Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit. - Pagina 7
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 7/9 EersteEerste ... 678 ... LaatsteLaatste
  Resultaten 61 tot 70 van de 86

  Onderwerp: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

  1. #61
   Very Important Prikker
   Ingeschreven
   Dec 2004
   Berichten
   32.400
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   110982

   Standaard Re: 'gender'-geleuter

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Olive Yao Bekijk Berichten
   Dat denk ik ook. Het volgt al uit het begrip ‘aard’.
   Maar de ‘gender’-activisten stellen dat ‘gender een sociale constructie is’. Als dat zo is, is het dus niet een kwestie van geaardheid.

   Dat is dus niet zo! Lees in het artikel in post #1:
   De Britse rechter besloot op 1 december vorig jaar dat valt te betwijfelen of kinderen jonger dan zestien jaar begrijpen wat de lange termijn effecten zijn van deze ingrijpende medicatie. Daardoor zijn ze niet in staat om daar weloverwogen mee in te stemmen. De Tavistock-kliniek mag nu geen puberteitsremmers meer voorschrijven aan kinderen jonger dan zestien en ook de toediening van hormonen aan kinderen jonger dan achttien moet aan strenge eisen voldoen. De belangrijkste genderkliniek in Zweden heeft inmiddels – mede door Tavistock – besloten te stoppen met puberteitsblokkers en hormoonbehandelingen voor kinderen jonger dan zestien. Ook hier speelt een belangrijke rol dat de medische gevolgen van deze experimentele behandeling niet goed zijn onderzocht (risico’s van onvruchtbaarheid, osteoporose, hart- en vaatziektes, etc.).

   Overigens denk ik dat deelnemers aan deze topic het juist in grote lijn met elkaar eens zijn.
   Welke zogenaamde gender activisten? De term 'Gender activisten' is volgens mij sowieso al een kwaadaardig bedoelde kwalificatie van nauw betrokkenen.

   Die problematiek is me bekend. Maar daar ging mijn opmerking niet over. Ik had het over een geslacht veranderende operatie - die bovendien niet meer om te keren is. Dat is dus iets heel anders dan hormonale leeftijdsremmers. Bovendien is er daarbij, in ieder geval hier, medische controle op dat hormonengebruik en kan daarmee op elk moment gestopt worden, indien er toch van die operatie wordt afgezien.

   Een Engelse rechter een en ander wel vinden - in vele andere landen denken ze daar heel anders over. -

   Ik heb nog niet gehoord dat er mensen zijn doodgegaan omdat ze tijdens hun goed begeleide transitie - of erna - zijn doodgegaan aan de daarvoor gebruikte hormonen. Wel dat er wereldwijd jaarlijks vele, vele duizenden mensen sterven door alcohol, nicotine en andere drugs, vuurwapens even buiten beschouwing gelaten.
   In Japan schijnen er veel mensen te sterven door veel te hard te werken - en in China schijnt dat ook voor te komen. Maar geen van die oorzaken worden uitgebannen.
   Zouden we misschien een en ander ook een beetje in proporties kunnen zien, ja?

   Maar ook na die operatie moeten transgenders hun hele leven hormonen nemen om hun lichaam aangepast te houden aan hun gender. Zoals ik al zei, het is een proces van jaren waarbij er heel wat komt kijken, voordat er uiteindelijk tot een geslacht veranderende operatie wordt overgegaan. En daarvoor moeten die mensen dan ook nog eens meerderjarig zijn.

   Wij blijkbaar nog niet helemaal.
   'Wij zitten niet op de Westelijke Jordaanoever vanwege veiligheid of economische belangen. Wij zitten in Hebron, in Nablus, in alle nederzettingen vanwege een rabijnse messianistische ideologie. Wij willen de wereld graag doen geloven dat Israël Tel Aviv is. Dat klopt niet, oh nee. Hebron met z'n fanatieke religieuze kolonisten, is ook Israël, en hun macht groeit.' (Avraham Burg, voormalig voorzitter van het Israëlische parlement.)

  2. #62
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.318
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011801

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Medialogica


   Vandaag 22:36 - Seizoen 2021 Afl. 7 - Strijd om Transgenderzorg

   Human


   Is een open gesprek over transgenderzorg mogelijk? De transgendergemeenschap wil dat de Nederlandse transgenderzorg anders wordt ingericht. Zij kreeg in de media de ruimte om haar zorgen en grieven te uiten, maar voor mogelijke keerzijdes is volgens critici te weinig ruimte. Journalisten, deskundigen en onderzoekers die kritische vragen stellen bij de plannen van de transgendergemeenschap worden bestempeld als transfoob. Zij zouden conservatieven met een antitransgenderagenda in de kaart spelen om aan transrechten te tornen. Maar in hoeverre betekent dit dat je er als journalist niet over moet publiceren?


   Kijk het hier:

   Strijd om Transgenderzorg gemist? Start met kijken op NPO Start
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  3. #63
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.318
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011801

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Achtergrond

   De strijd om een letter in je paspoort

   Een wijziging van de Transgenderwet moet het eenvoudiger maken de aanduiding van het geslacht op een identiteitsbewijs te veranderen. Dit leidt tot discussies tussen transactivisten en radicale feministen. Waarover verschillen zij van mening?

   Esma Linnemann 26 december 2021, 22:11

   Beeld Loes Faber

   Noud Fortuin weet nog goed wanneer hij zich ervan bewust werd dat hij transgender was en daar iets mee aan moest. De 21-jarige theologiestudent was 14 jaar toen hij naar de Canadese jeugdserie Degrassi keek, uitgezonden door Nickelodeon. ‘Ik kon me erg identificeren met een van de personages, Adam, die op een gegeven moment uit de kast komt als transgender. Toen besefte ik: dat kan ik ook doen. Dankzij hem kon ik kritisch naar mijzelf kijken, onder ogen komen dat ik ook aan mijn familie en vrienden moest vertellen hoe ik me voelde. Het duurde vervolgens nog een half jaar voordat ik dat durfde.’

   Noud’s coming-out viel alleszins mee: niet alleen zijn ouders en vrienden, maar ook de kerkgemeenschap waartoe hij behoort steunde hem in zijn besluit en het daaropvolgende medische traject. ‘Dat is voor veel trans kinderen anders. Die hebben het zwaar, omdat ze op een lange wachtlijst staan of omdat ze niet worden geaccepteerd door hun omgeving. Minstens zeven mensen die ik ken uit die tijd hebben zelfmoord gepleegd, ik ben na anderhalf jaar gestopt met tellen.’

   Transgenderrechten in Nederland liggen Noud nauw aan het hart, daarom besloot hij zich eind september in dagblad Trouw uit te spreken voor een wetswijziging, die momenteel voor behandeling bij de Tweede Kamer ligt. Dat voorstel is een vereenvoudiging van de Transgenderwet, en houdt in dat mensen zonder een verklaring van een arts of psycholoog hun geslacht kunnen laten veranderen op hun geboorteakte. Dat geldt voortaan ook voor jongeren onder de 16 – zij moeten dan wel daarvoor naar de rechter.

   Noud, een vertegenwoordiger van een generatie zelfbewuste jonge trans personen, ‘staat te springen van blijdschap’ om dit voorstel, schrijft hij in het opiniestuk. Daarin legt hij uit waarom een geslachtswijziging op je geboorteakte van fundamenteel belang is. ‘Op Schiphol hield ik de wachtrij ooit een kwartier op omdat ik eruitzag als een jongen maar er een v in mijn paspoort stond, waardoor ze niet wisten wie me moest fouilleren. Een vriendin botste ooit met een treinconducteur, omdat ze eruitzag als een vrouw maar er een m op haar ov-kaart stond. Het is potentieel onveilig om niet je gewenste geslachtsvermelding te hebben.’

   ‘Deze wetswijziging is ontzettend belangrijk, omdat het zo voor mensen makkelijker en goedkoper wordt om hun geslacht te wijzigen’, zegt Noud aan de telefoon. Hij vindt medestanders in belangenorganisaties als het COC en het het Transgender Netwerk Nederland, organisaties die al jaren lobbyen voor deze wetswijziging. Ook veel politieke partijen, van GroenLinks en D66 tot de VVD, zijn voor de ‘zelfidentificatiewet’.

   Radicaal feminisme


   Maar er is ook tegenstand, en die komt grotendeels uit onverwachte hoek: die van de feministen.

   Radicale of ‘genderkritische’ feministen beschouwen de wetswijziging als een uitwas van wat zij zien als doorgeslagen ‘genderideologie’: het idee dat niet je biologische geslacht, maar je zelf ervaren gender leidend is, dat biologie er niet meer toe doet.

   Deze ‘ideologie’ leidt volgens deze groep vrouwen tot grote problemen op uiteenlopende deelterreinen. Want hoe moet het met de vrouwensport als trans vrouwen ook meedoen, en door hun fysieke voorsprong zo alle wedstrijden winnen? En waar blijven vrouwen in de genderneutrale taal, waarin wordt gerept over ‘mensen met baarmoeders’? Dit taalgebruik is bedoeld om ook trans personen en non-binaire mensen (een genderidentiteit die noch mannelijk, noch vrouwelijk is, of beide) te betrekken, maar deze feministen vrezen dat ze uit de taal worden geduwd.

   Diezelfde feministen maken zich ook zorgen over de toename van trans jongens, pubers die als meisje zijn geboren en in transitie gaan. Hun mening: in een wereld die nog steeds onvriendelijk is voor vrouwen en meisjes steken kwetsbare meisjes elkaar aan in hun wens van geslacht te veranderen, net zoals pubers elkaar ook kunnen aanzetten tot anorexia.

   Een belangrijk strijdpunt voor deze feministen is de voorgestelde wetswijziging, de mogelijkheid dat mensen zelf hun geslacht kunnen bepalen, die in veel andere landen en sommige Amerikaanse staten al is doorgevoerd. Want, zo stellen deze vrouwen, dat pakt desastreus uit voor vrouwen.

   In Nederland is Caroline Franssen, voorvrouw van de genderkritische feministische stichting Voorzij, een van de meest uitgesproken tegenstanders. Franssen legt op Zoom uit waarom ze tegen de wetswijziging is: ‘Het is een basaal recht dat vrouwen zich kunnen verenigen en privacy kunnen ervaren, dat recht hebben mannen ook. Door de nieuwe wet kunnen mannen straks vrouwenopvangcentra, -gevangenissen en -sauna’s betreden, als ze stellen dat ze zich ‘vrouw voelen’. Daarmee wordt ons recht op waardigheid, privacy en veiligheid ondermijnd. Ik ben zelf niet bang aangelegd, maar er zijn vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt, die willen soms met vrouwen onder elkaar zijn, en niet worden geconfronteerd met een ‘vrouw’ met een piemel.’

   Franssen gelooft niet dat mensen in het verkeerde lichaam kunnen worden geboren. ‘Je bént je lichaam. Er is geen logische verklaring voor hoe je fysiek een ander geslacht in je hoofd kunt hebben dan in de rest van je lichaam. Dat betekent niet dat sommige mensen die overtuiging niet echt ervaren; het is een psychisch probleem, en dat kun je niet genezen door het lichaam aan te passen.’

   Franssen wilde eerst nog wel ‘haar’ zeggen over een trans vrouw. ‘Privé wil ik dat nog steeds doen. Maar ik denk dat ik me als activiste heel duidelijk moet uitspreken: mannen kunnen geen vrouw worden, en ik ga ze ook niet zo noemen.’

   Kritiek

   Stichting Voorzij staat in contact met een internationale gemeenschap van onderzoekers en journalisten die zich uitspreken tegen ‘transactivisme’ en tegen de zelfidentificatiewet. Zo nodigde de stichting de Amerikaanse Wall Street Journal-journalist Abigail Shrier uit, auteur van het vorig jaar verschenen en veelbesproken boek Irreversible Damage – The Transgender Craze Seducing Our Daughters, en de Canadese athleet Linda Blade, auteur van het boek Unsporting – How Trans Activism and Science Denial Are Destroying Sport.

   Geestverwanten zijn ook Helen Joyce, redacteur bij The Economist, die zich in haar boek Trans – When Ideology Meets Reality keert tegen de lobbypraktijken van trans activisten in het Verenigd Koninkrijk. Joyce beschrijft heftige voorvallen, zoals die van de Britse trans vrouw Karen White, die na overplaatsing naar een vrouwengevangenis seksueel geweld pleegde op medegevangenen. Of de Britse Keira Bell, die spijt heeft van de hormoonbehandeling die ze als tiener heeft ondergaan en een rechtszaak aanspande.

   Joyce’ boek kreeg veel lof, onder meer van de Britse krant The Times. ‘Dit uiterst grondige en moedige boek stelt het absurde idee aan de kaak dat sekse alleen maar een sociaal construct is’, schreef recensent David Aaronovitch. Maar er waren ook negatieve reacties van recensenten die Joyce cherrypicking verwijten, en stellen dat ze door extreme voorbeelden uit te lichten trans personen over één kam scheert.

   En dan is er de Britse hoogleraar Kathleen Stock. Zij schreef het meer filosofische boek Material Girls – Why Reality Matters for Feminism. Ook zij keert zich tegen zelfidentifactiewetgeving en het idee dat iedereen, ook mensen die geen hormonen slikken of anderszins in behandeling zijn, hun geslacht kunnen wijzigen. Stock benadrukt dat je sekse niet kunt veranderen. Ze stelt bovendien dat activisten overdrijven hoe gemarginaliseerd trans mensen zijn. ‘Het idee dat transgenders specifiek grote risico’s lopen, dat zij een soort unieke, kwetsbare populatie zijn (...), dat klopt niet’, zei ze in een interview met NRC.

   Deze vrouwen worden door sommige van hun tegenstanders terf genoemd, een acroniem voor trans-exclusionary radical feminist. In het publieke debat wordt hun dikwijls transfobie verweten: ze zouden met hun strijd tegen transgenderwetten en kritiek op geslachtsbehandelingen een toch al zeer kwetsbare groep ondermijnen. Kathleen Stock nam ontslag bij de Universiteit van Sussex na aanhoudende protesten van studenten, die haar transhaat verweten. Achteraf zei Stock dat ze zich niet voldoende gesteund voelde door collega’s en vakbonden.

   Harry Potter-auteur en genderkritisch feminist J.K. Rowling zei in een interview dat ze zo veel doodsbedreigingen heeft ontvangen, dat ze haar huis ermee kan behangen. In Nederland voelt Caroline Franssen van Voorzij zich ook geïntimideerd. ‘Hoe vaak ik online ben uitgescholden, is niet te tellen. Ik ben zelfs naar de politie gegaan vanwege bedreigingen. Mijn Twitteraccount is opgeheven nadat mensen over mijn tweets hadden geklaagd, ik ben gedoxed (het online zetten van privégegevens, zoals een adres, red.) en onze bankrekening bij Bunq is bevroren. We voeren daar nu een rechtszaak over. Het is echt heftig als je een influencer bent en je verliest je podium.’
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  4. #64
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.318
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011801

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.


   Belangen


   Het debat over transgenderrechten tussen feministen is niet nieuw. Al in de jaren zeventig woedde er een discussie over de vraag of vrouwen en trans vrouwen tot dezelfde categorie behoren. Vooraanstaande feministen, zoals de Amerikaanse antipornoactivist Andrea Dworkin, stelden dat trans personen onderdeel waren van de feministische strijd en dat er meer identiteiten waren dan man en vrouw.

   Anderen verzetten zich daartegen, zo publiceerde de radicaal-feminist Janice Raymond in 1979 het controversiële boek The Transsexual Empire – The Making of the She-Male, waarin ze onder meer stelt dat transseksualiteit is gebaseerd op een ‘patriarchale mythe’ en als doel heeft de feministisch cultuur en identiteit te ‘koloniseren’. Het boek werd door een deel van de feministen bestempeld als een haatzaaiende tekst.

   Inmiddels zijn transgenderrechten vooral een twistpunt tussen vaak (niet altijd) wat oudere feministen en zogenoemde intersectionele feministen – een nieuwe generatie die graag zo inclusief mogelijk te werk gaat, en ook op wil komen tegen racisme en islamofobie.

   De Nederlandse feministische organisatie Women Inc. is het niet eens met de ‘genderkritiek’ van feministen als Caroline Franssen. ‘Wij komen op voor de belangen van alle vrouwen’, zegt redacteur Suzan Steeman, ‘dus ook voor die van trans vrouwen. Wij zien dat zij juist vergelijkbare uitsluitende mechanismen tegenkomen.’

   Steeman deelt niet de zorgen over de wetswijziging, met betrekking tot de veiligheid van vrouwen. ‘Die zijn niet op feiten gebaseerd. Ondertussen ondermijnt deze discussie over trans personen een veel belangrijker thema: het geweld van mannen tegen vrouwen. Om dat de wereld uit te helpen, moeten we ons juist verenigen.’

   Ook de kritiek op genderneutrale taal deelt Steeman niet. ‘Omdat taal de kracht heeft om in en uit te sluiten, willen wij graag zo inclusief mogelijk zijn in ons taalgebruik. Dat betekent dat we bijvoorbeeld spreken over mensen met een baarmoeder als we het hebben over de overgang of endometriose (groei van baar*moe*der*slijm*vlies bui*ten de baar*moe*der, red.), omdat die onderwerpen ook mensen aangaan die zich niet als vrouw identificeren. Dat betekent ook niet dat we stoppen met het gebruik van het woord ‘vrouw’.’

   Women Inc. heeft een medestander voor de zelfidentificatiewet gevonden bij het Transgender Netwerk Nederland. Sophie Schers, trans activist, feminist en beleidsadviseur bij het Transgender Netwerk Nederland, vult Steeman in hetzelfde gesprek aan: ‘In landen als Argentinië en Noorwegen is deze wetswijziging allang doorgevoerd, daar kunnen mensen met een eigen verklaring hun geslacht aanpassen en spelen deze problemen niet. Het is een gevecht tegen een spookbeeld.’

   Natuurlijk, vindt ook Schers: de discussie zou niet moeten ontsporen, zoals nu weleens gebeurt, en bedreigingen zijn nooit goed te praten. ‘Ook trans mensen krijgen daarmee te maken. Ik weet uit eigen ervaring hoe verschrikkelijk dat is’, zegt Schers. ‘Eigenlijk zouden de basale rechten van trans personen geen onderwerp van debat moeten zijn. Trans personen in Nederland worden zeven keer vaker mishandeld of daarmee bedreigd en zijn tien keer vaker het slachtoffer van cyberpesten dan gemiddeld. Daarbovenop komt nog alle zogenaamde genderkritiek die via – sociale – media wordt verspreid. Die beïnvloedt ouders, familie en collega’s van trans personen, mensen van wie je juist hoopt dat ze je steunen.’

   Vrijheid van meningsuiting


   NRC-columnist Maxim Februari, die zich in zijn eigen columns met enige regelmaat roert in het genderdebat, vergelijkt de discussie tussen trans activisten en radicale feministen met kerkscheuringen en afsplitsingen in de protestantse kerk. ‘Voor insiders is het volkomen logisch, voor buitenstaanders echt abracadabra.’

   Februari is voorstander van zelfidentificatie, maar kan zich de zorgen van sommige feministen wel voorstellen, zegt hij aan de telefoon. ‘Want als je ooit de hokjes man en vrouw helemaal oplost en alle beleid genderneutraal maakt, dan los je feitelijk het feminisme op. Dan kun je je niet meer op vrouwenrechten beroepen.’

   In een column verdedigde Februari de vrijheid van meningsuiting van Kathleen Stock. ‘De positie van Stock ten aanzien van transigheid vind ik grotendeels problematisch (...), maar mag ze tobben met identiteiten zonder te worden bedreigd en haar baan op te moeten geven? Ja, dat lijkt me wel.’

   ‘Ik vind dat je het gesprek moet kunnen voeren. Sommige genderktritische feministen, zoals Kathleen Stock, worden iets te makkelijk weggezet als transfoob, terwijl ze interessante vragen oproept. Zo stelt ze dat veel meisjes transgender gevoelens verwarren met lesbische gevoelens. Ik heb zelf ook jaren geworsteld met dit onderscheid. Ook denk ik dat er meer aandacht moet zijn voor detransitioners (mensen die spijt hebben van hun transitie, red.), want die zijn er ook, en krijgen nu te weinig aandacht.’

   Eigenlijk moet alles bespreekbaar zijn, vindt Februari. ‘Maar ik vind het onverstandig een sociaal debat in wetenschappelijke termen te voeren en daarbij te doen alsof de wetenschap de scheidslijn kan aanwijzen tussen man en vrouw.’ In een recente column benadrukte Februari dat mensen wel degelijk van geslacht kunnen veranderen. ‘Je biologische constellatie verandert (...) Een transvrouw is echt een vrouw.’

   Er worden volgens Februari nogal wat verschijnselen en mensen op één hoop gegooid, waardoor de discussie verwarrend wordt. Gaat het debat nou over mensen als hij, die medisch in transitie zijn gegaan, of spitsen de zorgen zich toe op de mensen die zich zonder behandeling willen identificeren als man of vrouw, of als non-binair door het leven gaan en ook zo willen worden aangesproken?

   ‘Wat je daarbij nu ziet, is een progressieve jeugd die de revolutie wil ontketenen, en dat is prima, maar ik vind het onverstandig als alleen hun visie wordt overgenomen in het beleid. Uiteindelijk zijn mensen erg gehecht aan hun eigen identiteit, niet alleen de radicaal-feministen, daarom denk ik dat we allemaal wat meer geduld moeten hebben met elkaar. ’

   Feminist en journalist Renate van der Zee maakt zich vooral zorgen over de sfeer van intimidatie en bedreiging rond het transgenderdebat. ‘Transactivisten beweren dat sekse een sociaal construct is, en dat je genderidentiteit je ware geslacht bepaalt. Maar het is nooit wetenschappelijk bewezen dat er zoiets als genderidentiteit bestaat. Hoe kun je seksisme bestrijden als je doet alsof sekse niet bestaat?

   ‘Ook maak ik me zorgen over de explosieve toename van meisjes die in transitie gaan. Iemand die daar onderzoek naar deed, Lisa Littman, is afgebrand door transactivisten, niemand waagt zich er nu nog aan. Maar die meiden krijgen wel puberteitsremmers voorgeschreven waarvan we weten dat die zeer ernstige bijwerkingen hebben. Het is normaal om daar vragen over te stellen, maar als je dat doet, word je weggezet als een soort fascist of uitgemaakt voor terf.’

   Misbruik


   Zeer kritisch is Van der Zee over de wijziging van de Transgenderwet, die volgens haar kan leiden tot misbruik. ‘En dan heb ik het niet over trans personen, ik bedoel dat mannen zo’n wet kunnen misbruiken. Die kunnen zeggen: ik identificeer me als vrouw, om zo een vrouwenruimte binnen te komen. In landen als Canada, de VS en Argentinië zijn zo veroordeelde zedendelinquenten in vrouwengevangenissen geplaatst, waar ze weer slachtoffers maakten. In Californië vroegen dit jaar 291 mannen een overplaatsing aan op grond van zelfidentificatie.’

   Natuurlijk hebben kwaadwillende mannen geen zelfidentificatiewet nodig om zich toegang tot vrouwenruimten te verschaffen, zegt Van der Zee, ‘maar vroeger stonden vrouwen in hun recht als ze daartegen protesteerden, straks hebben ze geen poot om op te staan.’

   Van der Zee benadrukt dat ze niets tegen trans mensen heeft. ‘Trans vrouwen hebben misschien wel moeilijkere ervaringen gehad dan geboren vrouwen, maar ze hebben niet ervaren hoe het is om je te schamen voor je menstruatie, om niet voor vol te worden aangezien als meisje. Het zijn verschillende ervaringen, die naast elkaar moeten kunnen bestaan. En over de wetswijziging is nooit echt een debat geweest in de samenleving, terwijl die wet op ingrijpende wijze verandert wat de definitie van een vrouw is.’

   Suzan Steeman van Women Inc.: ‘Ook wij vinden dat mensen hun zorgen mogen uiten en willen zulke gesprekken niet uit de weg gaan, maar ze moeten wel worden gevoerd op basis van feiten. En wanneer zorgen overgaan in discriminatie van trans vrouwen, van wie dan ook, dan trekken wij een streep. We vinden dat iedereen moet worden beschermd tegen gendergerelateerd geweld. Dat is geen wij-zijstrijd, het is een strijd van ons allemaal.’

   _______________________________________________

   Zelfidentificatie

   Op dit moment ligt er een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat mensen ook zonder een speciale verklaring hun geboorteakte kunnen laten wijzigingen. Marjolein van den Brink, universitair docent rechten aan de Universiteit Utrecht, was nauw betrokken bij de evaluatie van de Transgenderwet uit 2014. ‘Wij hebben gekeken naar landen als Noorwegen, Malta en Ierland, waar de voorgestelde wetswijziging is ingevoerd. Daar zagen we geen redenen om aan te nemen dat zo’n wet tot grootschalig misbruik zou kunnen leiden.’ Volgens haar is er geen relevant bewijs om aan te nemen dat zelfidentificatie de samenleving ontwricht of vrouwen in gevaar brengt.

   Trans jongens

   Kinderpsychiater Annelou de Vries, lid van het genderteam van het Amsterdam UMC, ziet een toename in alle leeftijdsgroepen van het aantal transgender mensen. ‘De laatste jaren is er zeker sprake van een sterkere toename onder wat oudere pubers en jongvolwassenen die als meisje zijn geboren. Waar dat precies aan ligt, is lastig te onderzoeken, ook omdat we geen controlegroep hebben of een eerdere betrouwbare meting om de cijfers tegen af te zetten.’

   De belangrijkste factoren zijn volgens De Vries een toegenomen acceptatie en tolerantie van genderdiversiteit, een veel grotere zichtbaarheid van transgender rolmodellen in series en films en de beschikbaarheid van een medische behandeling voor jongeren.

   ‘Ons onderzoek laat overigens zien dat de vragen en problemen waarmee onze patiënten komen niet zijn veranderd, ook niet het deel dat geen medische behandeling met puberteitsremmers of hormonen start, dat is een kwart. ‘Ook het gerapporteerde deel dat spijt heeft van een medische behandeling blijft stabiel, zo’n 0,5 procent van de totale groep.’

   Zijn de puberteitsremmers waarmee jongeren in Nederland behandeld kunnen worden gevaarlijk? ‘De medicijnen die worden gebruikt om de puberteitsontwikkeling stil te zetten, zijn veilig in het gebruik’, zegt kinderarts-endocrinoloog en genderteamlid Sabine Hannema. ‘Wel zorgen puberteitsremmers ervoor dat de groei en botopbouw trager verlopen. Als jongeren vervolgens een behandeling krijgen met mannelijke of vrouwelijke hormonen, dan stimuleren die juist weer de groei en botopbouw. We onderzoeken nog of de jongeren daarmee met hun lengte en stevigheid van de botten uiteindelijk precies uitkomen op het punt waar ze zonder behandeling ook waren geweest.’
   ____________________________________________


   https://www.volkskrant.nl/mensen/de-...oort~b10a3ac6/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  5. #65
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.888
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745201

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   .
   Geen vervolging transgenderactivisten die J.K. Rowlings adres onthulden


   NU.nl woensdag 19 januari 2022


   De transgenderactivisten die het huisadres van Harry Potter-auteur J.K. Rowling op Twitter publiceerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd, liet de Schotse politie dinsdag weten aan het Amerikaanse NBC News.

   De drie activisten demonstreerden in november voor het huis van Rowling in Schotland met borden waarop onder meer de tekst 'transrechten zijn mensenrechten' te lezen was. Op de foto's die zij van zichzelf plaatsten, was volgens de auteur haar huisadres duidelijk te zien.

   Een woordvoerder van de Schotse politie liet dinsdag per e-mail aan NBC News weten dat "er onderzoek is gedaan en dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd".

   Rowling weigerde via een vertegenwoordiger te reageren op de beslissing van de autoriteiten. Zij had het trio op eerder op Twitter aangesproken omdat ze haar privé-informatie zonder toestemming on line hadden gedeeld.

   Fans van de Harry Potter-reeks zijn boos op de auteur vanwege haar uitspraken over genderidentiteit. Op Twitter reageerde Rowling boos op een artikel waarin gesproken werd van "mensen die menstrueren". "Ik weet zeker dat hier ooit eens een term voor was?", aldus Rowling, die daarna het woord 'vrouwen' een paar keer verkeerd schreef om haar punt te maken.

   Later ging ze verder in op haar standpunt. "Ik respecteer transgender personen en vind dat ze moeten kunnen leven zoals zij willen en zoals voor hen goed voelt. Ik loop met jullie mee in demonstraties en word woedend van discriminatie. Maar mijn leven is ook gevormd doordat ik vrouw ben. En ik vind dat ik dat moet kunnen zeggen."


   deze affaire komt ter sprake in Revisors artikel hiervoor, deel 1, #63, laatste alinea
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  6. #66
   antigodin Olive Yao's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2003
   Berichten
   16.888
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   745201

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Revisor Bekijk Berichten
   Radicaal feminisme

   Maar er is ook tegenstand, en die komt grotendeels uit onverwachte hoek: die van de feministen.

   Radicale of ‘genderkritische’ feministen beschouwen de wetswijziging als een uitwas van wat zij zien als doorgeslagen ‘genderideologie’: het idee dat niet je biologische geslacht, maar je zelf ervaren gender leidend is, dat biologie er niet meer toe doet.
   Radicaal noch onverwacht vind ik het. Lees de text maar. Ze brengt veel naar voren dat toch tamelijk voor de hand ligt?

   Met een kritische en ook filosofisch diepgaande opmerking:

   Franssen gelooft niet dat mensen in het verkeerde lichaam kunnen worden geboren. ‘Je bént je lichaam. Er is geen logische verklaring voor hoe je fysiek een ander geslacht in je hoofd kunt hebben dan in de rest van je lichaam. Dat betekent niet dat sommige mensen die overtuiging niet echt ervaren; het is een psychisch probleem, en dat kun je niet genezen door het lichaam aan te passen.’
   SportFreak, wat vind je hier nu van? En dan bedoel ik niet alleen deze ideeën van Franssen hier, maar hun kritische ideeën in het artikel van Revisor?
   En Geld zag, dat het god was.

   Het belangrijkste economische inzicht in onze tijd is dat een kapitalistische economie geen vrije markteconomie is.
   Kapitalisme is economisch inefficiënt, onrechtvaardig, verwoestend en antidemocratisch.
   De paradox van kapitalisme: een kapitalistische economie maakt onnodige productie nodig.

   Kapitalismus macht frei

  7. #67
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.035
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   15

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Oiseau Bekijk Berichten
   Ik ben van mijn mening dat volwassenen ,die minderjarigen helpen om eigen geslacht te laten veranderen onder psychische druk , psychologisch onderzocht moeten worden.
   Dat gebeurd dus niet. Godsdienst wordt weer wél opgedrongen aan kinderen. Heb het ook ervaren en leuk was dat niet.


   .

  8. #68
   Joker Bart.NL's Avatar
   Ingeschreven
   Jan 2004
   Locatie
   Sneek
   Leeftijd
   53
   Berichten
   2.873
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   286226

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Ik denk dat als er honger of oorlog zou komen, dit soort discussies wel verstommen.

  9. #69
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.318
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011801

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Opinie: Nieuwe Transgenderwet is forse inbreuk op de rechten van vrouwen en meisjes

   Met de nieuwe Transgenderwet wordt het onderscheid tussen man en vrouw afgeschaft en hebben mannen die zich vrouw voelen straks ook zonder geslachtsaanpassing toegang tot vrouwenkleedkamers en -gevangenissen.

   Peter Vasterman en Renate van der Zee 15 februari 2022, 17:00

   Transgender Willemijn van Kempen in gesprek met demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66). Zaterdagmiddag biedt Van Engelshoven namens het kabinet publiekelijk excuses aan voor de oude Transgenderwet, 24 november 2021.Beeld Freek van den Bergh

   In hun reactie op de column van Martin Sommer slalommen de drie vertegenwoordigers van COC en Transgender Netwerk Nederland, Brand Berghouwer en Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma als olympische afdalers langs vrijwel alle controverses die de nieuwe Transgenderwet oplevert.

   Die wet maakt het mogelijk om vanaf 16 jaar met een simpele handtekening op het gemeentehuis van man in vrouw te veranderen, of omgekeerd, en misschien binnenkort ook in X, non-binair.

   Vroeger waren er strenge eisen zoals operaties, maar sinds 2014 volstaat een medische verklaring van ‘genderdysforie’: een conditie waarbij iemand lijdt onder de discrepantie tussen de eigen genderidentiteit en zijn of haar geslacht. Ook die voorwaarde komt nu te vervallen, het enige dat telt in de nieuwe wet is de ‘beleefde genderidentiteit’: of iemand zich man of vrouw ‘voelt’ van binnen.

   Persoonlijk gevoel

   De drie auteurs noemen weliswaar één keer het begrip genderidentiteit, maar leggen niet uit dat het een hoogstpersoonlijk gevoel is, dat door niemand verder kan of mag worden getoetst. Onvermeld blijft ook dat volgens de genderidentiteitstheorie dat gevoel helemaal losstaat van het mannelijk of vrouwelijk lichaam waarin dat gevoel zich bevindt.

   Ook vertellen ze niet dat het invoeren van een ‘gevoel’ als basis voor een juridische categorie tot gevolg heeft dat daarmee het onderscheid tussen mannen en vrouwen wordt afgeschaft. De facto betekent dit het eind vaniedere fysieke ruimte die nu alleen voor vrouwen of mannen toegankelijk is.

   Het gaat niet alleen om gescheiden wc’s, maar ook om kleedkamers, gevangenissen, blijf-van-mijn-lijfhuizen en natuurlijk de sport. Nergens uit hun reactie blijkt dat deze belangenbehartigers van de transbeweging ook maar een moment hebben stilgestaan bij het feit dat deze nieuwe wet een forse inbreuk vormt op de rechten van vrouwen en meisjes. Wij vinden dat onthutsend.

   Meerderheid behoudt geslachtsdelen


   Ook vermelden ze nergens dat naar schatting maar zo’n 20 procent van de trans vrouwen zich laat opereren en dat de overgrote meerderheid dus mannelijke geslachtsdelen behoudt. En dat het straks inderdaad voor gedetineerden die als man zijn geboren maar zich nu ‘vrouw voelen’ makkelijk wordt om overplaatsing te eisen naar een vrouwengevangenis.

   In hun pleidooi voor de nieuwe wet stellen ze dat de huidige deskundigenverklaring een behoorlijke inperking is van het beschikkingsrecht. En ach: ‘Het gaat hier niet om een operatie’, dus zo ingrijpend is het niet. Het gaat alleen maar ‘om de papieren wijziging van ‘v’ in ‘m’ of andersom’. Dat is ook het standpunt van toenmalig minister Sander Dekker die de wet indiende: de verklaring kan vervallen omdat deze ‘alleen maar vaststelt dat iemand heeft verklaard de overtuiging te hebben tot het andere geslacht te behoren’. En: ‘dat het niet mogelijk is om te bepalen of een ‘duurzame overtuiging’ ook echt blijvend is'.

   Het heeft er alle schijn van dat de voormalige minister van Rechtsbescherming zich niet goed heeft verdiept in de consequenties van zijn wetswijziging. Immers, als het onmogelijk is te bepalen of deze overtuiging tot het andere geslacht te behoren blijvend is, wat betekent dat dan voor de diagnose van kinderen en jongeren met genderdysforie? Worden er dan kinderen vanaf 12 jaar behandeld met puberteitsremmers, hormonen en operaties (vanaf 16 jaar) zonder dat vaststaat of zij genderdysforie hebben? Met vaak onomkeerbare gevolgen op grond van een oncontroleerbaar ‘gevoel’?

   Transitie: een keuze


   Zoals ook blijkt uit het manifest van de transactivisten, die zondag 6 februari demonstreerden tegen de genderzorg van het VUmc, is het streven van TNN en COC en andere transorganisaties inderdaad om de expertise van de behandelaars helemaal terzijde te schuiven en de beslissing over een behandeling volledig bij de patiënt te leggen, die ook geen patiënt meer genoemd mag worden. Transitie is dan een keuze, geen behandeling van een aandoening.

   Het is zeer de vraag of de transzorg die afslag moet nemen, zeker gezien desterke toename van het aantal tienermeisjes – van enkele tientallen een decennium terug tot ruim duizend nu – dat zich de afgelopen jaren aanmeldt bij de genderklinieken, met lange wachtlijsten als gevolg. Krijgen zij de beste zorg als het zelfbeschikkingsrecht de diagnose gaat vervangen? De nieuwe transgenderwet geeft een belangrijke impuls in de richting van zelfdiagnose. Welke behandelaar kan een tienermeisje nog een behandeling weigeren als ze al voor de wet een man is? Dat zijn kwesties waar Berghouwer en Oosenbrug en Tijsma heel soepel met een ruime boog omheen skiën.

   Peter Vasterman is mediasocioloog; Renate van der Zee is journaliste en schrijfster.


   https://www.volkskrant.nl/columns-op...sjes~babb27dc/
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  10. #70
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.318
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011801

   Standaard Re: Nederlandse media zwijgt over plotselinge sociale besmettelijkheid van transgenderidentiteit.

   Jans partner Peter kwam uit de kast als vrouw: ‘Nu blijkt ze gewoon hetero, en ik dus ook’

   BV de Liefde
   In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Jan (48) en Peter (46) hadden al twaalf jaar een relatie toen Peter uit de kast kwam als vrouw. Ze heet nu Pam. Jan: ‘En nu ben ik ineens hetero.’

   Jorinde Benner 22-02-22, 15:01

   ...

   https://www.ad.nl/mezza/jans-partner...-ook~a10886c0/


   Eerst was het een homostel, dan wordt eentje een heterovrouw en de andere homoman wordt dan een heteroman.
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •