Chili stemt over nieuwe grondwet - Pagina 2
 • + Plaats Nieuw Onderwerp
  Pagina 2/7 EersteEerste 123 ... LaatsteLaatste
  Resultaten 11 tot 20 van de 61

  Onderwerp: Chili stemt over nieuwe grondwet

  1. #11
   Hugo mrz's Avatar
   Ingeschreven
   Oct 2002
   Locatie
   Leiden
   Berichten
   10.940
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   48993

   Standaard Re: Chili stemt over nieuwe grondwet

   Ben je blij met de uitslag?
   Yes, you can eat less meat and FISH AND save the world!!! Yes you can!!!!

   http://www.soundcloud.com/hugo32

  2. #12
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.509
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard Chili stemt over nieuwe grondwet

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door mrz Bekijk Berichten
   Ben je blij met de uitslag?
   Ja! Heb ook tegen de grondwet gestemd. Dus natuurlijk ben ik tevreden over de uitslag. Het is een beter resultaat dan verwacht in de peilingen. Het is ook een afwijzing van het beleid van de huidige regering en president die in de eerste zes maanden zich alleen maar bezig heeft gehouden met campagne voor de nieuwe grondwet die hij nodig heeft om hervormingen door te voeren. Gabriel Boric heeft ook gezegd dat hij zijn plannen alleen maar kan uitvoeren onder de nieuwe grondwet. Dat gaat dus niet door en is een nederlaag voor Boric. De beweging voor verandering heeft haar kaarten overspeeld. Ipv met een voor links en rechts acceptabele grondwet te komen zijn ze helemaal voor een socialistische staat gegaan. Dat was niet handig. Dus is nu die hele nieuwe grondwet naar de prullenbak en kan Boric zijn beloften aan zijn electoraat niet waar maken. En inmiddels zijn er al opstootjes van voorstanders van de nieuwe grondwet die deze nederlaag niet accepteren. Immers de nieuwe grondwet is het resultaat van geweldadige rellen. Een nieuwe grondwet was het antwoord op de eisen van een zeer geweldadige niet democratische stroming. Daar kon natuurlijk ook niets goeds uit voortkomen. De voorstanders van een nieuwe grondwet hebben de macht van de democratie zwaar onderschat. Ze dachten met geweld en intimidatie een politieke verandering te kunnen doordrukken. Gelukkig is met die stroming afgerekend in het stemhokje.

   Het meest trieste resultaat voor de aanhangers van de plurinationale staat is wel deze uitslag in Araucania. Een grotere nederlaag voor het beleid is niet denkbaar.   De Mapuche bevolking zegt nee tegen de nieuwe grondwet.


   .

  3. #13
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.509
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard Chili stemt over nieuwe grondwet

   .
   Chilenen wijzen nieuwe grondwet af in referendum


   Tegenstanders van het referendum zijn blij met hun overwinning. Beeld REUTERS

   Chili heeft via een referendum een nieuwe progressieve grondwet afgewezen. Met 88 procent van de stemmen geteld blijkt 62 procent van de kiezers tegen de nieuwe grondwet te zijn en slechts 38 procent voor. Het campagneteam dat voor aanname van de nieuwe grondwet streed, heeft zijn verlies officieel toegegeven.   Bron : trouw.nl - 5 september 2022

   Kiezers gingen zondag massaal naar de stembus. Alle burgers van Chili waren dan ook verplicht om in het referendum hun stem uit te brengen. Bijna 80 procent van de Chilenen stemde in oktober 2020 nog voor het aanpassen van de bestaande grondwet, die stamt uit de tijd van dictator Augusto Pinochet. Die was van 1973 tot 1990 aan de macht.

   Die stemming in 2020 kwam een jaar nadat meer dan een miljoen mensen de straat op waren gegaan in de hoofdstad Santiago, uit protest tegen een verhoging van de openbaarvervoertarieven. Bij de daaropvolgende sociale onrust tegen de enorme sociaaleconomische ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land vielen dertig doden en duizenden gewonden. Een van de eisen van de betogers was een nieuwe grondwet.

   De nieuwe tekst diende te worden opgesteld door burgers. Het land installeerde daartoe in juli 2021 een comité, bestaande uit 155 mensen. Onder de afgevaardigden waren onder anderen advocaten, docenten, wetenschappers en journalisten. De helft van het comité bestond uit vrouwen. Ook werden er zeventien inheemse afgevaardigden gekozen.

   Tegenvaller

   De nieuwe grondwet had de macht van de elite moeten verminderden en de welvaart eerlijker moeten verdelen over de inwoners van Chili. Ook had zij sociale rechten, het milieu, gendergelijkheid en inheemse rechten beter moeten waarborgen. Maar de Chileense kiezer was dus niet tevreden met de nieuw opgestelde tekst. De huidige grondwet biedt veel meer ruimte aan vrijemarktwerking, wat Chili tot een geliefd land voor buitenlandse investeerders maakt.

   Hoewel hij rekening hield met het verlies, is de uitkomst toch een fikse tegenvaller voor de nieuwe linkse president Gabriel Boric. Hij rekende erop dat de nieuwe grondwet hem zou helpen de belasting-, pensioen- en arbeidsstelsels te kunnen hervormen. Maandag roept hij volgens de Chileense krant La Tercera alle politieke partijen bijeen om de voortzetting van het grondwettelijk proces te analyseren.   .

  4. #14
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.509
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard Re: Chili stemt over nieuwe grondwet

   .
   Er wordt in de nederlandse woke-media weer schaamteloos gelogen.

   Zijn de Chilenen enthousiast over de nieuwe tekst die nu voorligt?

   ‘Het is een opvallend progressieve tekst. Niet alleen moet het leiden tot meer economische gelijkheid, ook de rechten van vrouwen en allerlei minderheden zoals lhbti’ers, gehandicapten en ouderen worden erin gegarandeerd. Denk aan het homohuwelijk en het recht op abortus. Voor het eerst zou ook het recht op zelfbestuur voor inheemse groepen een plek krijgen in de grondwet. En er is aandacht voor klimaatverandering en natuurbescherming.

   Bron : volkskrant.nl

   Zo vermeld de volkskrant dat de nieuwe Chileense grondwet de rechten van LHBT zou ondersteunen. Daarmee wordt impliciet beweert dat er nu dus géén LHBT rechten zouden bestaan in Chili. Dat is een aperte leugen van de Volkskrant. Het was uitgerekend de rechtse (door links verguisde) neoliberaal Sebastian Piñera, president tot maart 2022 die een wet voor LHBT heeft gemaakt onder de bestaande grondwet van 1980. Het slaat dus nergens op te stellen dat die nieuwe grondwet nodig zou zijn voor LHBT rechten, want die zijn al verankerd in de wet. Sinds 10 december 2021 is dankzij Piñera het homohuwelijk gelegaliseerd in Chili.

   Het moet gezegd zijn dat de rechtse Sebastian Piñera, president van 2018 tot 2022, wel tegen abortus was. Onder de linkse regering van Michelle Bachelet, president van 2014 tot 2018, is in 2017 de abortuswet geregeld in Chili. Maar alleen in bepaalde gevallen : als de moeder in levensgevaar is, er sprake was verkrachting.
   .
   Laatst gewijzigd door Rob Gosseling; 05-09-22 om 05:55.

  5. #15
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.509
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard Chili stemt over nieuwe grondwet

   .
   Chili wijst nieuwe grondwet af: ‘Een waanzinnige nederlaag’


   President Gabriel Boric. Foto Rodrigo Garrido

   Chili Een ruime zestig procent van de stemgerechtigden stemde tegen het voorstel. Voor president Boric is de uitslag een fikse tegenvaller.   Bron : nrc.nl - 4 september 2022

   Het grondwetsvoorstel dat volgens voorstanders een modern en progressief Chili beloofde is zondag afgewezen tijdens een referendum. Een ruime zestig procent van de stemgerechtigden stemde tegen het voorstel, iets wat de peilingen de afgelopen weken al voorspelden. Voor president Gabriel Boric, die zich in zijn verkiezingscampagne regelmatig uitsprak als voorstander van een nieuwe grondwet, zal de uitslag als een nederlaag aanvoelen.

   Binnen enkele uren was al duidelijk dat het Rechazo-kamp, tegen een nieuwe grondwet, zou winnen. Het Chileense verkiezingssysteem is internationaal bekend om hun snelheid en betrouwbaarheid en ook zondag verliep de stembusgang vrijwel zonder incidenten. De opkomst was hoog omdat stemmen verplicht was. Dertien miljoen van de vijftien miljoen stemgerechtigden begaven zich naar de stembus. Het verliezende kamp, wiens vertegenwoordigers deels opkwamen in de massale protesten die in oktober 2019 het land lamlegden, moesten vol ongeloof accepteren dat hun progressieve document niet aansloot bij de wensen en de realiteit van de meeste Chilenen.

   De huidige grondwet, geschreven in de dictatuur van Augusto Pinochet en verschillende keren herschreven onder de democratisch gekozen presidenten die volgden, blijft voorlopig van kracht in het Zuid-Amerikaanse land. Met de nadruk op “voorlopig”: de linkse president Boric zei enkele weken geleden al dat er hoe dan ook een nieuwe grondwet komt. Of dit document nu geschreven gaat worden in het parlement of weer door een comité van direct gekozen vertegenwoordigers is onduidelijk.

   „Niemand had dit resultaat verwacht. Dit is echt een waanzinnige nederlaag”

   Want dat de zaken anders moeten in Chili, daar is brede consensus over in het land. Ook de campagne tegen de voorgestelde grondwet stelde dat sociale voorzieningen, zoals de momenteel peperdure zorg en onderwijs, op de schop moesten. Ook zij eisten een land met minder ongelijkheid. Maar de hervormingen zoals voorgesteld in dit grondwetsvoorstel gingen veel Chilenen te ver. Wie ging die gratis zorg betalen? Hoe ziet gendergelijkheid in overheidsinstanties er in de praktijk uit? En eigen rechtbanken voor de inheemse volkeren, dat zou zorgen voor meer tweedeling in het land.

   Fake news-campagnes

   De hogere inkomensklassen, en vooral de allerrijkste Chilenen, steunden de tegenstanders van deze grondwet in aanloop naar het referendum. Het Rechazo-kamp had een budget dat veertig keer groter was dan het kamp vóór een nieuwe grondwet en stopte een deel van dit budget in grootschalige fake news-campagnes via sociale media. Ook traditionele media, in handen van dezelfde rijkste Chilenen, hadden soms moeite met neutrale verslaggeving in aanloop naar de stemming. Maar ook het feit dat Chilenen een zware pandemie en daaropvolgende moeilijke economische tijden andere prioriteiten hebben en geen onzekerheid willen speelt mee.

   Wat de uitslag volgens politiek expert Javi Arce aantoont is dat de gematigde politieke krachten die van Chili zo´n baken van stabiliteit en economische welvaart maakten in de jaren negentig de doorslaggevende kracht gaven in deze stemming. „Het jonge, progressieve links van Boric dat ook zeer aanwezig was in de grondwetgevende vergadering wilde geen politieke akkoorden. Hun voorstellen waren radicaal. En daardoor heeft het politieke centrum en rechts tegen de grondwet gestemd”, zegt ze. „Maar niemand had dit resultaat verwacht. Dit is echt een waanzinnige nederlaag”.

   Voor president Boric, die zich tijdens de campagne weigerde uit te spreken over een specifieke voorkeur, is de uitslag een fikse tegenvaller. Zijn presidentiële campagne was nauw verbonden aan wat de nieuwe grondwet voorstelde. Daarnaast toont de uitslag aan dat de progressieve wind die door Chili leek te waaien, enigszins geluwd is. In tijden van crisis keerden Chilenen terug naar het politieke midden. Voor Boric een teken dat hij in de rest van zijn regeringsperiode hetzelfde zal moeten doen. Volgens analist Arce dreigt er anders politieke instabiliteit. „Boric moet nu op zoek naar politieke akkoorden. Hij moet ministers gaan vervangen. En anders dreigt hij een lame duck te gaan worden voor de rest van zijn regeringsperiode.”   .

  6. #16
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.509
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard Chili stemt over nieuwe grondwet

   .
   Linkse hervormingen

   Chili heeft een identiteitscrisis: kiezers willen de nieuwe én de oude grondwet niet


   Aanhangers van de tegencampagne vieren het verwerpen van de voorgestelde grondwet Beeld ANP / EPA

   Met een overweldigende meerderheid verwierpen Chileense kiezers een nieuwe grondwet. Wat er nu moet gebeuren is onduidelijk.   Bron : trouw.nl - 5 september 2022

   Dat Chilenen niet superenthousiast waren over het ontwerp voor een nieuwe grondwet waar ze afgelopen weekend over mochten stemmen, was in de afgelopen weken al duidelijk geworden in de peilingen. Maar de marge waarmee het document zondag door de kiezers naar de prullenbak werd verwezen – 61,9 procent stemde tegen, slechts 38,1 voor – kwam toch nog als een schok voor veel voorstanders.

   De nieuwe grondwet had Chili, zo hoopten voorstanders, in één klap in een progressief walhalla veranderd. Er zaten allerlei vooruitstrevende bepalingen in, op het gebied van gelijkheid tussen de seksen en klimaatverandering. Tegenstanders vonden dat het ontwerp, met zijn 388 artikelen, veel te gedetailleerd was, te radicale beloftes deed op het gebied van sociaal beleid die het land nooit waar zou kunnen maken, en de economische concurrentiepositie van Chili op het spel zou zetten.

   De jonge, linkse president Gabriel Boric, eerder dit jaar verkozen, had flink campagne gevoerd voor de grondwet. Het had zijn presidentschap een flinke boost kunnen geven en hem een basis gegeven om zijn linkse hervormingen door te voeren.

   Ook de oude grondwet geldt als radicaal

   In plaats daarvan zit hij opgescheept met een lastig politiek dilemma. Want het verwerpen van de nieuwe grondwet betekent niet dat Chili door wil met de oude. Drie jaar geleden stemde nog zo'n 80 procent van de Chilenen voor het vervangen van dat document, ooit ingevoerd door dictator Pinochet.

   Ook die grondwet geldt als radicaal, maar dan juist radicaal-neoliberaal. Zij biedt meer bescherming aan bedrijven dan welke grondwet dan ook; veel centrum-linkse regeringen zagen hun hervormingen stranden op constitutionele bezwaren van het Hooggerechtshof.

   Anderhalf jaar geleden kozen de Chilenen een overwegend linkse grondwetgevende vergadering om daarvoor in de plaats iets nieuws te bedenken. Maar geconfronteerd met het eindresultaat kregen ze toch koudwatervrees.

   Constitutionele identiteitscrisis

   Boric moet nu een manier bedenken om zijn land uit de constitutionele identiteitscrisis te trekken. Wat de volgende stappen zullen zijn, is nog niet duidelijk. Moet het hele proces weer over, met nieuwe verkiezingen voor een nieuwe grondwetgevende vergadering? Of smeedt hij een politiek compromis? Op maandag begon hij aan een serie overlegrondes met andere politiek leiders. Het zal, zo was de verwachting in Chili, nog wel even duren voor dat concrete voorstellen oplevert.

   Maar dat de oude grondwet vervangen moet worden, dat staat voor Boric als een paal boven water. Hij had de uitslag ‘met nederigheid’ vernomen, zo zei hij, en kondigde aan om met ‘meer inzet, meer dialoog en meer respect’ te werken aan een nieuw voorstel ‘dat ons als land verenigt’.   .

  7. #17
   Eric de Blois Rob Gosseling's Avatar
   Ingeschreven
   Jul 2016
   Locatie
   Chili, Región Aysén
   Berichten
   4.509
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   16

   Standaard Chili stemt over nieuwe grondwet

   Dat ja (kiezers willen de oude én de nieuwe grondwet niet). Maar de kiezer is ook verdeeld, zoals vermoedelijk overal op de wereld. Dus met geen enkele grondwet is iedereen honderd procent tevreden.

   Precies om die reden moet de grondwet een basis zijn waar iedereen het in grote lijnen mee eens kan zijn. Dus nlet een gedetalleerd boek met wetten die ieder debat overbodig maken, zoals de nieuwe grondwet met een overvloed aan artikelen.


   .

  8. #18
   Very Important Prikker Mark's Avatar
   Ingeschreven
   Sep 2002
   Locatie
   K4-land
   Berichten
   34.284
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   402416

   Standaard Re: Chili stemt over nieuwe grondwet

   ik wacht rustig af op de uitleg hoe de cia en de joden dit nu weer voor mekaar hebben gekregen
   Gaarne langzaam typen wanneer u mij aanspreekt, ik ben blond en heb een IQ van 89.
   Antwoord met Citaat Antwoord met Citaat 0 Thanks, 1 Likes, 0 Dislikes

  9. #19
   Very Important Prikker Revisor's Avatar
   Ingeschreven
   Dec 2012
   Berichten
   23.958
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   4011802

   Standaard Re: Chili stemt over nieuwe grondwet

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Mark Bekijk Berichten
   ik wacht rustig af op de uitleg hoe de cia en de joden dit nu weer voor mekaar hebben gekregen

   Een mogelijke link:

   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Rob Gosseling Bekijk Berichten
   .
   ...

   Fake news-campagnes

   De hogere inkomensklassen, en vooral de allerrijkste Chilenen, steunden de tegenstanders van deze grondwet in aanloop naar het referendum. Het Rechazo-kamp had een budget dat veertig keer groter was dan het kamp vóór een nieuwe grondwet en stopte een deel van dit budget in grootschalige fake news-campagnes via sociale media. Ook traditionele media, in handen van dezelfde rijkste Chilenen, hadden soms moeite met neutrale verslaggeving in aanloop naar de stemming.

   ...
   'One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived'

  10. #20
   Nog geen adequate titel! Oiseau's Avatar
   Ingeschreven
   Nov 2012
   Berichten
   27.362
   Post Thanks / Like
   Reputatie Macht
   3614780

   Standaard Re: Chili stemt over nieuwe grondwet

   "Chilenen zijn voor het grootste deel mestiezen en nazaten van immigranten uit diverse Europese landen, waarbij de nakomelingen van Spaanse (voornamelijk Baskische) immigranten overheersen, alsmede ook Duitsers, Zwitsers, Fransen, Engelsen en Kroaten.

   Ongeveer 52,7% (8,8 miljoen) van de bevolking stamt van Europeanen af 44% is Mesties[6] en 3,2% van de bevolking is Indiaan.

   De grootste etnische groep waaruit de Chileense bevolking bestaat is afkomstig uit Spaans Baskenland en Frans-Baskenland. Chilenen van Baskische afkomst worden geschat tussen de 10% (1.600.000) en 27% (4.500.000) van de Chileense bevolking.

   In de 18e, 19e, 20e eeuw kwamen er geen Spaanse Europese immigranten in Chili aan[bron?] en in het begin van 1848 vond een grote en belangrijke Duitse immigratie plaats, die het fundament legde voor een grote Duits-Chileense gemeenschap. Aangemoedigd door de Chileense regering om de zuidelijke regio te koloniseren, kregen de Duitsers (waaronder Duitstalige Zwitsers, Sileziërs en Elzassers) een aanzienlijke invloed op het zuiden van Chili.

   Daarnaast zijn er aanzienlijke groepen Chilenen van Schotse, Ierse, Italiaanse, Oostenrijkse, Nederlandse, Scandinavische, Portugese, Griekse en Palestijnse afkomst.

   Door het ontbreken van plantages zijn naar Chili weinig Afrikaanse slaven geëxporteerd. Er leven daarom vergeleken met de buurlanden relatief weinig mensen van Afrikaanse afkomst."
   wikipedia

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++
   Niet gek dat de meerderheid niets wil weten van progressieve grondwet en een betere positie en bescherming voor Inheemse bevolking en de natuur..
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++
   Arme Indianen die eigenlijk te maken met rovers en Eric is ook toevallig een Hollander.
   Sometimes God’s blessings are not in what He gives, but in what He takes away.

  + Plaats Nieuw Onderwerp

  Bladwijzers

  Bladwijzers

  Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •