brahmanisme, of hindoeïsme beoefend door de hoge priesterkaste.

   Een bloeiende beschaving


   De Harappabeschaving bloeide van 2600 tot 1900 voor Christus in het huidige noord-India en Pakistan. Uit opgravingen blijkt een zeer planmatige stedenbouw, met wijken opgedeeld naar beroep en ruime bakstenen huizen met meerdere verdiepingen en eigen badkamers. Een rioleringssysteem en watertoevoer onderscheidt de Harappabeschaving van het Oude Egypte en Mesopotamië, beschavingen uit ongeveer dezelfde periode. Met Mesopotamië werd uitgebreid handelgedreven. Wat ook bijzonder is, is een uniform meetsysteem over het hele verspreidingsgebied. Veel is echter nog onbekend, mede doordat het Harappa schrift nog niet ontcijferd is.

   De Harappabeschaving is genoemd naar Harappa, de eerste stad die in de 19de eeuw in hedendaags Pakistan werd ontdekt. Pas tijdens opgravingen na 1920 in Mohenjo-Daro, ook in hedendaags Pakistan, realiseerden archeologen zich dat het om een tot dan toe onbekende stedelijke beschaving ging. Het wordt ook wel de Indusbeschaving genoemd, naar de rivier waarlangs deze nederzettingen lagen, maar inmiddels is bekend dat het spreidingsgebied veel groter was. Waarschijnlijk deed een langdurige droogte de beschaving de das om.

   Maar voor veel hedendaagse hindoe-nationalisten is ook deze theorie onacceptabel. Dit zou immers betekenen dat essentiële wortels van de hindoecultuur en de voorvaders van de meest dominante kastegroepen hun oorsprong buiten India hadden. Liever geloven zij in de zogenoemde Out of India-theorie, dat de Ariërs en Indo-Europese talen hun oorsprong in India hebben en zich vanuit daar tot in Europa hebben verspreid.

   Na publicatie van het Cell-rapport werd in hindoe-nationalistische kringen euforisch gereageerd: het duizenden jaren oude DNA bewees dat de Harappanen inheems waren. Dit zou korte metten maken met de theorie dat de Indiase taal en cultuur sterk is beïnvloed door een volk dat van buiten India kwam.

   Maar wie het Cell-rapport leest, kan concluderen dat de onderzoekers in het DNA juist bewijs zien voor Arische migratie, inclusief de import van Indo-Europese talen (zie bovenste kader).


   Toch was ook in de populaire Indiase media te lezen dat Arische migratie met dit onderzoek is weerlegd. Dit komt vooral doordat Vasant Shinde, de archeoloog die de opgravingen in Rakhigarhi leidde en hoofdauteur is van het Cell-rapport, de bevindingen op deze wijze heeft gepresenteerd in persconferenties en interviews. Hij zegt te geloven dat de Harappanen cultureel Vedisch waren, en dat de Vedische taal en cultuur net als de Harappanen inheems was.

   “We weten niet welke taal de Harappanen spraken”, zegt Shinde over de telefoon. “Maar ik geloof dat zij een vroege vorm van het Indo-Europese Sanskriet hebben ontwikkeld, en deze taal via hun geavanceerde handelsnetwerken naar het westen hebben verspreid.”

   Dit staat haaks op de conclusies in het rapport waar Shindes naam boven staat. “Mijn co-auteurs hebben bepaalde vooronderstellingen”, vindt hij. “Er was wel beweging van andere volken richting India, maar geen migratie. Je kunt spreken van invloed, maar niet zoveel dat de lokale cultuur werd vervangen.”

   De archeoloog geeft toe dat zijn overtuiging geen wetenschappelijke basis heeft. “Dit is mijn persoonlijke hypothese, en die is niet gebaseerd op enig bewijs.”

   Hindoe-nationalisten


   Shindes hypothese vindt gretig aftrek bij hindoe-nationalisten, ook binnen de regeringspartij BJP van premier Narendra Modi. “Rakhigarhi herschrijft de geschiedenis”, verklaarde de Indiase minister van cultuur en toerisme, Prahlad Singh Patel, tijdens een bezoek aan het dorp in februari van dit jaar.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  6. #26
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.996
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   DNA-onderzoek

   In oktober 2019 verscheen in het academische blad Cell het rapport ‘Een eeuwenoud Harappaans genoom mist afkomst van Steppe veehouders of Iraanse boeren’, op basis van onderzoek naar het DNA van een vrouw die 4500 jaar geleden stierf en lag begraven in Rakhigarhi. Onder de 27 coauteurs van archeoloog Vasant Shinde zit de notabele geneticus David Reich van Harvard University.

   De voornaamste conclusie is dat de Harappaanse vrouw inheems Indiaas DNA had, vermengd met een beetje DNA van Iraanse jagers-verzamelaars. Uit het ontbreken van DNA van Iraanse boeren blijkt dat landbouw en veehouderij zich in Zuid-Azië onafhankelijk van externe invloed heeft ontwikkeld.

   Het ontbreken van Steppe-DNA, echter, betekent volgens het rapport niet dat er nooit migratie vanuit de Euraziatische steppe naar India heeft plaatsgevonden. Eerder DNA-onderzoek onder de hedendaagse Indiase bevolking heeft namelijk uitgewezen dat de meeste mensen tegenwoordig tot 20% Steppe-DNA hebben. Volgens het rapport is dit percentage aanzienlijk genoeg om te concluderen dat er een migratiestroom naar Zuid-Azië vanuit het noordwesten heeft plaatsgevonden - enkele eeuwen nádat de Harappaanse vrouw in Rakhigarhi overleed. Ook staat in het rapport dat de Indo-Europese talen waarschijnlijk met migratiegolven tussen ongeveer 2000 en 1500 voor Christus via centraal-Azië naar India kwamen.

   De coalitie van premier Modi kondigde die maand een verhoogd budget voor zijn ministerie aan, onder meer voor het ontwikkelen van een museum in het dorp. Naast een museum met opgegraven objecten, waar de regionale overheid al enkele jaren aan bouwt, moet er nu met medewerking van Shinde een openluchtmuseum met een deels blootgelegde oude stad komen.

   Ook deze plannen zijn onderwerp van strijd – in dit geval niet tussen wetenschappers, maar tussen de dorpsbewoners.

   Hoewel de eerste opgravingen hier al in de jaren zestig werden uitgevoerd door de Archeological Survey of Indian (ASI), een overheidsinstantie uit Brits koloniale tijd, is tot nu toe pas zo’n 5 procent van het totale terrein opgegraven. De rest is eigendom van dorpelingen - boerenvelden die jaar in jaar uit worden omgeploegd en huizen die de inwoners niet van plan zijn te verlaten.

   Dharampal Lohra bij de muur uit Harappaanse tijd in Rakhigarhi.Beeld Abhimanyu Kumar

   Een verroest bord van de ASI vertelt dat er negen plekken voor archeologische opgravingen zijn. Achter het bord ligt nummer 1: een kale, stoffige heuvel. Alleen bij nummer 4 valt wat te zien: een hoge muur uit de Harappaanse tijd. “De dorpelingen hebben de muur deels afgebroken om deze weg aan te leggen”, vertelt Dharampal Lohra, een voormalig dorpsraadslid in Rakhigarhi die vreemdelingen graag rondleidt.

   In zijn tijd als raadslid, tien jaar eerder, pleitte de 68-jarige boer bij de regering voor een museum. Hij wist dat de eeuwenoude bodemschatten anders verloren zouden gaan, en zag toerisme als inkomstenbron voor het dorp ook wel zitten. Nu valt er voor toeristen weinig te zien.

   Tot 2014 was er nog een informeel museum in het dorp, bij Wazir Chand Saroae (60) thuis. “Als kind vond ik al vazen en andere objecten in het dorp”, vertelt hij. “Vooral in het regenseizoen, dan kwamen ze gewoon tevoorschijn uit de modder.”

   Alles wat Saroae vond, stelde hij tentoon in een metalen kast met glazen deuren, en trok daarmee bezoekers uit de hele wereld. Hij laat een gastenboek met notities zien van wetenschappers en studenten van de Verenigde Staten tot Japan. Zo deed hij, de zoon van een ijzersmid die op zijn zestiende stopte met school, heel wat kennis op over archeologie en geschiedenis. Moeiteloos praat hij over de recente ontwikkelingen op het gebied van DNA. Maar zijn museum doneerde hij na een mislukte, maar angstaanjagende overval in 2014 aan de regionale overheid.

   Bedreigd erfgoed


   Ondertussen werd Rakhigarhi in 2012 door de ngo Global Heritage Fund uitgeroepen tot een van de tien meest bedreigde erfgoedplekken in Azië. Pogingen van de lokale overheid om het hele terrein onder controle te krijgen, om het te kunnen beschermen en verder te onderzoeken, stuiten op rechtszaken van inwoners die bang zijn hun huis en levensonderhoud te verliezen.

   Een zo’n rechtszaak resulteerde inmiddels in de verplichting om eerst alternatieve huizen te bouwen voor alle bewoners. Aan die huizen, zo’n 200 in totaal, wordt nu aan de rand van het dorp de laatste hand gelegd.

   Ram Kesh op de binnenplaats van zijn huis in Rakhigarhi, India, dat bovenop overblijfselen uit de antieke Harappabeschaving ligt.Beeld Abhimanyu Kumar

   Maar boer Ram Kesh piekert er niet over te verhuizen. “Heb je gezien hoe klein die nieuwe huizen zijn?”, vraagt hij. “Twee kamertjes en geen enkele plek voor de koe. Hier heb ik veel meer ruimte, en kijk:”, zegt hij wijzend op een metalen deur op zijn binnenplaats, “we hebben ook in een toilet geïnvesteerd.”

   Nu de centrale overheid grootse plannen voor het dorp en een bijbehorend budget heeft, vrezen Kesh en zijn buren dat ze gedwongen worden plaats te maken.

   De plannen stemmen Saroae, de hobby-archeoloog van Rakhigarhi, triest. “Toerisme zal goed zijn voor het dorp”, zegt hij. Maar hij gelooft niet dat dit het voornaamste doel van de regering is. “Ze maken haast, want ze willen Rakhigarhi gebruiken voor het vormen van hun hindoe-natie.”   https://www.trouw.nl/buitenland/dit-...iers~b5ad3bea/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  7. #27
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.996
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   Films in Inda moeten hindoes als goeieriken tonen en moslims als slechteriken

   Bollywood Netflix India ligt onder vuur van hindoenationalisten voor het „kwetsen van religieuze sentimenten”. Onlangs moest Bollywood het al flink ontgelden. „Er is een cultuuroorlog gaande.”

   Eva Oude Elferink 25 november 2020 om 15:10


   Beeld uit A Suitable Boy, waarin een moslimjongen een hindoemeisje kust. Foto Taha Ahmad/Neflix

   Een onschuldige kus. Voor de gemiddelde kijker van de onlangs op Netflix verschenen verfilming van Vikram Seths A Suitable Boy was het hoogstens de onhandigheid waarmee de jonge geliefden Kabir en Lata elkaar zoenden die opviel. Maar in India heeft de bewuste scène de online streamingsdienst op ramkoers gebracht met hindoenationalisten van premier Modi’s Bharatiya Janata Partij. Wat zij zagen: een moslimjongen die een hindoemeisje kust voor een hindoetempel.

   „In mijn ogen is hier niets suitable, geschikts aan”, zei bijvoorbeeld minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Madhya Pradesh tegen journalisten. Vervolgens liet hij een politie-onderzoek naar twee seniore medewerkers van Netflix India instellen voor het „kwetsen van religieuze gevoelens”, een vergrijp waar in India een gevangenisstraf tot drie jaar op staat. Anderen riepen op sociale media op Netflix te boycotten zolang de gewraakte scène niet is verwijderd.

   Dood acteur


   De controverse komt op een moment dat de Indiase filmindustrie nog bijkomt van een storm waarvan zijzelf de afgelopen maanden het middelpunt was. Aanleiding toen was de dood van Sushant Singh Rajput, een jonge Bollywood-acteur die gekweld door depressies zichzelf in juni van het leven beroofde. In nieuwsbulletins ontaardde die tragedie al snel in een hetze waarin niet alleen Rajputs vriendin, maar vrijwel heel de industrie werd meegesleept.

   In de aanval waren ook toen de BJP en aan hen getrouwe televisiezenders. Die schilderden Bollywood op primetime af als een corrupte bende, gedomineerd door nepotisme en ‘drugssyndicaten’ waaraan Rajput ten prooi was gevallen. „Het ging hen nooit om hem, niet echt”, zegt Ira Bhashkar, professor in Filmstudies aan de gerenommeerde Jawaharlal Nehru universiteit in New Delhi. „Er is een cultuuroorlog gaande en Bollywood zit daarin gevangen.”

   2 miljard bioscoopkaartjes


   Het is moeilijk de populariteit van film in India te overdrijven. Voor corona werden er jaarlijks meer dan twee miljard bioscoopkaartjes verkocht, meer dan in welk ander land dan ook. Vrijwel iedere regio heeft zijn eigen industrie - van het zuidelijke Tollywood tot Jollywood in het oosten – maar geen enkel is zo bekend en zo geliefd als het in Mumbai gecentreerde Bollywood. De Hindi-gesproken films die hier vandaan komen, domineren tot ver buiten India het witte scherm.

   Het maakt Bollywood tot een machtig wapen, dat Modi volgens deskundigen als geen ander in zijn voordeel probeert te gebruiken. Maar daarbij is er een probleem: „Bollywood staat voor alles waar deze regering niet voor staat”, zegt Bhashkar. „Het is een ontzettend diverse industrie waarin het niet uitmaakt wat je kaste, klasse of religie is. Veel van de grootste sterren zijn moslim, net als regisseurs en scenaristen. Dat gaat in tegen de culturele agenda van hindoenationalisten.”

   Het knelt vooral bij de in Bollywood niet ongewone weergaven van liefdesrelaties tussen hindoes en moslims. Zo werd lang voor A Suitable Boy ook de film Kedernath het mikpunt van felle boycotcampagnes van BJP-politici. Die namen toen nog aanstoot aan wijlen Sushant Singh Rajput.
   Met zijn hoofdrol als moslim die verliefd werd op de dochter van een hindoepriester zou Rajput namelijk de gevoelens van hindoes hebben gekwetst en het fenomeen ‘love jihad’ gepromoot.

   Die term, die een plot veronderstelt waarin moslims hindoevrouwen onder valse voorwendselen proberen te bekeren, gebruikt de BJP vaker. Ook A Suitable Boy, een serie die oorspronkelijk door de BBC werd gemaakt, zou deze „gevaarlijke praktijk” aanmoedigen. Het blijft daarbij niet bij het witte scherm: Madhya Pradesh kondigde onlangs net als twee andere deelstaten waar de BJP ook lokaal regeert aan ‘love jihad’ bij wet te willen verbieden. Het eerste voorstel ligt al klaar.

   „De regering wil films die hún stem vertolken”, zegt filmcriticus Shubhra Gupta. „Waarin India’s glorieuze verleden wordt verheerlijkt en hindoes de goeieriken zijn en moslims de slechteriken. Als onderwerpen niet in lijn zijn met wat zij willen, dan ben je de vijand.” Of als je het waagt je uit te spreken, zoals superster Shah Rukh Khan deed. Toen hij in 2015 zijn zorgen uitte over de groeiende intolerantie in India, noemde een hooggeplaatste BJP-politicus dat „terroristentaal”.
   Dit alles heeft tot een enorme mate van zelfcensuur geleid, zegt mediadeskundige Vanita Kohli-Khandekar. „Producenten krijgen duidelijke opdrachten van filmstudio’s om ‘geen problemen’ te creëren.” Daarbij speelt volgens Kohli-Nandekar mee dat in tegenstelling tot de molochen van Hollywood de Indiase filmindustrie veel meer versnipperd is. „Dit zijn allemaal kleine schrijvers, regisseurs. Niemand zit te wachten op gedoe. Dus blijven ze van gevoelige thema’s af.”

   Demonisering


   Gaandeweg is zo een tweespalt in Bollywood ontstaan, met makers die openlijk sympathiseren met Modi en zijn regering en films produceren die dit ook uitdragen. Van een biopic over de premier zelf - die vlak voor de landelijke verkiezingen zou verschijnen – tot de nationalistische blockbuster Uri, over de precisieaanvallen op Pakistaanse militanten waartoe Modi in 2016 bevel gaf. Deskundigen wijzen er ook op dat moslims in deze films vaak worden gedemoniseerd.

   Tegelijkertijd groeide ook de tegenstand. Toen India vorig jaar in de ban was van massale protesten tegen een volgens velen discriminerende nieuwe burgerschapswet, sloot een golf van acteurs, producenten en regisseurs zich bij de demonstranten aan. Padukone, één van India’s grootste actrices, stond in januari zwijgend naast de linkse studentenleider van JNU in Delhi, nadat hun campus was aangevallen door leden van een studentenorganisatie gelieerd aan de BJP.

   Onlangs moest onder meer Padukone zich bij de politie melden, omdat haar naam na Rajputs dood naar boven was gekomen in een onderzoek naar vermeende drugshandel binnen Bollywood. „Het doel was duidelijk de reputatie te besmeuren van mensen die kritisch zijn op de regering”, zegt filmcriticus Gupta. Onlangs sloegen ruim dertig van Bollywoods grootste sterren en productiehuizen terug met een smaadzaak tegen de rechtse tv-zenders die deze aantijgingen bleven voeden.

   Netflix is pas sinds 2016 in India aanwezig. Het bedrijf wil desgevraagd geen commentaar geven op de kwestie, maar achter de schermen groeit de vrees dat dit pas het begin is: sinds een maand vallen online streamingdiensten in India onder hetzelfde censuurbeleid als traditionele media. Ook de makers van A Suitable Boy – op Netflix omschreven als een verhaal over een „botsing tussen traditie en moderniteit” – houden zich stil. En de kus? Die is gewoon te zien. Nog wel.


   https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/25...ywood-a4021354
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  8. #28
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   21.996
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011798

   Standaard Re: Islam bevrijdde hindoe onderklasse, hoogste kaste wil deze moslims nu weer onaanraakbaar maken

   India’s Assam State Bans Islamic Schools Ahead of Local Elections

   The state will convert 700 madrasas into secular public schools by April.


   Assam’s BJP Education Minister Himanta Biswa Sarma has targeted Muslims in Assam state for years, particularly focusing on immigrants from Bangladesh.

   By Jasper Hamann - Dec 31, 2020

   Rabat – India’s Hindu-Nationalist party has passed a law banning government-run Islamic schools in Assam state, in the country’s northeast. Located to the north of Muslim-majority Bangladesh, the Hindu Nationalist party of Indian Prime Minister Nahendra Modi, which approved the controversial new law, controls Assam.

   The Indian state now aims to close its more than 700 state-run Islamic schools by April, and convert them to secular public schools. Modi’s Bharatiya Janata Party (BJP) introduced the law. “We need more doctors, police officers, bureaucrats, and teachers, from the minority Muslim community rather than imams for mosques,” stated Assam’s BJP Education Minister Himanta Biswa Sarma.

   According to Reuters, Sarma said that Islamic education does not prepare anyone for “the temporal world and its earthly concerns.” Sarma has served as a career politician in Assam state for nearly two decades and many see him as a rising star in Modi’s Hindu Nationalist BJP. He has targeted Muslims in Assam state for years, particularly focusing on immigrants from Bangladesh.

   Sarma has previously pushed to close mosques on Sundays, warned against a “distortion” of the local culture by Bangladeshi immigrants, and has called the existence of Islamic schooling a remnant of British colonial rule of India. He called students attending madrassas “ignorant” to their schools’ alleged intent of turning aspiring doctors and engineers into Imams.

   Political stunt

   The ban on government-run Islamic schools is likely a political stunt by Sarma to ingratiate himself further with India’s Islamophobic Hindu nationalists. With local Assembly elections coming in April, Sarma is using similar Islamophobic rhetoric to that which is popular among India’s Hindu nationalist scene.

   Sarma’s BJP is competing with the anti-immigration party Assam People’s Council (AGP) in the polls. The ban on Islamic schools is likely a move to convince local voters that India’s largest party, the BJP, will be the toughest on local Muslims. While many locals have opposed immigration regardless of religion, the BJP aims to make it a Hindu-Muslim issue.

   The April deadline set for the school closures happens to coincide with the upcoming local elections. When Sarma introduced the bill on December 28, he tweeted that “once the Bill is passed, the practice of running Madrassa by the Government in Assam will come to an end.” He ended his message by implying the Madrassas were a remnant of British colonialism.

   It appeared last week that India’s Prime Minister Modi was backing away from Islamophobic politics, but the closure of Islamic schools shows the trend continuing on a local level.

   Opposition politicians in Assam state spoke out about the ban targeting Islamic schools. Assam Legislative Assembly Member Wazed Ali Choudhury stated that “the idea is to wipe out Muslims.”


   https://www.moroccoworldnews.com/202...cal-elections/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •